Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

KIelbase schladzalem wrzucajac do garnka z lodem. Mysle ze po pierwsze za drobno zmielone mięso mialem oraz że za bardzo napijalem flak mięsem(przytrzymywalem flak na kielbasnicy zeby wiecej nabilo).Al I tak kielbasa super A zapach nieziemski. :) Edytowane przez golem74
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-552426
Udostępnij na innych stronach

że za bardzo napijalem flak mięsem(przytrzymywalem flak na kielbasnicy zeby wiecej nabilo).

 

To nie ma znaczenia.W Twoim przypadku skład to podstawowy problem. 

[Dodano: 22 maj 2017 - 15:50]

 

 

KIelbase schladzalem wrzucajac do garnka z lodem.

 

Obawiam się ,że na skutek tego ona po prostu kamienieje i robi się twarda. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-552437
Udostępnij na innych stronach

Kielbasa na drugi dzien po wyjeciu z lodowki smakuje wysmienicie. NIe jest wcale  twarda. Gdy podalem na komuni jeden z gosci powiedzial " to szynkowa". Oczywiscie nie nadaje sie do ugotowania ani na grill bo jest za chuda, ale zona dodala ja do salatki I tu sie sprawdza wysmienicie. Tak samo jak na kanapkach czy do jedzenia lamina prosto z lodówki. Wrzucenie jej do lodu nie spowodowalo zadnych perturbacji. Zaczela sie po prostu szybciej schladzac niz gdybym wrzucil do lodu. Druga porcje wrzucilem do zimnej wody( Roztopionego lodu) I nie ma zadnej roznicy. Na razie rozdaje przyjaciolom domu I z pracy. Szefowa ( amerykanka) zachwycona. A dzisiaj musialem przyniesc nastepną dla kolegi z pracy, żyda (je wieprzowinę) :). Edytowane przez golem74
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-552618
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam koledzy podpowiedzcie czy jest jakiś powiedzmy , hm , przelicznik, dzięki któremu można by wyliczyć o ile skraca się czas peklowania mokrego wraz ze wzrostem temperatury? Chodzi mi o to  , że np. pekluję w/g tabeli Dziadka na 5dni  (wyliczone wyśmienicie jeżeli trzymam zalewę w lodówce w około 5º)  Teraz - to samo naczynie z zalewą i mięsem stawiam w temp. powiedzmy 15ºC. (wiem ,wiem czym wyższa temp, tym wyższe ryzyko zepsucia) ale chodzi mi czysto teoretycznie o ile należałoby skrócić czas , żeby nie było za słone później? Kiedyś robiłem na wyjeździe u znajomych, nie było lodówki, więc mięso stało na balkonie. W dzień 17, w nocy 8 no i wędzonki były zjadliwe, ale za słone.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-553789
Udostępnij na innych stronach

Są metody peklowania ciepłą solanką, ale to wymaga odpowiednich warunków.

Nasza, podstawowa zasada bezpieczeństwa mówi - jeśli nie możesz zapewnić podstawowych warunków prawidłowego peklowania - daj sobie spokój.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-553791
Udostępnij na innych stronach

Witam koledzy podpowiedzcie czy jest jakiś powiedzmy , hm , przelicznik, dzięki któremu można by wyliczyć o ile skraca się czas peklowania mokrego wraz ze wzrostem temperatury? Chodzi mi o to  , że np. pekluję w/g tabeli Dziadka na 5dni  (wyliczone wyśmienicie jeżeli trzymam zalewę w lodówce w około 5º)  Teraz - to samo naczynie z zalewą i mięsem stawiam w temp. powiedzmy 15ºC. (wiem ,wiem czym wyższa temp, tym wyższe ryzyko zepsucia) ale chodzi mi czysto teoretycznie o ile należałoby skrócić czas , żeby nie było za słone później? Kiedyś robiłem na wyjeździe u znajomych, nie było lodówki, więc mięso stało na balkonie. W dzień 17, w nocy 8 no i wędzonki były zjadliwe, ale za słone.

 

Samo założenie jest złe.

