Gonzo Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Witam. Oryginalny przepis jest inny, między innymi z tego mięska co się wyjęło z nóżki. Tak słyszałem, mam obiecany przepis prosto od rzeźników z Włoch, ale kiedy to będzie :???: Dodam, że Cotechino skład farszu ma taki sam jak Zampone z tym, że zrobione w grubym jelicie. Na razie jedzie do mnie oryginalne prosto z Włoch - Zampone. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Mój mąż uczy sie włoskiego , może by sie cos znalazło na włoskich stronach. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Grudnia 2008 O znalazłem fotkę w internecie, tak to było mniej/więcej podane :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Witam.Podaje się tak ja pisała EAnna, z soczewicą i puree. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Grudnia 2008 pisząc pierwszy post nie byłem pewien czy dobrze go umieścilem, ale kojarzyło mi się to z kiełbasą,może to przypominać kiełbasę, jednak w naszym rozumieniu lepiej będzie tematowi w "Wyrobach pozostałych" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Grudnia 2008 jednak w naszym rozumieniu A jest jakaś definicja słowa kiełbasa :grin: i co do tego tematu nalerzy a co nie :lol: :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Hmm,ale jak cholera wyjąć te kości.A wygląda smakowicie,nawet bez soczewicy i tego pure. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Witam.Nie wszystko się wyjmuje, raciczki zostają. Tutaj mam tłumaczenie internetowe.Czasami wychodzą dziwne kwiatki :smile: , ale ogólny sens można złapać. http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=it&u=http://www.gbianchi.it/news/lo-zampone/&sa=X&oi=translate&resnum=2&ct=result&prev=/search%3Fq%3DZampone%2BPreparazione%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Grudnia 2008 ale jak cholera wyjąć te kości.możesz obejrzeć. Na filmie (część I) z z III zlotu - minuta 87. Mam wrażenie, że dużo osób spróbuje wykonać nogę faszerowaną. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Gdyby ktoś miał już gotowe zdjęcia i opis, to bym wrzucił na strone główną jako następny hiciorek. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Witam.Niedługo będę miał (tak, jak pisałem) oryginalną nóżkę to ją "obcykam" :smile: Noga jest już w Polsce :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Gdyby ktoś miał już gotowe zdjęcia i opis, to bym wrzucił na strone główną jako następny hiciorek.witam ja mam jeszcze tą orginalną ze zlotu od Andrzeja,jest co prawda ładnie podsuszona że aż raciczki się uwydatniły,mam ją na pamiątke,moge zrobić zdjęcie,jest co prawda już bardzo ciemna lecz niezwykła wisząc sobie w kuchni :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-47852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Grudnia 2008 ... niestety z jakiegoś nie znanego powodu nie mogę zamieścić komentarza do artykułu Andrzeja (Bagno) dotyczącego Zampone, ze strony głównej otrzymuję taki komunikat (pomimo, iż jestem "zalogowany"): "Wypełniłeś formularz niepoprawnie (musisz wypełnić wszystkie pola oprócz e-mail!) lub próbujesz umieścić SPAM!!!" ... tak więc zamieszczam swoją wypowiedź tutaj: Witaj Andrzeju. Podziwiam, nigdy nie robiłem eksperymentów z zampone, ... robiłem po prostu na podstawie przepisu szefa kuchni Mario Batali, wyszło bardzo przyzwoicie (nic nie pękało), ... robiłem ze skóry nogi powyżej raciczki do kolana, ... moją winą jest to, iż nie podałem, że całość należy owinąć bardzo ściślle (tak jak bandażem) kilkoma warstwami gazy lub płótna. Przepraszam za powyższy błąd. pozdrawiam serdecznie ps - bardzo u mnie trudno kupić w całości przednią nóżkę, ale gdy tylko mnie się uda zamówić, wykonam "zampone" z pewnością i efekty przedstawię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-48554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Grudnia 2008 ChefPaul, Witam! Eksperymentowałem z "nogą", dlatego iż interesowałem się w jaki sposób, obrobić termicznie skórę by była miękka. W trakcie eksperymentu nabyłem w tym kierunku nowych doświadczeń. Z niecierpliwością czekam na opis Zampone, wykonany przez Gonzo. Najbardziej interesuje mnie konsystencja skóry. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-48555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witam. Jestem po konsumpcji Zampone - bardzo dobre i sycące :tongue: Noga była wcześniej(przed zapakowaniem w folię i przeznaczeniem do sprzedaży) poddana obróbce termicznej więc według przepisu na opakowaniu wystarczyło gotować( nie wyjmując z folii) 20/25 min.Ja gotowałem 30 min.Za długo gotowałem bo na raciczkach zaczęla pękać skóra. Po ugotowaniu i rozkrojeniu foli ukazała się nóżka i sporo tłuszczyku (do wylania) Po pokrojeniu położona na soczewicę, która po ugotowaniu została podsmażona na maśle z dodatkiem czosnku Tu widać całe ziele angielskie. To co zostało Zampone :grin: Wolne tłumaczenie składu: mięso wieprzowe, skóry, tłuszcz wieprzowy,sól,cukier,przyprawy,naturalne aromaty,przeciwutleniacz:kwas askorbinowy,konserwanty,saletra.Jest to produkt przeznaczony do dłuższego poleżenia pewnie stąd tek konserwanty itp. W produkcji na bieżące spożycie nie dodaje się konserwantów - teraz przed świętami i nowym rokiem we Włoszech "pójdzie" tego masa. Data ważności 19.12.2009. Pozdrawiam :wink: P.S. Skórka na nóżce mięciutka. