Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo ważna jest ocena organoleptyczna, gdyż mięso solone ma swój specyficzny zapach, tak samo jak mięso peklowane.


Po prostu następnym razem, choćby dla próby, jeszcze przed peklowaniem zapytaj o dalsze postępowanie.

Jeśli bardzo chcesz mieć na święta wędzonki, możesz je zrobić z nowego mięsa w trybie przyspieszonym, wg tabeli Dziadka.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-530832
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie w domu tak się właśnie "peklowało" i zawsze było ok
  Być może używano wtedy saletry...?
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-530833
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, szynki schaby boczki i poledwiczki są ok jedynie ta łopatka jakaś dziwna. Ugotuję ją psu i po kłopocie

Saletrę tez dałam

Teraz jak Was znalazłam to poczytam dokładnie i spróbuję zrobić jak radzicie. Trochę już poczytałam i bardzo ciekawe rzeczy piszecie Teraz idę zasolić słoninkę i sery.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-530834
Udostępnij na innych stronach

 

 

Saletrę tez dałam

O tym nie pisałaś. Podczas całego procesu peklowania (solenia) muszą być zagwarantowane wymagane parametry m.in. temperaturowe.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-530838
Udostępnij na innych stronach

peklowanie - pytanie :)

nastawiłem mięsiwo wg tabeli Dziadka ( 10 dni w składzie tylko woda, peklosól, liść laurowy, ziarna kolendry)

po 3 dniach wydaje mi się, że solanka ma trochę dziwny zapach, inny niż zawsze

nie jest mętna, nie śmierdzi skisłym, nie pływa jakiś kożuch ale...

kwestia pochodzenia mięsa ? peklosól innego producenta ? zmienić solankę - jeżeli tak to jakie wartości użyć ?

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531045
Udostępnij na innych stronach

wg tabeli Dziadka ( 10 dni w składzie tylko woda, peklosól, liść laurowy, ziarna kolendry)

To nie jest już "czysta"  tabela Dziadka  (przyprawy :D dobrze je zagotować w osobnej  minimalnej ilości wody  wystudzić i takie dodać ) 

 

 

kwestia pochodzenia mięsa ? peklosól innego producenta ?

stawiał bym na mięso . Peklosól to sól +azotyn sodu wiec trudno tu  coś zepsuć/zmienić. Chyba że tem zapach to od przypraw (ale nie sądzę abyś ich aż tyle dał  :)

Ja bym nie robił nic tylko obserwował , jak się pogorszy  to wyciągnął mięso  opłukał  i zastosował słabą np 7%/0,4 litra/1 kg  , przed wędzeniem opłukał , moczył 10 minut , osuszał z kilka godzin (aby "słoność" się wyrównała) i wędził . Oczywiście zakładam że peklujesz w zalecanej temperaturze 5 +/-2 stopnie

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531050
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Właśnie pracodawca postawił mnie przed nie lada problemem.

Od 2 tygodni jestem nastawiony na wędzenie w najbliższą sobotę, mięso zapeklowane (proces 10-cio dniowy), i właśnie dziś się dowiedziałem że w sobotę muszę pojechać w delegację, w zamian dostanę wolny poniedziałek.

Co zrobić z z mięsem, żeby nie było przesolone, bo raczej zostawić go w tej solance nie mogę. W samej wodzie go na 2 dodatkowe dni nie zostawię, bo raz że się boję, a dwa mogło by za bardzo wypłukać sól z mięsa. Bez wody raczej też niebezpiecznie przechowywać mięso w lodówce.

Jaką zrobić solankę, tak żeby było bezpiecznie, i mięso nie naciągnęło zbyt mocno solą?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531062
Udostępnij na innych stronach

Jak nie wyciągnąłeś z solanki to zostaw w niej i obniż temperaturę  do 0- 2 stopnie  i może długo stać (mi się raz przesunęło wędzenie o 2 tygodnie  :D ) . Rozpisz jak to wygląda dniami ( 1 dzień peklowanie .... 10 ... ) będzie łatwiej coś poradzić - bo się gubię w Twojej  rozpisce dni .

