jacekw21 Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Listopada 2018 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -4 kg boczek (chudy) 8 mm-3 kg karkówka szarpak-3 kg szynka w kostkę 1-1,5 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-18 g/kg peklosól-2 g/kg pieprz czarny-0,5-1 g/kg kolendra mielona-0,5-1 g/kg chili nitki-1 g/kg majeranek-10-15 g/kg czosnek dobrej jakości 50% krojony drobno 50% przepuszczony przez praskę . 15 g polecam dla tych kto bardzo lubi czosnek, ja lubię dałem 15 g i mi pasuje jak najbardziej.-woda 0,5 l podczas dodawania przypraw WYKONANIE Kupione mięso każdy rodzaj w osobnym pojemniku tniemy w kostkę około 4x4 cm, szynkę tniemy w kostkę już na docelowy wymiar 1-1,5 cm . Peklujemy i wstawiamy do lodówki na 2 dni w temp. 4-6 st. Po tym czasie rozdrabniamy mięso przyprawiamy i dajemy wodę. Dokładnie mieszamy do kleistości. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin. Napełniamy jelita wp ściśle i odwieszamy do osadzenia na 2 godz. Po osadzeniu osuszamy w wędzarni w temp. 35-40 st. bez dymu. Gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy właściwe wędzenie. Temp. wędzenia 55-60 st 3,5 h .Następnie podpiekamy lub parzymy. Podpiekanie 80-90 st do uzyskania 70 st. w środku kiełbaski. Parzenie woda 75-80 st. do uzyskania 70 st. w środku kiełbasy. Następnie kiełbasę sparzoną topimy na około 5 min w zimnej wodzie,a następnie polewamy gorącą wodą aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu z powierzchni kiełbaski. Teraz czekamy aż wystygnie i chowamy do lodówki. SMACZNEGO. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Listopada 2018 A zapytam się o wołowinę. Bo widzę że nie dawałeś. Kiełbasa nie rozpada się w środku? Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 30 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Listopada 2018 Jak widać na załączonym obrazku nie rozpada się. Miałem dodać ale nie kupiłem bo po prostu w danym dniu nie mogłem kupić bo nie było. Ale nie żałuje kiełbaska wyszła fajna i smaczna . No i na święta będę robił ponownie i też bez wołowiny. Zresztą nigdy nie miałem problemy z rozpadaniem się kiełbaski bez względu czy dodam masy wiążącej czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Listopada 2018 Patrzę na drugie zdjęcie i już bym jadła W mojej ocenie...mistrzostwo świata...gdzie ten nieznany bór? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Super kiełbaska, a wszystko kwestia smaku . Ja też do swoich kiełbas nigdy nie dodaję wołowiny, bo mi ten wołowy dodatek zmienia smak na taki którego w kiełbasce nie lubię. Kiełbasy cienkie tylko czysta wieprzowinka. Wołowy posmak ew. tylko w kiełbasach grubych, no ale to inna bajka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Cieszę się , że kiełbaska smakuje. Zastanawiam się tylko , czy przy takiej ilości czosnku dodawanie wspomnianej kolendry w 0,5g/kg ma w ogóle sens? Dawka czosnku raczej "zagłuszy" inne dodatki - sam lubię doprawione i wyraziste lecz tu się zastanawiam . Co mnie jeszcze zastanawia - czy pod zębem nie czuje się "zgrubień" ? Mięso nieklasyfikowane i dość grubo rozdrobnione , wiec do farszu siłą woli "przemyciło" się trochę "bałaganu" .No i co do samego peklowania (uważasz , że dobrze zrobiłeś rozdrabniając bardzo szynkę przed 48 godz. peklowaniem? - sztuka mówi , żeby peklować mięso mało rozdrobnione.(kostki ,kawałki -a nie " rozmienione na drobne" ) Dlaczego? No to jak się dopytuję (bo lubię znać sens naszych działań ) to - po co po wyrobieniu farszu mamy go odstawić na 6 godz. ? Nie lepiej od razu nadziać w jelita - tak jak jest to przyjęte? (ma to jakieś uzasadnienie , czy po prostu Ty tak zrobiłeś , a każdy inny , który zechce zrobić ową kiełbasę może odstawić ją na 4 lub 10 godz. lub od razu nadziać we flaczek ?) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Grudnia 2018 to - po co po wyrobieniu farszu mamy go odstawić na 6 godz. ? Nie lepiej od razu nadziać w jelita - tak jak jest to przyjęte? Czasem też tak robię - wydaje mi się ,że wtedy bardziej aromaty się wyrównują . Binio- Jacek ma doświadczenie w wędlinach - nic co opisane nie jest od czapy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Binio1111 to miała i jest kiełbasa czosnkowa a nie jakaś ala- czosnkowa więc temu dałem tyle czosnku. A czy dawanie kolendry czy chili w tej ilości ma sens, tak bo w większej myślę że było by źle kolendra ma specyficzny zapach i smak nie chciałem aby był wyczuwalny bardziej niż czosnek A czy pod ząbkami nie czuć zgrubień ? zrób to się przekonasz:) ja przeważnie robię tak kiełbasy i bałaganu tam nie czuję .A może po prostu jestem mniej wybredny nie tak delikatny A szynka nie jest rozdrobniona bardzo tylko krojona w kostkę 1-1,5 cm i uważam że dobrze zrobiłem zawsze tak robię i się sprawdza,a jak tak mówi cała ta sztuka mnie nie obchodzi:) A odstawiam do lodówki na kilka godzin żeby wszystko się lepiej przegryzło smaki się wyrównały. Po co pchać odrazy w flak ?bo tak mówi sztuka ?bo tak się przyjęło ? U mnie się przyjęło właśnie tak że przeważnie odstawiam na kilka godzin czasem nawet na 24 h .Dziękuję za pytania mam nadzieję że wszystko wyjaśniłem .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Ładna kiełbaska czosnkowa Ci Jacku wyszła . Ja również jestem więcej czosnkowy. Lubię jego smak i zapach.A każdy inny może dodawać w/g swojego smaku i upodobania.Pozdrawiam Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Witt mam kolegę który ta kiełbasę jeszcze zagryzał czosnkiem tak lubi. Mi osobiście te 15 to już chyba max .Ale jak mówisz każdy robi jak lubi do swojego smaku robimy przecież dla siebie .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-614944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Dzięki za odpowiedź.Mam nad czym pomyśleć. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Binio1111 tu nie ma nad czym myśleć po prostu moje kiełbasy a w szczególności większość są inne niż większość na tym forum .Nie przykładam za nadto uwagi do przepisów i receptur branżowych robię po swojemu tak jak lubię i jak mi wygodniej. I dlatego może moje kiełbasy i wyroby czasami wzbudzają u niektórych wzburzenie że tak nie powinno się robić bo to nie jest zgodne z techniką. Ale zaręczam są smaczne i na pewno nie odbiegają jakością od tych jak to mówią zrobione według receptur branżowych . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Nie przykładam za nadto uwagi do przepisów i receptur branżowych robię po swojemu tak jak lubię i jak mi wygodniej. Każdy ma prawo iść swoją drogą. Co do ilości przypraw - każdy ma swoje smaki i robi z czym lubi z tym się nie dyskutuje . Co do reszty to jednak uważam , że trzeba się trzymać ogólnie przyjętych zasad (nie zostały wymyślone bezpodstawnie) i każde odstępstwo może być ryzykowne.(zwłaszcza dla nowych adeptów sztuki) (Napisałeś , że odstawiasz mięso na 6 godz. innym razem nawet na 24 - bo robisz jak ci pasuje - przeczyta to ktoś , kto się nie zna wcale i pomyśli , że skoro można albo 6 albo 24 , to może i 48 lub 72 bo mu tak akurat pasuje ) ,a jak tak mówi cała ta sztuka mnie nie obchodzi Sama klasyfikacja też jest ważna (żeby była powtarzalność wyrobów). Chodzi mi o to , że : Podałeś przepis na fajną kiełbasę. Twój przepis czyta ktoś , kto ma blade pojęcie o zrobieniu kiełbasy. Idzie do sklepu i kupuje mięso , bo chce zrobić taką samą . W sklepie pod tytułem "szynka" może dostać , albo ładny mięsień albo "nieładny" mięsień z błonami i ścięgnami. To samo z karkówką itd,itd. Ten ów jegomość wraca ze sklepu i : kroi w kostkę ścięgna z szynki , rwie na szarpaku poprzerastaną karkówke i robi kiełbasę. Po wędzeniu degustacjia i niezadowolenie , bo w kiełbasie ma kupę "żujek" ze ścięgien. Co ci wówczas powie? - ano to : H.... wy nie przepis , bo tego nie da się pogryźć. Teraz inny jegomość kupi piękny mięsień bez błon i ścięgien , piękniusią karkówkę , zrobi kiełbasę i po