Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A wymiana gazowa też nie ma tu znaczenia ?

Autor nie wymienił rodzaju worków więc można przyjąć, że nie będzie wykonywał usunięcia powietrza wytwarzając próżnię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-437715
Udostępnij na innych stronach

 

 

A wymiana gazowa też nie ma tu znaczenia ?

 

Oczywiście zostawiając trochę powietrza w woreczku. Pytanie które i mnie nurtuje - jak duża jest ta wymiana gazów i czy w ogóle zachodzi?

Jeżeli tak to przecież nic nie stoi na przeszkodzie by co drugi dzień "przewietrzyć" taki woreczek. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-437736
Udostępnij na innych stronach

Pytanie które i mnie nurtuje - jak duża jest ta wymiana gazów i czy w ogóle zachodzi?

 

Gdyby nie zachodziła, to bym o niej nie wspominał. :cool:

Otworzysz woreczek na drugi dzien i sam się przekonasz po zapachu.

 

 

Jeżeli tak to przecież nic nie stoi na przeszkodzie by co drugi dzień "przewietrzyć" taki woreczek.

 

I tak powinieneś robić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-437738
Udostępnij na innych stronach

Ja zawiazuje worek i wstawiam do pojemnika ,tak zeby koncowka zawiazana wystawala ,nie ma problemu ze nie bedzie wymiany gazowej. Worek stosuje tylko do poledwicy,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-437747
Udostępnij na innych stronach

Ja zawiazuje worek i wstawiam do pojemnika ,tak zeby koncowka zawiazana wystawala ,nie ma problemu ze nie bedzie wymiany gazowej. Worek stosuje tylko do poledwicy,

Mam rozumieć że jest dostęp powietrza, czy go nie ma ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-437748
Udostępnij na innych stronach

dostep jest bo supel nie jest az taki mocny ,dlatego wkladam do pojemnika ,zeby w razie przecieku nie musiala myc lodowki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-437771
Udostępnij na innych stronach

No i ok. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-437784
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam wszystkic

 

Zaczynam przygode z wedzeniem więc potrzebowałem informacji o peklowaniu wedzeniu i parzeniu. Zarejstrowałem sie na stronie wendliny domowe zeby dowiedzieć się jak peklujemy ile peklosoli na litr na kilogram mięsa i po przeczytaniu 42 stron z postami nie wiem jak mam to dalej zrobic (mętlik). Na początek chce zrobić trzy szynki po kilogramie. Proszę o podpowiedz ile peklosoli ile wody. Ile wedzić jaka te,peratura musi być w srodku produktu przy parzeniu.

 

Z góry dziękuje za pomoc

 

Paweł

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-450117
Udostępnij na innych stronach

Proszę o podpowiedz

Witaj na forum. Zaglądnij na stronę główną  http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny . Masz tam wszystko (no prawie wszystko) co potrzebujesz wiedzieć. Jak coś nie zrozumiesz to pytaj na forum. 

 

Powodzenia

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-450120
Udostępnij na innych stronach

Ile soli - peklosoli 0,28kg, ile wody - 3 litry, jaki czas peklowania - tydzień w chłodzie,  jak wędzić - normalnie, jak parzyć - standardowo - do 68 stopni wewnątrz szynki....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-450121
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam,

Pierwszy raz zapeklowałem mięso i po 24 h - zgodnie z zaleceniami - przewracając je w garnku zauważyłem, że lekko zmienia kolor i robi się jakby śliskie. Czy to jest normalne , czy też coś skopałem ? Proszę o pomoc!

Edytowane przez andrzej58
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-454974
Udostępnij na innych stronach

Zapeklowałeś na sucho, na mokro ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-454977
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Pierwszy raz zapeklowałem mięso i po 24 h - zgodnie z zaleceniami - przewracając je w garnku zauważyłem, że lekko zmienia kolor i robi się jakby śliskie. Czy to jest normalne , czy też coś skopałem ? Proszę o pomoc!

 

to normalne - przy następnym przewracaniu powąchaj jeszcze....i jakby co to pisz...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-454978
Udostępnij na innych stronach

 

 

le soli - peklosoli 0,28kg, ile wody - 3 litry, jaki czas peklowania - tydzień w chłodzie,  jak wędzić - normalnie, jak parzyć - standardowo - do 68 stopni wewnątrz szynki....   
 Przybliż temat proszę bo nijak nie mam pojęcia skąd liczby,wyliczenia, a bardzo mnie to ciekawi , no chyba zbyt wcześnie to czytam :blush: i to nie to że siem czepiam :facepalm:  :)

 

 

przewracając je w garnku zauważyłem, że lekko zmienia kolor i robi się jakby śliskie. Czy to jest normalne
Jeżeli robiłeś zgodnie z zaleceniami jak piszesz to możesz spać spokojnie, oczywiście kontrola zalecana jest a ta zmiana o której piszesz normalną jest.  :D Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-455008
Udostępnij na innych stronach

 

 ile soli - peklosoli 0,28kg, ile wody - 3 litry, jaki czas peklowania - tydzień w chłodzie,  jak wędzić - normalnie, jak parzyć - standardowo - do 68 stopni wewnątrz szynki....   
 Przybliż temat proszę bo nijak nie mam pojęcia skąd liczby,wyliczenia, a bardzo mnie to ciekawi , no chyba zbyt wcześnie to czytam :blush: i to nie to że siem czepiam :facepalm:

Czytałeś zbyt wcześnie od zbyt późnego postu :tongue:

Pis równie dobrze mógł napisać:

 

ile soli - peklosoli 0,37kg, ile wody - 4 litry, jaki czas peklowania - tydzień w chłodzie,  jak wędzić - normalnie, jak parzyć - standardowo - do 68 stopni wewnątrz szynki....  , to jest skrócona instrukcja "Pisowska" - peklowania,wędzenia,parzenia

 

:)  :D

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-455015
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Mam pytanie praktyczne;  sporządziłem zalewę do peklowania - zgodnie z zaleceniami -odpowiednio do ilości mięsa. Problem pojawił się, gdy ściśle układając mięso i po trochę wlewając solankę, okazało się że nie zmieści mi się cała solanka (mięsko  zalane - nie wystaje nad powierzchnię) Taki mam gar gliniany. Na 1,6 litra 250 ml nie zmieściło się. Czy to istotny problem ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-455065
Udostępnij na innych stronach

andrzej58...może masz inne garnki....?

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-455068
Udostępnij na innych stronach

....cóż , jak chcesz , na twom miejscu przełożyłbym do emaliowanego lub nierdzewnego , i problem by się rozwiązał...

 

A dlaczemu usilnie chcesz peklować w glinioku...?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-455076
Udostępnij na innych stronach

czy się mięso nie zepsuje, jak jest o te trochę mniej solanki ?

Solanka jest źródłem soli dla mięsa.

Jeżeli jej mniej będzie to i oczekiwana słoność nie zostanie osiągnięta.

Z próżnego i Salomon nie naleje :D.

Możesz jednak obliczyć ile soli zawiera nadmiarowa solanka i taką samą ilość dodać do nastawu.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-455082
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam,

Wszystkim dziękuje za porady - uwędziłem schab, polędwicę, karczek, łopatkę, szynkę i boczek - 1godzinka suszenia 45st.C, potem wędzenie 3 godziny 55-60st.C. Wędziłem drewnem z bzu. Wszystko wyszło super. Jestem mężczyzną "po przejściach".

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-456778
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jestem mężczyzną "po przejściach".

Blondynka Cię porzuciła czy co  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/39/#findComment-456780
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.