Przyśpieszasz reakcję chemiczną peklowania, przyśpieszasz wnikanie soli do mięsa i być może szybciej nastąpi odwrócenie osmozy.

O ile szybciej, tego zapewne dokładnie nie da się wyliczyć, bez przeprowadzenia doświadczeń.

 

Dlaczego wędlina peklowana krótko jest słona?

Dlatego że w pierwszych dniach mięso wciąga sól, oddając białko, po około 7-8  dniach proces się odwraca, czyli mięso oddaje sól i wciąga to co oddało, tym samym wyrównując stężenia układu.

 

Jeśli zwiększymy ilość peklosoli, co sugeruje tabela, mięso wciągnie sól, odda białko, a na odwrócenie procesu nie nastąpi bo wyciągniesz go z zalewy.

To co najcenniejsze pozostało w zalewie, tracisz bo wylewasz do zlewu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-553814
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się bezpieczeństwo i zdrowie ponad wszystko, ale był spontan i znajomi nakłonili mnie do grzechu ;):facepalm: . Następnym razem się nie podejmę, ale cóż stało się. Chociaż z drugiej strony wiele osób ma problem z peklowaniem latem. Nie każdy może pozwolić sobie , żeby do lodówki upchać wiadro z zalewą. Zimą jest łatwiej.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-553816
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie każdy może pozwolić sobie , żeby do lodówki upchać wiadro z zalewą. Zimą jest łatwiej.

Nie każdy może sobie pozwolić na jadę samochodem ze sprawnymi hamulcami......czy to też przekonujące tłumaczenie? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-553829
Udostępnij na innych stronach

 

 

To co najcenniejsze pozostało w zalewie, tracisz bo wylewasz do zlewu.

 

 

Miro już to kiedyś było przerabiane i ilość białka które zostaje wypłukane z mięsa jest znikoma .....  jeżeli dobrze pamiętam to nawet nie procent  . Wiadomo w domowym wyrobie nic prawie nie znaczy ale w zakładach mięsnych razy ilość mięsa  i razy rok to się trochę tego uzbiera :D

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-553830
Udostępnij na innych stronach

Procent nie zabarwiałby zalewy na czerwono.

 

Na stronie są materiały o wyługowaniu w czasie peklowania.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-553831
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Kalkulator janusza.p

 

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14184-kalkulator-solanek-w-stopniach-be-opracowany-przez-janusza-p/

 

oblicza stężenie solanki nie biorąc pod uwagę wagi mięsa i właśnie takiego czegoś potrzebuje bo chce by mięso swobodnie pływało w solance ,bym nie musiał przygniatać talerzykami,butelkami itp.Dla pewności jeżeli zrobię solankę wg.tabeli Dziadka o potrzebnym mi stężeniu 12% i wychodzi na 2l wody 266g peklosoli i zapekluje tym 2 kg mięsa na 5dni bedzie ok?

Pomijam słonolubność chodzi mi o kwestie obliczeniowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562599
Udostępnij na innych stronach

 

 

oblicza stężenie solanki nie biorąc pod uwagę wagi mięsa i właśnie takiego czegoś potrzebuje bo chce by mięso swobodnie pływało w solance

 

Ale to nie oznacza kolego że 1kg mięsa zalany 1l takiej solanki zachowa się tak samo jak zalany 5l .... i nie nie zachowa się tak samo ;)

Zawsze jest istotna ilość solanki w stosunku do ilości mięsa i tego nie przeskoczysz jeśli nie chcesz mieć "wyrobów niespodzianek" ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562602
Udostępnij na innych stronach

To czy jest sposób by mięso mogło plywać swobodnie w solance by były zachwane wszystkie prawidła stężeniowe  i nie trzeba by było pilnować obracania--mieszania? Wędzarnie mam na rancho gdzie przebywam weekendowo--urlopowo i chciałbym by w czasie kiedy mnie tam nie ma mięsko sobie pływało i dochodziło---przyjeżdżam  mięsko gotowe i myk do dymu :laugh:

3-4kg w domu mogę upeklować i zawieść ale większe ilości kłopot z miejscem w lodówce. :facepalm:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562604
Udostępnij na innych stronach

Temat wielokrotnie poruszany. Nie ni ema sposobu o który pytasz. Możesz peklować na sucho.W każdej metodzie należy mięso doglądać/kontrolować co dziennie lub góra co drugi dzień a nie raz na tydzień. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562605
Udostępnij na innych stronach

Nie ma ...  Ale nie wierzę że "byle gdzie"  nie ma butelek o określonej pojemności czy pustych czystych słoików etc  

Możesz peklować zalewowo w workach próżniowych albo ...

