golem74 Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1251 Opublikowano 22 Maja 2017 (edytowane) KIelbase schladzalem wrzucajac do garnka z lodem. Mysle ze po pierwsze za drobno zmielone mięso mialem oraz że za bardzo napijalem flak mięsem(przytrzymywalem flak na kielbasnicy zeby wiecej nabilo).Al I tak kielbasa super A zapach nieziemski. Edytowane 22 Maja 2017 przez golem74 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-552426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1252 Opublikowano 22 Maja 2017 (edytowane) że za bardzo napijalem flak mięsem(przytrzymywalem flak na kielbasnicy zeby wiecej nabilo). To nie ma znaczenia.W Twoim przypadku skład to podstawowy problem. [Dodano: 22 maj 2017 - 15:50] KIelbase schladzalem wrzucajac do garnka z lodem. Obawiam się ,że na skutek tego ona po prostu kamienieje i robi się twarda. Edytowane 22 Maja 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-552437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golem74 Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1253 Opublikowano 24 Maja 2017 (edytowane) Kielbasa na drugi dzien po wyjeciu z lodowki smakuje wysmienicie. NIe jest wcale twarda. Gdy podalem na komuni jeden z gosci powiedzial " to szynkowa". Oczywiscie nie nadaje sie do ugotowania ani na grill bo jest za chuda, ale zona dodala ja do salatki I tu sie sprawdza wysmienicie. Tak samo jak na kanapkach czy do jedzenia lamina prosto z lodówki. Wrzucenie jej do lodu nie spowodowalo zadnych perturbacji. Zaczela sie po prostu szybciej schladzac niz gdybym wrzucil do lodu. Druga porcje wrzucilem do zimnej wody( Roztopionego lodu) I nie ma zadnej roznicy. Na razie rozdaje przyjaciolom domu I z pracy. Szefowa ( amerykanka) zachwycona. A dzisiaj musialem przyniesc nastepną dla kolegi z pracy, żyda (je wieprzowinę) . Edytowane 24 Maja 2017 przez golem74 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-552618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1254 Opublikowano 24 Maja 2017 Jak pisalem, kielasa bedzie Ci smakowala..Ciekawe jak ja teraz nazwiesz..???????????? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-552628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golem74 Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1255 Opublikowano 24 Maja 2017 KIelbasa lopatkowa bo z lopatki zrobiona http://www.clovegarden.com/ingred/ap_cushz.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-552638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1256 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Witam koledzy podpowiedzcie czy jest jakiś powiedzmy , hm , przelicznik, dzięki któremu można by wyliczyć o ile skraca się czas peklowania mokrego wraz ze wzrostem temperatury? Chodzi mi o to , że np. pekluję w/g tabeli Dziadka na 5dni (wyliczone wyśmienicie jeżeli trzymam zalewę w lodówce w około 5º) Teraz - to samo naczynie z zalewą i mięsem stawiam w temp. powiedzmy 15ºC. (wiem ,wiem czym wyższa temp, tym wyższe ryzyko zepsucia) ale chodzi mi czysto teoretycznie o ile należałoby skrócić czas , żeby nie było za słone później? Kiedyś robiłem na wyjeździe u znajomych, nie było lodówki, więc mięso stało na balkonie. W dzień 17, w nocy 8 no i wędzonki były zjadliwe, ale za słone. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-553789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1257 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Są metody peklowania ciepłą solanką, ale to wymaga odpowiednich warunków.Nasza, podstawowa zasada bezpieczeństwa mówi - jeśli nie możesz zapewnić podstawowych warunków prawidłowego peklowania - daj sobie spokój. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-553791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1258 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Witam koledzy podpowiedzcie czy jest jakiś powiedzmy , hm , przelicznik, dzięki któremu można by wyliczyć o ile skraca się czas peklowania mokrego wraz ze wzrostem temperatury? Chodzi mi o to , że np. pekluję w/g tabeli Dziadka na 5dni (wyliczone wyśmienicie jeżeli trzymam zalewę w lodówce w około 5º) Teraz - to samo naczynie z zalewą i mięsem stawiam w temp. powiedzmy 15ºC. (wiem ,wiem czym wyższa temp, tym wyższe ryzyko zepsucia) ale chodzi mi czysto teoretycznie o ile należałoby skrócić czas , żeby nie było za słone później? Kiedyś robiłem na wyjeździe u