miro Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1101 Opublikowano 25 Listopada 2016 Porównanie peklowania mięsa, przy dwóch różnych zalewach:Może się komuś przyda. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-528258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1102 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Kochani,czy mięso przed peklowaniem należy myć wymoczyć czy opłukać.Kupiłam 11kg różnego mięska,chcę wędzić w następną sobotę.Woda na solankę już wystudzona,doradzcie ile tej soli dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1103 Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) na ta ilość 5 litrów wody + 0,4-0,5 kg peklosoli !!! (w zależności od tolerancji soli , obróbki parzona/pieczona/surowe ) mięso płuczemy, temperatura 5 +/- 2 stopnie (optimum), ja bym zastosował nastrzyk , jak nie masz czym to się nic nie dzieje- niema tragedii (nie którzy nie stosują przy tym czasie - to jest 10 dni ) Edytowane 7 Grudnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1104 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zawsze myjemy/płuczemy mięso po zakupie w sklepie.Nie ważne czy będziesz go peklować, piec czy gotować. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1105 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Ja myję mięsko również po wyjęciu z zalewy. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1106 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Ma to swe plusy, gdyż nigdy na wędzonkach nie będzie solnych zacieków. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1107 Opublikowano 8 Grudnia 2016 A ja wycieram papierowym recznikiem ,wczesniej plukalam ,ale nie wiem czy sobie to ubzduralam czy wyczytalam ze nieplukane lepiej lapie kolor w wedzarni Kazde mieso po zakupie plucze..nigdy nie wiadomo kto to dotykal Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1108 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Witem niedawno ktoś pisał żeby nie peklowac boczkow razem z szynkami.Dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1109 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Poczytałam u Miro i wypłukałam pod kranówką,Maciekzbrzegu wczoraj wczoraj już było póżno więc nie zdążyłam przeczytać twój komentarz.I zrobiłam tak:mięso ułożyłam w garnku ,w 4l wody wystudzonej rozpusciłam 28dkg peklosoli i 14dkg zwykłej soli. Zalałam mięso i wystawiłam do chłodu.Dzisiaj zajrzałam zalewa jest różowa,poprzekręcałam kawałki i czekam dalej .a co z tym boczkiem,nie można peklować razem z mięsem?.,bo u mnie wszystko razem się pekluje.A peklosoli dałam tylko 28 dkg ponieważ tylko tyle miałam.Co o tym myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1110 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Witem niedawno ktoś pisał żeby nie peklowac boczkow razem z szynkami.Dlaczego A dlaczego by nie? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1111 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Miro,a czy tej pekli to nie za mało? mam włożone 2 kawałki szynki takie po 1.4kg ,jak również schab bez kosci,nie nastrzykiwałam czy będzie dobrze,jak nie to jeszcze można by jeszcze to zrobić.wogóle to skoro jesteś dostępny to poradż mi proszę w kwestii wędliny drobiowej parzonej.Małżonek ze względu na serducho ,musi trzymać dietę .Mam z własnego chowu mięso drobiowe i z kaczek ,wymaga ono trochę dłuższej obróbki cieplnej niż ze sklepu.Co z niego można zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1112 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Na 2,8 kg mięsa potrzebujesz około 1,12 litra wody i 9-11 dkg peklosoli, a tym masz "4l wody wystudzonej rozpusciłam 28dkg peklosoli i 14dkg zwykłej soli".Różnica jest duża. Tu masz kalkulator na przyszłość:http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html Co do mięsa, to załóż proszę nowy temat, żeby nie robić bałaganu w temacie.Tam się wypowiem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1113 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Przy odpowiednio długim czasie peklowania, mięso i tak będzie wyrównywało stężenia z resztą zalewy i "odda" nadmiar nastrzyku. Przy jednym kawałku mięsa może się to nie sprawdzić do końca . Jest to karkówka na baleron . Przegrody tłuszczu czasami tak zablokują dostęp solanki że może być małe szare oczko nawet po peklowaniu 12-to dniowym . Szczególnie jak peklujemy solanką 50/50 czyli 50% peklosoli i 50% soli . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1114 Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Na 2,8 kg mięsa Miro skąd Ty wziąłeś ta wartość ? 