Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jak stwierdzić czy po obróbce termicznej bedzie bedzie tak samo słne jak przed.

Ukrój kawałek mięsa i usmaż chwile na patelni.

Przynajmniej tak robię gdy mam wątpliwości.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-330975
Udostępnij na innych stronach

 

 

wczesniej robiłem inna solanke na kg miiesa litr wody i 30gr peklosoli i 40 soli morskiej

 

Skoro to było dobre to po co  kombinowałeś ?

Ja używam właśnie takich proporcji i mi to odpowiada.

Tylko polędwice nastrzykuję "lżejszą solanką" -  ok. 5% .

 

UWAGA - mój próg "słonolubności"  jest  niski. 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-330977
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem po co kombinować, skoro można peklować normalnie i nie bać się o słoność wędzonek ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-331029
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam serdecznie forumowiczow.

 

W zasadzie nie wiem czy pisze w dobrym " pokoju " , ale kliknalem na " peklowanie".

Potrzebuje pomocy - bardzo chcialbym uwedzic noge jagniecia.

Macie jakikolwiek pomysl jak to zapeklowac? Czy mozna tak samo jak z szynkami?

 

Podpowiedzcie, prosze

 

Pozdrawiam serdecznie

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-334923
Udostępnij na innych stronach

Zapekluj na mokro około 8-10 dnia, 40% solanki w stosunku do wagi mięsa.

Możesz posłużyć się kalkulatorem:

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html

 

Koniecznie trzeba zrobić nastrzyk.

Dodałbym też wywar z przypraw, czosnek wskazany. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-334924
Udostępnij na innych stronach

Witaj, zerknij tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagniecy-wedzony-wgkostka/ robiłem wg tej receptury i polecam.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-334925
Udostępnij na innych stronach

 

 

Koniecznie trzeba zrobić nastrzyk. Dodałbym też wywar z przypraw, czosnek wskazany.

 

Witam MIRO.

Ogromnie dziekuje za podpowiedz. Kalkulator jest SUPER!!!

 

Moglbys mi jeszcze podpowiedziec ile procent solanki w stosunku do wagi miesa musze wstrzyknac?

W szynkach jest od 3% do 5%  - czy mam uzyc tego?

 

Jeszcze raz dziekuje I pozdrawiam z drugiego konca swiata

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-335257
Udostępnij na innych stronach

Nastrzykując patrzę czy równo puchnie :).

Nie sugeruję się procentami czy ilościami, ponieważ nie używam chemii do nastrzyku i mięso odda nadmiar solanki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-335286
Udostępnij na innych stronach

 

 

   Dla mnie.tabela Dziadka jest za słona i bardziej podchodzi mi słoność wg Rogera.http://wedlinydomowe...poczatkujacych/  Jeżeli masz za słone to można po peklowaniu wymoczyć w wodzie. Polędwice zazwyczaj pekluję osobno albo robię mniejszy nastrzyk.

 

a czy czasem nie w swoich materiałach Roger nie miał właśnie tabeli Dziadka ? 

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-335295
Udostępnij na innych stronach

;) miał w oryginale i to jest napisane ale ja zmniejszam ilość soli o ok30% jest tam to opisane jest też inny sposób peklowania bez moczenia z którego korzystam najczęściej ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-335334
Udostępnij na innych stronach

Nastrzykując patrzę czy równo puchnie :).

Nie sugeruję się procentami czy ilościami, ponieważ nie używam chemii do nastrzyku i mięso odda nadmiar solanki.

 

 

WIELKIE  DZIEKUJE !!!

Juz nie pierwszy raz mi pomogles ...

Mam nadzieje, ze bede kiedys w Polsce jak bedzie zjazd I bede mogl sie odwdzieczyc.

 

Pozdrawiam

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-335637
Udostępnij na innych stronach

Niezmiernie mi miło. 

Cieszy mnie, że mogę pomóc.  :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-335671
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanko, ponieważ mam wątpliwości co do mojej solanki w której peklują się szyneczki.

post-61432-0-82905100-1393179212_thumb.jpg

Czy z nią jest wszystko w porządku, chodzi mi o kolor, mięso peklowane jest od środy, przewidziany czas peklowania 10dni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-335992
Udostępnij na innych stronach

witam

mam prośbę może ktos mi podrzucic na forum sprawdzona zalewe na poledwice bo jak bym nie zrobił wychodzi za słona.

 

tabela dziadka ( szacun za nia) jest dla mnie duzo za słona

jak robiłem tak ze na kg miesa dawałem litr wody i 40 gr soli i 30 peklosoli to szynki i boczki były super a poledwice nie tak słone jak z tabeli dziadka ale też za słone.

 

co z ta poledwica zrobic krocej peklować czy jak ?

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-337206
Udostępnij na innych stronach

 

 

co z ta poledwica zrobic krocej peklować czy jak ?

 

 mniej peklosoli i już  . :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-337221
Udostępnij na innych stronach

Witam

Być może moje pytanie wyda się Wam trywialnie proste ja mam z tym jednak niejaki kłopot

Chodzi mianowicie o kolejność czynności podczas produkcji szynki.

Z tego, co na forum rozumiem ze jest tak:

1. Zakupione mięsko peklujemy najlepiej według kalkulatora dziadka, (ale czy do peklówki można coś dodać np. czosnek, liść laurowy)

2. Po okresie peklowania mięsko osuszamy i wkładamy do siatek

3. Mięsko osuszamy w wędzarni a następnie wędzimy w temperaturze 50 - 60 stopni

Czy to zgadza się z realiami??? Czy cos pomieszałem???

I jeszcze jedna sprawa przy wędzeniu kiełbasy, kiedy ją parzymy przed czy po wędzeniu

Gdyby ktoś mógł rozpisać jak to idzie po kolei byłbym bardzo zobowiązany.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-339608
Udostępnij na innych stronach

@uszatek...na litość Boską weż że chłopie przesuń  tą stronę nieco wyżej,i wszystko masz jak na dłoni,na wszelki wypadek jak już jesteś taki wygodny ,https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/page-27,odwagi życzę

...i owoc żywota Twojego,je ZUS...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-339621
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam jestem tu nowy i początkujący ostatnio zrobiłem solank tj. na litr wody 20g peklosoli + na kilo miesa 20g peklosoli do tego dodałem paczke majranku , 5 ziaren ziela angielskiego i 4 liscie laurowe po zagotowaniu i ostudzeniu dodałem jeszcze 4 ząbki czosnku peklowalem 7 dni w tym wywarze codziennie mieszajac 3 dnia nawet nastrzyknolem potem wedzilem okolo 4 godz dodam że nie osuszałem szynek tylko odrazu po wyjeciu z wywaru w siatke i do wedzarni no i efekt koncowy mięsko dziwnie pachnie i nie jest dobre co zrobiłem źle czy należy dawac przyprawy do solanki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-341301
Udostępnij na innych stronach

 

 

co zrobiłem źle

 

Dokładnie WSZYSTKO   :excl:

 

Skąd wytrzasnąłeś ten sposób  peklowania  :cry:

Jeśli już znalazłeś ten temat to zajrzyj na pierwszą stronę : 

 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-początkujących/?p=48367

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/24/#findComment-341305
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.