alehar Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 15 Czerwca 2009 ..... Wkrótce na forum podam receptury na kiełbaski, nad którymi pracuję już jakiś czas - będą nowoczesne. Pozdrawiam :grin: No to ja juz czekam, na razie mam (wydrukowany) Twoj przepis na grilową, leży i czeka na próbę... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-71550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Twoj przepis na grilową, leży i czeka na próbęRobiłem grubo rozdrobnioną. Polecam. Pycha. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-71583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Muszę również potwierdzić ,że grillowa grubo rozdrobniona całkiem, całkiem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-71592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Bardzo często mam zadawane pytania na przepisy dotyczące wędzenia, ponieważ są robione bardzo dokładnie wg przepisów i nie wychodzi. Wiec jest takie stwierdzenie że należy się nauczyć swojego sprzętu. Tak, ale to nie wszystko. Wędzimy w różnych miejscach na różnych parametrach, różne mięsa różnie peklowane. Czytamy i tłumaczymy przepisy - modyfikujemy do własnych potrzeb w różny sposób.Wędzić można na wiele sposobów i jak kto potrafi bo taka jest prawda. Jednak żeby uzyskać pożądany efekt czyli I trwałość II smak III wygląd należy zawsze kierować się własnym rozumem. Spełniając podstawowe parametry zasad sztuki wędzenia jesteśmy tym najważniejszym ogniwem. Czas wędzenia jest względny więc wędźmy do odpowiedniego koloru i wyglądu z zachowaniem temperatury do właściwego wędzenia. Kolor i wygląd jest chemiczną odpowiedzią na właściwe wędzenie. A czas jest wypadkową naszej pracy w zależności od umiejętności warunków i sprzętu jakim dysponujemy.Wiec nie róbmy przepisów czasowych,a podajmy przykłady orientacyjnych procesów. Uniknie się wiele błędów. :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-94609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Hallo!!!! Mam pytanie:Ostatnio czytalem recepte na szynke, do produkcji potrzebne mieso (Backsy).Moze ktos mi powie co to jest???? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-96011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Stycznia 2010 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=102 tutaj możesz sobie poczytać :wink: Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-96014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Olek.P. Odnoście backs`ów https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=108499#108499podaj link do przepisu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-96015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Hallo!!!! Dzieki.Wedzonka nie nazywa sie wprawdzie Krotoszynska ,ale podobna procedura jak ta. [ Dodano: Wto 19 Sty, 2010 17:19 ] Hallo bagno!!!! Linka nie ma ,recepte odpisalem bedac w polsce z jakiejs gazety czy broszury. Tytul byl: "Wedzonka boczkowa". Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-96017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 29 Stycznia 2010 To moje dzisiejsze wędzonki... :grin: Idę parzyć szynki. :smile: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-97287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Witam super wędzonki :grin: kolego a co to za wędzonka ta po lewej na dole ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-97289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Pewnie to boczek Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-97310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 27 Lutego 2010 Ja też dzisiejszej nocy nie spałem ,z uwagi na brak "roboty" postanowiłem "popracować" przy wędzarce. To tylko niewielka część pozostała z 123 kg tucznika , który 2 tygodnie temu dokonał żywota pod obuchem siekiery mojego szwagra. Artystycznego wiązania szynek i baleronu dokonał sam Mistrz Fentel ,strasznie się rozpisałem a miałem robić a nie "mądrzyć się"nad klawiaturą . Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-101841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musgrave Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 10 Marca 2010 Hej mam pytanie-czy moge garnek gliniany zastapic czyms innym,chodzi mi o peklowanie szynkidziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-103957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 10 Marca 2010 Tomuś cerowanie Fentla cud malina i wyroby świetne.Masgrave pewnie że można np wiadro plastikowe pod warunkiem że dopuszczone do kontaktu z żywnością. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-103958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 10 Marca 2010 -czy moge garnek gliniany zastapic czyms innym,chodzi mi o peklowanie szynki Oczywiście że możesz . Musi być takie naczynie co nie wchodzi w reakcję z solą . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-103961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 10 Marca 2010 cerowanie Fentlaw gumiannej siatce każdy potrafi :wink: udane wyroby :!: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-103962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamki Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 10 Marca 2010 Witam wszystkich zadymiaczy. A to moja dzisiejsza wesoła twórczość. :grin: Cytuj lubię smacznie pojeść Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-103966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 10 Marca 2010 Witam, bardzo fajne, udane... A to moje skromne pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-103967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamki Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 10 Marca 2010 Witam, bardzo fajne, udane... A to moje skromne Dzięki za miłe słowo Twoje również udane. U mnie w domu woleli by takie ciemniejsze. :grin: Cytuj lubię smacznie pojeść Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-103968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 11 Marca 2010 U mnie w domu woleli by takie ciemniejszejak chcą ciemniejsze to zrób im....np. po parzeniu podwędź je z godzinke i pod koniec wędzenia podnieś temp. do 80-90'C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-104096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 11 Marca 2010 ...albo posmaruj krwią przed wedzeniem. Jesli byłeś w SDM, to będziesz wiedział co mam na myśli. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-104097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musgrave Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 11 Marca 2010 Czesc znalazlem fajny przepis na kielbase,jest podane ze mam uzyc 90g peklosoli ale ja uzywam sol i saletre i nie wiem ile mam dac prosze o pomoc.Bardzo dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-104212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 11 Marca 2010 Łącznie tyle samo. Tylko pamietaj, że mięso peklowane mieszanką soli i saletry musi peklowac się 3 dni w temp. 4-6 st.CDajesz 4% saletry w stosunku do ilości soli. Peklujesz na sucho uprzednio pokrojone na kawałki mięso. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-104213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamki Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 11 Marca 2010 ...albo posmaruj krwią przed wedzeniem. Jesli byłeś w SDM, to będziesz wiedział co mam na myśli. :wink: Niestety nie byłem na SDM. W tym roku na zlot wędzarniczej braci też mi sie nie uda przybyc chociaż mam tylko kilkadziesiąt kilometrów. :blush: Kiedyś wędziłem w beczce paląc drewno a, że zdażyło się czasem odrobine nie dopilnować to i mięsko lekko się podpiekło stąd jak wiadomo i ciemniejszy kolor. :tongue: Jednak u mnie kojarzony on był z tym, że takie wędzonki były kruche i nie trzeba było parzyć. Teraz wędzę na zimno bo ja osobiście uwielbiam smak wędzonego surowego mięsa. :grin: Muszę się jednak nauczyć parzyć bo żonka woli właśnie kruche. :smile: Cytuj lubię smacznie pojeść Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-104240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 14 Marca 2010 Wczoraj dzionek spędzony na świeżym powietrzu :grin: A oto efekty: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-104568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.