Możesz zacząć peklować na sucho .... ale pewnie zaraz napiszesz że nie masz na ranczo wagi ... :( 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562606
Udostępnij na innych stronach

Dzięki koledzy.Wiem wszystko wiem ale wole pytać.Są różne sytuacje i każdy szuka komfortowej i jeżeli było by rozwiązanie solankowe ja jestem gotowy podjąć ryzyko niedoglądania,oczywiście przy zachowaniu wszystkich prawideł sztuki ale jeżeli nie można pewnych uwarunkowań przeskoczyć trudno trzeba się podporządkować AMEN


[Dodano: 08 sie 2017 - 14:51]

Roger tu nie chodzi czy coś posiadam czy czegoś nie mam czy czegoś nie potrafię zorganizować--dziś wszystko można i wszystko jest ale jeżeli są sposoby by sobie ułatwić życie to chyba rozsądnie jest skorzystać :) jeżeli nie ma to nie ma i trzeba sobie radzić inaczej.

Rozwiązanie w workach biorę pod uwagę--dzięki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562607
Udostępnij na innych stronach

Woreczki do lodu, napełnione wodą doskonale podniosą poziom zalewy peklującej. 

Po peklowaniu do lodówki i mamy lód, więc nic się nie marnuje.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562641
Udostępnij na innych stronach

 

 

Możesz peklować na sucho.W każdej metodzie należy mięso doglądać/kontrolować co dziennie lub góra co drugi dzień a nie raz na tydzień.

 

Ja pekluję na sucho, pakuję próżniowo, wkładam do lodówki i nie ruszam nawet przez 2 tygodnie. Ewentualnie jak mi się przypomni, to przewrócę na drugą stronę. Ostatnio preferuję ten sposób.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562642
Udostępnij na innych stronach

Przeczytajcie sobie, to co tutaj napisaliście. :D  Gdybym był młodym zadymiaczem, to raz: na pewno bym się pogubił, dwa dopiero teraz miałbym całą furę pytań. :D

Młodym adeptom starajcie się przekazywać podstawową wiedzę, Na ;peklowania w próżni itp. przyjdzie czas potem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562644
Udostępnij na innych stronach

Echhh sprzeczne informacje  i tu się zdarzają.Nie da się a jednak się da

 

Peklowanie w/g Szczepana masz 1l solanki/kg mięsa. W takiej ilości zalewy utopisz bez problemu.

Uciekł mi ten sposób .Chwile temu trafiłem na ZBÓJA MADEJA on chyba własnie stosuje Szczepana---ale to już sposób na drugie peklowanie.

Edytowane przez Mireq46
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562645
Udostępnij na innych stronach

To jest najprostszy sposób jaki znam

18g soli na kilogram mięsa (jak ktoś lubi bardziej słone to może dać więcej) + ewentualnie przyprawy. Natrzeć, zapakować i wrzucić do lodówki.

Można trzymać od kilku do kilkunastu dni, nie ma ryzyka przesolenia przy dłuższym przetrzymaniu w worku. Po peklowaniu osuszyć i do wędzarni.

Jedyny warunek - trzeba mieć pakowarkę próżniową i dokładną wagę, urządzenia niedrogie, a bardzo przydatne w naszym hobby.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562647
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj, że im więcej solanki, tym więcej soli i azotynu. Peklując bez obliczeń, nie masz pewności co do końcowej słoności mięsa. Aby uniknąć niepewności, rozpisano dokładne tabele, które gwarantują powtarzalność w poziomie zasolenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562648
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.