Twonk Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Lutego 2019 W oczekiwaniu na zapeklowanie mięsa coś trzeba w międzyczasie robić. Szkoda żeby wędzarnia stała przez weekend pusta. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-623225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Lutego 2019 Za radą kolegów zaopatrzyłem się w szpatułkę do wiązania culatello. Jeszcze dziurki na sznurek brakuje Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-623409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Lutego 2019 Jeszcze jedno pytanie. Po zapakowaniu mięsa do kątnicy czy pęcherza trzeba go nakłuć, dobrze rozumiem? Później dopiero zasznurować lub zapakować w siatkę? Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-623900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Lutego 2019 Jeszcze jedno pytanie. Po zapakowaniu mięsa do kątnicy czy pęcherza trzeba go nakłuć, dobrze rozumiem? Później dopiero zasznurować lub zapakować w siatkę? Tak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-623908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Lutego 2019 Znalazłem na youtube filmik, gdzie pokazano jak wykrawać z całego udźca element na culatello (TUTAJ). Sam tego nie zrobię - brak zdolności niestety. Trzeba będzie upolować jakiegoś masarza i przy okazji zakupu świnki (już pod koniec marca na pół z kolegą) poprosić o takie wykrojenie...Tylko masarz stara szkoła, sympatyczny ale zawsze musi robić po swojemu. Nie wiem czy da się przekonać... No chyba, że ten sposób wykrawania to nic takiego i żadna nowość. Ja nie wiem, nie znam się. Do tej pory to szynki kulki, balerony, polędwice wędziłem i raz w życiu cały udziec na gorąco. Swoją droga bałem się czy draństwo się zapekluje, uwędzi a potem sparzy a wyszło wszystko bardzo ładnie. No ale to była jednorazowa akcja i nic nie musiałem wykrawać... Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Lutego 2019 To jeszcze fotka shinkenshpecka. Robiony miesiąc temu - wiele go nie zostało. Zrobiony (nie pierwszy raz) wg przepisu ze strony głównej. Peklowany 10 dni. Następnie moczony 1,5 godziny na każdy dzień peklowania + 3 godziny (razem 18 godzin). Nastepnie do lodówki na 4 dni. Osuszony i uwędzony na zimno. W smaku bardzo dobry jednak konsystencja trochę za bardzo ciągnąca się. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Lutego 2019 W przepisach na stronie głównej jest przepis na salami (o TUTAJ). Zastanawia mnie ta ilość peklosoli. Jeśli to jest podane na kg, to trochę mało (11g/kg) na cały przepis gdzie jest 5 kg mięsa, jeszcze mniej - 2,2g. Stąd moja wątpliwość czy ta ilość nie dotyczy amerykańskiej Cure 2? Jednak wtedy brakowałoby (albo nie potrafię znaleźć) ilości soli zwykłej niejodowanej. Z innych przepisów widzę, że ilość peklosoli (tej naszej polskiej) w salami waha się od 25g do 29g na kg masy. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Lutego 2019 (edytowane) Z innych przepisów widzę, że ilość peklosoli (tej naszej polskiej) w salami waha się od 25g do 29g na kg masy. Do salami stosuje 23g peklosoli i 2 g cure#2/kg.Tobie proponuję 25 g peklosoli bo pewnie cure#2 nie masz.Do dojrzewajacych nie schodzimy niżej niż 25g/kg Edytowane 18 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Lutego 2019 Wszystkie proporcje w tym przepisie są nie prawidłowe. Poniżej oryginalny przepis Lena Poli. Przepis na 2,25kg.Salami Milano(2).pdf Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Lutego 2019 Dzięki redzed, to trochę wyjaśnia. Jeśli dobrze liczę to w sumie soli jest 22,6g/kg. Jeśli bym robił to raczej 25/kg. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Lutego 2019 Dzięki redzed, to trochę wyjaśnia. Jeśli dobrze liczę to w sumie soli jest 22,6g/kg. Jeśli bym robił to raczej 25/kg.Właśnie tak rób. I nie fermentuj w tym okresie temperaturze według tego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Lutego 2019 W przepisach na stronie głównej jest przepis na salami (o TUTAJ). Zastanawia mnie ta ilość peklosoli. Jeśli to jest podane na kg, to trochę mało (11g/kg) na cały przepis gdzie jest 5 kg mięsa, jeszcze mniej - 2,2g. W przepisie jest błąd rzędu wielkości. Za dużo zer po przecinku Nie wiem, kto teraz może to poprawić?Chyba tylko vtec ??? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Lutego 2019 (edytowane) Wyciągnąłem z peklowania pierwsze cztery elementy. Dwa boczki i dwie polędwice. Dzisiaj jeszcze poleżą w lodówce, bo kątnice za późno dałem do wymoczenia. Jutro po zapakowaniu i zaszczepieniu pleśni pójdą do dojrzewalni. Edytowane 21 Lutego 2019 przez Maxell Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Lutego 2019 Już ich nie usuniesz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Lutego 2019 Jutro po zapakowaniu i zaszczepieniu pleśni pójdą do dojrzewalni. z praktycznego podejscia - po zapakowaniu w katnice, osznurowaniu (lub siatka), nakluciu (tego tez nie nalezy zbytnio zalowac) daj im powisiec w dojrzewalni ze dwa, trzy dni. (podstaw jakiec plaskie naczynie bo bedzie skapywac dosc sporo wody - ja uzywam aluminiowej foremki do grilla) a dopiero wowczas zaszczep plesnie. Wbrew twierdzeniom ze jak raz zaszczepisz to bedziesz mial caly czas - owszem ale nie rozwijaja sie rownomiernie na kawalkach, stad tez ja zaszczepiam kazdy kawalek jaki mam zamiar dojrzewac. