Mamona Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Jeśli chcesz mieć klasyczny wyrób to tak.Stefan na pewno Ci pomoże Miejmy nadzieje, czekam az znajdzie moment by zajrzal do tego watku W miedzyczasie czytam Braci Kaciki. Im wiecej czytam tym bardziej glupieje Jak wyliczyc okres na peklowanie w soli, dojrzewanie w komorze? Czy to zalezy od wielkosci, moze wagi miesa? Czy peklowanie jest rowniez z przyprawami? Czy mam przyprawiac po zakonczeniu peklowania? Rozumiem, ze etap 3, zapakowane prozniowo, to im dluzej tym lepiej Jak dlugo w komorze? Ma stracic na wadze powiedzmy 35%? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Może ja spróbuję odpowiedzieć. Weź pod uwagę, że staż mam raczej niewielki. 1. Nie znalazłem nigdzie tabel. Weź pod uwagę, że pomimo zakończenia etapu peklowania, w trakcie dojrzewania ten proces nie jest przerywany. Ja pekluję po zapakowaniu w woreczek "próżniowy". Polędwicę ok. 2 tygodni, Karkówkę 3 a większe szynki miesiąc. Okres dojrzewania - wg mnie minimum do utraty wagi 35%. W odpowiednich warunkach można dojrzewać nawet ponad rok, jednak w takim przypadku po utracie wagi do odpowiedniego poziomu, dobrze jest pokryć elementy sugną (smalec z mąką, solą a czasem pieprzem). 2. Ja pekluję z przyprawami. Za pierwszym razem po peklowaniu zapakowałem elementy w pęcherze razem z przyprawami. Za drugim szczotką usunąłem przyprawy. Różnice nieznaczne. 3. Na to pytanie nie odpowiem. Z doświadczenia - po 2 miesiącach w próżni, karkówka ciągle jest dobra a nawet lepsza. 4. Patrz p. 1 - 35% do 40%. jednak w przypadku bardzo tłustych elementów procent ten może być mniejszy. Edytowane 12 Czerwca 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Ad 3 takie minimum to miesiąc, jak dłużej to lepiej. Ale osobiście przy przy naszych popularnych wyrobach typu polendwica, karkówka, boczek. nie widzę znaczącej różnicy kwartał pół roku rok. Ale je też nie widzę znaczącej różnicy między winem za 20 PLN a 60 PLN a samolier pewnie zauważa.Tak że kwartał i na stół można więcej a jak trzeba mniej. Przy wołowinie to jak dla nie potrzeba więcej czasu. O specyficznych wyrobach typy szynki, kupniok itd nie wypowiadam się bo nie robiłem, Ad 4 Tak ogólnie co do zasady ale również zwróć uwagę na sprężystość, jak się ugina pod palcem. Jak za bardzo to źle, ale też twarde nie jest pożądane. Ps Bracie Twonk staż może niewielki ale dokonania masz zacne . Edytowane 12 Czerwca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Czerwca 2019 To ja już nie mam nic do dodania może tylko to,że jak robiłem kumpiuka i zasypałem go peklosolą na 21 dni to gotowy po chyba roku był bardzo słony.Polędwicę pekluję 7 dni a karkówkę 14 dni.Różnica w długości peklowania między mną a Twonkiem bierze się z tego ,że ja pekluję dawką 40- 45g/kg w zależności od wielkości elementu a on mniejszą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Czerwca 2019 nie widzę znaczącej różnicy kwartał pół roku rok. Ale je też nie widzę znaczącej różnicy między winem za 20 PLN a 60 PLN Oj Maciek - ale dowaliłeś . Niedawno porównywaliśmy z Bratem wędzarnikiem karkówkę 3 i 14 miesięczną . No co tu gadać jest różnica znaczna. O winie pogadamy przy winie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Tylko czy my będziemy pamiętali co żeśmy ustalili? Kto ma rację? ???? Ps Różnica jest tylko nie wiem czy warta aż takiego czekania. Dla mnie tak średnio. Edytowane 12 Czerwca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Podejrzewam, ze musze