Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Dl mnie dojrzewająca wołowina jest number one !

 

Dla mnie też ,ale nie ligawa.Zdecydowanie wolę górną zrazową o odpowiednio  marmurkowatym przekroju.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-641477
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 208
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

zamknięte w pojemniku lub przykryte folią spożywczą, plasterki zaczęły ciemnieć i lekko brązowieć.

 

 

To salami powyżej to ta sama wędlina...................  po tym jak strata na wadze dochodziła do 35%,
 

I tu jest IMHO odpowiedź :thumbsup:

Niewystarczająco podsuszona wędlina dysponuje dostępnością wody dla bakterii oraz żelaza hemowego.

Jest to najistotniejszy parametr decydujący o trwałości wędlin dojrzewających.

Na powierzchni mogły rozwijać się jakieś organizmy tlenowe, które wpłynęły na zmianę koloru.

Poza tym żelazo hemowe w obecności wody ma lepsze warunki do utlenienia się. 

Jednym słowem, wędlina lekko "zardzewiała"  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-641492
Udostępnij na innych stronach

Jest to jakieś wytłumaczenie - dzięki za rozwiązanie zagadki.

 

Dla mnie też ,ale nie ligawa.Zdecydowanie wolę górną zrazową o odpowiednio  marmurkowatym przekroju.

 

Ta bresaola na zdjęciu

post-62378-0-49693000-1569410267_thumb.jpeg

 

To dokładnie ten antrykot co to na początku czerwca zapakowałem próżniowo i zapomniałem. Kolor też się mu poprawił.

 

post-62378-0-74452200-1569410432_thumb.jpg

 

Na szczęście ten przerost twardego i niesmacznego tłuszczu miał grubość tylko ok. 1,5 centymetra. 

 

Następna wołowina (niestety ligawa - no już zapeklowałem 8 września - trudno) dopiero się robi.

 

Spróbuję zorganizować zrazową górną na piątek. W lodówce przeznaczonej do peklowania panuje już niezły tłok ale koło piątku coś się zluzuje :)

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-641498
Udostępnij na innych stronach

 

 

Spróbuję zorganizować zrazową górną na piątek.

Jeśli mogę coś doradzić to postaraj się o mięso o takim przekroju jak na górze.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-wędliny-dojrzewajace-i-suszone/?p=638187

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-641502
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Przepraszam jestem tu nowy i wędlinami dojrzewającymi zajmuję się zupełnie amatorsko , rozumiem że sugno którym smarujecie mięso do dojrzewania to mieszanina

smalcu , mąki ryżowej i ewentualnie przypraw chroniąca przed zbyt szybkim wysychaniem wędlin?Czy ta metoda ma jakąs nazwę którą można wyszukać jakoś w internecie?99422047_1471350856359325_62585426949481

 

Wiem że moje poczynania są takie sobie  (w najlepszym wypadku ale taką cope zrobiłem)

Używałem papieru do pieczenia do owinięcia mięsa i do siatki.Dojrzewała w lodówce ok 6 miesięcy.

Widziałem też metodę pokrywania mięsa mieszaniną mąki , wody soli i przypraw co tworzyło skorupę .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-699334
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Ostatnio wędziłem szynkę peklowana na sucho 25mg/kg peklosól 50% i sól kamienna 50% czy można użyć soli morskiej jodowanej? Wędzenie do 40C przez 4 godziny. Po wędzeniu zapakowałem w gazę i powiesiłem na strychu, wisiała 15 dni  temperatura ok 10C  jednak zewnątrz wyschła w środku ok. Jak zrobić żeby tak nie wysychała. U mnie małe ilości 1 do 2 szynek albo karkówek.

Pozdrawiam forum może ktoś odpisać

 

 

post-109484-0-97465500-1641644180_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-743174
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio wędziłem szynkę peklowana na sucho 25mg/kg peklosól 50% i sól kamienna 50% czy można użyć soli morskiej jodowanej? Wędzenie do 40C przez 4 godziny. Po wędzeniu zapakowałem w gazę i powiesiłem na strychu, wisiała 15 dni  temperatura ok 10C  jednak zewnątrz wyschła w środku ok. Jak zrobić żeby tak nie wysychała. U mnie małe ilości 1 do 2 szynek albo karkówek.

Pozdrawiam forum może ktoś odpisać

Kolego jak dla Mnie za wysoko wędzone.

Jak chcesz wędzić na zimno i obsuszać to max 25 stopni temp.

Przy 40 stopniach tworzy się już skórka i mięso nie obsycha efektywnie.

Vacum trochę wyrówna, ale na przyszłość mniejsza temp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-743248
Udostępnij na innych stronach

Dzięki spróbuje jeszcze raz. Ale myślę że na strychu też było za sucho piszecie że wilgotność 70 do 80% i temperatura nawet do 14C. Dałem do woreczka próżniowego i do lodówki a może dalej na strych.  Będzie dalsza nauka.

Pozdrawiam Forum

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-743404
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.