gluszec Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 29 Marca 2015 No było już z 200-razy, ale co tam.Do du.....51 osób kupiło u tego sprzedawcy, więc zaczekaj na resztę. Sorry ale nie mogłem się powstrzymać - "G-wno musi być pyszne - miliardy much nie mogą nie mylić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 30 Marca 2015 Ja sie nie znam ,ale widze co inni robia,moze kup cos co ma @paweljack, ,mam podobna i tez sobie radze niezle, moze to byc alternatywa ,mozna schowac ,przewiesc no i nie jest calkiem szpetne. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 30 Marca 2015 Szanownym nowym adeptom sztuki wędzarniczej na pewno mocno pomoże filmik instruktażowy a w szczególności czytelne zbliżenia na termometr z temperaturą wędzenia ( ale czy to jeszcze wędzenie czy już pieczenie ???) 150 stopni C. Już widzę te wędzonki początkującego zadymiacza uwędzone w tej temperaturze zgodnie z filmikiem. Następnym ciekawym odkryciem dla pczątkującego jest zapis o zimnym wędzeniu - lakoniczny zapis, iż dołożenie kawałka rury o długości 45cm spowoduje, iż będziemy wędzić na zimno bez dokładnego opisu jak to zrobić to czyste głupoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Kup taka jak ma paweljack , zamontuj na samym dole grzalke elektryczna z najzwyklejszym termostatem , do tego a maze smoker ( zobacz na google jak to wyglada i niech ci slusarz jakis skopjuje albo zrobi prosty dymogenerator z kawalka rury )do tego pelet i masz wedzarke lepsza od borniaka za pare zl.Czas zrebkow przechodzi powoli do lamusa , pellet to jest to mozesz mieszac 10 rodzajow drewna ze soba , pol kilo peletu zapewni ci idealny dym przez 12 do 14 godz wedzenia zimnego wedzenia a garstka peletu plus grzalka na 60 st i za 3 godz ,masz kielbaski jak sie patrzy zapachu dymu bukowo olchowo jablkowo wisniowym albo jakim chcesz , a wlasciwie jaki sobie zamowisz na amazonie .https://www.amazenproducts.com/ProductDetails.asp?ProductCode=AMNPS5X8 Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez agn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 @agn,kolega napisal ze ma uzyczone miejsce na czyjejs dzialce ,nie oznacza to ze ma tez moziwosc kozystania z pradu.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szympek44 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam. Pare miesięcy temu stałem się szczęśliwym użytkownikiem tej wędzarni. Skorzystałem z niej zaledwie 2 razy, ze średnim skutkiem. Nie żebym się zniechęcił, będe próbował jeszcze kilka razy, a jak nie osiągne żądanego skutku to zmienie wędzarnie. To jest dokładnie to samo co kolega umięścił w linku. Zdecydowałem się na kupno czegoś takiego po to, żeby nauczyć się wędzić i dopiero później chciałem wybudować jakąś wędzarnię na stałe.Jestem po 2 próbach....pierwsza kompletnie nieudana (wydaje mi się że za słabo osuszone i za szybko zadymione - wszystko kwaśne), druga troszkę lepsza ale też nie to co miało być (starałem się robić wszystko bardzo dokładnie, wręcz z inżynierską dokładnością - rozgrzanie komory ok 1h, dokładne osuszenie ok 1.5h w temp 30-40 , wędzenie ok 3-4h w temp 60-80, i na koncu wyparzanie w wodzie w temp. ~80. Doszedłem do kilku wniosków:1) komora może być zbyt mała (np. mam całe palenisko żaru jednak wystarczy to na 20 min i trzeba znowu dokładać drewno, mimo iż drzwiczki są minimalnie uchylone, a dokładając je wytwarza się gęsty dym powodując mocne odymienie wędzonek)2) jak całkowicie otworzę pokrywę temperatura natychmiast spada do 40 i nie ma możliwości podwyższyć jej w żaden inny sposób tylko poprzez przykrycieWędzonki takie wyszły bardzo "aromatyczne", rzekłbym że aż za bardzo było je czuć dymem. Czy mógłby ktoś doradzić co jest niewłaściwe, czy mój sposób postępowania, czy jednak ta komora jest za mała i jest to główny problem? A może te kanały dymne też są zbyt małe? Z góry dziękuję za odpowiedź w imieniu swoim i kolegi, który założył temat. