Jan Gromada Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 To jest ta przyczyna . W grubsze kawałki mięsa robimy nastrzyk i masujemy by solanka rozeszła się po mięsie.Tylko nie wiedzialem ze do boczku tez trzeba zrobic nastrzyk. Dziekujeza szybka odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-212579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 nie wiedzialem ze do boczku tez trzeba zrobic nastrzyk.bo zazwyczaj "domowo się nie robi, ale jeśli krótki czas peklowania a boczek gruby to można w te grubsze partie troszkę wstrzyknąć Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-212580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Widać mało jeszcze widziałeś. miro - jest prawy brat, ja jak ślepe kociątko - tylko zaczynają oczy przeciąć się, lecz od razu pociągnęło na mięso.... :thumbsup: :grin: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-212620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiecho24 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 czyli to wina peklowania a możliwe że mieszanka peklująca jest nie dobra bo kupiłem inną niż zawsze w super markecie o'Sole Sól peklowa na bazie soli morskiej od jakiegoś czasu też używam tej soli i .... już dwa razy zdarzyła mi się szynka z szarym oczkiem, niedopeklowana w środku, pomimo nastrzyku i 7 dniowego peklowania :devil: może faktycznie coś z tą solą jest nie tak jak być powinno? Witam wszystkich zadymiaczy. Proponuję zrezygnować z owej peklosoli. Miałem podobny problem po użyciu tej mieszanki. Wędzonki były z szarym lub szaro-zielonym oczkiem wewnątrz , pomimo zastosowania nastrzyku. :devil: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-215662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Witaj !!! wiecho24. Tak zwana sól peklowa z hipermarketów to "lipa" :lol: a może drogowa :grin: :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-215717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiecho24 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Kto wie co w tej soli piszczy , dlatego cały zapas powędrował do kosza.Aczkolwiek producent dość znany z produkcji różnych rodzajów soli.No cóż... Człowiek uczy się całe życie :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-215750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 24 Maja 2012 czy można peklowac mięso na mokro w temp. 17C gdyż taką mam w piwnicy.czy ewentualnie zastosowac do tej temperatury mocniejszą zalewe peklujaca z większą ilością solii peklosoli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 24 Maja 2012 Nie kombinuj.Lepiej zamrozic kilka petów z wodą i dołożyć do naczynia w którym peklujesz.Temp.peklowania staraj się utrzymać w okolicach 6-7 stopni.Często ją sprawdzaj.Gdy się podniesie wymień butelkę.A do lodówki nie możesz wstawić?Powodzenia. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 24 Maja 2012 właśnie z lodówka jest problem bo jak wedze to juz zawsze ok 10 kg mięsa (schaby boczki szynki)czy może zastosowac wmiare krótkie peklowanie z większą ilościa peklosoli?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 24 Maja 2012 właśnie z lodówka jest problem bo jak wedze to juz zawsze ok 10 kg mięsa (schaby boczki szynki) Gdybyś wykroił kości ze schabów , to pewnie zyskałbyś na objętości Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 24 Maja 2012 schab bedzie bez kosci . bo jak robie to zaraz cała rodzina sie do tego dołącza abym im też zrobił :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 24 Maja 2012 Jeśli chcesz peklować bez niespodzianek, to bez utrzymania odpowiedniej temperatury się nie da. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 24 Maja 2012 Właśnie... takie pytanko OT, jakiś czas temu znajomy stwierdził że od kiedy nie pekluje wędlin peklosolą, tylko zwykła sól - to nie ma zgagi? :shock: :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 24 Maja 2012 Tier i nie ma się co dziwić.Nie jedną kiełbasę już w życiu jadłem i nic mi nie było, ale jak zjem kiełbasę której mięso nie peklowało się 2-3 dni tylko od razu nadziewane jest w jelito to mam tak samo.Czuję posmak azotynu, pali mnie, mam zgagę i jest mi nie dobrze. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 24 Maja 2012 Miro, 2-3 dni.. a co powiesz jak wpada masarz, dziś zabija świnkę, rozprawia, za chwilę pekluje. Następnego dnia próbuje wędzić 2-3h i parzy w parniku :grin: I co mają powiedzieć Ci ludzie, co płacą takiemu po 300zł? a kolejki na takiego speca to panie jak za prlu.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 24 Maja 2012 jak zjem kiełbasę której mięso nie peklowało się 2-3 dni tylko od razu nadziewane jest w jelito to mam tak samo. Czuję posmak azotynu, pali mnie, mam zgagę i jest mi nie dobrze.ale nie do wszystkich ten argument trafia niestety.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 24 Maja 2012 Tier zadałeś pytanie o problem ze zgagą po zjedzeniu peklowanej kiełbasy więc Ci odpowiedziałem jak jest w moim przypadku.Nie wiem co mają powiedzieć ludzie z Twojego przykładu, może nie mają takich problemów ? Ja mam taki problem i choć kiełbasa bardzo mi smakuje, to jak pisałem wcześniej pali mnie i po zjedzeniu jest mi nie dobrze.Dlatego jak robię kiełbasę mięso musi peklować się te parę dni aby "odparować" azotyn. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 27 Maja 2012 Witam,chciałbym zapeklować 10 kg mięsa z jelonka z przeznaczeniem na kiełbasę w/g tabeli wychodzi 640-680 g pektosoli na 4l wody mięso pokrojone w kostkę czas peklowania 3 dni, czy to jest wystarczająca ilość? Proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 27 Maja 2012 pektosoli na 4l wodymięso na kiełbasę peklujemy peklosolą na sucho 19g/kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 27 Maja 2012 Jest taki przepis na forum na kiełbasę z dziczyzny kiełbasa Świąteczna Chefa .Tam autor w przepisie podaje jak zapeklować kiełbasę z dziczyzny na mokro ale dodatek soli 3 łyżeczki pektosoli na 5 kg mięsa wydał mi się przy maławy a może się mylę i tak jest dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 27 Maja 2012 Te 3 łyżeczki peklosoli to na pewno jest za mało ale w przepisie jest napisane "sól do smaku" musiałbyś mieszać dosypywać soli i kosztować ale najlepiej zapekluj na sucho tak jak ci pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 27 Maja 2012 Czyli na sucho też na 3 dni do lodówki i dalej w/g przepisu dodać resztę przypraw? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 27 Maja 2012 tak te trzy dni peklowania wystarczy co do przypraw to skorzystaj z tego przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/kielbasy-z-dziczyzny/1758-kielbasa-wielkanocna-z-dziczyzny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 27 Maja 2012 tak te trzy dni peklowania wystarczy co do przypraw to skorzystaj z tego przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/kielbasy-z-dziczyzny/1758-kielbasa-wielkanocna-z-dziczyznyU Arkadiusza są dobre przepisy. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 27 Maja 2012 Dziękuję za wskazanie właściwej drogi bo moja była nie w tę stronę co trzeba :grin: zastosuje się do wskazanego przepisu łącznie z wędzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/8/#findComment-219942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.