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 22 Lutego 2019 (edytowane) Maxell usunął jedno zdjęcie - DZIĘKI !! Jeśli chodzi o boczki i polędwice, to mogę dzisiaj wieczorem zapakować i zostawić max do niedzieli kiedy to zaszczepię pleśnią osobno wszystkie elementy. Od poniedziałku mnie nie będzie przez jakiś czas. Co do ociekania, to podstawie pod nie jakąś foremkę do pieczenia. Te elementy chciałem wcisnąć w siatki (mam od Mira takie dosyć duże) jednak nigdy nie wkładałem w siatki elementów w kątnicach. Zwykle używam do tego plastikowej rury, kątnica nie będzie miała tendencji do rwania się? Dzięki za rady !!! Edytowane 22 Lutego 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 22 Lutego 2019 (edytowane) Trzeba rurę dopasować do średnicy wyrobu.Jak będziesz pchał na siłę to możesz uszkodzić kątnicę.Kiedyś za zapakowanie salami w kątnicy wołowej zapakowanej w siatkę dostałem reprymendę od Redzed,że takie wyroby się sznuruje. Możesz dodatkowo zamoczyć kątnice w roztworze pleśni i dalej zrób jak pisał Stefan. Edytowane 22 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 22 Lutego 2019 Za późno już zapakowane w kątnicę (tu nie było łatwo...) siatkę (poszło gładko bez rury) i jeszcze lekko zasznurowane żeby było za co powiesić.Teraz powiszą do niedzieli rano kiedy to zaszczepię pleśnią. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Lutego 2019 (edytowane) Możesz dodatkowo zamoczyć kątnice w roztworze pleśnimoim zdaniem - nie polecalbym moczenia katnicy czy oslonek w roztworze plesni. Wystarczy nie wykute powietrze pod oslonka, czy slabo dolegajaca katnica do miesa i problem gotowy. już zapakowane w kątnicę (tu nie było łatwo...)potrzeba uzyc odpowiedni rozmiar katnicy do produktu (ja mam mozliwosc zakupu 3 rozmiarow katnic:3-4 cali, 4-5 cali i powyzej 5 cali) Edytowane 22 Lutego 2019 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 23 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) Moczenia nie było. Mam zamiar zrobić oprysk za pomocą małego rozpylacza. Opis na kątnicach Ø 115 do 130 - nie mam pojęcia czy tyle było. Do karczku mogą być za małe. Mam trochę więcej solonych pęcherzy, w ostateczności coś poszyję. Przeglądnąłem pobieżnie kilka sklepów internetowych i widzę, że dostępny jest rozmiar 115-130. Widzę w necie też 130+ ale tylko u producentów i hurtowników. Edytowane 23 Lutego 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) Kup kątnice wołowe i odpowiednio obrób karkówkę (kształt walca).[Dodano: 23 lut 2019 - 09:40] nie polecalbym moczenia katnicy czy oslonek w roztworze plesni. Ty nie a Redzed i Bagno tak.Doradzali mi jak miałem problem z pokryciem pleśnią.Zakładam, że wszystko (odpowietrzenie) jest zrobione prawidłowo. Edytowane 23 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 23 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Lutego 2019 Wiszą Rzeczywiście wilgotność skoczyła bardzo szybko do 92%. Na razie to tak zostawię a jutro rano zaszczepię pleśń. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) Poczekaj do poniedziałku ,wtorku jak trochę obeschnąŚciany też opryskaj. Edytowane 23 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Lutego 2019 Niestety w przyszłym tygodniu nie będę miał takiej możliwości. Zaszczepiłem dzisiaj i opryskałem też ściany. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) Ty nie a Redzed i Bagno tak.Doradzali mi jak miałem problem z pokryciem pleśnią.Trochę się dziwię Nie znam okoliczności tego doradzania i nie chcę wkładać kija w mrowisko Rozwój pleśni na danej powierzchni zależy przede wszystkim od warunków bytowania, m. inn. dostępności do pokarmu.Wystarczy min. ilość spor aby pleśń bujnie porosła.Tutaj - jak mało gdzie - liczy się jakość a nie ilość.Moczenie całej osłonki jest równoznaczne z zaszczepieniem pleśni bezpośrednio na mięsie.Mimo wykłucia powietrza zawsze pewna jego ilość znajduje się w porach mięsa, bo przecież nie jest gładkie jak lustro.Idąc tym tokiem myślenia, pleśń zacznie się rozwijać w tych mikroporach a następnie obumrze.To, że plechy nie widzimy nie świadczy o tym, że jej tam nie ma.Może warto Arkadiuszu przemyśleć radę StefanaS pod kątem jej racjonalnej wartości.Po okresie dojrzewania pozbywamy się osłonki wraz z pleśnią. Kawałki mięsa lądują w folii, w międzyczasie przebywając czasowo w środowisku tlenowym.Nie można się skutecznie pozbyć z powierzchni mięsa spor pleśniowych i resztek pleśni z niezamierzonego szczepienia odosłonkowego, więc proces wzrostu pleśni rozpocznie się znowu, tym razem w folii. Edytowane 24 Lutego 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/2/#findComment-624791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.