gluszec Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1126 Opublikowano 13 Grudnia 2016 U mnie w domu tak się właśnie "peklowało" i zawsze było ok.I tu masz odpowiedź na Twoje wątpliwości - to nie było peklowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-530831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1127 Opublikowano 13 Grudnia 2016 bardzo ważna jest ocena organoleptyczna, gdyż mięso solone ma swój specyficzny zapach, tak samo jak mięso peklowane.Po prostu następnym razem, choćby dla próby, jeszcze przed peklowaniem zapytaj o dalsze postępowanie.Jeśli bardzo chcesz mieć na święta wędzonki, możesz je zrobić z nowego mięsa w trybie przyspieszonym, wg tabeli Dziadka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-530832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1128 Opublikowano 13 Grudnia 2016 U mnie w domu tak się właśnie "peklowało" i zawsze było ok Być może używano wtedy saletry...? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-530833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olafka Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1129 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Dziękuję, szynki schaby boczki i poledwiczki są ok jedynie ta łopatka jakaś dziwna. Ugotuję ją psu i po kłopocie Saletrę tez dałam Teraz jak Was znalazłam to poczytam dokładnie i spróbuję zrobić jak radzicie. Trochę już poczytałam i bardzo ciekawe rzeczy piszecie Teraz idę zasolić słoninkę i sery. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-530834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1130 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Saletrę tez dałam O tym nie pisałaś. Podczas całego procesu peklowania (solenia) muszą być zagwarantowane wymagane parametry m.in. temperaturowe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-530838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1131 Opublikowano 14 Grudnia 2016 peklowanie - pytanie nastawiłem mięsiwo wg tabeli Dziadka ( 10 dni w składzie tylko woda, peklosól, liść laurowy, ziarna kolendry)po 3 dniach wydaje mi się, że solanka ma trochę dziwny zapach, inny niż zawszenie jest mętna, nie śmierdzi skisłym, nie pływa jakiś kożuch ale...kwestia pochodzenia mięsa ? peklosól innego producenta ? zmienić solankę - jeżeli tak to jakie wartości użyć ? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1132 Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) wg tabeli Dziadka ( 10 dni w składzie tylko woda, peklosól, liść laurowy, ziarna kolendry)To nie jest już "czysta" tabela Dziadka (przyprawy dobrze je zagotować w osobnej minimalnej ilości wody wystudzić i takie dodać ) kwestia pochodzenia mięsa ? peklosól innego producenta ?stawiał bym na mięso . Peklosól to sól +azotyn sodu wiec trudno tu coś zepsuć/zmienić. Chyba że tem zapach to od przypraw (ale nie sądzę abyś ich aż tyle dał ) Ja bym nie robił nic tylko obserwował , jak się pogorszy to wyciągnął mięso opłukał i zastosował słabą np 7%/0,4 litra/1 kg , przed wędzeniem opłukał , moczył 10 minut , osuszał z kilka godzin (aby "słoność" się wyrównała) i wędził . Oczywiście zakładam że peklujesz w zalecanej temperaturze 5 +/-2 stopnie Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1133 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Witam,Właśnie pracodawca postawił mnie przed nie lada problemem.Od 2 tygodni jestem nastawiony na wędzenie w najbliższą sobotę, mięso zapeklowane (proces 10-cio dniowy), i właśnie dziś się dowiedziałem że w sobotę muszę pojechać w delegację, w zamian dostanę wolny poniedziałek.Co zrobić z z mięsem, żeby nie było przesolone, bo raczej zostawić go w tej solance nie mogę. W samej wodzie go na 2 dodatkowe dni nie zostawię, bo raz że się boję, a dwa mogło by za bardzo wypłukać sól z mięsa. Bez wody raczej też niebezpiecznie przechowywać mięso w lodówce.Jaką zrobić solankę, tak żeby było bezpiecznie, i mięso nie naciągnęło zbyt mocno solą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1134 Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Jak nie wyciągnąłeś z solanki to zostaw w niej i obniż temperaturę do 0- 2 stopnie i może długo stać (mi się raz przesunęło wędzenie o 2 tygodnie ) . Rozpisz jak to wygląda dniami ( 1 dzień peklowanie .... 