Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-84528000-1543611785_thumb.jpgpost-72431-0-79516500-1543611796_thumb.jpgpost-72431-0-52941500-1543611807_thumb.jpgpost-72431-0-90848700-1543611817_thumb.jpgpost-72431-0-35482700-1543611828_thumb.jpg

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
-4 kg boczek (chudy) 8 mm
-3 kg karkówka szarpak
-3 kg szynka w kostkę 1-1,5 cm
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-18 g/kg peklosól
-2 g/kg pieprz czarny
-0,5-1 g/kg kolendra mielona
-0,5-1 g/kg chili nitki
-1 g/kg majeranek
-10-15 g/kg czosnek dobrej jakości 50% krojony drobno 50% przepuszczony przez praskę . 15 g polecam dla tych kto bardzo lubi czosnek, ja lubię dałem 15 g i mi pasuje jak najbardziej.
-woda 0,5 l podczas dodawania przypraw
 
WYKONANIE 
Kupione mięso każdy rodzaj w osobnym pojemniku tniemy w kostkę około 4x4 cm, szynkę tniemy w kostkę już na docelowy wymiar 1-1,5 cm . Peklujemy i wstawiamy do lodówki na 2 dni w temp. 4-6 st.  Po tym czasie rozdrabniamy mięso przyprawiamy i dajemy wodę. Dokładnie mieszamy do kleistości. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin. Napełniamy jelita wp ściśle i odwieszamy do osadzenia na 2 godz. Po osadzeniu osuszamy w wędzarni w temp. 35-40 st. bez dymu. Gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy właściwe wędzenie. Temp. wędzenia 55-60 st 3,5 h .Następnie podpiekamy lub parzymy. Podpiekanie 80-90 st do uzyskania 70 st. w środku kiełbaski. Parzenie woda 75-80 st. do uzyskania 70 st. w środku kiełbasy. Następnie kiełbasę sparzoną topimy na około 5 min w zimnej wodzie,a następnie polewamy gorącą wodą aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu z powierzchni kiełbaski. Teraz czekamy aż wystygnie i chowamy do lodówki. SMACZNEGO.
 
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/
Udostępnij na innych stronach

Jak widać na załączonym obrazku nie rozpada się. Miałem dodać ale nie kupiłem bo po prostu w danym dniu nie mogłem kupić bo nie było. Ale nie żałuje kiełbaska wyszła fajna i smaczna . No i na święta będę robił ponownie i też bez wołowiny. Zresztą nigdy nie miałem problemy z rozpadaniem się kiełbaski bez względu czy dodam masy wiążącej czy nie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614910
Udostępnij na innych stronach

Super kiełbaska, a wszystko kwestia smaku :thumbsup: . Ja też do swoich kiełbas nigdy nie dodaję wołowiny, bo mi ten wołowy dodatek zmienia smak na taki którego w kiełbasce nie lubię. Kiełbasy cienkie tylko czysta wieprzowinka. Wołowy posmak ew. tylko w kiełbasach grubych, no ale to inna bajka :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614922
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się , że  kiełbaska smakuje. Zastanawiam się tylko , czy przy takiej ilości czosnku dodawanie wspomnianej kolendry w 0,5g/kg ma w ogóle sens? Dawka czosnku raczej "zagłuszy" inne dodatki - sam lubię doprawione i wyraziste lecz tu się zastanawiam :hmm: . Co mnie jeszcze zastanawia - czy pod zębem nie czuje się "zgrubień" ?  Mięso nieklasyfikowane i dość grubo rozdrobnione , wiec do farszu siłą woli "przemyciło" się trochę  "bałaganu" .

No i co do samego peklowania (uważasz , że dobrze zrobiłeś rozdrabniając bardzo szynkę przed 48 godz. peklowaniem? - sztuka mówi , żeby peklować mięso mało rozdrobnione.(kostki ,kawałki -a nie " rozmienione na drobne" )    Dlaczego?   

No to jak się dopytuję (bo lubię znać sens naszych działań ) to -   po co po wyrobieniu farszu mamy go odstawić na 6 godz. ? Nie lepiej od razu nadziać w jelita - tak jak jest to przyjęte?  (ma to jakieś uzasadnienie , czy po prostu Ty tak zrobiłeś , a każdy inny , który zechce zrobić ową kiełbasę może odstawić ją na 4 lub 10 godz. lub od razu nadziać we flaczek ?)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614926
Udostępnij na innych stronach

 

 

to - po co po wyrobieniu farszu mamy go odstawić na 6 godz. ? Nie lepiej od razu nadziać w jelita - tak jak jest to przyjęte?
Czasem też tak robię - wydaje mi się ,że wtedy bardziej aromaty się wyrównują . Binio- Jacek ma doświadczenie w wędlinach  :thumbsup:  - nic co opisane nie jest od czapy  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614928
Udostępnij na innych stronach