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-49294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Grudnia 2008 ...konserwanty,saletra.Jest to produkt przeznaczony do dłuższego poleżenia pewnie stąd tek konserwanty itpGonzo, tam jest napisane: conservante: nitrito di sodio - zwróć uwagę na dwukropek - to oznacza że konserwantem jest... no właśnie co :lol: ( ja uważam że należy mieć na myśli sól peklującą - Nitrito di sodio = NaNO2) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-49307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witam.Pewnie masz rację Abratku. Też myślałem o peklosoli, tylko wcześniej podana sól wprowadziła mnie w błąd :blush: .Zresztą ze mnie taki tłumacz jak z tej kozy co mam w stopce :grin: Prowadzę starnia żeby zdobyć więcej inforamcji na temat Zampone a zwłaszcza jak Oni przygotowują nóżkę do nadziania tzn. jak ją oprawiają i co robią, że się tak strasznie nie kórczy podczas gotowania. jedno jest pewne :???: farsz na początku musi zawierać spore ilość tłuszczu skoro się go tyle wytopiło.Przed gotowaniem nie wyczułem, żadnego tłuszczyku w zamkniętej folii. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-49313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Prowadzę starnia żeby zdobyć więcej inforamcji na temat Zampone a zwłaszcza jak Oni przygotowują nóżkę do nadziania tzn. jak ją oprawiają i co robią, że się tak strasznie nie kórczy podczas gotowania. Ty zaciągnij języka a ja ... po Nowym Roku poeksperymentuję. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-49340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Grudnia 2008 ja ... po Nowym Roku poeksperymentuję.Stanowisko Głównego Technologa dla kol. Bagno to był strzał w dziesiątkę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-49461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 3 Lutego 2009 Witam.Właśnie otrzymałem na maila od znajomej z Włoch przepis na zampone. Mam jeszcze obiecany przepis z innego źródła.Jak dostanę będzie moźliwość porównania. Oto treść Maila.Przygotowanie:Aby ściągnąć skórę z kopytka świnskiego trzeba uzbroić się w cierpliwość , mocne rece i bardzo ostry nóż.Delikatnie podcinając skóre i sciągajac ją do dołu z całej siły,(musisz ściągnąć skóre tak jak pończochę z nogi kobiety )BUON LAVORO!!!!!!!!!Jak Ci się udała ta operacja przechodzimy do farszu:mięso wieprzowe chude z łopatki, karkowki, skóra świnska , kawałek słoniny(wszysko oczywiście zmielone)(proporcje w zależności od wielkości nóżki i od waszego smaku tj.jeśli wolicie bardziej tłuste czy chudsze),sól , pieprz, gałka musz.,zioła aromatyczne typu szałwia , rozmaryn i.t.p.Jeżeli wam smakuje możecie dodać rownież czosnek.Napatrosz dobrze ZAMPONE zawiąż szczelnie i pozostaw w wodzie przez całą noc.Na drugi dzień podziuraw ZAMPONE widelcem , zapakuj w damską pończochę i gotuj w osolonej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny. (Udanej zabawy i SMACZNEGOPodawać z pure i soczewicą(jeśli nie masz dobrego przepisu na soczewicę daj mi znać to Ci podam) Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-54636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 3 Lutego 2009 zawiąż szczelnie i pozostaw w wodzie przez całą nocCiekawi mnie, czy to moczenie zmiękcza skórę? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-54641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zostały mnie peklowane skórki od przednich wieprzowych nóżek ... podgotowałem je lekko i nafaszerowałem farszem z grillowej kiełbasy (peklowanie farszu 1/3 soli peklowej, 2/3 soli kamiennej niejodowanej) ... całość ciasno zawinąłem w folię z rękawa do pieczenia i ... podpiekłem na grillu (sposobem pośrednim) ...wędlina wszystkim bardzo smakowała, polecam http://www.chefpaul.net/food/prawZamp02.jpg pozdrawiam smaczniutko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-75442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Bardzo ciekawy przepis,coś nowego na grilla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-75452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Grudnia 2010 WitamOstatnio oglądałem kuchnię.tv i był program o świętach BN, gotowali szefowie kuchni z "całego" świata i było zampone. Z wyglądu golonka przednia z nóżką nadziewana jak rolada lazdijska. Całość zawinięte w gazę i gotowane. Krojono w plastry tylko do pewnego momentu , a resztę zostawiano.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-138444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Ostatnio oglądałem kuchnię.tv i był program o świętach BN, gotowali szefowie kuchni z "całego" świata i było zampone. Z wyglądu golonka przednia z nóżką nadziewana jak rolada lazdijska. Całość zawinięte w gazę i gotowane. Krojono w plastry tylko do pewnego momentu , a resztę zostawiano.Też to oglądałem, mniamuśne to było :thumbsup: a tak nawiasem to Kuchnia.tv u mnie leci przez 3/4 dziennego oglądania, mogę tak oglądać oglądać... Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1584-stopki-wieprzowe-nadziewane-gotowane-i-grillowane/page/2/#findComment-138466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.