znajomych, nie było lodówki, więc mięso stało na balkonie. W dzień 17, w nocy 8 no i wędzonki były zjadliwe, ale za słone. Samo założenie jest złe.Przyśpieszasz reakcję chemiczną peklowania, przyśpieszasz wnikanie soli do mięsa i być może szybciej nastąpi odwrócenie osmozy.O ile szybciej, tego zapewne dokładnie nie da się wyliczyć, bez przeprowadzenia doświadczeń. Dlaczego wędlina peklowana krótko jest słona?Dlatego że w pierwszych dniach mięso wciąga sól, oddając białko, po około 7-8 dniach proces się odwraca, czyli mięso oddaje sól i wciąga to co oddało, tym samym wyrównując stężenia układu. Jeśli zwiększymy ilość peklosoli, co sugeruje tabela, mięso wciągnie sól, odda białko, a na odwrócenie procesu nie nastąpi bo wyciągniesz go z zalewy.To co najcenniejsze pozostało w zalewie, tracisz bo wylewasz do zlewu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-553814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1259 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgadzam się bezpieczeństwo i zdrowie ponad wszystko, ale był spontan i znajomi nakłonili mnie do grzechu . Następnym razem się nie podejmę, ale cóż stało się. Chociaż z drugiej strony wiele osób ma problem z peklowaniem latem. Nie każdy może pozwolić sobie , żeby do lodówki upchać wiadro z zalewą. Zimą jest łatwiej. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-553816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1260 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Nie każdy może pozwolić sobie , żeby do lodówki upchać wiadro z zalewą. Zimą jest łatwiej. Nie każdy może sobie pozwolić na jadę samochodem ze sprawnymi hamulcami......czy to też przekonujące tłumaczenie? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-553829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1261 Opublikowano 6 Czerwca 2017 To co najcenniejsze pozostało w zalewie, tracisz bo wylewasz do zlewu. Miro już to kiedyś było przerabiane i ilość białka które zostaje wypłukane z mięsa jest znikoma ..... jeżeli dobrze pamiętam to nawet nie procent . Wiadomo w domowym wyrobie nic prawie nie znaczy ale w zakładach mięsnych razy ilość mięsa i razy rok to się trochę tego uzbiera Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-553830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1262 Opublikowano 6 Czerwca 2017 (edytowane) Procent nie zabarwiałby zalewy na czerwono. Na stronie są materiały o wyługowaniu w czasie peklowania. Edytowane 6 Czerwca 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-553831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mireq46 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1263 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Kalkulator janusza.p https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14184-kalkulator-solanek-w-stopniach-be-opracowany-przez-janusza-p/ oblicza stężenie solanki nie biorąc pod uwagę wagi mięsa i właśnie takiego czegoś potrzebuje bo chce by mięso swobodnie pływało w solance ,bym nie musiał przygniatać talerzykami,butelkami itp.Dla pewności jeżeli zrobię solankę wg.tabeli Dziadka o potrzebnym mi stężeniu 12% i wychodzi na 2l wody 266g peklosoli i zapekluje tym 2 kg mięsa na 5dni bedzie ok?Pomijam słonolubność chodzi mi o kwestie obliczeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1264 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 oblicza stężenie solanki nie biorąc pod uwagę wagi mięsa i właśnie takiego czegoś potrzebuje bo chce by mięso swobodnie pływało w solance Ale to nie oznacza kolego że 1kg mięsa zalany 1l takiej solanki zachowa się tak samo jak zalany 5l .... i nie nie zachowa się tak samo Zawsze jest istotna ilość solanki w stosunku do ilości mięsa i tego nie przeskoczysz jeśli nie chcesz mieć "wyrobów niespodzianek" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mireq46 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1265 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 To czy jest sposób by mięso mogło plywać swobodnie w solance by były zachwane wszystkie prawidła stężeniowe i nie trzeba by było pilnować obracania--mieszania? Wędzarnie mam na rancho gdzie przebywam weekendowo--urlopowo i chciałbym by w czasie kiedy mnie tam nie ma mięsko sobie pływało i dochodziło---przyjeżdżam mięsko gotowe i myk do dymu 3-4kg w domu mogę upeklować i zawieść ale większe ilości kłopot z miejscem w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1266 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Temat wielokrotnie poruszany. Nie ni ema sposobu o który pytasz. Możesz peklować na sucho.W każdej metodzie należy mięso doglądać/kontrolować co dziennie lub góra co drugi dzień a nie raz na tydzień. Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1267 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Nie ma ... Ale nie wierzę że "byle gdzie" nie ma butelek o określonej pojemności czy pustych czystych słoików etc Możesz peklować zalewowo w workach próżniowych albo ...Możesz zacząć peklować na sucho .... ale pewnie zaraz napiszesz że nie masz na ranczo wagi ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mireq46 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1268 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Dzięki koledzy.Wiem wszystko wiem ale wole pytać.Są różne sytuacje i każdy szuka komfortowej i jeżeli było by rozwiązanie solankowe ja jestem gotowy podjąć ryzyko niedoglądania,oczywiście przy zachowaniu wszystkich prawideł sztuki ale jeżeli nie można pewnych uwarunkowań przeskoczyć trudno trzeba się podporządkować AMEN[Dodano: 08 sie 2017 - 14:51]Roger tu nie chodzi czy coś posiadam czy czegoś nie mam czy czegoś nie potrafię zorganizować--dziś wszystko można i wszystko jest ale jeżeli są sposoby by sobie ułatwić życie to chyba rozsądnie jest skorzystać jeżeli nie ma to nie ma i trzeba sobie radzić inaczej.Rozwiązanie w workach biorę pod uwagę--dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1269 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Peklowanie w/g Szczepana masz 1l solanki/kg mięsa. W takiej ilości zalewy utopisz bez problemu. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1270 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Woreczki do lodu, napełnione wodą doskonale podniosą poziom zalewy peklującej. Po peklowaniu do lodówki i mamy lód, więc nic się nie marnuje. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1271 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Możesz peklować na sucho.W każdej metodzie należy mięso doglądać/kontrolować co dziennie lub góra co drugi dzień a nie raz na tydzień. Ja pekluję na sucho, pakuję próżniowo, wkładam do lodówki i nie ruszam nawet przez 2 tygodnie. Ewentualnie jak mi się przypomni, to przewrócę na drugą stronę. Ostatnio preferuję ten sposób. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1272 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Przeczytajcie sobie, to co tutaj napisaliście. Gdybym był młodym zadymiaczem, to raz: na pewno bym się pogubił, dwa dopiero teraz miałbym całą furę pytań. Młodym adeptom starajcie się przekazywać podstawową wiedzę, Na ;peklowania w próżni itp. przyjdzie czas potem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mireq46 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1273 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Echhh sprzeczne informacje i tu się zdarzają.Nie da się a jednak się da Peklowanie w/g Szczepana masz 1l solanki/kg mięsa. W takiej ilości zalewy utopisz bez problemu.Uciekł mi ten sposób .Chwile temu trafiłem na ZBÓJA MADEJA on chyba własnie stosuje Szczepana---ale to już sposób na drugie peklowanie. Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez Mireq46 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1274 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 To jest najprostszy sposób jaki znam18g soli na kilogram mięsa (jak ktoś lubi bardziej słone to może dać więcej) + ewentualnie przyprawy. Natrzeć, zapakować i wrzucić do lodówki.Można trzymać od kilku do kilkunastu dni, nie ma ryzyka przesolenia przy dłuższym przetrzymaniu w worku. Po peklowaniu osuszyć i do wędzarni.Jedyny warunek - trzeba mieć pakowarkę próżniową i dokładną wagę, urządzenia niedrogie, a bardzo przydatne w naszym hobby. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1275 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Pamiętaj, że im więcej solanki, tym więcej soli i azotynu. Peklując bez obliczeń, nie masz pewności co do końcowej słoności mięsa. Aby uniknąć niepewności, rozpisano dokładne tabele, które gwarantują powtarzalność w poziomie zasolenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/51/#findComment-562648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.