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez szympek44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Można by to cudo "uzdrowić", ale trzeba:- pozbyć się kanału dymowego,- w palenisku wyciąć otwór w górnej części o wielkości około 15-20 cm, tylni otwór zaślepić- podnieść wędzarnię na nóżkach, żeby buła od paleniska jakieś 20-30 cm- palenisko umieścić pod wędzarnią i połączyć z komorą odpowiednim przewodem. Przynajmniej tak bym spróbował poprawić to ustrojstwo. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 wszedłem na tą aukcję i dostrzegam 3 rzeczy :1) koszt materiału 70zł, sprzedaż- 350, niezły biznes 2) Produkt jest zastrzeżony wzorem przemysłowym(OHIM 002351874) w urzędzie patentowymKopiowanie i powielanie jest prawnie zabronione. coś nie halo, ponieważ tak wygląda bardzo dużo wędzarni, to tak jakby ktoś zastrzegł 'kibelek' i nie życzył sobie jego powielania 3)gość ma w sprzedaży większe paleniska, więc można sobie dobrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szympek44 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 @miro, dzięki za podpowiedź, ale jak wytnę otwór 20cm w palenisku to tak jakbym zostawił samo dno :P. A czy zmiana paleniska i kanału dymnego na większy załatwiłoby sprawę? I z czego taki kanał możnaby ewentualnie dobrać?@grzybiarzbobromir, może i materiał kosztuje 70zł, ale do tego musisz posiadać piłę, spawarkę, tokarkę, giętarkę oraz umiejętność posługiwania się tymi sprzętami.....ja nie posiadam więc kupiłem gotowca i okazuje się, że trzeba tuningować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Jakie są wymiary paleniska ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szympek44 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Długość 25 cm, szerokość 20 cm, wysokość 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Jeśli tak, to wyciąłbym otwór 15-18 cm i chyba w komorze też trzeba otwór powiększyć.Do tego jeszcze zasłonięcie paleniska oraz przewodu dymowego przed wiatrem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szympek44 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 No otwór do komory ma 5x5 cm, także jest malutki. Skłaniałbym się bardziej do rezygnacji z tego paleniska, bo za każdym razem muszę docinać drewno, żeby drzwiczki się domykały i to jest denerwujące. Skoro już wiem, że wina jest po stronie konstrukcji, to po prostu z całości zostawię tylko komorę, zrobię w dnie otwór (i tu pytanie jakiej wielkości?) i doprowadzę w jakiś inny sposób dym do niej. Deflektor już się pewnie nie przyda, bo też jest raczej za mały (płytka 10x10cm). Reasumując, nie warto kupować tej wędzarni, gdyż jak sami widzicie nie nadaje się w takiej formie do przyrządzenia dobrych wędzonek. Poniżej jeszcze link ze zdjęciem do wędzarni w trakcie działania, coby nikt nie miał wątpliwości o jakiej wędzarni pisałem.http://imagizer.imageshack.us/a/img540/7535/osq5sd.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Najtaniej będzie aby oszczędzić sobie irytacji i stressu, to bubel zadedykować i odesłać producentowi oszustowi na imieniny, a sobie kupić sprzęt taki jaki ma Pweljack, czy Electra, wędzić i cieszyć się życiem oraz smakiem wędzonek. Bo koszty przeróbki, czas, stress, straty moralne mogące zniechęcić do naszego hobby i wszystko co się z tym wiąże, dają znacznie wyższy koszt, niż zezłomowanie i pozbycie się tego nie nadającego się do niczego bubla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szympek44 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Przenośnej już więcej nie kupię, chciałem po prostu nauczyć się na takiej wędzić a okazało się, że choćby skały sr....y to