Skocz do zawartości

Stopki wieprzowe nadziewane - gotowane i grillowane


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Oryginalny przepis jest inny, między innymi z tego mięska co się wyjęło z nóżki. Tak słyszałem, mam obiecany przepis prosto od rzeźników z Włoch, ale kiedy to będzie :???: Dodam, że Cotechino skład farszu ma taki sam jak Zampone z tym, że zrobione w grubym jelicie.

Na razie jedzie do mnie oryginalne prosto z Włoch - Zampone.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47750
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Mój mąż uczy sie włoskiego , może by sie cos znalazło na włoskich stronach.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47751
Udostępnij na innych stronach

O znalazłem fotkę w internecie, tak to było mniej/więcej podane

:lol: :cool:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47752
Udostępnij na innych stronach

pisząc pierwszy post nie byłem pewien czy dobrze go umieścilem, ale kojarzyło mi się to z kiełbasą,

może to przypominać kiełbasę, jednak w naszym rozumieniu lepiej będzie tematowi w "Wyrobach pozostałych"
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47754
Udostępnij na innych stronach

jednak w naszym rozumieniu

A jest jakaś definicja słowa kiełbasa :grin: i co do tego tematu nalerzy a co nie :lol: :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47755
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Nie wszystko się wyjmuje, raciczki zostają. Tutaj mam tłumaczenie internetowe.Czasami wychodzą dziwne kwiatki :smile: , ale ogólny sens można złapać. :cool:

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=it&u=http://www.gbianchi.it/news/lo-zampone/&sa=X&oi=translate&resnum=2&ct=result&prev=/search%3Fq%3DZampone%2BPreparazione%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47757
Udostępnij na innych stronach

ale jak cholera wyjąć te kości.

możesz obejrzeć. Na filmie (część I) z z III zlotu - minuta 87.

Mam wrażenie, że dużo osób spróbuje wykonać nogę faszerowaną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47761
Udostępnij na innych stronach

Gdyby ktoś miał już gotowe zdjęcia i opis, to bym wrzucił na strone główną jako następny hiciorek. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47763
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Niedługo będę miał (tak, jak pisałem) oryginalną nóżkę to ją "obcykam" :smile:

Noga jest już w Polsce :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47767
Udostępnij na innych stronach

Gdyby ktoś miał już gotowe zdjęcia i opis, to bym wrzucił na strone główną jako następny hiciorek.

witam

ja mam jeszcze tą orginalną ze zlotu od Andrzeja,jest co prawda ładnie podsuszona

że aż raciczki się uwydatniły,mam ją na pamiątke,moge zrobić zdjęcie,jest co prawda

już bardzo ciemna lecz niezwykła wisząc sobie w kuchni :shock:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47852
Udostępnij na innych stronach

... niestety z jakiegoś nie znanego powodu nie mogę zamieścić komentarza do artykułu Andrzeja (Bagno) dotyczącego Zampone, ze strony głównej

otrzymuję taki komunikat (pomimo, iż jestem "zalogowany"):

"Wypełniłeś formularz niepoprawnie (musisz wypełnić wszystkie pola oprócz e-mail!) lub próbujesz umieścić SPAM!!!"

 

... tak więc zamieszczam swoją wypowiedź tutaj:

 

Witaj Andrzeju.

 

Podziwiam, nigdy nie robiłem eksperymentów z zampone, ... robiłem po prostu na podstawie przepisu szefa kuchni Mario Batali, wyszło bardzo przyzwoicie (nic nie pękało), ... robiłem ze skóry nogi powyżej raciczki do kolana, ... moją winą jest to, iż nie podałem, że całość należy owinąć bardzo ściślle (tak jak bandażem) kilkoma warstwami gazy lub płótna.

Przepraszam za powyższy błąd.

 

pozdrawiam serdecznie

 

ps - bardzo u mnie trudno kupić w całości przednią nóżkę, ale gdy tylko mnie się uda zamówić, wykonam "zampone" z pewnością i efekty przedstawię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-48554
Udostępnij na innych stronach

ChefPaul, Witam! Eksperymentowałem z "nogą", dlatego iż interesowałem się w jaki sposób, obrobić termicznie skórę by była miękka.

W trakcie eksperymentu nabyłem w tym kierunku nowych doświadczeń.

Z niecierpliwością czekam na opis Zampone, wykonany przez Gonzo. Najbardziej interesuje mnie konsystencja skóry.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-48555
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Jestem po konsumpcji Zampone - bardzo dobre i sycące :tongue:

 

 

 

Noga była wcześniej(przed zapakowaniem w folię i przeznaczeniem do sprzedaży) poddana obróbce termicznej więc według przepisu na opakowaniu wystarczyło gotować( nie wyjmując z folii) 20/25 min.Ja gotowałem 30 min.Za długo gotowałem bo na raciczkach zaczęla pękać skóra.

 

Po ugotowaniu i rozkrojeniu foli ukazała się nóżka i sporo tłuszczyku (do wylania)

 

 

Po pokrojeniu położona na soczewicę, która po ugotowaniu została podsmażona na maśle z dodatkiem czosnku

 

 

 

Tu widać całe ziele angielskie.