sie wybrac do rzeznika i zapytac o... blind gut, astrolabe? (Stefan ratuj hahaha) Wszelkie wskazowki mile widziane! po angielsku - beef bung - tutaj kupuje te rzeczy najczesciej - https://butcherspantry.com/product/beef-bungs-4-4-5-size-5-ea-for-ground-salami-products/, mozesz zajrzec do http://www.butcher-packer.com/ lub tez do https://www.sausagemaker.com/. najczesciej tam robie zakupy. Dodatkowo jesli ma to byc "zabawa na calego" to bedzie tez Ci potrzebna kultura startowa - Bactoferm Mold 600.Co do peklowania - peklowanie mokre (w solance" nie jest stosowane w wedlinach dojrzewajacych. Albo peklowanie na sucho - peklosola w naczyniu (i tutaj jest tez kilka sposobow - zasypywanie, zasypywanie w dawkach, solenie z wcieraniem, odlewanie powstajacej solanki lub nie odlewanie. Kazdy sposob jest dobry. Ja osobiscie stosuje najczesciej peklowanie w woreczkach "prozniowych" z dokladna dawka peklosoli (nie mniej niz 25 g/kg miesa). Inaczej mowiac - uzywam tzw. vaccum pouches. Mozna tym sposobem robic tez w woreczkach typu ZIP- Lock. Pekluje z przyprawami. Raczej nie obmywam przed wlozeniem w beef bung. Mold 600 (Penicillum Naviolgense stoauje po 2-3 dniach (gdy ocieknie woda z oslonki). W swojej "dojrzewalni" staram sie trzymac ok 13-14 *C i 78-80 %RH. Utrata ok 35-40% wagi jest wyznacznikiem do "rozpakowywania" lub przyjrzenia sie wedlinie.W Vaccum trzymam do degustacji ( tygodnie do miesiecy)...... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 13 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Bardzo cenne uwagi i wskazowki, bardzo bardzo dziekuje.Jesli chodzi o peklownie, niektorzy panowe pekluja poledwice 7 inni 14.Karkowke jedni 2 inni 3 tygodnie... Czy to kwestia osobistych preferencji?I czy te ilosci dni sa niezalene od wielkosci miesa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Czy to kwestia osobistych preferencji? I czy te ilosci dni sa niezalene od wielkosci miesa? Już chyba o tym pisałem w #54. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 14 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Racja, zwrocilem tylko uwage na roznice w uzytej soli, nie okresu peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 14 Czerwca 2019 (edytowane) Nie żebym podważał zdanie StefanaS ale może pierwszy wyrób zrób "prosty" bez szczepienia, kątnicy itp. Zdobędziesz doświadczenie, bedziesz miał czas na kompletowania sprzetu, materiałów, czytanie, zadawanie pytań A jednocześnie już bedziesz robił i będzie co na stół położyć. Na początku zrobiłbym po kawałku takim 1,5 kg polendwica i raczej z warkoczem, karkówkę, boczek. I użył podstawowych przypraw pieprz, czosnek granulowany. Jak będziesz robił w kątnicy to zrób sobie "szydło" do wiązania z łyżeczki czy szpatułki nierdzewnej (jest na farum co i jak) i pocwicz wiązanie np na bochenku chleba, chyba że umiesz. Jak będę przy laptopie to postaram się Ci wkleić linka do przyrządu, telefonu słabo idzie, jest nawet film jak robi to Włoch Edytowane 14 Czerwca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 14 Czerwca 2019 wyrób zrób "prosty" bez szczepienia, kątnicy itp. No tak. Kot schrödingera też jest w połowie żywy a w połowie martwy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 14 Czerwca 2019 (edytowane) Różne są podejścia. Ja jednak uważam że przy nauce pływania nie należy skakać od razu na głęboką wodę.???? Co nie oznacza że jak się nauczysz nie należy pływać ???? na takowej. Edytowane 14 Czerwca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 