spróbowaniu powie Ci - Ale zajebiaszczy przepis.Jaką mamy pewność , że następnym razem też mu taka wyjdzie? Klasyfikując mamy pewność , że każde wykonanie będzie powtarzalne. Dając przepis na forum powinieneś mieć świadomość , że będą to czytać i na pewno będą powielać. PS. Ja też i chcę , żeby wyszła dobra Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Przykro mi bardzo ale ja będę robił dalej jak mi lepiej. A skąd wiesz że moje zasady są złe ? Ja je wymyśliłem i są ok .Tak jak ktoś wymyślił te inne zasady co Ty ich używasz i mówisz są ok. Pytanko a czemu zacząłeś ich używać bo tak Ci kazali ? Bo tak ktoś napisał? Jesteś jak widzę negatywnie nastawiony do wszystkiego innego czego nie mam napisane w twojej biblii .Jak w moim przepisie jest napisane 24 h to nie wiem czemu tak mówisz że ktoś miałby robić 72 h .Czepiasz się.Rzadko mięso poddaje klasyfikacji no chyba że są jakieś grube ścięgna żyłki to wycinam to logiczne nawet laik by to zrobił. Binio dziękuje bardzo za ciekawą wymianę zdań przerabiałem podobne rozmowy już nie raz ale ja jestem bardzo uparty i będę się trzymał swojej biblii skoro wyroby wychodzą bardzo dobre. Od kilku lat karmię rodzinę i znajomych i jeszcze nikt nie narzekał że za twarde ,gumowe itp. Tak na marginesie jedna moja kiełbaska z mojego przepisu co robiła znajoma zdobyła pierwsze miejsce na zlocie i też robiona była bez klasyfikacji . Edytowane 1 Grudnia 2018 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Szkoda mi czasu na głupawe dyskusje Binio napisał Ci czemu tak a nie inaczej i obyś nie musiał nigdy napisać "co się stało bo coś poszło nie tak".Uparty to moższ być ,ale szkoda że do tego uważasz że najmądrzejszy .EOT Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Kasprzak Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Przykro mi bardzo ale ja będę robił dalej jak mi lepiej. A skąd wiesz że moje zasady są złe ? Ja je wymyśliłem i są ok .Tak jak ktoś wymyślił te inne zasady co Ty ich używasz i mówisz są ok. Pytanko a czemu zacząłeś ich używać bo tak Ci kazali ? Bo tak ktoś napisał? Jesteś jak widzę negatywnie nastawiony do wszystkiego innego czego nie mam napisane w twojej biblii .Jak w moim przepisie jest napisane 24 h to nie wiem czemu tak mówisz że ktoś miałby robić 72 h .Czepiasz się.Rzadko mięso poddaje klasyfikacji no chyba że są jakieś grube ścięgna żyłki to wycinam to logiczne nawet laik by to zrobił. Binio dziękuje bardzo za ciekawą wymianę zdań przerabiałem podobne rozmowy już nie raz ale ja jestem bardzo uparty i będę się trzymał swojej biblii skoro wyroby wychodzą bardzo dobre. Od kilku lat karmię rodzinę i znajomych i jeszcze nikt nie narzekał że za twarde ,gumowe itp. Tak na marginesie jedna moja kiełbaska z mojego przepisu co robiła znajoma zdobyła pierwsze miejsce na zlocie i też robiona była bez klasyfikacji .Bardzo Cie popieram i robie tak samo jak mi smakuje i mojej rodzinie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) To żaden argument.Skąd wiesz że nie będzie bardziej smakowało jak zrobisz po mojemu.?Jak się można rozwijać z takim podejściem. Czy Wy uważacie że chcę Was w maliny wpuścić czy doradzić jak zrobić inaczej a może lepie,ale ponieważ nic na siłę to róbta co chceta. Edytowane 1 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Kasprzak Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Grudnia 2018 To żaden argument.Skąd wiesz że nie będzie bardziej smakowało jak zrobisz po mojemu.?Jak się można rozwijać z takim podejściem. Czy Wy uważacie że chcę Was w maliny wpuścić czy doradzić jak zrobić inaczej a może lepie,ale ponieważ nic na siłę to róbta co chceta.Wlasnie o to chodzi ważne aby smakowalo iwszyscy byli zadowoleni! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Szkoda mi czasu na głupawe dyskusje Binio napisał Ci czemu tak a nie inaczej i obyś nie musiał nigdy napisać "co się stało bo coś poszło nie tak".Uparty to moższ być ,ale szkoda że do tego uważasz że najmądrzejszy .EOTNo widzę że to co mówią o nie których na tym forum jest prawdą .Najmądrzejszy??? to ty napisałeś ja nic takiego nie mówiłem I tu się zgadzam z twoją wypowiedzią w pierwszym zdaniu .Szkoda czasu .Pozdrawiam spokojnych snów życzę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Mam Twojego bloga w zakładkach i jest bardzo fajny i przydatny . Jedyną porażką była słonina rolowana z praski , ale to była moja wina bo posłuchałem mądrych w piśmie , że słonina może być zasypana solą i weżmie jej tyle ile trzeba i wyszła mi słonina a'la śledż z beczki Twoja była taka Edytowane 1 Grudnia 2018 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Kasprzak Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Szkoda mi czasu na głupawe dyskusje Binio napisał Ci czemu tak a nie inaczej i obyś nie musiał nigdy napisać "co się stało bo coś poszło nie tak".Uparty to moższ być ,ale szkoda że do tego uważasz że najmądrzejszy .EOTNo widzę że to co mówią o nie których na tym forum jest prawdą .Najmądrzejszy??? to ty napisałeś ja nic takiego nie mówiłem I tu się zgadzam z twoją wypowiedzią w pierwszym zdaniu .Szkoda czasu .Pozdrawiam spokojnych snów życzę Popieram Cie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Kolega robi podobnie. Klasyfikacja byle jaka, to już moja Zosia zrobi lepszą.Bardziej chude szarpak, reszta sitko 10 mm Zwróciłem uwagę, to usłyszałem że 40 lat tak robi i tak robił będzie.Musi czuć kawał mięsa jak gryzie.Skosztowałem i dla mnie wkurzające jest, jak się taki kawałek trafi. Ale mam się bić?Mam ciekawsze rzeczy do roboty. Ps.Trzeba pamiętać, że przez grzeczność wiele osób jedzących powie prawdy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Grudnia 2018 To żaden argument.Skąd wiesz że nie będzie bardziej smakowało jak zrobisz po mojemu.?Jak się można rozwijać z takim podejściem. Czy Wy uważacie że chcę Was w maliny wpuścić czy doradzić jak zrobić inaczej a może lepie,ale ponieważ nic na siłę to róbta co chceta.Arkadiusz robiłem i robie czasem i po waszemu ale tylko niektóre kiełbaski. A skoro mowa o rozwijaniu to w jaki sposób chcesz sie rozwijać jak robisz w kółko tak samo nie próbujesz nic nowego . Ja robię tak jak ty i po swojemu kombinuje jak mogę próbuję wszystkiego co mi do głowy przyjdzie.I w ten sposób wiem co się sprawdza i podaje to w przepisie .To co się nie sprawdza bym nie napisał to chyba logiczne [Dodano: 01 gru 2018 - 23:01] Mam Twojego bloga w zakładkach i jest bardzo fajny i przydatny . Jedyną porażką była słonina rolowana z praski , ale to była moja wina bo posłuchałem mądrych w piśmie , że słonina może być zasypana solą i weżmie jej tyle ile trzeba i wyszła mi słonina a'la śledż z beczki Zapewne jakbyś zrobił jak w przepisie było by ok .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Jak dla mmie dyskusja w temacie co i jak wyrobów autorskich jest? no właśnie czym? . Ponoć panuje u nas zasada że o gustach nie dyskutujemy. Rozumiałbym gdyby przepis był niebezpieczny dla konsumenta czy naśladowców. Ale że ktoś robi w swojej kuchni swoją kiełbasę i według swojego przepisu i go publikuje, dzieli się z nami. A w zamian dostaje połajankę. To tak trochę słabo.Napiszę tylko, że jestem tym zniesmaczony. Edytowane 1 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Kasprzak Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Jak dla mmie dyskusja w temacie co i jak wyrobów autorskich jest? no właśnie czym? . Ponoć panuje u nas zasada że o gustach nie dyskutujemy. Rozumiałbym gdyby przepis był niebezpieczny dla konsumenta czy naśladowców. Ale że ktoś robi w swojej kuchni swoją kiełbasę i według swojego przepisu i go publikuje, dzieli się z nami. A w zamian dostaje połajankę. To tak trochę słabo.Napiszę tylko, że jestem tym zniesmaczony.Jestem tak samo bardzo zniesmaczony ale to nie pierwszy raz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/#findComment-615053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.