Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

początkującym raczej nie jestem ale tydzień temu chyba mnie zaćmiło- albo pełnia była?...w każdym razie zrobiłem zalewę do 4 kg boczku zamiast 1,6l (4x 0,4l) to 3,6l !!!!!

solankę (50/50) zrobiłem 90g /l - i nie wygląda to tragicznie-a chcę wedzić koło wtorku- co poradzicie w takim temacie?...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-597318
Udostępnij na innych stronach

początkującym raczej nie jestem ale tydzień temu chyba mnie zaćmiło- albo pełnia była?...w każdym razie zrobiłem zalewę do 4 kg boczku zamiast 1,6l (4x 0,4l) to 3,6l !!!!!

solankę (50/50) zrobiłem 90g /l - i nie wygląda to tragicznie-a chcę wedzić koło wtorku- co poradzicie w takim temacie?...

Nie ma co radzić , to nie tragedia . Uwędź to i tyle z doświadczenia wiem że będzie dobrze:-)

 

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-597319
Udostępnij na innych stronach

No wiem-tragedii raczej nie ale chodzi o to,żeby inni nowicjusze mieli też jasność....Czyli mięso przyjmie tylko pewną część zalewy? Ale w takim razie po co by były te proporcje 0,4l/kg mięsa?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-597321
Udostępnij na innych stronach

 

 

chodzi o to,żeby inni nowicjusze mieli też jasność....Czyli mięso przyjmie tylko pewną część zalewy? Ale w takim razie po co by były te proporcje 0,4l/kg mięsa?

Solanka + mięso stanowią w naczyniu zamknięty układ, w którym jest określona ilość soli.

W czasie peklownia sól przechodzi do mięsa zaś stężenie solanki sie obniża.

W dostatecznie długim czasie dochodzi do wyrównania stężeń soli w zalewie i mięsie.

Ilość soli w tym zamkniętym układzie zależy w sposób oczywisty od ilości zastosowanej solanki.

Tabela peklowania została opracowana dla ilości solanki w wysokości 40% wagi mięsa.

Wieksza ilość solanki to nieznacznie wyższe zasolenie.

Dlaczego tylko "nieznacznie"?

Ponieważ peklujemy stosunkowo krótko (umownie 14 dni lub krócej) i w tym czasie nie nastąpi wyrównanie słoności.

Można to przedstawić matematycznie ale nie chcę przynudzać :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-597331
Udostępnij na innych stronach

Można to przedstawić matematycznie ale nie chcę przynudzać  

 

 

Swego czasu zrobiłem takie porównanie.

 

post-39755-0-49676300-1525502729_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-597333
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Stosuje ktoś z Was peklowanie 10 dniowe ? Co czwartek w mojej okolicy jest świeże mięso, do soboty jest dwa dni to trochę za krótko jak na peklowanie prawda ?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607211
Udostępnij na innych stronach

Stosuje się i 14dniowe.co do dwódniowego to takie awaryjne trochę ale jest możliwe.Poszukaj tabeli peklowania Dziadka.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607222
Udostępnij na innych stronach

 

 

Stosuje ktoś z Was peklowanie 10 dniowe ?

 

A o co biega.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607236
Udostępnij na innych stronach

 

Stosuje ktoś z Was peklowanie 10 dniowe ?

A o co biega.?

Tak to jest Arku, jak modne jest peklowanie, 1,2 czy 3 dniowe.

Jak sugerujesz 8-10 dni, to zdziwienie i od głupków ci nadadzą.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607255
Udostępnij na innych stronach

10 dniowe mi pasuje ;) w czwartek kupuję mięso, a w następną sobotę wędze. A do peklowania stosuje się wodę przegotowaną i wystudzone czy z kranu i ostudzoną do 4 - 8 stC ?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607257
Udostępnij na innych stronach

Z kranu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607258
Udostępnij na innych stronach

Na pewno ostudzoną i w ostudzonej dopiero rozpuścić peklosól .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607259
Udostępnij na innych stronach

Dobrze tak zrobię a wracając do kurczaka, mam na próbę 1.7 kg czy korzystać z tab. Dziadka dla stężenia 8-10% jeżeli chodzi o nastrzykiwanie i ilość wody i pektosoli ?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607323
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy piersi z kurczaka również trzeba peklować ?

Niekoniecznie.Można solić , ale dla zabezpieczenia bakteriologicznego można stosować peklosól.

To peklujemy czy nie ? Już użyłem sól peklową z prymatu

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607337
Udostępnij na innych stronach

 Wyraźnie napisałem ,że można ,ale nie koniecznie i to uzasadniłem.Czytam,że już wybrałeś więc nie ma o co kruszyć kopii.Smacznego

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607339
Udostępnij na innych stronach

 

 

To peklujemy czy nie ? Już użyłem sól peklową z prymatu

My - nie  :laugh: 

Ale Ty już użyłeś i nic się nie stanie.

Zdrowotna ortodoksja każe minimalizować użycie peklosoli na rzecz soli.

Piersi kurcząt mają mało mioglobiny (są blade) więc brak nitrytu niewiele zmieni w ich kolorze.

Przeważnie też przeznaczone bywają do szybkiego zjedzenia tak, że zabezpieczenie p/bakteryjne solą wystarcza.

Arkadiusz już to wszystko napisał.

Mięso robisz Ty, dla siebie, nie na sprzedaż, więc przepisy są tylko wskazówką jak postąpić a nie jakimś obowiązującym prawem  ;)


[Dodano: 21 wrz 2018 - 20:44]

O,,, napisaliśmy z Arkiem w tym samym czasie.  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607340
Udostępnij na innych stronach

Niech kolega się nie martwi - bezie ok. Osobiście używam peklo (zwłaszcza latem)  gdy nie mam pewności co do jakości mięsa (kuraczek marketowy itp) Wolę śladową ilość nitrytu niż posiedzenie na tronie  ;):laugh::facepalm:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607341
Udostępnij na innych stronach

Peklosól to jedyny środek zabezpieczający mięso bakteriologicznie.Niestety sama sól takich właściwości nie ma.Czerwony kolor ,który otrzymujemy poprzez peklowanie ma drugorzędne znaczenie choć mówi się,że jemy również oczami.Ważnym elementem peklowania jest również smak peklowniczy mięsa,ale przy krótkim peklowaniu kurczaka tego smaku będzie niewiele.Ja pekluję każde mięso czy to wp.,czy wołowina,czy drób.Co do drobiu robię to z kilku powodów.Po pierwsze pekluję drób razem z innymi wędzonkami i nie chce mi się robić oddzielnej solanki a  po drugie niektóre elementy drobiu takie jak uda z kurczaka czy piersi z indyka mają odpowiednią ilość mioglobiny aby uzyskać odpowiednie wybarwienie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607342
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za wyczerpujące informacje. Jutro po południu próbą wedzenia, użyłem 50g na 0.55 l wody, zobaczymy "pierwsze koty za płoty"

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607345
Udostępnij na innych stronach

Kurczaka nie peklujemy. Kurczaka solimy.

A niby dlaczego nie?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607347
Udostępnij na innych stronach

Żeby była jasność całkowita - stężenie już jest a ile zalewy na kg mięsa?

zalałem 1.5 kg mięsa, troszkę mniej jak w tabeli Dziadka

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607349
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.