Gość ArkoGdynia Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #851 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Jeżeli chodzi o dodawanie przypraw to ja przetestowałem zamiast dorzucania przypraw bezpośrednio do zalewy to zrobić esencję z przypraw ( przepis z peklowania wg Miro) KROK TRZECI - WYWAR Z wody którą zostawiliśmy przygotujemy wywar.Nasze smaki są różne, dlatego sugeruję, aby użyć przypraw które lubimy.Podstawowe przyprawy które używamy przy peklowaniu to czosnek, pieprz czarny, angielskie ziele, liść laurowy, majeranek, kminek czy kolendra. Poniżej orientacyjne ilości które sam stosuję przy peklowaniu 1 kg mięsa: - 1 -2 ząbków czosnku świeżego, pokrojonego wraz z łupinami- 5-6 ziaren pieprzu czarnego całego lub grubo zmielonego- 4-5 ziaren angielskiego ziela- 1 listek laurowy- 1 płaska łyżeczka majeranku - 1/2 płaskiej łyżeczki kminku- 1/2 płaskiej łyżeczki kolendry Pozostawioną na wywar wodę zagotowujemy, wrzucamy odmierzone przyprawy i parzymy po przykryciem ok. 20 minut. Gotowy wywar schładzamy, przecedzamy przez gazę i dolewamy do naszego naczynia z mięsem W takim przypadku mamy pewność, że nic nie zepsuje nam naszej zalewy. Suche przyprawy dodawane do zalewy peklującej mogą spowodować ( tak pewnie się stało w Twoim przypadku) zepsucie się zalewy!Ja tą metodę przetestowałem już na szynkach, baleronie oraz boczkach i sprawdza się w 100%!! Z Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-390896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #852 Opublikowano 17 Grudnia 2014 ...przedmówcy Kaczmara wypowiedzieli się w temacie przypraw w zalewie - ale każdemu wolno demokrację uprawiać... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-390901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #853 Opublikowano 17 Grudnia 2014 JAk dla mnie ilosc 2-3 listkow laurowych daje bardzo duzo intensywnego zapachu i w smaku gorycz. Listek listkowi nierówny;) Na moim wawrzynku szlachetnym zostały listki niewiele większe od paznokcia więc nie dominują jak myślisz Namówiliście mnie jednak - next time poczynię szyneczki w 3 smakach: oryginalny, jak dotychczas i odwar np Arko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-390911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rek1n82 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #854 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Witam.Mam szybkie pytanie dot. solanki. Mianowicie szykuję się do pierwszego wędzenia. Od soboty wieczór pekluje 3 szynki, 1 boczek i 1 poledwicę w sumie 6,8kg. Solankę zrobiłem wg tabeli Dziadka na 7 dni z jednym nastrzykiem (340g peklosoli) ale spotykam się ze zdaniami że wyroby po uwędzeniu wychodzą cut za słone. Czy mogę teraz rozrobić solankę? Wędził bede w niedziele. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-390913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #855 Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) ...zrób nową 7% i wymień... ...masz poczucie humoru pisząc "ciut" Edytowane 17 Grudnia 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-390914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #856 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Czy mogę teraz rozrobić solankę? a ja bym już teraz nie ruszał (szczególnie że nie mamy danych o temp.) - przed wędzeniem odmoczysz Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-390940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rek1n82 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #857 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Całośc stoi w komórce gdzie temperature ma ok 5 stopni. Boje się że wyjdzie sa słone i troche się zrażę do wlasnych wyrobów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-390942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #858 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Namówiliście mnie jednak - next time poczynię szyneczki w 3 smakach: oryginalny, jak dotychczas i odwar np Arko. Tylko nie zapomnij podzielić się "refleksjami" po przeprowadzonym teście ... smakowo przekrojowej oczywiście Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-390968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #859 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Ok, ale to już po świętach - jak się aktualne kopcone skończy - mam nadzieję, że wystarczy do świąt:)U Was też świeżodymione tak szybko znika? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-390974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #860 Opublikowano 17 Grudnia 2014 U Was też świeżodymione tak szybko znika? To objaw normalny...Można to przełamać metodą ilościową Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-390977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #861 Opublikowano 17 Grudnia 2014 można przyjąć, że długie peklowanie jest raczej reliktem i przyzwyczajeniem najstarszych zadymiarzy? Żeby zaraz reliktem Pekluję szynki, boczki 3-4 tygodnie i bardzo sobie chwalę.Ale ja faktycznie wiekowa jestem Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-391080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #862 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Ale ja faktycznie wiekowa jestem :D Czym dłużej peklujesz, tym mięso jest lepsze, co przekłada się także na trwałość i smak późniejszych wędzonek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-391084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #863 Opublikowano 17 Grudnia 2014 No i ja zobaczę jak to jest z peklowanym 3 tygodnie (życie zmusiło zrobić nastaw inaczej jak do tej pory max 4 doby się peklowało zazwyczaj. A i jeszcze jedna zmiana bez żadnych przypraw , ale jak znam życie to dam do parzenia wędzonek i wyjdzie jak - to zobaczymy....Najważniejsze parametry solanki po konsultacjach telefonicznych z małżonką są ok , czyli:- brak zmętnienia- żadnych zapienień- zapach bezwonny-temperatura pierwszy pomiar po tygodniu + 5 , drugi po dwóch tygodniach +6W sobotę sam ocenię co i jak... pozdro) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-391107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #864 Opublikowano 17 Grudnia 2014 A i jeszcze jedna zmiana bez żadnych przypraw I to jest to. Wtedy dopiero poznamy prawdziwy smak mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-391108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #865 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Pekluję szynki, boczki 3-4 tygodnie i bardzo sobie chwalę. Aniu czy peklujesz peklosolą ? W jakich proporcjach robisz solankę na tak długie peklowanie? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-391117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczmar110 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #866 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Jumbo dzięki za odpowiedź. Wczoraj wpłukałem mięso nie jest zepsute, przygotowałem nową zaprawę tylko z solą peklową liściem laurowym i zielem angielskim i do piątku w piątek będzie się suszyło a w sobotę rano wędzenie.P.S.Ogórki kiszone nie są na peksloi tylko na soli kamiennej chodziło mi że po spróbowaniu zaprawy podobna słoność zaprawy mięsa co zalewy do ogórków Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-391166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #867 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Wczoraj wpłukałem mięso nie jest zepsute, przygotowałem nową zaprawę tylko z solą peklową liściem laurowym i zielem angielskim no i uparty jak osieł.... po co narażasz w dalszym ciągu mięso tymi przyprawami? chodziło mi że po spróbowaniu zaprawy podobna słoność zaprawy mięsa co zalewy do ogórków no kolego...... ogórki to raczej aż tyle soli nie mają ile potrzeba do mięsa - do kiszenia nawet jak dasz 60g/litr to juz "ostro"wprawdzie taką dawką peklosoli można peklować (tzw. "sposób SZCZEPANA"), ale w Twoim przypadku, gdy już raz skaziłeś solankę i mięso, solanka musi być mocniejsza aby zabezpieczyć mięso i ja bym raczej doradził co najmniej 10% a potem ewentualnie delikatnie odmoczyć/przepłukać... (z tym że teraz to już chyba po ptokach....) A na przyszłość użyj jakiejś bardziej normalnej miary do sporządzania solanki niż garście Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-391182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rek1n82 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #868 Opublikowano 18 Grudnia 2014 A jeszcze mam pytanie odnośnie tego moczenia/odsalania ile i jak moczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-391188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #869 Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Boje się że wyjdzie sa słone i troche się zrażę do wlasnych wyrobówlepiej za słone niż zepsute........... lepiej popić niż święta spędzić w toalecie..... mam pytanie odnośnie tego moczenia/odsalania ile i jak moczyć?litości..... kilka postów wcześniej DZIADEK wkleił skan ile moczyć?.... do osiągnięcia