Skocz do zawartości

Wędzonki


Rekomendowane odpowiedzi

..... Wkrótce na forum podam receptury na kiełbaski, nad którymi pracuję już jakiś czas - będą nowoczesne. Pozdrawiam :grin:

No to ja juz czekam, na razie mam (wydrukowany) Twoj przepis na grilową, leży i czeka na próbę...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-71550
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Muszę również potwierdzić ,że grillowa grubo rozdrobniona całkiem, całkiem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-71592
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
Bardzo często mam zadawane pytania na przepisy dotyczące wędzenia, ponieważ są robione bardzo dokładnie wg przepisów i nie wychodzi. Wiec jest takie stwierdzenie że należy się nauczyć swojego sprzętu. Tak, ale to nie wszystko. Wędzimy w różnych miejscach na różnych parametrach, różne mięsa różnie peklowane. Czytamy i tłumaczymy przepisy - modyfikujemy do własnych potrzeb w różny sposób.Wędzić można na wiele sposobów i jak kto potrafi bo taka jest prawda. Jednak żeby uzyskać pożądany efekt czyli I trwałość II smak III wygląd należy zawsze kierować się własnym rozumem. Spełniając podstawowe parametry zasad sztuki wędzenia jesteśmy tym najważniejszym ogniwem. Czas wędzenia jest względny więc wędźmy do odpowiedniego koloru i wyglądu z zachowaniem temperatury do właściwego wędzenia. Kolor i wygląd jest chemiczną odpowiedzią na właściwe wędzenie. A czas jest wypadkową naszej pracy w zależności od umiejętności warunków i sprzętu jakim dysponujemy.Wiec nie róbmy przepisów czasowych,a podajmy przykłady orientacyjnych procesów. Uniknie się wiele błędów. :idea:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-94609
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=102

 

tutaj możesz sobie poczytać :wink:

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-96014
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Dzieki.Wedzonka nie nazywa sie wprawdzie Krotoszynska ,ale podobna procedura jak ta.

 

[ Dodano: Wto 19 Sty, 2010 17:19 ]

Hallo bagno!!!!

 

Linka nie ma ,recepte odpisalem bedac w polsce z jakiejs gazety czy broszury.

Tytul byl: "Wedzonka boczkowa".

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-96017
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Ja też dzisiejszej nocy nie spałem ,z uwagi na brak "roboty" postanowiłem "popracować" przy wędzarce.

 

 

To tylko niewielka część pozostała z 123 kg tucznika , który 2 tygodnie temu dokonał żywota pod obuchem siekiery mojego szwagra.

Artystycznego wiązania szynek i baleronu dokonał sam Mistrz Fentel ,strasznie się rozpisałem a miałem robić a nie "mądrzyć się"nad klawiaturą .

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-101841
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Tomuś cerowanie Fentla cud malina i wyroby świetne.

Masgrave pewnie że można np wiadro plastikowe pod warunkiem że dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-103958
Udostępnij na innych stronach

-czy moge garnek gliniany zastapic czyms innym,chodzi mi o peklowanie szynki

 

Oczywiście że możesz . Musi być takie naczynie co nie wchodzi w reakcję z solą .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-103961
Udostępnij na innych stronach

cerowanie Fentla

w gumiannej siatce każdy potrafi :wink:

udane wyroby :!:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-103962
Udostępnij na innych stronach

Witam,

bardzo fajne, udane...

A to moje skromne

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-103967
Udostępnij na innych stronach

U mnie w domu woleli by takie ciemniejsze

jak chcą ciemniejsze to zrób im....np. po parzeniu podwędź je z godzinke i pod koniec

wędzenia podnieś temp. do 80-90'C

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-104096
Udostępnij na innych stronach

...albo posmaruj krwią przed wedzeniem. Jesli byłeś w SDM, to będziesz wiedział co mam na myśli. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-104097
Udostępnij na innych stronach

Łącznie tyle samo. Tylko pamietaj, że mięso peklowane mieszanką soli i saletry musi peklowac się 3 dni w temp. 4-6 st.C

Dajesz 4% saletry w stosunku do ilości soli. Peklujesz na sucho uprzednio pokrojone na kawałki mięso.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-104213
Udostępnij na innych stronach

...albo posmaruj krwią przed wedzeniem. Jesli byłeś w SDM, to będziesz wiedział co mam na myśli. :wink:

Niestety nie byłem na SDM. W tym roku na zlot wędzarniczej braci też mi sie nie uda przybyc chociaż mam tylko kilkadziesiąt kilometrów. :blush:

 

Kiedyś wędziłem w beczce paląc drewno a, że zdażyło się czasem odrobine nie dopilnować to i mięsko lekko się podpiekło stąd jak wiadomo i ciemniejszy kolor. :tongue: Jednak u mnie kojarzony on był z tym, że takie wędzonki były kruche i nie trzeba było parzyć. Teraz wędzę na zimno bo ja osobiście uwielbiam smak wędzonego surowego mięsa. :grin: Muszę się jednak nauczyć parzyć bo żonka woli właśnie kruche. :smile:

lubię smacznie pojeść
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-104240
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj dzionek spędzony na świeżym powietrzu :grin:

A oto efekty:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-104568
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.