Bagno Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 A wymiana gazowa też nie ma tu znaczenia ? Autor nie wymienił rodzaju worków więc można przyjąć, że nie będzie wykonywał usunięcia powietrza wytwarzając próżnię. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-437715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 A wymiana gazowa też nie ma tu znaczenia ? Oczywiście zostawiając trochę powietrza w woreczku. Pytanie które i mnie nurtuje - jak duża jest ta wymiana gazów i czy w ogóle zachodzi?Jeżeli tak to przecież nic nie stoi na przeszkodzie by co drugi dzień "przewietrzyć" taki woreczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-437736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Pytanie które i mnie nurtuje - jak duża jest ta wymiana gazów i czy w ogóle zachodzi? Gdyby nie zachodziła, to bym o niej nie wspominał. Otworzysz woreczek na drugi dzien i sam się przekonasz po zapachu. Jeżeli tak to przecież nic nie stoi na przeszkodzie by co drugi dzień "przewietrzyć" taki woreczek. I tak powinieneś robić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-437738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Ja zawiazuje worek i wstawiam do pojemnika ,tak zeby koncowka zawiazana wystawala ,nie ma problemu ze nie bedzie wymiany gazowej. Worek stosuje tylko do poledwicy, Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-437747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Ja zawiazuje worek i wstawiam do pojemnika ,tak zeby koncowka zawiazana wystawala ,nie ma problemu ze nie bedzie wymiany gazowej. Worek stosuje tylko do poledwicy,Mam rozumieć że jest dostęp powietrza, czy go nie ma ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-437748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 dostep jest bo supel nie jest az taki mocny ,dlatego wkladam do pojemnika ,zeby w razie przecieku nie musiala myc lodowki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-437771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 No i ok. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-437784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo2228 Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 14 Października 2015 Witam wszystkic Zaczynam przygode z wedzeniem więc potrzebowałem informacji o peklowaniu wedzeniu i parzeniu. Zarejstrowałem sie na stronie wendliny domowe zeby dowiedzieć się jak peklujemy ile peklosoli na litr na kilogram mięsa i po przeczytaniu 42 stron z postami nie wiem jak mam to dalej zrobic (mętlik). Na początek chce zrobić trzy szynki po kilogramie. Proszę o podpowiedz ile peklosoli ile wody. Ile wedzić jaka te,peratura musi być w srodku produktu przy parzeniu. Z góry dziękuje za pomoc Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-450117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 14 Października 2015 Proszę o podpowiedzWitaj na forum. Zaglądnij na stronę główną http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny . Masz tam wszystko (no prawie wszystko) co potrzebujesz wiedzieć. Jak coś nie zrozumiesz to pytaj na forum. Powodzenia Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-450120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 14 Października 2015 Ile soli - peklosoli 0,28kg, ile wody - 3 litry, jaki czas peklowania - tydzień w chłodzie, jak wędzić - normalnie, jak parzyć - standardowo - do 68 stopni wewnątrz szynki.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-450121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) Witam,Pierwszy raz zapeklowałem mięso i po 24 h - zgodnie z zaleceniami - przewracając je w garnku zauważyłem, że lekko zmienia kolor i robi się jakby śliskie. Czy to jest normalne , czy też coś skopałem ? Proszę o pomoc! Edytowane 7 Listopada 2015 przez andrzej58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-454974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zapeklowałeś na sucho, na mokro ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-454977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 7 Listopada 2015 Witam,Pierwszy raz zapeklowałem mięso i po 24 h - zgodnie z zaleceniami - przewracając je w garnku zauważyłem, że lekko zmienia kolor i robi się jakby śliskie. Czy to jest normalne , czy też coś skopałem ? Proszę o pomoc! to normalne - przy następnym przewracaniu powąchaj jeszcze....i jakby co to pisz... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-454978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 7 Listopada 2015 Na mokro, wg kalkulatora Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-454980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 8 Listopada 2015 le soli - peklosoli 0,28kg, ile wody - 3 litry, jaki czas peklowania - tydzień w chłodzie, jak wędzić - normalnie, jak parzyć - standardowo - do 68 stopni wewnątrz szynki.... Przybliż temat proszę bo nijak nie mam pojęcia skąd liczby,wyliczenia, a bardzo mnie to ciekawi , no chyba zbyt wcześnie to czytam i to nie to że siem czepiam przewracając je w garnku zauważyłem, że lekko zmienia kolor i robi się jakby śliskie. Czy to jest normalne Jeżeli robiłeś zgodnie z zaleceniami jak piszesz to możesz spać spokojnie, oczywiście kontrola zalecana jest a ta zmiana o której piszesz normalną jest. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-455008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 8 Listopada 2015 ile soli - peklosoli 0,28kg, ile wody - 3 litry, jaki czas peklowania - tydzień w chłodzie, jak wędzić - normalnie, jak parzyć - standardowo - do 68 stopni wewnątrz szynki.... Przybliż temat proszę bo nijak nie mam pojęcia skąd liczby,wyliczenia, a bardzo mnie to ciekawi , no chyba zbyt wcześnie to czytam i to nie to że siem czepiam Czytałeś zbyt wcześnie od zbyt późnego postu Pis równie dobrze mógł napisać: ile soli - peklosoli 0,37kg, ile wody - 4 litry, jaki czas peklowania - tydzień w chłodzie, jak wędzić - normalnie, jak parzyć - standardowo - do 68 stopni wewnątrz szynki.... , to jest skrócona instrukcja "Pisowska" - peklowania,wędzenia,parzenia Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-455015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 8 Listopada 2015 Witam,Mam pytanie praktyczne; sporządziłem zalewę do peklowania - zgodnie z zaleceniami -odpowiednio do ilości mięsa. Problem pojawił się, gdy ściśle układając mięso i po trochę wlewając solankę, okazało się że nie zmieści mi się cała solanka (mięsko zalane - nie wystaje nad powierzchnię) Taki mam gar gliniany. Na 1,6 litra 250 ml nie zmieściło się. Czy to istotny problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-455065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) andrzej58...może masz inne garnki....? Edytowane 8 Listopada 2015 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-455068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 8 Listopada 2015 ,, te są optymalne gabarytowo - ze względu na lodówkę, no i są gliniane.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-455075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 8 Listopada 2015 ....cóż , jak chcesz , na twom miejscu przełożyłbym do emaliowanego lub nierdzewnego , i problem by się rozwiązał... A dlaczemu usilnie chcesz peklować w glinioku...? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-455076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 8 Listopada 2015 gdzieś wyczytałem że są najlepsze.Ale czy się mięso nie zepsuje, jak jest o te trochę mniej solanki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-455079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) czy się mięso nie zepsuje, jak jest o te trochę mniej solanki ?Solanka jest źródłem soli dla mięsa.Jeżeli jej mniej będzie to i oczekiwana słoność nie zostanie osiągnięta.Z próżnego i Salomon nie naleje .Możesz jednak obliczyć ile soli zawiera nadmiarowa solanka i taką samą ilość dodać do nastawu. Edytowane 8 Listopada 2015 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-455082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 8 Listopada 2015 serdeczne dzięki - kamień z serca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-455084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 16 Listopada 2015 Witam,Wszystkim dziękuje za porady - uwędziłem schab, polędwicę, karczek, łopatkę, szynkę i boczek - 1godzinka suszenia 45st.C, potem wędzenie 3 godziny 55-60st.C. Wędziłem drewnem z bzu. Wszystko wyszło super. Jestem mężczyzną "po przejściach".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-456778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 16 Listopada 2015 Jestem mężczyzną "po przejściach". Blondynka Cię porzuciła czy co Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-456780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.