Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To jest ta przyczyna . W grubsze kawałki mięsa robimy nastrzyk i masujemy by solanka rozeszła się po mięsie.

Tylko nie wiedzialem ze do boczku tez trzeba zrobic nastrzyk. Dziekujeza szybka odpowiedz. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-212579
Udostępnij na innych stronach

nie wiedzialem ze do boczku tez trzeba zrobic nastrzyk.

bo zazwyczaj "domowo się nie robi, ale jeśli krótki czas peklowania a boczek gruby to można w te grubsze partie troszkę wstrzyknąć
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-212580
Udostępnij na innych stronach

Widać mało jeszcze widziałeś. :cool:

miro - jest prawy brat, ja jak ślepe kociątko - tylko zaczynają oczy przeciąć się, lecz od razu pociągnęło na mięso.... :thumbsup: :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-212620
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

czyli to wina peklowania a możliwe że mieszanka peklująca jest nie dobra bo kupiłem inną niż zawsze w super markecie o'Sole Sól peklowa na bazie soli morskiej

od jakiegoś czasu też używam tej soli i .... już dwa razy zdarzyła mi się szynka z szarym oczkiem, niedopeklowana w środku, pomimo nastrzyku i 7 dniowego peklowania :devil:

 

może faktycznie coś z tą solą jest nie tak jak być powinno?

Witam wszystkich zadymiaczy. :cool:

Proponuję zrezygnować z owej peklosoli. Miałem podobny problem po użyciu tej mieszanki. Wędzonki były z szarym lub szaro-zielonym oczkiem wewnątrz , pomimo zastosowania nastrzyku. :devil:

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-215662
Udostępnij na innych stronach

Witaj !!! wiecho24. Tak zwana sól peklowa z hipermarketów to "lipa" :lol: a może drogowa :grin: :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-215717
Udostępnij na innych stronach

Kto wie co w tej soli piszczy , dlatego cały zapas powędrował do kosza.

Aczkolwiek producent dość znany z produkcji różnych rodzajów soli.

No cóż... Człowiek uczy się całe życie :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-215750
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
czy można peklowac mięso na mokro w temp. 17C gdyż taką mam w piwnicy.czy ewentualnie zastosowac do tej temperatury mocniejszą zalewe peklujaca z większą ilością solii peklosoli
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219458
Udostępnij na innych stronach

Nie kombinuj.Lepiej zamrozic kilka petów z wodą i dołożyć do naczynia w którym peklujesz.

Temp.peklowania staraj się utrzymać w okolicach 6-7 stopni.Często ją sprawdzaj.Gdy się podniesie wymień butelkę.A do lodówki nie możesz wstawić?

Powodzenia.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219459
Udostępnij na innych stronach

właśnie z lodówka jest problem bo jak wedze to juz zawsze ok 10 kg mięsa (schaby boczki szynki)

czy może zastosowac wmiare krótkie peklowanie z większą ilościa peklosoli??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219465
Udostępnij na innych stronach

właśnie z lodówka jest problem bo jak wedze to juz zawsze ok 10 kg mięsa (schaby boczki szynki)

Gdybyś wykroił kości ze schabów , to pewnie zyskałbyś na objętości :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219494
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz peklować bez niespodzianek, to bez utrzymania odpowiedniej temperatury się nie da.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219545
Udostępnij na innych stronach

Właśnie... takie pytanko OT, jakiś czas temu znajomy stwierdził że od kiedy nie pekluje wędlin peklosolą, tylko zwykła sól - to nie ma zgagi? :shock: :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219546
Udostępnij na innych stronach

Tier i nie ma się co dziwić.

Nie jedną kiełbasę już w życiu jadłem i nic mi nie było, ale jak zjem kiełbasę której mięso nie peklowało się 2-3 dni tylko od razu nadziewane jest w jelito to mam tak samo.

Czuję posmak azotynu, pali mnie, mam zgagę i jest mi nie dobrze.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219549
Udostępnij na innych stronach

Miro, 2-3 dni.. a co powiesz jak wpada masarz, dziś zabija świnkę, rozprawia, za chwilę pekluje. Następnego dnia próbuje wędzić 2-3h i parzy w parniku :grin: :cool: I co mają powiedzieć Ci ludzie, co płacą takiemu po 300zł? a kolejki na takiego speca to panie jak za prlu....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219552
Udostępnij na innych stronach

jak zjem kiełbasę której mięso nie peklowało się 2-3 dni tylko od razu nadziewane jest w jelito to mam tak samo.

Czuję posmak azotynu, pali mnie, mam zgagę i jest mi nie dobrze.

ale nie do wszystkich ten argument trafia niestety....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219564
Udostępnij na innych stronach

Tier zadałeś pytanie o problem ze zgagą po zjedzeniu peklowanej kiełbasy więc Ci odpowiedziałem jak jest w moim przypadku.

Nie wiem co mają powiedzieć ludzie z Twojego przykładu, może nie mają takich problemów ?

 

Ja mam taki problem i choć kiełbasa bardzo mi smakuje, to jak pisałem wcześniej pali mnie i po zjedzeniu jest mi nie dobrze.

Dlatego jak robię kiełbasę mięso musi peklować się te parę dni aby "odparować" azotyn.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219571
Udostępnij na innych stronach

Witam,chciałbym zapeklować 10 kg mięsa z jelonka z przeznaczeniem na kiełbasę w/g tabeli wychodzi 640-680 g pektosoli na 4l wody mięso pokrojone w kostkę czas peklowania 3 dni, czy to jest wystarczająca ilość? Proszę o opinię.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219924
Udostępnij na innych stronach

Jest taki przepis na forum na kiełbasę z dziczyzny kiełbasa Świąteczna Chefa .Tam autor w przepisie podaje jak zapeklować kiełbasę z dziczyzny na mokro ale dodatek soli 3 łyżeczki pektosoli na 5 kg mięsa wydał mi się przy maławy a może się mylę i tak jest dobrze?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219927
Udostępnij na innych stronach

Te 3 łyżeczki peklosoli to na pewno jest za mało ale w przepisie jest napisane "sól do smaku" musiałbyś mieszać dosypywać soli i kosztować ale najlepiej zapekluj na sucho tak jak ci pisałem
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219931
Udostępnij na innych stronach

tak te trzy dni peklowania wystarczy co do przypraw to skorzystaj z tego przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/kielbasy-z-dziczyzny/1758-kielbasa-wielkanocna-z-dziczyzny
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219935
Udostępnij na innych stronach

tak te trzy dni peklowania wystarczy co do przypraw to skorzystaj z tego przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/kielbasy-z-dziczyzny/1758-kielbasa-wielkanocna-z-dziczyzny

U Arkadiusza są dobre przepisy.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219938
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.