 

To co zostało Zampone :grin:

 

 

 

 

Wolne tłumaczenie składu: mięso wieprzowe, skóry, tłuszcz wieprzowy,sól,cukier,przyprawy,naturalne aromaty,przeciwutleniacz:kwas askorbinowy,konserwanty,saletra.Jest to produkt przeznaczony do dłuższego poleżenia pewnie stąd tek konserwanty itp. W produkcji na bieżące spożycie nie dodaje się konserwantów - teraz przed świętami i nowym rokiem we Włoszech "pójdzie" tego masa.

Data ważności 19.12.2009.

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Skórka na nóżce mięciutka.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-49294
Udostępnij na innych stronach

...konserwanty,saletra.Jest to produkt przeznaczony do dłuższego poleżenia pewnie stąd tek konserwanty itp

Gonzo, tam jest napisane: conservante: nitrito di sodio - zwróć uwagę na dwukropek - to oznacza że konserwantem jest... no właśnie co :lol: ( ja uważam że należy mieć na myśli sól peklującą - Nitrito di sodio = NaNO2)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-49307
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Pewnie masz rację Abratku. Też myślałem o peklosoli, tylko wcześniej podana sól wprowadziła mnie w błąd :blush: .Zresztą ze mnie taki tłumacz jak z tej kozy co mam w stopce :grin:

Prowadzę starnia żeby zdobyć więcej inforamcji na temat Zampone a zwłaszcza jak Oni przygotowują nóżkę do nadziania tzn. jak ją oprawiają i co robią, że się tak strasznie nie kórczy podczas gotowania. jedno jest pewne :???: farsz na początku musi zawierać spore ilość tłuszczu skoro się go tyle wytopiło.Przed gotowaniem nie wyczułem, żadnego tłuszczyku w zamkniętej folii.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-49313
Udostępnij na innych stronach

Prowadzę starnia żeby zdobyć więcej inforamcji na temat Zampone a zwłaszcza jak Oni przygotowują nóżkę do nadziania tzn. jak ją oprawiają i co robią, że się tak strasznie nie kórczy podczas gotowania.

Ty zaciągnij języka a ja ... po Nowym Roku poeksperymentuję.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-49340
Udostępnij na innych stronach

ja ... po Nowym Roku poeksperymentuję.

Stanowisko Głównego Technologa dla kol. Bagno to był strzał w dziesiątkę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-49461
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam.

Właśnie otrzymałem na maila od znajomej z Włoch przepis na zampone. Mam jeszcze obiecany przepis z innego źródła.Jak dostanę będzie moźliwość porównania.

 

Oto treść Maila.

Przygotowanie:

Aby ściągnąć skórę z kopytka świnskiego trzeba uzbroić się w cierpliwość , mocne rece i bardzo ostry nóż.Delikatnie podcinając skóre i sciągajac ją do dołu z całej siły,(musisz ściągnąć skóre tak jak pończochę z nogi kobiety )BUON LAVORO!!!!!!!!!

Jak Ci się udała ta operacja przechodzimy do farszu:

mięso wieprzowe chude z łopatki, karkowki, skóra świnska , kawałek słoniny(wszysko oczywiście zmielone)(proporcje w zależności od wielkości nóżki i od waszego smaku tj.jeśli wolicie bardziej tłuste czy chudsze),sól , pieprz, gałka musz.,zioła aromatyczne typu szałwia , rozmaryn i.t.p.Jeżeli wam smakuje możecie dodać rownież czosnek.

Napatrosz dobrze ZAMPONE zawiąż szczelnie i pozostaw w wodzie przez całą noc.Na drugi dzień podziuraw ZAMPONE widelcem , zapakuj w damską pończochę i gotuj w osolonej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

(Udanej zabawy i SMACZNEGO

Podawać z pure i soczewicą(jeśli nie masz dobrego przepisu na soczewicę daj mi znać to Ci podam)

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-54636
Udostępnij na innych stronach

zawiąż szczelnie i pozostaw w wodzie przez całą noc

Ciekawi mnie, czy to moczenie zmiękcza skórę?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-54641
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Zostały mnie peklowane skórki od przednich wieprzowych nóżek ... podgotowałem je lekko i nafaszerowałem farszem z grillowej kiełbasy (peklowanie farszu 1/3 soli peklowej, 2/3 soli kamiennej niejodowanej) ... całość ciasno zawinąłem w folię z rękawa do pieczenia i ... podpiekłem na grillu (sposobem pośrednim) ...wędlina wszystkim bardzo smakowała, polecam

http://www.chefpaul.net/food/prawZamp02.jpg

 

pozdrawiam smaczniutko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-75442
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam

Ostatnio oglądałem kuchnię.tv i był program o świętach BN, gotowali szefowie kuchni z "całego" świata i było zampone. Z wyglądu golonka przednia z nóżką nadziewana jak rolada lazdijska. Całość zawinięte w gazę i gotowane. Krojono w plastry tylko do pewnego momentu , a resztę zostawiano.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-138444
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio oglądałem kuchnię.tv i był program o świętach BN, gotowali szefowie kuchni z "całego" świata i było zampone. Z wyglądu golonka przednia z nóżką nadziewana jak rolada lazdijska. Całość zawinięte w gazę i gotowane. Krojono w plastry tylko do pewnego momentu , a resztę zostawiano.

Też to oglądałem, mniamuśne to było :thumbsup: a tak nawiasem to Kuchnia.tv u mnie leci przez 3/4 dziennego oglądania, mogę tak oglądać oglądać... :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-138466
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.