boru Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1751 Opublikowano 31 Grudnia 2021 a tak na chłopski rozum to nie można zwiększyć ilości roztworu pozostawiając takie same stężenie? Co wtedy będzie nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-741234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1752 Opublikowano 31 Grudnia 2021 (edytowane) Wyjdzie bardziej słone. Jeśli zwiększysz nieznacznie ilość to nawet tego nie odczujesz. Jeśli dasz np. 1 L zamiast 400 ml (to samo stężenie solanki, ten sam czas peklowania) to może wyjść o wiele za słone. Przyjmijmy, że normalnie na 1kg mięsa dajesz 400ml wody i 40g peklosoli.Stężenie układu po wyrównaniu stężeń mięso/solanka:40 / (1000+400+40) = 0.028 Jeśli dasz 1kg mięsa, 1L wody i 100g peklosoli - to samo stężenie solanki...Po wyrównaniu stężeń wychodzi:100 / (1000+1000+100) = 0.048 Edytowane 31 Grudnia 2021 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-741237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boru Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1753 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) ok .. czyli z powyższego rozumiem, że możemy zwiększyć ilość solanki ale w taki sposób aby stężenie po wyrównaniu pozostało na poziomie 0,028 (dla długiego peklowania)A jak podejść do tematu schabu z kością? kość chyba nie wchłonie tak szybko soli jak mięso? Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez boru Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-760418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisMalis Opublikowano 11 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #1754 Opublikowano 11 Maja 2022 (edytowane) Oczywiście że tak Edytowane 11 Maja 2022 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-767885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbyszekZ Opublikowano 14 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #1755 Opublikowano 14 Maja 2022 Cześć, wczoraj zrobiłem zalewę i włożyłem mieso. Dzisiaj dostałem kawałek schabu od gospodarza. Czy mogę dołożyć ten kawałek do zalewy? Jeżeli tak to rozumiem że muszę dorobić trochę zalewy i dolac? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-768367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #1756 Opublikowano 15 Maja 2022 rozumiem że muszę dorobić trochę zalewy i dolac Dokładnie tak. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-768390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajny Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1757 Opublikowano 5 Marca 2023 Mam mały problem, podczas peklowania szynek na mokro była utrzymana zbyt wysoka temperatura i solanka zrobiła się mętna, zapach też już nie jest idealny. Wczoraj jeszcze wydawało się że jest wszystko ok, mięsko w zalewie od czwartku, jest szansa jeszcze to uratować czy wywalać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-819092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1758 Opublikowano 5 Marca 2023 (edytowane) jest szansa jeszcze to uratować czy wywalać?Zrób nową solankę na samej peklosoli, mięso dobrze wypłucz i daj do dobrze schłodzonej.Naczynia powinny być wymyte i wyparzone.Trzymaj mięso do końca zaplanowanego okresu w temp. ok. 4-6 st.C. Tak przy okazji: jakie było stężenie solanki oraz jej ilość na 1kg mięsa? Edytowane 5 Marca 2023 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-819096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajny Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1759 Opublikowano 5 Marca 2023 0.45l wody i do tego 60g peklo soli na kg mięsa. Mieso wypłukane i moczy się w samej wodzie, z miejsc które wydawały się ciemniejsze odkroiłem kawałki i poszły na patelnię - nie ma złego zapachu po smażeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-819103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1760 Opublikowano 5 Marca 2023 0.45l wody i do tego 60g peklo soli na kg mięsa. Odczytuję to w ten sposób, że 1kg mięsa peklujesz w 0,45l solanki o stężeniu ok. 13%. Stężenie dość wysokie więc temperatura chyba popłynęła Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-819115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajny Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1761 Opublikowano 5 Marca 2023 Dokładnie tak. Choć robiłem tak już ładnych parę razy to teraz dałem do pomieszczenia gdzie było cały czas otwarte okno i była tam temperatura odpowiednia z tym że nie pomyślałem że jest tam podlogówka które mimo wszystko utrzymywała na posadzce blisko 20 stopni finalnie zalewa miała około 15. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-819123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boru Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1762 Opublikowano 6 Marca 2023 no ja raz też coś lekko schrzaniłem z temperaturą.. Zapach niby ok.. ale coś tam jednak mi nie pasowało. Niestety po wędzeniu mięso (nie)smakowało tylko pieskom. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-819455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajny Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1763 Opublikowano 10 Marca 2023 Stres był nie powiem, do specjalistów nie należę ale już troszkę udymiłem. Co prawda ze dwa lata ognia w wędzarni nie składałem i to mnie chyba najbardziej zgubiło, do tego natłok obowiązków i porażka gotowa. Dobrze że się dobrze skończyło, szyneczki gotowe i w połowie już zjedzone, jedyna różnica w tym że zamiast surowych wszystkie zostały sparzone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-820328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1764 Opublikowano 10 Marca 2023 To wcześniej jadłeś surowe.??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-820343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajny Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1765 Opublikowano 11 Marca 2023 Tak, wcześniej w większości spożywane były na surowo a w zasadzie pół na pół ( zawsze jakaś część trafiała do parzenia ze względu na dzieci - wolą parzoną) . Szynki wzorowane na przepis https://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1581-szynka-surowa-wedzona-demon-a Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-820371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1766 Opublikowano 11 Marca 2023 Tak, wcześniej w większości spożywane były na surowo Do konsumpcji szły od razu czy też były podsuszane? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-820389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajny Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1767 Opublikowano 11 Marca 2023 Od razu czyli jak tylko dobrze ostygły z reguły na drugi dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-820421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diavoli1991 Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1768 Opublikowano 27 Marca 2023 (edytowane) Czy wyjaśni ktoś tą magiczna proporcję wg Ściągawki Roger'a - 80g soli na 1 litr wody, natomiast 0,5 l solanki na 1 kg miesa. Mój kurczak ważył 2,7 kg, to zrobiłem 1,4 l solanki. Tym się nawet nie da zalać kurczaka do połowy jak to w praktyce ma działać? Edit. Dostałem informację w drugim poście ze kurczak ma być zalany solanką a ilość solanki 0,5 l - 1 kg miesa tyczy się tylko peklowania mięśni. Ktos potwierdzi że taka ilość w praktyce starcza do zalania całkowicie mięs np. w wiaderku mając szynki? Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Marca 2023 przez diavoli1991 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-823686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1769 Opublikowano 27 Marca 2023 Ktos potwierdzi że taka ilość w praktyce starcza do zalania całkowicie mięs np. w wiaderku mając szynki? Wystarczy nawet 0,4l/kg pod warunkiem, że dysponujesz odpowiednio pasowanym pojemnikiem.Możesz podnieść poziom solanki w pojemniku/wiaderku wkładając np. czyste butelki z wodą.Możesz też peklować np. w worku strunowym. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-823695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diavoli1991 Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1770 Opublikowano 27 Marca 2023 Ktos potwierdzi że taka ilość w praktyce starcza do zalania całkowicie mięs np. w wiaderku mając szynki?Wystarczy nawet 0,4l/kg pod warunkiem, że dysponujesz odpowiednio pasowanym pojemnikiem.Możesz podnieść poziom solanki w pojemniku/wiaderku wkładając np. czyste butelki z wodą.Możesz też peklować np. w worku strunowym. A jak chce sobie wrzucić w duże wiadro szynki, boczki i schab, to jaką będę miał gwarancje ze ta ilość solanki mi wystarczy do przykrycia ich w tym wiaderku? Jeśli mogę zapytać, Pani zawsze zagotowuje wode na solanke czy wystarczy kupić źródlaną ze sklepu bez przegotowania?Pytam bo ja zawsze zalewałem przegotowaną, ostudzona solanką w obawie przed bakteriami. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-823696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1771 Opublikowano 27 Marca 2023 Pani zawsze zagotowuje wode na solanke Nigdy nie zagotowuję.Stosuję surową, najlepiej źródlaną bo nie zawiera chemicznych zanieczyszczeń typu glifosad itp. jaką będę miał gwarancje ze ta ilość solanki mi wystarczy do przykrycia ich w tym wiaderku? Jak wstawisz schab (element z kością) w całości w pionie a na dnie dasz pozostałe mięsa to może solanki zabraknąć .Większa ilość kawałków mięsa daje lepsze możliwości dopasowania wszystkiego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-823705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diavoli1991 Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1772 Opublikowano 27 Marca 2023 Pani zawsze zagotowuje wode na solankeNigdy nie zagotowuję.Stosuję surową, najlepiej źródlaną bo nie zawiera chemicznych zanieczyszczeń typu glifosad itp.jaką będę miał gwarancje ze ta ilość solanki mi wystarczy do przykrycia ich w tym wiaderku? Jak wstawisz schab (element z kością) w całości w pionie a na dnie dasz pozostałe mięsa to może solanki zabraknąć .Większa ilość kawałków mięsa daje lepsze możliwości dopasowania wszystkiego.Ok dziękuję za odpowiedzi. Z tego wniosek ze lepiej sobie zrobić większą ilość solanki (bez przeliczania na kg miesa do peklowania) niż miałoby jej zabraknąć Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-823709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1773 Opublikowano 27 Marca 2023 Z tego wniosek ze lepiej sobie zrobić większą ilość solanki (bez przeliczania na kg miesa do peklowania) niż miałoby jej zabraknąć Nie!!!To jest błędny wniosek.Większa ilość solanki zawiera większą ilość peklosoli na kg mięsa.Tabele są skonstruowane i przeliczone dla 0,4 -0,5 l solanki o danym stężeniu na 1kg mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-823710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diavoli1991 Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1774 Opublikowano 27 Marca 2023 Z tego wniosek ze lepiej sobie zrobić większą ilość solanki (bez przeliczania na kg miesa do peklowania) niż miałoby jej zabraknąćNie!!!To jest błędny wniosek.Większa ilość solanki zawiera większą ilość peklosoli na kg mięsa.Tabele są skonstruowane i przeliczone dla 0,4 -0,5 l solanki o danym stężeniu na 1kg mięsa.A ma gdzies Pani zdjęcie jak Pani pekluje mięsa? Chodzi mi o naczynie które się sprawdza u Pani przy tej ilości 0,5 l na 1 kg mięsa, jeśli nie problem Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-823711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1775 Opublikowano 27 Marca 2023 ma gdzies Pani zdjęcie jak Pani pekluje mięsa? Chodzi mi o naczynie które się sprawdza u Pani przy tej ilości 0,5 l na 1 kg mięsa, Zdjęcia nic Ci nie powiedzą.Używam naczyń stosownych do ilości mięsa peklowanego.Najczęściej pekluję na mokro 10-15kg mięsa. Wtedy używam białego wiadra z pokrywą oraz pojemnika gn2/3 bo taki posiadam.Małe kawałki mięsa wkładam do ciasnej miski porcelanowej lub nierdzewnej, nawet do szklanego dzbanka.Wszystko zależy od ilości i kształtu kawałkow mięsa. Czasami pekluję w woreczku też. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/71/#findComment-823718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.