jacekw21 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Składniki i surowce:-łopatka 3 kg-ładne ścinki z rozbioru w/p 2 kg-sól nie jodowana 15-17 g/kg-pieprz czarny 2 g/kg-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg-gorczyca mielona 2 g/kg-czosnek świeży dobrej jakości 4-5 g/kg-woda 100 mil-jelita wieprzowe 26-28 Wykonanie:Łopatkę i ścinki należy podzielić na klasy mięsa . Wykrawamy wszystkie błony, ścięgna, tłuszcz. Uzyskujemy mięso kl. I, II i III. Uzyskane w ten sposób mięso solimy i chowamy do lodówki na 12 godz.w trzech pojemnikach. Pierwszy pojemnik mięso 1 klasa. Drugi pojemnik 2 klasa i trzeci pojemnik 3 kl. Po 12 godz. mięsko mielimy na siatkach-1 klasa 16 mm-2 klasa 8 mm-3 klas 2-3 mmJa wykonywałem to maszynką nr.8Łączymy mięsa dodajemy wodę, przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita i odkręcamy odcinki o długości 12-15 cm. Następnie osuszanie i wędzimy w temp 50 stopni do momentu uzyskania koloru jaki nas zadowala. Teraz można piec na ognisku.Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Wydaje mi się, że nie ma potrzeby wkładania do lodówki na 12 godzin, nie używasz tu peklosoli więc taki zabieg jest zbyteczny, aczkolwiek mogę się mylić. Kiełbasa do szybkiego spożycia. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Wydaje mi się, że nie ma potrzeby wkładania do lodówki na 12 godzin, nie używasz tu peklosoli więc taki zabieg jest zbyteczny, aczkolwiek mogę się mylić. Kiełbasa do szybkiego spożycia.Zgadza się do szybkiego spożycia najlepiej smakuje z % Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Grudnia 2018 czym zastapic scinki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Grudnia 2018 (edytowane) sól nie jodowana 15-17 g/kg No no, czerwony kolorek w przekroju z czystej soli Edytowane 3 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Grudnia 2018 sól nie jodowana 15-17 g/kg No no, czerwony kolorek w przekroju z czystej soli No i jaki wniosek z tego chcesz mnie posądzić o kłamstwo [Dodano: 03 gru 2018 - 19:32] sól nie jodowana 15-17 g/kg No no, czerwony kolorek w przekroju z czystej soli No i jaki wniosek z tego chcesz mnie posądzić o kłamstwo Za jakiś czas pokaże kiełbaskę białą też oczywiście na soli i jest jeszcze bardziej czerwona . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Grudnia 2018 No no, czerwony kolorek w przekroju z czystej soli Kiełbasa była wędzona "wędzimy w temp 50 stopni do momentu uzyskania koloru jaki nas zadowala" . W dymie powstałym ze spalania drewna powstaje tlenek węgla, który łącząc się z mioglobiną tworzy czerwone zabarwienie mięsa. Za jakiś czas pokaże kiełbaskę białą też oczywiście na soli i jest jeszcze bardziej czerwona . Zapowiada się ciekawie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Jeden zakłada ze oskarżam go o kłamstwo, drugi tłumaczy mi podstawy.A ja po prostu chciałem wyrazić swoje zadowolenie z ładnego wyrobuJak tu cokolwiek napisać, żeby nikomu się nie narazić Chyba nic więcej nie będę pisał PSCo prawda mięso było nie umyte PS2To był żart, żeby znowu nie poszły "jeby" Edytowane 3 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Toshiba. Niech tak zostanie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Toshiba. Niech tak zostanie. Zobacz moj post z przed 8 lat Boczek na szybko Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Jeden zakłada ze oskarżam go o kłamstwo, drugi tłumaczy mi podstawy.A ja po prostu chciałem wyrazić swoje zadowolenie z ładnego wyrobuJak tu cokolwiek napisać, żeby nikomu się nie narazić Chyba nic więcej nie będę pisał PSCo prawda mięso było nie umyte PS2To był żart, żeby znowu nie poszły "jeby" No co tu porządnych ludzi cenie nie będę krzyczał No i tak na marginesie ja też żartowałem z tym kłamstwem [Dodano: 03 gru 2018 - 20:28]czym zastapic scinki?Zrób za samej łopatce będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-615357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Czerwca 2022 czym zastapic scinki? Jacek lub Bagno dacie odpowieć. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-771196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Czerwca 2022 (edytowane) czym zastapic scinki? Jacek lub Bagno dacie odpowieć. Zrób za samej łopatce będzie ok Edytowane 1 Czerwca 2022 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-771207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Osobiście zamiast ścinek dałbym karkówkę. Lub karkówka boczek. Jednak kiełbasa musi mieć trochę tłuszczyku. Tak aby wyszło z 20-25% tłuszczu. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-771212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Czerwca 2022 zamiast ścinek dałbym karkówkę. Lub karkówka boczek plus trochę podgardla/ bez gruczołów /przyusznicy /. Ogniskowa jak i grillowa musi być trochę tłusta Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-771230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafaCoralowa Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Czerwca 2022 zamiast ścinek dałbym karkówkę. Lub karkówka boczek plus trochę podgardla/ bez gruczołów /przyusznicy /. Ogniskowa jak i grillowa musi być trochę tłusta Musi być trochę tłuściejsza, to prawda. U mnie kiedyś na grilla daliśmy taką bardziej suchą i ona nie smakuje tak jak powinna. Z chęcią skorzystam z przepisu. Czekam tez na przepis na białą kiełbasę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-771236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Czekam tez na przepis na białą kiełbasę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15656-kie%C5%82basa-ogniskowa/#findComment-771270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.