Jeżeli wyciągnąłeś  z solanki a okres to wędzenia długi  (powyżej kilku dni ) to tylko zamrozić i później delikatnie odmrozić w lodowce . 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531063
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, szynki schaby boczki i poledwiczki są ok jedynie ta łopatka jakaś dziwna. Ugotuję ją psu i po kłopocie

Saletrę tez dałam

Teraz jak Was znalazłam to poczytam dokładnie i spróbuję zrobić jak radzicie. Trochę już poczytałam i bardzo ciekawe rzeczy piszecie Teraz idę zasolić słoninkę i sery.

Psu solonego mięsa się nie daje do jedzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531064
Udostępnij na innych stronach

....pogoda Ci sprzyja - 0 stopni i mniej wstrzymuje proces peklowania - zalewy też nie musisz zmieniać ....na balkon albo do drewutni :facepalm:  i już....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531065
Udostępnij na innych stronach

Jumbo  :D  dobrze gada dopiera teraz "zobaczyłem"   tytuł :facepalm:  że to kwestia 2 dni :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531066
Udostępnij na innych stronach

 

 

Psu solonego mięsa się nie daje do jedzenia.
dokladnie pies to nie smietnik ze co sie nie nadaje to dla psa ...czasem moze sie skonczyc wizyta u weterynarza , choroba i cierpieniem psa w szczegolnosci 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531075
Udostępnij na innych stronach

Jak nie wyciągnąłeś z solanki to zostaw w niej i obniż temperaturę  do 0- 2 stopnie  i może długo stać (mi się raz przesunęło wędzenie o 2 tygodnie  :D ) . Rozpisz jak to wygląda dniami ( 1 dzień peklowanie .... 10 ... ) będzie łatwiej coś poradzić - bo się gubię w Twojej  rozpisce dni .

Jeżeli wyciągnąłeś  z solanki a okres to wędzenia długi  (powyżej kilku dni ) to tylko zamrozić i później delikatnie odmrozić w lodowce . 

 

 

Widzę że ktoś (moderator) przeniósł mój post do innego tematu.

Ale rozchodzi się o to że planowałem peklowanie na 10 dni,a muszę pozostawić je w solance przez 12 dni. Czy te 2 dodatkowe dni nie spowodują przesolenia mięsa??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531082
Udostępnij na innych stronach

OK.

Pekluję dla siebie tylko 2kg, a pozostałem 10 dla ciotki i sąsiadki. Jak będzie przesolone to ja sobie poradzę, a Twoje namiary dam tym 2 kobietom  :D

Edytowane przez EAnna
lit
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531084
Udostępnij na innych stronach

Twoje namiary dam tym 2 kobietom   :D

Spoko :D a mają dobre nalewki  i ciasteczka ?  :D

 

pewnie te dwa dni  miały by  znaczenie ,  jakbyś stosował takie bardzo szybkie peklowanie np 2 dniowe (wtedy stosuje się duże stężenie  peklosolanki przynajmniej w wersji Dziadka bo w innych to niekoniecznie ) ale nie peklowanie 12 dniowe  versus 10 dniowe (pewnie masz stężenie 8-10 %  i 0,4-0,5 litra na kilogram mięsa )

Edytowane przez EAnna
lit
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531087
Udostępnij na innych stronach

Jedna robi dobre nalewki, ale ich nie pije, druga za to wypije wszystko co w barku znajdzie :)

Roztwór mam 9%. 0.4l wody na kg mięsa.

 

wysłane z RedMi Note 3 Pro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531089
Udostępnij na innych stronach

Jestem tu nowy więc witam wszystkich.