2 kawałki szynki takie po 1.4kg ,jak również schab bez kosci, .Kupiłam 11kg różnego mięska Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1115 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Nie czytałem postów wstecz. Przegrody tłuszczu czasami tak zablokują dostęp solanki że może być małe szare oczko nawet po peklowaniu 12-to dniowym To że tak się zapytam. Tłuszcz czy błona nie nasiąka solą, nie przeniknie przez niego peklosól?Tworzy tak zamknięty układ w mięsie, że solanka nie dotrze do niego? Tak mi się coś wydaje, że tłuszcze czy błony się nie peklują, bo mioglobiny nie ma, ale się soli tłuszcz, to chyba wnika w niego?To jakaś nowa teoria z tą karkówką?Tyle razy peklowałem to mięso i nigdy nie miałem szarego oczka.....a to szczęściarz ze mnie! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1116 Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) To może zacznij czytać posty wstecz ... zanim napiszesz kolejne xxxxxx ? X-y zdrap PsTak się zastanawiam czy napisać słowo więcej ale nie napiszę ... Tapniete z GT-I9500 Edytowane 8 Grudnia 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1117 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Postaram się czytać uważniej, pod warunkiem że posty będą pisane rzetelnie, nie po łebkach. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1118 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Panowie ,cenię wszystkie opinie,porady,nie chciałabym być kością niezgody na tym forum.Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia.Wszystkim życzę smakowitych wyrobów,oraz spokojnych i radosnych ŚWIĄT.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1119 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Wszystkim życzę smakowitych wyrobów,oraz spokojnych i radosnych ŚWIĄT.Pozdrawiam Dzięki Również najlepszego na Święta . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olafka Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1120 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Witam, jestem nowa i od razu proszę o pomoc (nie wiem czy w dobrym miejscu) ale wybaczcie goni mnie czas. Wędzę juz trochę ale wszystko na oko, pomocy potrzebuję z peklowaniem. Nie pierwszy raz tak robię ale ...Pekluję bez soli peklowej 27.11 natarłam mięso przyprawami z solą obciążyłam i dwa dni puszczało soki potem zalałam solanką z resztą ziół i do piwnicy.Co dwa dni obracanie temp od 5 do 12stopni.Urlop na jutro wzięty, innej opcji nie ma. Dzisiaj rano wyjęłam mięsko do ociekniecia i jest problem. Łopatka w niektórych miejscach jest szara i jakby inaczej pachnie, szynkę przekroiłam i wewnątrz jets owszem różowa ale środek trochę inny.Pytanie czy jeśli teraz natrę solą peklową i nastrzyknę grubsze kawałki to uratuję jeszcze mięso? Help Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1121 Opublikowano 13 Grudnia 2016 To normalne objawy solenia. Moim zdaniem operacja powtórnego peklowania z nastrzykiem nie przyniesie oczekiwanego rezultatu kolorystycznego. na skutek zachodzących reakcji chemicznych z solanką, związki hemowe w mięsie uległy trwałym zmianom. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olafka Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1122 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Czyli sugerujesz, że jest ok i można jutro wędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1123 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Tu nie ma co sugerować nie peklowałaś mięsa tylko soliłaś dlatego nie jest wybarwione ... co do zabezpieczenia też można dyskutować. Kolega stwierdził że teraz już żadne nacieranie peklosolą nic nie wniesie i nie zmieni.Następnym razem pekluj nie sół i przyprawy sobie odpuść ... Temperatura nie powinna być wyższa niż 8st - najlepiej 4-5 tego też pilnuj. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1124 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Ty soliłaś mięso, a nie peklowałaś. Sama sól nie działa bakteriobójczo.Sprawdz dokładnie zapach mięsa i najlepiej, jego smak, wycinając kawałeczki z tych dziwnych miejsc.Ja na Twoim miejscu, z uwagi na bezpieczeństwo, nie wędziłbym tego mięsa, tylko upiekł w piekarniku. Oczywiście pod warunkiem, że nie jest zepsute.Następnym razem, by było ok, użyj peklosoli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olafka Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1125 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Kwestie estetyczne są jakby drugoplanowe acz nie bez znaczenia lecz bardziej interesuje mnie ta łopatka z szarymi miejscami i trochę innym zapachem No tak myślałam, serdecznie Wam dziękuję. U mnie w domu tak się właśnie "peklowało" i zawsze było ok. No cóż człowiek się całe życie uczy i głupi umiera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/45/#findComment-530829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.