Binio1111 to miała i jest kiełbasa czosnkowa a nie jakaś ala- czosnkowa więc temu dałem tyle czosnku. A czy dawanie kolendry czy chili w tej ilości ma sens, tak bo w większej myślę że było by źle kolendra ma specyficzny zapach i smak nie chciałem aby był wyczuwalny bardziej niż czosnek :) A czy pod ząbkami nie czuć zgrubień ? zrób to się przekonasz:) ja przeważnie robię tak kiełbasy i bałaganu tam nie czuję .A może po prostu jestem mniej wybredny nie tak delikatny :) A szynka nie jest rozdrobniona bardzo tylko krojona w kostkę 1-1,5 cm i uważam że dobrze zrobiłem zawsze tak robię i się sprawdza,a jak tak mówi cała ta sztuka mnie nie obchodzi:) A odstawiam do lodówki na kilka godzin żeby wszystko się lepiej przegryzło smaki się wyrównały. Po co pchać odrazy w flak ?bo tak mówi sztuka ?bo tak się przyjęło ? U mnie się przyjęło właśnie tak że przeważnie odstawiam na kilka godzin czasem nawet na 24 h .Dziękuję za pytania mam nadzieję że wszystko wyjaśniłem .Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614935
Udostępnij na innych stronach

Ładna kiełbaska czosnkowa Ci Jacku wyszła :thumbsup: . Ja również jestem więcej czosnkowy. Lubię jego smak i zapach.

A każdy inny może dodawać w/g swojego smaku i upodobania.

Pozdrawiam

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614936
Udostępnij na innych stronach

Witt mam kolegę który ta kiełbasę jeszcze zagryzał czosnkiem tak lubi. :) Mi osobiście te 15 to już chyba max .Ale jak mówisz każdy robi jak lubi do swojego smaku robimy przecież dla siebie .Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614944
Udostępnij na innych stronach

Binio1111 tu nie ma nad czym myśleć po prostu moje kiełbasy a w szczególności większość są inne niż większość na tym forum .Nie przykładam za nadto uwagi do przepisów i receptur branżowych robię po swojemu tak jak lubię i jak mi wygodniej. I dlatego może moje kiełbasy i wyroby czasami wzbudzają u niektórych wzburzenie że tak nie powinno się robić bo to nie jest zgodne z techniką. Ale zaręczam są smaczne i na pewno nie odbiegają jakością od tych jak to mówią zrobione według receptur branżowych .:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615024
Udostępnij na innych stronach

 

Nie przykładam za nadto uwagi do przepisów i receptur branżowych robię po swojemu tak jak lubię i jak mi wygodniej.

 Każdy ma prawo iść swoją drogą. 

Co do ilości przypraw -  każdy ma swoje smaki i robi z czym lubi z tym się nie dyskutuje .  Co do reszty  to jednak  uważam , że  trzeba się trzymać ogólnie przyjętych zasad (nie zostały wymyślone bezpodstawnie)  i każde odstępstwo może być ryzykowne.(zwłaszcza dla nowych adeptów sztuki) (Napisałeś , że odstawiasz mięso na 6 godz. innym razem nawet na 24 - bo robisz jak ci pasuje  - przeczyta to ktoś , kto się nie zna  wcale i pomyśli , że skoro można albo 6 albo 24 , to może i 48 lub 72 bo mu tak akurat pasuje )

 

,a jak tak mówi cała ta sztuka mnie nie obchodzi

 

Sama klasyfikacja też jest ważna (żeby była powtarzalność wyrobów). 

 Chodzi mi o to , że  : Podałeś przepis na fajną kiełbasę.   Twój przepis czyta ktoś , kto ma blade pojęcie o zrobieniu kiełbasy.  Idzie do sklepu i kupuje mięso , bo chce zrobić  taką samą  . W sklepie pod tytułem "szynka" może dostać , albo ładny mięsień albo "nieładny" mięsień z błonami i ścięgnami. To samo z karkówką  itd,itd. 

Ten ów jegomość wraca ze sklepu i :   kroi w kostkę ścięgna z szynki , rwie na szarpaku poprzerastaną karkówke i robi kiełbasę. Po wędzeniu degustacjia i niezadowolenie , bo w kiełbasie ma kupę "żujek" ze ścięgien.  Co ci wówczas  powie? -   ano  to : H.... wy  nie przepis  , bo tego nie da się pogryźć.

     Teraz inny jegomość kupi piękny mięsień bez błon i ścięgien , piękniusią karkówkę  , zrobi kiełbasę i po spróbowaniu powie Ci - Ale zajebiaszczy przepis.

