arkadiusz Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 25 Września 2019 Dl mnie dojrzewająca wołowina jest number one ! Dla mnie też ,ale nie ligawa.Zdecydowanie wolę górną zrazową o odpowiednio marmurkowatym przekroju. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-641477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 25 Września 2019 zamknięte w pojemniku lub przykryte folią spożywczą, plasterki zaczęły ciemnieć i lekko brązowieć. To salami powyżej to ta sama wędlina................... po tym jak strata na wadze dochodziła do 35%, I tu jest IMHO odpowiedź Niewystarczająco podsuszona wędlina dysponuje dostępnością wody dla bakterii oraz żelaza hemowego.Jest to najistotniejszy parametr decydujący o trwałości wędlin dojrzewających.Na powierzchni mogły rozwijać się jakieś organizmy tlenowe, które wpłynęły na zmianę koloru.Poza tym żelazo hemowe w obecności wody ma lepsze warunki do utlenienia się. Jednym słowem, wędlina lekko "zardzewiała" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-641492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 25 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 25 Września 2019 Jest to jakieś wytłumaczenie - dzięki za rozwiązanie zagadki. Dla mnie też ,ale nie ligawa.Zdecydowanie wolę górną zrazową o odpowiednio marmurkowatym przekroju. Ta bresaola na zdjęciu To dokładnie ten antrykot co to na początku czerwca zapakowałem próżniowo i zapomniałem. Kolor też się mu poprawił. Na szczęście ten przerost twardego i niesmacznego tłuszczu miał grubość tylko ok. 1,5 centymetra. Następna wołowina (niestety ligawa - no już zapeklowałem 8 września - trudno) dopiero się robi. Spróbuję zorganizować zrazową górną na piątek. W lodówce przeznaczonej do peklowania panuje już niezły tłok ale koło piątku coś się zluzuje Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-641498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 25 Września 2019 Spróbuję zorganizować zrazową górną na piątek. Jeśli mogę coś doradzić to postaraj się o mięso o takim przekroju jak na górze.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-wędliny-dojrzewajace-i-suszone/?p=638187 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-641502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ms70 Opublikowano 9 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 9 Marca 2021 Przepraszam jestem tu nowy i wędlinami dojrzewającymi zajmuję się zupełnie amatorsko , rozumiem że sugno którym smarujecie mięso do dojrzewania to mieszaninasmalcu , mąki ryżowej i ewentualnie przypraw chroniąca przed zbyt szybkim wysychaniem wędlin?Czy ta metoda ma jakąs nazwę którą można wyszukać jakoś w internecie? Wiem że moje poczynania są takie sobie (w najlepszym wypadku ale taką cope zrobiłem)Używałem papieru do pieczenia do owinięcia mięsa i do siatki.Dojrzewała w lodówce ok 6 miesięcy.Widziałem też metodę pokrywania mięsa mieszaniną mąki , wody soli i przypraw co tworzyło skorupę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-699334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazda57 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Ostatnio wędziłem szynkę peklowana na sucho 25mg/kg peklosól 50% i sól kamienna 50% czy można użyć soli morskiej jodowanej? Wędzenie do 40C przez 4 godziny. Po wędzeniu zapakowałem w gazę i powiesiłem na strychu, wisiała 15 dni temperatura ok 10C jednak zewnątrz wyschła w środku ok. Jak zrobić żeby tak nie wysychała. U mnie małe ilości 1 do 2 szynek albo karkówek.Pozdrawiam forum może ktoś odpisać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-743174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 8 Stycznia 2022 25mg/kg peklosól Tylko i 100% Po wędzeniu I wystudzeniu - do Vacum i będzie dobrze Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-743211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Ostatnio wędziłem szynkę peklowana na sucho 25mg/kg peklosól 50% i sól kamienna 50% czy można użyć soli morskiej jodowanej? Wędzenie do 40C przez 4 godziny. Po wędzeniu zapakowałem w gazę i powiesiłem na strychu, wisiała 15 dni temperatura ok 10C jednak zewnątrz wyschła w środku ok. Jak zrobić żeby tak nie wysychała. U mnie małe ilości 1 do 2 szynek albo karkówek.Pozdrawiam forum może ktoś odpisaćKolego jak dla Mnie za wysoko wędzone.Jak chcesz wędzić na zimno i obsuszać to max 25 stopni temp.Przy 40 stopniach tworzy się już skórka i mięso nie obsycha efektywnie.Vacum trochę wyrówna, ale na przyszłość mniejsza temp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-743248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazda57 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Dzięki spróbuje jeszcze raz. Ale myślę że na strychu też było za sucho piszecie że wilgotność 70 do 80% i temperatura nawet do 14C. Dałem do woreczka próżniowego i do lodówki a może dalej na strych. Będzie dalsza nauka.Pozdrawiam Forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/9/#findComment-743404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.