Skarus Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 1 Lutego 2014 Dla jednego jest za słone, posmakuje drugi i powie, że niedosolone!Jak uwędzisz, będziesz wiedział jak słone są dla Ciebie wyroby peklowane wg tabeli Dziadka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-330971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 1 Lutego 2014 jak stwierdzić czy po obróbce termicznej bedzie bedzie tak samo słne jak przed.Ukrój kawałek mięsa i usmaż chwile na patelni. Przynajmniej tak robię gdy mam wątpliwości. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-330975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 1 Lutego 2014 wczesniej robiłem inna solanke na kg miiesa litr wody i 30gr peklosoli i 40 soli morskiej Skoro to było dobre to po co kombinowałeś ?Ja używam właśnie takich proporcji i mi to odpowiada.Tylko polędwice nastrzykuję "lżejszą solanką" - ok. 5% . UWAGA - mój próg "słonolubności" jest niski. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-330977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 1 Lutego 2014 Nie rozumiem po co kombinować, skoro można peklować normalnie i nie bać się o słoność wędzonek ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-331029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 1 Lutego 2014 A ja daje 100g peklosoli na litr wody i jest ok. :-) Oczywiście + przyprawy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-331079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 20 Lutego 2014 Witam serdecznie forumowiczow. W zasadzie nie wiem czy pisze w dobrym " pokoju " , ale kliknalem na " peklowanie".Potrzebuje pomocy - bardzo chcialbym uwedzic noge jagniecia.Macie jakikolwiek pomysl jak to zapeklowac? Czy mozna tak samo jak z szynkami? Podpowiedzcie, prosze Pozdrawiam serdecznie Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-334923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 20 Lutego 2014 Zapekluj na mokro około 8-10 dnia, 40% solanki w stosunku do wagi mięsa.Możesz posłużyć się kalkulatorem:http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Koniecznie trzeba zrobić nastrzyk.Dodałbym też wywar z przypraw, czosnek wskazany. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-334924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Witaj, zerknij tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagniecy-wedzony-wgkostka/ robiłem wg tej receptury i polecam. Edytowane 20 Lutego 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-334925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 21 Lutego 2014 Koniecznie trzeba zrobić nastrzyk. Dodałbym też wywar z przypraw, czosnek wskazany. Witam MIRO.Ogromnie dziekuje za podpowiedz. Kalkulator jest SUPER!!! Moglbys mi jeszcze podpowiedziec ile procent solanki w stosunku do wagi miesa musze wstrzyknac?W szynkach jest od 3% do 5% - czy mam uzyc tego? Jeszcze raz dziekuje I pozdrawiam z drugiego konca swiata Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-335257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 21 Lutego 2014 Nastrzykując patrzę czy równo puchnie .Nie sugeruję się procentami czy ilościami, ponieważ nie używam chemii do nastrzyku i mięso odda nadmiar solanki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-335286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 21 Lutego 2014 Dla mnie.tabela Dziadka jest za słona i bardziej podchodzi mi słoność wg Rogera.http://wedlinydomowe...poczatkujacych/ Jeżeli masz za słone to można po peklowaniu wymoczyć w wodzie. Polędwice zazwyczaj pekluję osobno albo robię mniejszy nastrzyk. a czy czasem nie w swoich materiałach Roger nie miał właśnie tabeli Dziadka ? Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-335295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 21 Lutego 2014 miał w oryginale i to jest napisane ale ja zmniejszam ilość soli o ok30% jest tam to opisane jest też inny sposób peklowania bez moczenia z którego korzystam najczęściej Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-335334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 22 Lutego 2014 Nastrzykując patrzę czy równo puchnie .Nie sugeruję się procentami czy ilościami, ponieważ nie używam chemii do nastrzyku i mięso odda nadmiar solanki. WIELKIE DZIEKUJE !!!Juz nie pierwszy raz mi pomogles ...Mam nadzieje, ze bede kiedys w Polsce jak bedzie zjazd I bede mogl sie odwdzieczyc. Pozdrawiam Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-335637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 22 Lutego 2014 Niezmiernie mi miło. Cieszy mnie, że mogę pomóc. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-335671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duurex Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 23 Lutego 2014 Mam pytanko, ponieważ mam wątpliwości co do mojej solanki w której peklują się szyneczki.Czy z nią jest wszystko w porządku, chodzi mi o kolor, mięso peklowane jest od środy, przewidziany czas peklowania 10dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-335992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Raszyn Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 27 Lutego 2014 witammam prośbę może ktos mi podrzucic na forum sprawdzona zalewe na poledwice bo jak bym nie zrobił wychodzi za słona. tabela dziadka ( szacun za nia) jest dla mnie duzo za słonajak robiłem tak ze na kg miesa dawałem litr wody i 40 gr soli i 30 peklosoli to szynki i boczki były super a poledwice nie tak słone jak z tabeli dziadka ale też za słone. co z ta poledwica zrobic krocej peklować czy jak ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-337206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 27 Lutego 2014 Proszę bardzo: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-jak-moja-babcia-peklowa%C5%82a-mi%C4%99so-na-mokro/ Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-337220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 27 Lutego 2014 co z ta poledwica zrobic krocej peklować czy jak ? mniej peklosoli i już . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-337221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duurex Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 2 Marca 2014 Dziękuje za szybkie odpowiedzi. :devil: Ale dzięki jednemu forumowiczowi uratowałem szyneczki przed przerobieniem jej na karmę dla lisów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-338234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uszatek Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 9 Marca 2014 WitamByć może moje pytanie wyda się Wam trywialnie proste ja mam z tym jednak niejaki kłopotChodzi mianowicie o kolejność czynności podczas produkcji szynki.Z tego, co na forum rozumiem ze jest tak:1. Zakupione mięsko peklujemy najlepiej według kalkulatora dziadka, (ale czy do peklówki można coś dodać np. czosnek, liść laurowy)2. Po okresie peklowania mięsko osuszamy i wkładamy do siatek3. Mięsko osuszamy w wędzarni a następnie wędzimy w temperaturze 50 - 60 stopniCzy to zgadza się z realiami??? Czy cos pomieszałem???I jeszcze jedna sprawa przy wędzeniu kiełbasy, kiedy ją parzymy przed czy po wędzeniuGdyby ktoś mógł rozpisać jak to idzie po kolei byłbym bardzo zobowiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-339608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riccardo47 Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 9 Marca 2014 @uszatek...na litość Boską weż że chłopie przesuń tą stronę nieco wyżej,i wszystko masz jak na dłoni,na wszelki wypadek jak już jesteś taki wygodny ,https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/page-27,odwagi życzę Cytuj ...i owoc żywota Twojego,je ZUS... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-339621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uszatek Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 9 Marca 2014 Dzięki riccardo47 za pomoc nie jestem wygodny ale tyle tu informacji ze człowiek sam juz niewie co i jak zwłaszcza gdy robi to pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-339656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 9 Marca 2014 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-jak-moja-babcia-peklowa%C5%82a-mi%C4%99so-na-mokro/ Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-339658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu22 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 18 Marca 2014 Witam jestem tu nowy i początkujący ostatnio zrobiłem solank tj. na litr wody 20g peklosoli + na kilo miesa 20g peklosoli do tego dodałem paczke majranku , 5 ziaren ziela angielskiego i 4 liscie laurowe po zagotowaniu i ostudzeniu dodałem jeszcze 4 ząbki czosnku peklowalem 7 dni w tym wywarze codziennie mieszajac 3 dnia nawet nastrzyknolem potem wedzilem okolo 4 godz dodam że nie osuszałem szynek tylko odrazu po wyjeciu z wywaru w siatke i do wedzarni no i efekt koncowy mięsko dziwnie pachnie i nie jest dobre co zrobiłem źle czy należy dawac przyprawy do solanki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-341301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 18 Marca 2014 co zrobiłem źle Dokładnie WSZYSTKO Skąd wytrzasnąłeś ten sposób peklowania Jeśli już znalazłeś ten temat to zajrzyj na pierwszą stronę : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-początkujących/?p=48367 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-341305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.