Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-71951000-1543827708_thumb.jpgpost-72431-0-45780700-1543827713_thumb.jpgpost-72431-0-36795100-1543827719_thumb.jpg

 

Składniki i surowce:

-łopatka 3 kg

-ładne ścinki z rozbioru w/p 2 kg

-sól nie jodowana 15-17 g/kg

-pieprz czarny 2 g/kg

-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg

-gorczyca mielona 2 g/kg

-czosnek świeży dobrej jakości 4-5 g/kg

-woda 100 mil

-jelita wieprzowe 26-28

 

Wykonanie:

Łopatkę i ścinki należy podzielić na klasy mięsa . Wykrawamy wszystkie błony, ścięgna, tłuszcz. Uzyskujemy mięso kl. I, II i III.  Uzyskane w ten sposób mięso solimy i chowamy do lodówki na 12 godz.w trzech pojemnikach. Pierwszy pojemnik mięso 1 klasa. Drugi pojemnik  2 klasa i trzeci pojemnik 3 kl. Po 12 godz. mięsko mielimy na siatkach

-1 klasa 16 mm

-2 klasa 8 mm

-3 klas 2-3 mm

Ja wykonywałem to maszynką nr.8

Łączymy mięsa dodajemy wodę, przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita i odkręcamy odcinki o długości 12-15 cm. Następnie osuszanie i wędzimy w temp 50 stopni do momentu uzyskania koloru jaki nas zadowala. Teraz można  piec na ognisku.

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że nie ma potrzeby wkładania do lodówki na 12 godzin, nie używasz tu peklosoli więc taki zabieg jest zbyteczny, aczkolwiek mogę się mylić. Kiełbasa do szybkiego spożycia.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615264
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że nie ma potrzeby wkładania do lodówki na 12 godzin, nie używasz tu peklosoli więc taki zabieg jest zbyteczny, aczkolwiek mogę się mylić. Kiełbasa do szybkiego spożycia.

Zgadza się do szybkiego spożycia najlepiej smakuje z % :)  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615267
Udostępnij na innych stronach

sól nie jodowana 15-17 g/kg

 

 

No no, czerwony kolorek w przekroju z czystej soli   :laugh:

post-40314-0-59865500-1543861404_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615346
Udostępnij na innych stronach

 

sól nie jodowana 15-17 g/kg

 

 

No no, czerwony kolorek w przekroju z czystej soli   :laugh:

 

No i jaki wniosek z tego chcesz mnie posądzić o kłamstwo  :D

[Dodano: 03 gru 2018 - 19:32]

 

 

sól nie jodowana 15-17 g/kg

 

 

No no, czerwony kolorek w przekroju z czystej soli   :laugh:

 

No i jaki wniosek z tego chcesz mnie posądzić o kłamstwo  :D

 

Za jakiś czas pokaże kiełbaskę białą też oczywiście na soli i jest jeszcze bardziej czerwona .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615348
Udostępnij na innych stronach

 

 

No no, czerwony kolorek w przekroju z czystej soli

Kiełbasa była wędzona "wędzimy w temp 50 stopni do momentu uzyskania koloru jaki nas zadowala" . W dymie powstałym ze spalania drewna powstaje tlenek węgla, który łącząc się z mioglobiną tworzy czerwone zabarwienie mięsa.

 

 

 

Za jakiś czas pokaże kiełbaskę białą też oczywiście na soli i jest jeszcze bardziej czerwona .
  Zapowiada się ciekawie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615353
Udostępnij na innych stronach

:facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Jeden zakłada ze oskarżam go o kłamstwo, drugi tłumaczy mi podstawy.

A ja po prostu chciałem wyrazić swoje zadowolenie z ładnego wyrobu

Jak tu cokolwiek napisać, żeby nikomu się nie narazić  :hmm:  :hmm:  

Chyba nic więcej nie będę pisał  

 

PS

Co prawda mięso było nie umyte  :D

PS2

To był żart, żeby znowu nie poszły "jeby"  :laugh:  :laugh:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615354
Udostępnij na innych stronach

 

 

Toshiba. Niech tak zostanie.
 

Zobacz moj post z przed 8 lat  :laugh:  :laugh:  :laugh:  

Boczek na szybko :)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615356
Udostępnij na innych stronach

:facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  

Jeden zakłada ze oskarżam go o kłamstwo, drugi tłumaczy mi podstawy.

A ja po prostu chciałem wyrazić swoje zadowolenie z ładnego wyrobu

Jak tu cokolwiek napisać, żeby nikomu się nie narazić  :hmm:  

Chyba nic więcej nie będę pisał  

 

PS

Co prawda mięso było nie umyte  :D

PS2

To był żart, żeby znowu nie poszły "jeby"  :laugh:  

No co tu porządnych ludzi cenie nie będę krzyczał ;) No i tak na marginesie ja też żartowałem z tym kłamstwem :rolleyes: 

[Dodano: 03 gru 2018 - 20:28]

czym zastapic scinki?

Zrób za samej łopatce będzie ok

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615357
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
czym zastapic scinki? Jacek lub Bagno dacie odpowieć.

 

 

Zrób za samej łopatce będzie ok
Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-771207
Udostępnij na innych stronach

Osobiście zamiast ścinek dałbym karkówkę. Lub karkówka boczek. Jednak kiełbasa musi mieć trochę tłuszczyku. Tak aby wyszło z 20-25% tłuszczu.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-771212
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamiast ścinek dałbym karkówkę. Lub karkówka boczek
  :thumbsup: plus trochę podgardla/ bez gruczołów /przyusznicy /. Ogniskowa jak i grillowa musi być trochę tłusta

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-771230
Udostępnij na innych stronach

 

zamiast ścinek dałbym karkówkę. Lub karkówka boczek
  :thumbsup: plus trochę podgardla/ bez gruczołów /przyusznicy /. Ogniskowa jak i grillowa musi być trochę tłusta

 

Musi być trochę tłuściejsza, to prawda. U mnie kiedyś na grilla daliśmy taką bardziej suchą i ona nie smakuje tak jak powinna.  Z chęcią skorzystam z przepisu. Czekam tez na przepis na białą kiełbasę ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-771236
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.