Jaką mamy pewność , że następnym razem też mu taka wyjdzie?

 Klasyfikując mamy pewność , że każde wykonanie  będzie powtarzalne.

  Dając przepis na forum powinieneś mieć świadomość , że będą to czytać i na pewno będą powielać. 

PS. Ja też  ;)  :)  i chcę , żeby wyszła dobra  ;)  :) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615031
Udostępnij na innych stronach

Przykro mi bardzo ale ja będę robił dalej jak mi lepiej. :)  A skąd wiesz że moje zasady są złe ? Ja je wymyśliłem i są ok .Tak jak ktoś wymyślił te inne zasady co Ty ich używasz i mówisz  są ok. Pytanko a czemu zacząłeś ich używać bo tak Ci kazali ? Bo tak ktoś napisał? Jesteś jak widzę negatywnie nastawiony do wszystkiego innego czego nie mam napisane w twojej biblii :) .Jak w moim przepisie jest napisane 24 h to nie wiem czemu tak mówisz że ktoś miałby robić 72 h .Czepiasz się.Rzadko mięso poddaje klasyfikacji  no chyba że są jakieś grube ścięgna żyłki to wycinam to logiczne nawet laik by to zrobił. Binio dziękuje bardzo za ciekawą wymianę zdań przerabiałem podobne rozmowy już nie raz ale ja jestem bardzo uparty i będę się trzymał swojej biblii skoro wyroby wychodzą bardzo dobre. Od kilku lat karmię rodzinę i znajomych i jeszcze nikt nie narzekał że za twarde ,gumowe itp. Tak na marginesie jedna moja kiełbaska z mojego przepisu co robiła znajoma zdobyła pierwsze miejsce na zlocie i też robiona była bez klasyfikacji .

Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615037
Udostępnij na innych stronach

Szkoda mi czasu na głupawe dyskusje Binio napisał Ci czemu tak a nie inaczej i obyś nie musiał nigdy napisać "co się stało bo coś poszło nie tak".Uparty to moższ być ,ale szkoda że do tego uważasz że najmądrzejszy .EOT

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615038
Udostępnij na innych stronach

Przykro mi bardzo ale ja będę robił dalej jak mi lepiej. :)  A skąd wiesz że moje zasady są złe ? Ja je wymyśliłem i są ok .Tak jak ktoś wymyślił te inne zasady co Ty ich używasz i mówisz  są ok. Pytanko a czemu zacząłeś ich używać bo tak Ci kazali ? Bo tak ktoś napisał? Jesteś jak widzę negatywnie nastawiony do wszystkiego innego czego nie mam napisane w twojej biblii :) .Jak w moim przepisie jest napisane 24 h to nie wiem czemu tak mówisz że ktoś miałby robić 72 h .Czepiasz się.Rzadko mięso poddaje klasyfikacji  no chyba że są jakieś grube ścięgna żyłki to wycinam to logiczne nawet laik by to zrobił. Binio dziękuje bardzo za ciekawą wymianę zdań przerabiałem podobne rozmowy już nie raz ale ja jestem bardzo uparty i będę się trzymał swojej biblii skoro wyroby wychodzą bardzo dobre. Od kilku lat karmię rodzinę i znajomych i jeszcze nikt nie narzekał że za twarde ,gumowe itp. Tak na marginesie jedna moja kiełbaska z mojego przepisu co robiła znajoma zdobyła pierwsze miejsce na zlocie i też robiona była bez klasyfikacji .

Bardzo Cie popieram i robie tak samo jak mi smakuje i mojej rodzinie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615039
Udostępnij na innych stronach

To żaden argument.Skąd wiesz że nie będzie bardziej smakowało jak zrobisz po mojemu.?Jak się można rozwijać z takim podejściem. :facepalm: Czy Wy uważacie że chcę Was w maliny wpuścić czy doradzić jak zrobić inaczej a może  lepie,ale ponieważ nic na siłę to róbta co  chceta.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615042
Udostępnij na innych stronach

To żaden argument.Skąd wiesz że nie będzie bardziej smakowało jak zrobisz po mojemu.?Jak się można rozwijać z takim podejściem. :facepalm: Czy Wy uważacie że chcę Was w maliny wpuścić czy doradzić jak zrobić inaczej a może  lepie,ale ponieważ nic na siłę to róbta co  chceta.

