Skocz do zawartości

Kiełbasa ścinkowa podpiekana


jacekw21

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-68053400-1545325170_thumb.jpgpost-72431-0-44069800-1545325175_thumb.jpg

 
SUROWIEC
-ścinki wieprzowe  10 kg /dodam że trafiły mi się piękne ścinki:)
-słonina bez skóry 1 kg
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól do ścinek 18 g/kg
-sól nie jodowana do słoniny 18 g/kg
-pieprz czarny mielony 1 g/kg
-pieprz kolorowy  rozdrabniany w moździerzu 2 g/kg
-czosnek świeży dobrej jakości zgnieciony przez praskę 4 g/kg
-gorczyca czarna ziarno 2 g/kg
-kminek mielony 1 g/kg
-jelita wieprzowe
-woda 400 mil dodana w trakcie mieszania z przyprawami
-woda 150 mil dodana po 8-12 godz. przed napełnianiem jelit
 
WYKONANIE
Robimy klasyfikacje mięsa. Ja uzyskałem z 10 kg ścinek :
-pierwsza klasa 5 kg pokrojone w kostkę nie grubiej niż 2 cm
-druga klasa 3 kg
-oraz 2 kg to co nam zostało mięso z błonami i ścięgnami
-słonika pokrojona w kostkę nie większa niż 1 cm i solimy
Następnie peklujemy i solimy czas 48 godzin. Po tym czasie mięso rozdrabniamy.
Ja robiłem to na maszynce nr 8
-1 klasa mamy już pokrojoną przy klasyfikacji.
-2 klasa 13 mm sitko
-pozostałe mięso 2,5-3 mm sitko
-słonina  jest pokrojona w kostkę
Następnie mięso klasy 1 i 2 kl mieszamy ze sobą i przyprawiamy i mieszamy, później dodajemy resztę mięsa zmielonego na 2,5-3 mm i słoninę oraz wodę 400 mil. Dokładnie mieszamy aż mięso będzie się kleić. Odstawiamy do lodówki na 8-12 godz. Po tym czasie dodajemy jeszcze 150 mil wody dokładnie mieszamy i napełniamy dość ściśle jelita wieprzowe.
 
OSADZANIE
-2-3 godzin w przewiewnym  pomieszczeniu. U mnie odbywało się to pod wentylatorem.
 
OSUSZANIE
- w wędzarni przy dużym ruchu powietrza bez dymu do momentu gdy kiełbasa będzie ciepła i całkowicie sucha .
 
WĘDZENIE
-3-3,5 godziny w temperaturze 55-60 stopni
 
PODPIEKANIE W WĘDZARNI
-w temperaturze 85-90 stopni do momentu uzyskania 68-70 stopni w kiełbasie czas około 60 min.
 
STUDZENIE
-w chłodnym pomieszczeniu następnie w lodówce. SMACZNEGO
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Qrcze, nawet nie wiedziałem, że jest gorczyca czarna.

Z tą należy uważać ! 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze brazowa ..taka posrednia  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam . Czy ta kielbaska to coś w rodzaju zwyczajnej. Można ją spożywać na zimno czy raczej na gorąco z wody lub grilla?

Wiem że pytań sporo.

Od dłuższego czasu szukam przepisu na kiełbasę zwyczajną.Przepraszam za pisownię ale nie często piszę na forach.

Pozdrawiam autora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zwyczajna to zwyczajna. Jak szukasz przepisu to z 16. Z,

telefonu Ci nie wkleje Ci linka. To kiełbasa jest autorska, jak dla mnie raczej przy tem składzie i sitkach raczej na zimno i plasterki. Może ciekawa propozycja pieczona prosto z wedzarni. Może? pewnie tak ale nie jadłem to przypuszczam ????

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.