Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich niewitanych :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/309/#findComment-718372
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie wszystkich nowoprzybyłych  - korzystajcie z naszych zasobów i dzielcie się swoim doświadczeniem :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/309/#findComment-718640
Udostępnij na innych stronach

zamierzam zacząć wędzić samemu lecz potrzebne mi wsparcie doświadczonych w tej materii

 

Witaj @Mariusz80,

Bardzo dobrze trafiłeś  :thumbsup:

Na tym forum uczymy się prawidłowo wędzić  :)

Zacznij od działu  DLA_POCZĄTKUJĄCYCH i zanim coś zrobisz to pytaj.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/309/#findComment-718687
Udostępnij na innych stronach

WITAM!

Jestem zdunem ,kominkarzem, kamieniarzem I kominiarzem. Mój dziadek był mistrzem rzecznictwa. Jako młody chłopiec pomagałem wojkowi w przetwarzaniu wyrobów wedliniarskich- był synem dziadka,ale krótko po wojnie zamieszkał z ciocią w Warszawie.

Bardzo chętnie przyjeżdżał do nas na wies i wyrabiał różne wędliny(nie tylko) po zabiciu siniaka. Bardzo lubiłem to robić. Niestety wujek się postarzał, później zmarł, a ja nie zdążyłem opanować sztuki wędliniarskiej.

Dzisiaj sam jestem po piedziesiatce i nadal nie umiem robić wedlin. Z młodzieńczych lat pamiętam ten smak szynki, która po sześciu tygodniach peklowania wędził mój też św . pamięci tata. Mam nadzieję,że nauczę się jeszcze robić wędliny i będę mógł przygotować taką szyneczkę, której smak pamięta również moja żona.

Wędzarni już nie ma, bo budynek rozebrałem. Była to stara wędzarnia, gdzie pod spodem ogień przysypywalo się trocinami i trzeba było uważać, by się trociny nie zapalily.

Jeżeli to tego doszło, to wszystkie szynki wiszące na sznurkach zawieszone na kiju spadały. Wracając do smaku,to było prawdziwe niebo w gębie.Takich szynek już nie ma. Wszystko to chemia. Szprycuja je jakimiś chemicznymi medykamentami. Taką szynkato połowa wody. Tamta to było pięknie pachnące mięsko. Nie lubiłem tylko tłuszczu. Dzisiaj bym się pewnie tym zajadał jak mój tata wtedy.

Planuję pobudować wędzarnię- taką współczesną, by dym nie był taki gorący i nie trzeba było się zamartwiać, cze wędzony towar spodnie.

Póki co chciałbym się nauczyć robić takie wędliny jakie pamiętam z dzieciństwa, wyrabiane przez mojego wujka.

Mam nadzieję, że dzięki tej stronie do tego dojdę.

Jeżeli ktoś ma stare przepisy, takie dziadkowe,to chętnie bym o tym poczytał.

Pozdrawiam

Kominek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/309/#findComment-719073
Udostępnij na innych stronach

Witaj na pokładzie, móc coś zrobić to znaczy chcieć. Od tego powinieneś zacząć swoją przygodę z produkcją wędlin itp. https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/19-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/309/#findComment-719075
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie. Rozpoczynam swoją  przygodę z budową wędzarni, a potem  mam nadzieję z przygotowaniem wyrobów i wędzeniem. Już kilka chwil spędzonych  tutaj uświadamia  mi, że to kopalnia informacji z którymi  wręcz trzeba się zapoznać. Dziękuję, że  jesteście i dzielicie swoją wiedzą. Pozdrawiam    

Edytowane przez Gari101
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/309/#findComment-719232
Udostępnij na innych stronach

 

 

Póki co chciałbym się nauczyć robić takie wędliny jakie pamiętam z dzieciństwa, wyrabiane przez mojego wujka.
Zapraszam na kurs SDM  https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/37-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/309/#findComment-719499
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry ze Śląska Cieszyńskiego. Super forum z ogromnymi pokładami wiedzy, która na pewno będzie przydatna. Jestem na samym początku i pierwsze dylematy czy sprzęt elektryczny czy tradycyjny? Czytam, czytam i póki co wyciągam wnioski, które pozwolą zmontować swóją pierwszą wędzarnie. Jeszcze raz pozdrawiam Wszystkich

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/309/#findComment-720454
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Witam. Na wstępie chciałbym się przywitać i pozdrowić wszystkich zadymiaczy. Już od dawna obserwuje Wasze forum i muszę przyznać że mnie wciągnęło. Wiele razy korzystałem z Waszych przepisów porad. Mam nadzieję na owocną współpracę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/309/#findComment-721560
Udostępnij na innych stronach

Witaj na forum :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/309/#findComment-721573
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich. Od dwóch lat wędzę w metalowej beczce ale zdecydowałem się na wybudowanie drewnianej wędzarni. Myślę, że znajdę wiele przydatnych wskazówek na tym forum  :) Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/309/#findComment-721748
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

Próbuję z szynkowarem, trochę z wędzeniem i sous vide. Szukam porad, przepisów i widzę, że je znajdę  :) Będę dzielił się też swoimi doświadczeniami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/309/#findComment-722514
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.