sie nie da :/. No cóż, mam nadzieje że pare osób przeczyta ten post i dzięki temu odpowie sobie na pytanie "czy warto". Ja niestety musiałem się przekonać sam, że wędzonki z tej maszyny choćby nie wiem jak były super przygotowane i zapeklowane to i tak nie będzie to jak u babci...czy Dziadka :P :>.Pokombinuje jeszcze trochę z tą komorą, a coś stałego w przyszłym roku się postawi, bo tak jak ciągnęło mnie tak i ciągnie do wędzenia i żaden bubel mnie nie zniechęci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Komora nie jest zła, jedynie dobrego paleniska brak.Jak nie to co masz, to dołożyłbym cztery blachy po bokach, dno i drzwiczki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Długość 25 cm, szerokość 20 cm, wysokość 20cm.w takie palenisko to nawet przy pomocy młota moich szczap bym nie wsadził a ta klapa od komory to też klapa lepiej dać deseczki ze szparami 2cm i na to worek jutowy Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez gosman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szympek44 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 A myślicie, że mogę zostawić ten kanał i podłączyć do niego większe palenisko? Czy jednak jego wielkość (10x10cm) będzie przeszkadzać i trzeba coś większego podłączyć?Problem jest taki, że od spodu dospawany jest wlot przeznaczony właśnie na tą rurę, także jeśli się to nie nadaje trzeba będzie ciąć cały spód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Kanał ma za mały przekrój. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wektorynka Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Witam wszystkich.Czytając to forum zdecydowałem, że z pewnością kiedyś zabiorę się za budowę własnej wędzarni, jednak teraz, z braku czasu postanowiłem kupić coś powiedzmy przyzwoitej konstrukcji, co zapewni mi kilka lat (powiedzmy, 5) bezawaryjnej pracy no i wędzenie na średnim poziomie, zanim nauczę się tej sztuku lepiej.Również trafiłem na omawianą tu wędzarnię z allegroCzy ktoś może polecić jakąś gotową wędzarnię domową, którą można po prostu kupić za niewielkie pieniądze i z zadowoleniem użytkować przez kilka lat, zanim zdecyduje się o budowie murowanej?Skoro wszyscy tutaj budują wędzarnie za małe pieniądze, to z pewnością znaleźli się i tacy, którzy postanowili budować takie konstrukcje na sprzedaż.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 15 Czerwca 2015 to z pewnością znaleźli się i tacy, którzy postanowili budować takie konstrukcje na sprzedaż..Owszem, ale nie za małe pieniądze. Tu już w cenę wchodzi każdy grosz wydany na zakup materiałów, narzędzi, transport, czas poświęcony na budowę i wiele innych których nie liczysz robiąc "dla siebie". No i zysk czysty też przecież musi być.Jeżeli, jak piszesz, masz mało czasu wolnego, ma to być przyzwoitej konstrukcji i służyć ok. 5 lat (to wcale nie jest mało) to polecał bym rozpatrzyć ewentualne kupno "Borniaka". Tanio to niestety nie będzie, ale pozostałe warunki spełni z nawiązką. Sam używam własnego wykonania podobną konstrukcję (czysty przypadek) i jestem b. zadowolony. Ale ja mam dużo czasu i koszty to tylko materiały. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 15 Czerwca 2015 zanim zdecyduje się o budowie murowanej A jesteś pewny, że chcesz w przyszłości murowaną? Ja nawet fundament pod swoją wędzarnię zrobiłem i... jak poczytałem forum to zrezygnowałem z murowanej na rzecz zwykłej w beczce oczywiście estetycznie wykonanej, ale przede wszystkim ze względu na DG (dymogenerator) co jest niesamowitym udogodnieniem -szczególnie dla początkujących -nawet nie mając doświadczenia, cały proces wędzenia będzie prawidłowy (no może przesadzam trochę), w wędzarni murowanej trzeba mieć doświadczenie, aby utrzymać odpowiednią temperaturę, odpowiednią ilość dymu itp. to jest