Wlasnie o to chodzi ważne aby smakowalo iwszyscy byli zadowoleni!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615043
Udostępnij na innych stronach

Szkoda mi czasu na głupawe dyskusje Binio napisał Ci czemu tak a nie inaczej i obyś nie musiał nigdy napisać "co się stało bo coś poszło nie tak".Uparty to moższ być ,ale szkoda że do tego uważasz że najmądrzejszy .EOT

No widzę że to co mówią o nie których na tym forum jest prawdą .Najmądrzejszy??? to ty napisałeś ja nic takiego nie mówiłem  :D  :D  :D I tu się zgadzam z twoją wypowiedzią w pierwszym zdaniu .Szkoda czasu .Pozdrawiam spokojnych snów życzę  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615044
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam Twojego bloga w zakładkach i jest bardzo fajny i przydatny . Jedyną porażką była słonina rolowana z praski , ale to była moja wina bo posłuchałem mądrych w piśmie , że słonina może być zasypana solą i weżmie jej tyle ile trzeba i wyszła mi słonina a'la śledż z beczki  :facepalm:  :D  Twoja była taka 1.JPG

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615045
Udostępnij na innych stronach

 

Szkoda mi czasu na głupawe dyskusje Binio napisał Ci czemu tak a nie inaczej i obyś nie musiał nigdy napisać "co się stało bo coś poszło nie tak".Uparty to moższ być ,ale szkoda że do tego uważasz że najmądrzejszy .EOT

No widzę że to co mówią o nie których na tym forum jest prawdą .Najmądrzejszy??? to ty napisałeś ja nic takiego nie mówiłem  :D  :D  :D I tu się zgadzam z twoją wypowiedzią w pierwszym zdaniu .Szkoda czasu .Pozdrawiam spokojnych snów życzę  :)

 

Popieram Cie pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615046
Udostępnij na innych stronach

Kolega robi podobnie.

Klasyfikacja byle jaka, to już moja Zosia zrobi lepszą.

Bardziej chude szarpak, reszta sitko 10 mm

 

Zwróciłem uwagę, to usłyszałem że 40 lat tak robi i tak robił będzie.

Musi czuć kawał mięsa jak gryzie.

Skosztowałem i dla mnie wkurzające jest, jak się taki kawałek trafi.

 

Ale mam się bić?

Mam ciekawsze rzeczy do roboty.

 

Ps.

Trzeba pamiętać, że przez grzeczność wiele osób jedzących powie prawdy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615047
Udostępnij na innych stronach

To żaden argument.Skąd wiesz że nie będzie bardziej smakowało jak zrobisz po mojemu.?Jak się można rozwijać z takim podejściem. :facepalm: Czy Wy uważacie że chcę Was w maliny wpuścić czy doradzić jak zrobić inaczej a może  lepie,ale ponieważ nic na siłę to róbta co  chceta.

Arkadiusz robiłem i robie czasem i po waszemu ale tylko niektóre kiełbaski. :) A skoro mowa o rozwijaniu to w jaki sposób chcesz sie rozwijać jak robisz w kółko tak samo nie próbujesz nic nowego . Ja robię tak jak ty i po swojemu kombinuje jak mogę próbuję wszystkiego co mi do głowy przyjdzie.I w ten sposób wiem co się sprawdza i podaje to w przepisie .To co się nie sprawdza bym nie napisał to chyba logiczne  

[Dodano: 01 gru 2018 - 23:01]

 

 

 

Mam Twojego bloga w zakładkach i jest bardzo fajny i przydatny . Jedyną porażką była słonina rolowana z praski , ale to była moja wina bo posłuchałem mądrych w piśmie , że słonina może być zasypana solą i weżmie jej tyle ile trzeba i wyszła mi słonina a'la śledż z beczki  :facepalm:  :D

 

Zapewne jakbyś zrobił jak w przepisie było by ok .Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615049
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mmie dyskusja w temacie co i jak wyrobów autorskich jest? no właśnie czym? . Ponoć panuje u nas zasada że o gustach nie dyskutujemy. Rozumiałbym gdyby przepis był niebezpieczny dla konsumenta czy naśladowców. Ale że ktoś robi w swojej kuchni swoją kiełbasę i według swojego przepisu i go publikuje, dzieli się z nami. A w zamian dostaje połajankę. To tak trochę słabo.

Napiszę tylko, że jestem tym zniesmaczony.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615050
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mmie dyskusja w temacie co i jak wyrobów autorskich jest? no właśnie czym? . Ponoć panuje u nas zasada że o gustach nie dyskutujemy. Rozumiałbym gdyby przepis był niebezpieczny dla konsumenta czy naśladowców. Ale że ktoś robi w swojej kuchni swoją kiełbasę i według swojego przepisu i go publikuje, dzieli się z nami. A w zamian dostaje połajankę. To tak trochę słabo.

Napiszę tylko, że jestem tym zniesmaczony.

Jestem tak samo bardzo zniesmaczony ale to nie pierwszy raz .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615053
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.