10 ... ) będzie łatwiej coś poradzić - bo się gubię w Twojej rozpisce dni .Jeżeli wyciągnąłeś z solanki a okres to wędzenia długi (powyżej kilku dni ) to tylko zamrozić i później delikatnie odmrozić w lodowce . Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1135 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Dziękuję, szynki schaby boczki i poledwiczki są ok jedynie ta łopatka jakaś dziwna. Ugotuję ją psu i po kłopocieSaletrę tez dałamTeraz jak Was znalazłam to poczytam dokładnie i spróbuję zrobić jak radzicie. Trochę już poczytałam i bardzo ciekawe rzeczy piszecie Teraz idę zasolić słoninkę i sery.Psu solonego mięsa się nie daje do jedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1136 Opublikowano 14 Grudnia 2016 ....pogoda Ci sprzyja - 0 stopni i mniej wstrzymuje proces peklowania - zalewy też nie musisz zmieniać ....na balkon albo do drewutni i już.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1137 Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Jumbo dobrze gada dopiera teraz "zobaczyłem" tytuł że to kwestia 2 dni Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1138 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Psu solonego mięsa się nie daje do jedzenia. dokladnie pies to nie smietnik ze co sie nie nadaje to dla psa ...czasem moze sie skonczyc wizyta u weterynarza , choroba i cierpieniem psa w szczegolnosci Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1139 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Jak nie wyciągnąłeś z solanki to zostaw w niej i obniż temperaturę do 0- 2 stopnie i może długo stać (mi się raz przesunęło wędzenie o 2 tygodnie ) . Rozpisz jak to wygląda dniami ( 1 dzień peklowanie .... 10 ... ) będzie łatwiej coś poradzić - bo się gubię w Twojej rozpisce dni .Jeżeli wyciągnąłeś z solanki a okres to wędzenia długi (powyżej kilku dni ) to tylko zamrozić i później delikatnie odmrozić w lodowce . Widzę że ktoś (moderator) przeniósł mój post do innego tematu.Ale rozchodzi się o to że planowałem peklowanie na 10 dni,a muszę pozostawić je w solance przez 12 dni. Czy te 2 dodatkowe dni nie spowodują przesolenia mięsa?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1140 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Nie . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1141 Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) OK.Pekluję dla siebie tylko 2kg, a pozostałem 10 dla ciotki i sąsiadki. Jak będzie przesolone to ja sobie poradzę, a Twoje namiary dam tym 2 kobietom Edytowane 14 Grudnia 2016 przez EAnna lit Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1142 Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Twoje namiary dam tym 2 kobietom Spoko a mają dobre nalewki i ciasteczka ? pewnie te dwa dni miały by znaczenie , jakbyś stosował takie bardzo szybkie peklowanie np 2 dniowe (wtedy stosuje się duże stężenie peklosolanki przynajmniej w wersji Dziadka bo w innych to niekoniecznie ) ale nie peklowanie 12 dniowe versus 10 dniowe (pewnie masz stężenie 8-10 % i 0,4-0,5 litra na kilogram mięsa ) Edytowane 14 Grudnia 2016 przez EAnna lit Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1143 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Jedna robi dobre nalewki, ale ich nie pije, druga za to wypije wszystko co w barku znajdzie Roztwór mam 9%. 