naprawdę sztuka szczególnie dla osób, które wcześniej nie miały z tym styczności. Oczywiście nie zniechęcam Cię do niczego, ale najpierw poczytaj, bo może się okazać, że wymurujesz Sobie wędzarnię, która później będzie tylko pomnikiem w ogrodzie. Jak chcesz coś kupić to popatrz na forum albo za całymi wędzarniami albo za samym dymogeneratorem (kol. Miro, Roger) i do tego dołóż tylko skrzynię, a jak masz 2 "prawe" ręce to 1-2 popołudnia i masz wędzarnię gotową. pozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 15 Czerwca 2015 http://allegro.pl/nowosc-wedzarnia-elektryczna-thermowind-thw1501-i5426739479.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wektorynka Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 15 Czerwca 2015 to z pewnością znaleźli się i tacy, którzy postanowili budować takie konstrukcje na sprzedaż..Owszem, ale nie za małe pieniądze. Tu już w cenę wchodzi każdy grosz wydany na zakup materiałów, narzędzi, transport, czas poświęcony na budowę i wiele innych których nie liczysz robiąc "dla siebie". No i zysk czysty też przecież musi być.Jeżeli, jak piszesz, masz mało czasu wolnego, ma to być przyzwoitej konstrukcji i służyć ok. 5 lat (to wcale nie jest mało) to polecał bym rozpatrzyć ewentualne kupno "Borniaka". Tanio to niestety nie będzie, ale pozostałe warunki spełni z nawiązką. Sam używam własnego wykonania podobną konstrukcję (czysty przypadek) i jestem b. zadowolony. Ale ja mam dużo czasu i koszty to tylko materiały. Ok, poszukam tego Borniaka. Jeśli koszt mnie zwali z nóg, to trudno. Oczywiście rozumiem, że ktoś chce na tym zarobić, naturalna rzecz. zanim zdecyduje się o budowie murowanej A jesteś pewny, że chcesz w przyszłości murowaną? Ja nawet fundament pod swoją wędzarnię zrobiłem i... jak poczytałem forum to zrezygnowałem z murowanej na rzecz zwykłej w beczce oczywiście estetycznie wykonanej, ale przede wszystkim ze względu na DG (dymogenerator) co jest niesamowitym udogodnieniem -szczególnie dla początkujących -nawet nie mając doświadczenia, cały proces wędzenia będzie prawidłowy (no może przesadzam trochę), w wędzarni murowanej trzeba mieć doświadczenie, aby utrzymać odpowiednią temperaturę, odpowiednią ilość dymu itp. to jest naprawdę sztuka szczególnie dla osób, które wcześniej nie miały z tym styczności. Oczywiście nie zniechęcam Cię do niczego, ale najpierw poczytaj, bo może się okazać, że wymurujesz Sobie wędzarnię, która później będzie tylko pomnikiem w ogrodzie. Jak chcesz coś kupić to popatrz na forum albo za całymi wędzarniami albo za samym dymogeneratorem (kol. Miro, Roger) i do tego dołóż tylko skrzynię, a jak masz 2 "prawe" ręce to 1-2 popołudnia i masz wędzarnię gotową. pozdrawiamPiotr Czy jestem pewien murowanej, tego nie wiem. Dlatego potrzebuję trochę czasu na podjęcie decyzji. Zawsze myślałem, że mur to solidna rzecz w porównaniu do "blaszaka".Ręce do roboty chyba mam, gorzej z czasem i narzędziami. No i wiedza. Kupując gotową mam szansę nie popełnić wielu błędów konstrukcyjnych, które pewnie czekałyby mnie jako zielonego w temacie.Ale przemyślę jeszcze sprawę, być może warto poświęcić trochę czasu na własny projekt i przegadać go tu na forum.. http://allegro.pl/nowosc-wedzarnia-elektryczna-thermowind-thw1501-i5426739479.htmlDzięki! Faktycznie trochę to kosztuje. Zapomniałem tylko dodać, że jako prosty troglodyta szukam opalanej drewnem.Elektryka nie ma duszy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 15 Czerwca 2015 http:mi//wMomoedlinydomkmowMonikie.pl/forum/topic/11376-w%C4%99dzarnia-gosmana/Zerknij na moja wedzarnie z beczki całkowity koszt to około 75zlBeka 20zl Cegły 20zl Pustak wentylacyjny 15zl Reszta to pręt gwintowany podkładki i nakrętki Roboty na jedno popołudnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.