14 Czerwca 2019 (edytowane) przy nauce pływania nie należy skakać od razu na głęboką wodę.Przychylając się do powyższej opinii uważam, że banalnie proste zastosowanie pleśni np. ze sklepowego brie v camemberta zapobiegnie prawdopodobnemu rozwojowi dzikich pleśni, co dla początkującego pływaka może być wyzwaniem .14 st.C + wysoka wilgotność to raj dla pleśni. Dlatego pływak nie powinien odrzucać koła ratunkowego Piszemy o wędlinach dojrzewających a nie suszonych.Wiem, że piszę z pozycji ortodoksy, niemniej kieruję się głębokim przekonaniem o wadze niektórych poczynań dla bezpieczeństwa wyrobu.[Tak jak NIKT mnie nie przekona, że staranna klasyfikacja mięsa (zgodnie ze sztuką) nie ma znaczenia dla kiełbasy ]Doświadczenie zdobyte w procesach niepełnych, obciążonych wadami ma niewielką wartość wobec braku punktu odniesienia.Na takich doświadczeniach oparte są internetowe, odkrywcze receptury "nowych entuzjastów".Co innego, jak np. @Arkadiusz - doświadczony weteran sztuki wędliniarskiej - zmieni np. sposób peklowania na "woreczkowy".Jego fascynacja nowym sposobem będzie miała autentyczną wartość i dla niego i dla osób zainteresowanych. Edytowane 14 Czerwca 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Do wiązania karkówki i polędwicy nie potrzeba specjalnych narzędzi.Wystarczy zwykłe wiązanie jak szynki do wędzenia.Co innego culatello.Tam przyda się specjakne szydło.Ja mam zrobione z widelca . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Jeśli chodzi o polędwice i karczki pakowane w kątnice, to upraszczając dodatkowo, spokojnie można zamiast sznurka użyć siatki. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Tym wiążę swoje culatello. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 14 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Czerwca 2019 (edytowane) Nie żebym podważał zdanie StefanaS ale może pierwszy wyrób zrób "prosty" bez szczepienia, kątnicy itpMialem podobny pomysl by zrobic karkowke. Moje obecne wyzwanie jest nabycie "naturalnej oslonki"/katnicy bo nie bardzo wiem czym moglbym ja godnie zastapic. Przychylając się do powyższej opinii uważam, że banalnie proste zastosowanie pleśni np. ze sklepowego brie v camemberta zapobiegnie prawdopodobnemu rozwojowi dzikich pleśni, co dla początkującego pływaka może być wyzwaniemCzy Szanowna EAnna moglaby nieco rozwinac ten temat lub odeslac mnie do watku ktory tlumaczy co i jak?Stefan pisze o Mold 600, zeby stosowac po 2-3 dniach. Rozumiem, ze camembert mialbym uzyc podobnie, tak? Jak duzo? I pokrywam oslonkie, nie karkowke przed zapakowaniem?Mold 600 (Penicillum Naviolgense stoauje po 2-3 dniach (gdy ocieknie woda z oslonki) Edytowane 14 Czerwca 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Połóż rozpakowany ser w chłodni.Dodatkowo możesz kupić oryginalne salami zdjąć skórę,namoczyć w destylowanej wodzie i tym opryskać to co tam będzie wisiało,ale najlepiej kupić pleśnie i nimi rozpuszczonymi w destylowanej wodzie opryskać Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 14 Czerwca 2019 (edytowane) Czy Szanowna EAnna moglaby nieco rozwinac ten temat lub odeslac mnie do watku ktory tlumaczy co i jak? Stefan pisze o Mold 600, zeby stosowac po 2-3 dniach. Rozumiem, ze camembert mialbym uzyc podobnie, tak? Jak duzo? I pokrywam oslonkie, nie karkowke przed zapakowaniem?Wszystkie te pleśnie to grupa penicillum.Tak, jak napisał Arek:Skórkę z sera lub oryginalnego salami moczysz w wodzie w temp. pokojowej, potem tym roztworem