pożądanego poziomu - normalnie można to sprawdzić wycinając kawałeczek ze środka ale wszystko musi mieć swój czas (ociekanie czyli rozkład soli w mięsie)Gdyby od początku wszystko było wiadome to nie byłoby problemu...... Nie wiemy jaką tym razem zrobiłeś solankę... u Ciebie to raczej przepłukanie niż moczenie, o ile w ogóle będzie potrzebne bo poprzednia była pewnie tak słaba że ta obecna nie podniesie słoności za duzo PSniesłone mięso, nawet uwędzone i parzone też nie poleży zbyt długo Edytowane 18 Grudnia 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-391201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rek1n82 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #870 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Nie wiemy jaką tym razem zrobiłeś solankę... u Ciebie to raczej przepłukanie niż moczenie, o ile w ogóle będzie potrzebne bo poprzednia była pewnie tak słaba że ta obecna nie podniesie słoności za duzo Chyba mnie z kimś pomyliłes bo solankę mam ok 12% a żadnej następnej nie robiłem. Jednak nic już z mięsiwem nie będę kombinował. Jak będzie za słone to następnym razem zrobię WG. SZCZEPANA. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-391212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #871 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Ja bym przed wędzeniem pomoczyła jakieś 20-30min w wodzie. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-391227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #872 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Podepnę się do tematu. Właśnie wędzę polędwicę na łososiowa która była peklowana wg. przepisu z wywarem z przypraw i pomimo, iż mięso po 6 dniach miało piękny, różowy kolor oraz zapach który porównałbym do świeżego zakwasu na żurek to wiem, że następnym razem zapekluję wszystko bez przypraw bo już czuję, że to nie będzie to o co mi chodziło. Chociaż mam nadzieję, że się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-391248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #873 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Chyba mnie z kimś pomyliłes bo solankę mam ok 12% a żadnej następnej nie robiłem. oj... faktycznie ta odpowiedź była skonstruowana niefortunnie, pod kątem innej wypowiedzi... natomiast co do moczenia to część środkowa mojego posta będzie do Ciebie - czyli zapoznaj się z tym co Dziadek wkleił kilka postów wyżej... tabela DZIADKA należy do tych troszkę bardziej słonych Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-391252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #874 Opublikowano 18 Grudnia 2014 A ja - bazując na informacjach wyczytanych z forum - wypraktykowałem sposób dla niecierpliwych. Sprawdza się doskonale na schabach, polędwiczkach, piersi z indyka i małych kawałkach szynki (1-1,5 kg). Na 1 kg mięsa biorę 0,5 l wody i 40 g peklosoli (ja zwykle nawet 30 g peklosoli i 10 g zwykłej soli warzonej niejodowanej) - czyli solanka ok. 8%. Z tej solanki biorę 6% - tj. 30 g z każdego pół litra, ostrzykuję mięso i dokładnie masuję. Resztą zalewam mięso - i pekluję 3-4 dni + noc na ociekanie, w temperaturze ok. 5 stopni. Czasem przed ociekanie moczę jeszcze 15 minut w zimnej wodzie. Potem wędzę na ciepło i zaparzam - standard. Ze względu na krótki czas peklowania nigdy mi się nie zdarzyło zepsuć mięsa - i w smaku oraz konsystencji - na tej wielkości kawałkach nie widzę żadnej różnicy pomiędzy tymi wyrobami, a takimi peklowanymi po 10-14 dni. Zaznaczam jednak, że lubię wyroby zdecydowanie mniej słone - i nigdy nie leżą dłużej niż 2 tygodnie (i to w lodówce). Mam wędzarnię mocno "polową" - i skrócenie czasu peklowania pozwala zwiększyć szanse na uchwycenie dobrej pogody na wędzenie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-391462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #875 Opublikowano 18 Grudnia 2014 ostrzykuję mięso i dokładnie masuję. Resztą zalewam mięso - i pekluję 3-4 dni + noc na ociekanie, w temperaturze ok. 5 stopni. Czasem przed ociekanie moczę jeszcze 15 minut w zimnej wodzie. Potem wędzę na ciepło i zaparzam - standard. Bo o to ''siem'' rozchodzi , żeby mieć pojęcie , za co się można zabrać ... Ja zawsze po wyjęciu z solanki płukam chwilkę pod bierzącą wodą- nie moczę- Solankę tym razem zrobiłam 7,5 % -7 dni z ociekaniem ... Zobaczymy... Zawsze robiłam 8 - 9% Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/35/#findComment-391478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.