wowa50 Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1426 Opublikowano 4 Maja 2018 początkującym raczej nie jestem ale tydzień temu chyba mnie zaćmiło- albo pełnia była?...w każdym razie zrobiłem zalewę do 4 kg boczku zamiast 1,6l (4x 0,4l) to 3,6l !!!!!solankę (50/50) zrobiłem 90g /l - i nie wygląda to tragicznie-a chcę wedzić koło wtorku- co poradzicie w takim temacie?... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-597318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1427 Opublikowano 5 Maja 2018 początkującym raczej nie jestem ale tydzień temu chyba mnie zaćmiło- albo pełnia była?...w każdym razie zrobiłem zalewę do 4 kg boczku zamiast 1,6l (4x 0,4l) to 3,6l !!!!!solankę (50/50) zrobiłem 90g /l - i nie wygląda to tragicznie-a chcę wedzić koło wtorku- co poradzicie w takim temacie?...Nie ma co radzić , to nie tragedia . Uwędź to i tyle z doświadczenia wiem że będzie dobrze:-) Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-597319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1428 Opublikowano 5 Maja 2018 No wiem-tragedii raczej nie ale chodzi o to,żeby inni nowicjusze mieli też jasność....Czyli mięso przyjmie tylko pewną część zalewy? Ale w takim razie po co by były te proporcje 0,4l/kg mięsa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-597321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1429 Opublikowano 5 Maja 2018 chodzi o to,żeby inni nowicjusze mieli też jasność....Czyli mięso przyjmie tylko pewną część zalewy? Ale w takim razie po co by były te proporcje 0,4l/kg mięsa? Solanka + mięso stanowią w naczyniu zamknięty układ, w którym jest określona ilość soli.W czasie peklownia sól przechodzi do mięsa zaś stężenie solanki sie obniża.W dostatecznie długim czasie dochodzi do wyrównania stężeń soli w zalewie i mięsie.Ilość soli w tym zamkniętym układzie zależy w sposób oczywisty od ilości zastosowanej solanki.Tabela peklowania została opracowana dla ilości solanki w wysokości 40% wagi mięsa.Wieksza ilość solanki to nieznacznie wyższe zasolenie.Dlaczego tylko "nieznacznie"?Ponieważ peklujemy stosunkowo krótko (umownie 14 dni lub krócej) i w tym czasie nie nastąpi wyrównanie słoności.Można to przedstawić matematycznie ale nie chcę przynudzać Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-597331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1430 Opublikowano 5 Maja 2018 Można to przedstawić matematycznie ale nie chcę przynudzać Swego czasu zrobiłem takie porównanie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-597333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1431 Opublikowano 20 Września 2018 Stosuje ktoś z Was peklowanie 10 dniowe ? Co czwartek w mojej okolicy jest świeże mięso, do soboty jest dwa dni to trochę za krótko jak na peklowanie prawda ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1432 Opublikowano 20 Września 2018 Stosuje się i 14dniowe.co do dwódniowego to takie awaryjne trochę ale jest możliwe.Poszukaj tabeli peklowania Dziadka. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1433 Opublikowano 20 Września 2018 Stosuje ktoś z Was peklowanie 10 dniowe ? A o co biega.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1434 Opublikowano 20 Września 2018 Stosuje ktoś z Was peklowanie 10 dniowe dobry czas 10 dni - na pewno lepszy od 2 dniowego Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1435 Opublikowano 20 Września 2018 Stosuje ktoś z Was peklowanie 10 dniowe ?A o co biega.? Tak to jest Arku, jak modne jest peklowanie, 1,2 czy 3 dniowe.Jak sugerujesz 8-10 dni, to zdziwienie i od głupków ci nadadzą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1436 Opublikowano 20 Września 2018 10 dniowe mi pasuje w czwartek kupuję mięso, a w następną sobotę wędze. A do peklowania stosuje się wodę przegotowaną i wystudzone czy z kranu i ostudzoną do 4 - 8 stC ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1437 Opublikowano 20 Września 2018 Z kranu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1438 Opublikowano 20 Września 2018 Na pewno ostudzoną i w ostudzonej dopiero rozpuścić peklosól . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1439 Opublikowano 21 Września 2018 Dobrze tak zrobię a wracając do kurczaka, mam na próbę 1.7 kg czy korzystać z tab. Dziadka dla stężenia 8-10% jeżeli chodzi o nastrzykiwanie i ilość wody i pektosoli ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniac Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1440 Opublikowano 21 Września 2018 Kurczaka nie peklujemy. Kurczaka solimy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1441 Opublikowano 21 Września 2018 Czy piersi z kurczaka również trzeba peklować ?Niekoniecznie.Można solić , ale dla zabezpieczenia bakteriologicznego można stosować peklosól. To peklujemy czy nie ? Już użyłem sól peklową z prymatu Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1442 Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) Wyraźnie napisałem ,że można ,ale nie koniecznie i to uzasadniłem.Czytam,że już wybrałeś więc nie ma o co kruszyć kopii.Smacznego Edytowane 21 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1443 Opublikowano 21 Września 2018 To peklujemy czy nie ? Już użyłem sól peklową z prymatu My - nie Ale Ty już użyłeś i nic się nie stanie.Zdrowotna ortodoksja każe minimalizować użycie peklosoli na rzecz soli.Piersi kurcząt mają mało mioglobiny (są blade) więc brak nitrytu niewiele zmieni w ich kolorze.Przeważnie też przeznaczone bywają do szybkiego zjedzenia tak, że zabezpieczenie p/bakteryjne solą wystarcza.Arkadiusz już to wszystko napisał.Mięso robisz Ty, dla siebie, nie na sprzedaż, więc przepisy są tylko wskazówką jak postąpić a nie jakimś obowiązującym prawem [Dodano: 21 wrz 2018 - 20:44]O,,, napisaliśmy z Arkiem w tym samym czasie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1444 Opublikowano 21 Września 2018 Niech kolega się nie martwi - bezie ok. Osobiście używam peklo (zwłaszcza latem) gdy nie mam pewności co do jakości mięsa (kuraczek marketowy itp) Wolę śladową ilość nitrytu niż posiedzenie na tronie Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1445 Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) Peklosól to jedyny środek zabezpieczający mięso bakteriologicznie.Niestety sama sól takich właściwości nie ma.Czerwony kolor ,który otrzymujemy poprzez peklowanie ma drugorzędne znaczenie choć mówi się,że jemy również oczami.Ważnym elementem peklowania jest również smak peklowniczy mięsa,ale przy krótkim peklowaniu kurczaka tego smaku będzie niewiele.Ja pekluję każde mięso czy to wp.,czy wołowina,czy drób.Co do drobiu robię to z kilku powodów.Po pierwsze pekluję drób razem z innymi wędzonkami i nie chce mi się robić oddzielnej solanki a po drugie niektóre elementy drobiu takie jak uda z kurczaka czy piersi z indyka mają odpowiednią ilość mioglobiny aby uzyskać odpowiednie wybarwienie. Edytowane 21 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1446 Opublikowano 21 Września 2018 Dziękuję wszystkim za wyczerpujące informacje. Jutro po południu próbą wedzenia, użyłem 50g na 0.55 l wody, zobaczymy "pierwsze koty za płoty" Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1447 Opublikowano 21 Września 2018 Żeby była jasność całkowita - stężenie już jest a ile zalewy na kg mięsa? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1448 Opublikowano 21 Września 2018 Kurczaka nie peklujemy. Kurczaka solimy.A niby dlaczego nie? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1449 Opublikowano 21 Września 2018 Żeby była jasność całkowita - stężenie już jest a ile zalewy na kg mięsa?zalałem 1.5 kg mięsa, troszkę mniej jak w tabeli Dziadka Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #1450 Opublikowano 22 Września 2018 Po wyciągnięciu mięsa należy je opłukać z solanki przed osadzaniem ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/58/#findComment-607364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.