opryskujesz wyrób.Po ukończeniu procesu peklowania mięso pakujesz do osłonki, wstępnie osuszasz (aby ew. obciek nie zmył pleśni) 2-3 dni jak napisał Stefan S i po tym czasie nanosisz roztwór pleśni na tę osłonkę. Osłonka powinna ściśle przylegać więc ew. pęcherze powietrza należy wcześniej wykłuć igłą. Edytowane 14 Czerwca 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Połóż rozpakowany ser w chłodni.Dodatkowo możesz kupić oryginalne salami zdjąć skórę,namoczyć w destylowanej wodzieSkórkę z sera lub oryginalnego salami moczysz w wodzie w temp. pokojowej, potem tym roztworem opryskujesz wyrób. jako osoby z doswiadczeniem znacie roznice np. wizualne pomiedzy plesnia a np. maka ryzowa lub innymi "bialymi proszkami" ktorymi jest ladnie opudrowany i nastepnie ladnie zapakowany wyrob. Niestety tutaj zyjemy w realiach gdzie 90% wyrobow jest pakowanych prozniowo. I maja ladny bialy nalot pod folia z tym ze nie jest to plesn...... Inaczej mowiac - porady dobre dla osob majacych juz doswiadczenie a nie dla zupelnego nowicjusza. IMO - jesli juz sie bawic to bawic sie nalezycie - kazde hobby na poczatku jest kosztowne., niemniej powinno byc jak najbardziej prawidlowe. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 14 Czerwca 2019 jako osoby z doswiadczeniem znacie roznice np. wizualne pomiedzy plesnia a np. maka ryzowa lub innymi "bialymi proszkami" ktorymi jest ladnie opudrowany i nastepnie ladnie zapakowany wyrob. No tak. Nie rozwijałam tego tematu ponieważ u nas jest w sprzedaży salami węgierskie pokryte pleśnią. ("Pudrowne" wyroby też oczywiście są i to w przewadze.I takie jedynie wchodzi w grę.)Natomiast sery mają żywą pleśń na skórkach. Pozyskaną moczkę mrożę i zużywam w miarę potrzeby przy produkcji pleśniaków z dobrym skutkiem. IMO - jesli juz sie bawic to bawic sie nalezycie - kazde hobby na poczatku jest kosztowne., niemniej powinno byc jak najbardziej prawidlowe. Też tak uważam. Moja propozycja dotyczyła rozwiązania tymczasowego, jako alternatywa dojrzewania bez pleśni a raczej z dziką pleśnią. Myślę, że kol. @Mamona, mając wsparcie forowiczów na tamtym kontynencie, znakomicie pokona początkowe trudności logistyczne . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 14 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 14 Czerwca 2019 jesli juz sie bawic to bawic sie nalezycie Rozumiem.Znalazlem potencjalnego dostawce, prawdopodbnie maja Mold 600.Maja tez natural casings https://canadacompound.com/beef/Nie wiem czy ktorys z nich nada sie do mojej karkowki? Myślę, że kol. @Mamona, mając wsparcie forowiczów na tamtym kontynencie, znakomicie pokona początkowe trudności logistyczne Ha, poki co nie znam tu nikogo o podobnych zainteresowaniach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Ha, poki co nie znam tu nikogo o podobnych zainteresowaniach Mieszkasz na kontynencie amerykańskim. Stafan S również.Chyba, że o czymś nie wiem My, Europejczycy, czasami nie ogarniamy Waszych realiów Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 14 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 14 Czerwca 2019 My, Europejczycy, czasami nie ogarniamy Waszych realiów Hahaha, troche zle sie wyrazilem. Stefan to jedyna osoba ktora mieszka "blizej" . Z radoscia korzystam z jego pomocy (korespondencyjnie) ile tylko moge. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16162-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/3/#findComment-633162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.