Mięso wędzę od ok 2-3 lat przeważnie dwa razy do roku.Rezultaty są ok,mówiąc nie skromnie.Mam takie pytanie:Obecnie pekluję ok 20 kg mięsa od 5 dni,co dwa dni przekładam mięsko.Dzisiaj po przełożeniu mięska mam za mało zalewy,tzn zalewa nie pokrywa całego mięsa.Nie jestem aptekarzem,nie odmierzam wody ale wczesniej na początku było ok a teraz mięso "wypiło" zalewę i jest jej za mało.Czy mogę dolać trochę nowej zalewy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531125
Udostępnij na innych stronach

Jestem tu nowy więc witam wszystkich.

Mięso wędzę od ok 2-3 lat przeważnie dwa razy do roku.Rezultaty są ok,mówiąc nie skromnie.Mam takie pytanie:Obecnie pekluję ok 20 kg mięsa od 5 dni,co dwa dni przekładam mięsko.Dzisiaj po przełożeniu mięska mam za mało zalewy,tzn zalewa nie pokrywa całego mięsa.Nie jestem aptekarzem,nie odmierzam wody ale wczesniej na początku było ok a teraz mięso "wypiło" zalewę i jest jej za mało.Czy mogę dolać trochę nowej zalewy?

Najprostszy sposób by podnieść poziom solanki to włożenie w wolne miejsce zakręconego słoika z wodą. Oczywiście pozbawionego nalepek i kleju. Najlepiej sprawdzają się słoiczki po koncentracie pomidorowym :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531135
Udostępnij na innych stronach

Słoiczki odpadają bo nie ma tam miejsca.Powodem braku zalewy jest też ułozenie mięsa jak również przy wyjmowaniu zawsze coś zostanie na folii.Mięso jest pewne,zapach jest ok tylko być może o ok 3kg więcej wsadziłem mięsa do tego gara niż zwykle.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531142
Udostępnij na innych stronach

 

 

być może o ok 3kg więcej wsadziłem mięsa do tego gara niż zwykle.

To nie chodzi o gar tylko o ilość zalewy, której użyłeś do tych 20 kg mięsa.

 Powinno być min. 8 litrów.

Jak dolejesz dodatkowy litr solanki o tym samym stężeniu to świat się nie zawali.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531144
Udostępnij na innych stronach

Wlałem ok 10l wody na 19-22kg mięska.Nie stosuję peklosoli [sprzeciw rodziny bo dla mnie to bez róznicy]tylko sól ,dałem ok 800-900gr soli plus przyprawy..Mięso jak już pisałem jest pewne,od masarza ale od niego biorę po raz pierwszy.Ma dobre opinie od znajomych itd.Dzięki za odp. bo chodzi mi o to czy ta świeża zalewa nie "pogryzie" się ze starą/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531149
Udostępnij na innych stronach

Nie stosuję peklosoli

Dość ryzykowne , bo co ma zabezpieczyć mięso w okresie moczenia w solance (trudno to nazwać peklowaniem)   , sól nie jest bakteriobójcza , co najwyżej bakteriostatyczna .Co innego wyroby solone, ale  one są zasypywane solą która dodatkowo odwadnia wyrób . A Ty moczysz w roztworze soli , przewracasz, dajesz przyprawy (pewnie nie gotowane ) stężenie też nie jest jakieś mocne  a czas już jest 5 dni to pewnie dłuższej będzie to solone , Pytanie jeszcze  o temperaturę . Moim zdaniem to proszenie się o awarię, a kolor wyrobu będzie jak dla mnie kiepski.

Moim zdaniem więcej krzywdy możesz  sobie  i  rodzinie  zrobić  stosując samą sól,  niż stosując peklosól .(jak przeszkadzają Ci związki azotu to zjesz jeden plasterek pomidora mniej  lub dwa i znacząco zmniejszysz spożycie związków vesrsus użycie peklosoli) 

 

Jeżeli już  na coś takiego bym się zdecydował to tak myślę :   solenie mieszane (suche + nastrzyk+ masaż , krótkie  góra dwa dni  w niskiej temperaturze 5  stopnie)

Może inni coś podpowiedzą

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/46/#findComment-531150
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.