jacekw21 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Grudnia 2018 SUROWIEC-ścinki wieprzowe 10 kg /dodam że trafiły mi się piękne ścinki:)-słonina bez skóry 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól do ścinek 18 g/kg-sól nie jodowana do słoniny 18 g/kg-pieprz czarny mielony 1 g/kg-pieprz kolorowy rozdrabniany w moździerzu 2 g/kg-czosnek świeży dobrej jakości zgnieciony przez praskę 4 g/kg-gorczyca czarna ziarno 2 g/kg-kminek mielony 1 g/kg-jelita wieprzowe-woda 400 mil dodana w trakcie mieszania z przyprawami-woda 150 mil dodana po 8-12 godz. przed napełnianiem jelit WYKONANIERobimy klasyfikacje mięsa. Ja uzyskałem z 10 kg ścinek :-pierwsza klasa 5 kg pokrojone w kostkę nie grubiej niż 2 cm-druga klasa 3 kg-oraz 2 kg to co nam zostało mięso z błonami i ścięgnami-słonika pokrojona w kostkę nie większa niż 1 cm i solimyNastępnie peklujemy i solimy czas 48 godzin. Po tym czasie mięso rozdrabniamy.Ja robiłem to na maszynce nr 8-1 klasa mamy już pokrojoną przy klasyfikacji.-2 klasa 13 mm sitko-pozostałe mięso 2,5-3 mm sitko-słonina jest pokrojona w kostkęNastępnie mięso klasy 1 i 2 kl mieszamy ze sobą i przyprawiamy i mieszamy, później dodajemy resztę mięsa zmielonego na 2,5-3 mm i słoninę oraz wodę 400 mil. Dokładnie mieszamy aż mięso będzie się kleić. Odstawiamy do lodówki na 8-12 godz. Po tym czasie dodajemy jeszcze 150 mil wody dokładnie mieszamy i napełniamy dość ściśle jelita wieprzowe. OSADZANIE-2-3 godzin w przewiewnym pomieszczeniu. U mnie odbywało się to pod wentylatorem. OSUSZANIE- w wędzarni przy dużym ruchu powietrza bez dymu do momentu gdy kiełbasa będzie ciepła i całkowicie sucha . WĘDZENIE-3-3,5 godziny w temperaturze 55-60 stopni PODPIEKANIE W WĘDZARNI-w temperaturze 85-90 stopni do momentu uzyskania 68-70 stopni w kiełbasie czas około 60 min. STUDZENIE-w chłodnym pomieszczeniu następnie w lodówce. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Qrcze, nawet nie wiedziałem, że jest gorczyca czarna. Doczytałem, że jest bardziej wyrazista, ostrzejsza od białej, muszę kupić, gorczyca zawsze jest u mnie w menu.Kiełbasa bardzo ładna Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Grudnia 2018 gorczyca zawsze jest u mnie w menu Ja też uwielbiam bardzo .Fakt czarna jest inna w smaku.Warto spróbować. Lecz wiem że nie każdemu pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Qrcze, nawet nie wiedziałem, że jest gorczyca czarna jest jeszcze gorczyca sarepska ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Qrcze, nawet nie wiedziałem, że jest gorczyca czarna. Z tą należy uważać ! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Jest jeszcze brazowa ..taka posrednia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syn wuja Sama Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Marca 2019 Witam . Czy ta kielbaska to coś w rodzaju zwyczajnej. Można ją spożywać na zimno czy raczej na gorąco z wody lub grilla? Wiem że pytań sporo. Od dłuższego czasu szukam przepisu na kiełbasę zwyczajną.Przepraszam za pisownię ale nie często piszę na forach.Pozdrawiam autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Marca 2019 (edytowane) Zwyczajna to zwyczajna. Jak szukasz przepisu to z 16. Z, telefonu Ci nie wkleje Ci linka. To kiełbasa jest autorska, jak dla mnie raczej przy tem składzie i sitkach raczej na zimno i plasterki. Może ciekawa propozycja pieczona prosto z wedzarni. Może? pewnie tak ale nie jadłem to przypuszczam ???? Edytowane 14 Marca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Marca 2019 Tu znajdziesz przepis na zwyczajną. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11872-2rok-1959-słynna-szesnastka-pw-nr-16/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Marca 2019 Fajny przepis. Kurczę życia zabraknie żeby wszystkich spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 17 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Marca 2019 Kurczę życia zabraknie żeby wszystkich spróbować. To prawda życie jest za krótkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syn wuja Sama Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Marca 2019 Dziękuję za linki do Kiełbasa zwyczajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 19 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Marca 2019 Dziękuję za linki Proszę bardzo może się przyda i posmakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.