0.4l wody na kg mięsa. wysłane z RedMi Note 3 Pro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej757 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1144 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Jestem tu nowy więc witam wszystkich.Mięso wędzę od ok 2-3 lat przeważnie dwa razy do roku.Rezultaty są ok,mówiąc nie skromnie.Mam takie pytanie:Obecnie pekluję ok 20 kg mięsa od 5 dni,co dwa dni przekładam mięsko.Dzisiaj po przełożeniu mięska mam za mało zalewy,tzn zalewa nie pokrywa całego mięsa.Nie jestem aptekarzem,nie odmierzam wody ale wczesniej na początku było ok a teraz mięso "wypiło" zalewę i jest jej za mało.Czy mogę dolać trochę nowej zalewy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1145 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Jestem tu nowy więc witam wszystkich.Mięso wędzę od ok 2-3 lat przeważnie dwa razy do roku.Rezultaty są ok,mówiąc nie skromnie.Mam takie pytanie:Obecnie pekluję ok 20 kg mięsa od 5 dni,co dwa dni przekładam mięsko.Dzisiaj po przełożeniu mięska mam za mało zalewy,tzn zalewa nie pokrywa całego mięsa.Nie jestem aptekarzem,nie odmierzam wody ale wczesniej na początku było ok a teraz mięso "wypiło" zalewę i jest jej za mało.Czy mogę dolać trochę nowej zalewy?Najprostszy sposób by podnieść poziom solanki to włożenie w wolne miejsce zakręconego słoika z wodą. Oczywiście pozbawionego nalepek i kleju. Najlepiej sprawdzają się słoiczki po koncentracie pomidorowym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej757 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1146 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Słoiczki odpadają bo nie ma tam miejsca.Powodem braku zalewy jest też ułozenie mięsa jak również przy wyjmowaniu zawsze coś zostanie na folii.Mięso jest pewne,zapach jest ok tylko być może o ok 3kg więcej wsadziłem mięsa do tego gara niż zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1147 Opublikowano 14 Grudnia 2016 być może o ok 3kg więcej wsadziłem mięsa do tego gara niż zwykle. To nie chodzi o gar tylko o ilość zalewy, której użyłeś do tych 20 kg mięsa. Powinno być min. 8 litrów.Jak dolejesz dodatkowy litr solanki o tym samym stężeniu to świat się nie zawali. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej757 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1148 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Wlałem ok 10l wody na 19-22kg mięska.Nie stosuję peklosoli [sprzeciw rodziny bo dla mnie to bez róznicy]tylko sól ,dałem ok 800-900gr soli plus przyprawy..Mięso jak już pisałem jest pewne,od masarza ale od niego biorę po raz pierwszy.Ma dobre opinie od znajomych itd.Dzięki za odp. bo chodzi mi o to czy ta świeża zalewa nie "pogryzie" się ze starą/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1149 Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Nie stosuję peklosoliDość ryzykowne , bo co ma zabezpieczyć mięso w okresie moczenia w solance (trudno to nazwać peklowaniem) , sól nie jest bakteriobójcza , co najwyżej bakteriostatyczna .Co innego wyroby solone, ale one są zasypywane solą która dodatkowo odwadnia wyrób . A Ty moczysz w roztworze soli , przewracasz, dajesz przyprawy (pewnie nie gotowane ) stężenie też nie jest jakieś mocne a czas już jest 5 dni to pewnie dłuższej będzie to solone , Pytanie jeszcze o temperaturę . Moim zdaniem to proszenie się o awarię, a kolor wyrobu będzie jak dla mnie kiepski.Moim zdaniem więcej krzywdy możesz sobie i rodzinie zrobić stosując samą sól, niż stosując peklosól .(jak przeszkadzają Ci związki azotu to zjesz jeden plasterek pomidora mniej lub dwa i znacząco zmniejszysz spożycie związków vesrsus użycie peklosoli) Jeżeli już na coś takiego bym się zdecydował to tak myślę : solenie mieszane (suche + nastrzyk+ masaż , krótkie góra dwa dni w niskiej temperaturze 5 stopnie)Może inni coś podpowiedzą Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1150 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ja idę na kompromis 50% peklosoli 50% soli kamiennej niejodowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.