EAnna Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Lipca 2019 No dobrze,proces osadzania został dogłębnie przeanalizowany, ale co z głównym tematem, czyli Nabijanie kiełbasy 12 godzin przed wędzeniem Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Lipca 2019 Witam ponownie tak można nabijać kiełbasę 12godz wcześniej tak jak pisałem w jednym z pierwszych postów pozdrawiam Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 21 Lipca 2019 Wyciek móglby być przy 100 kg w skrzyni, przy 5 nie ma albo jest minimalny.Tak też mam gdy robię kiełbasy, są po prostu "spocone" dziękuję jeden problem dla mnie wyjaśniony.A jak Twoim zdaniem z zagrożeniem bakteriami jeśli batony wiszą przez noc, oczywiście mówimy tu o odpowiednich temperaturach.Bo z tego co zrozumiałem z postu @Marka z Bielska batony są mocno zagrożone rozwojem bakterii zawartych w osłonkach naturalnych a jeśli gotowy farsz trzymamy przez noc to nie ma takiego zagrożenia.Osłonki są przechowywane w soli, wydaje mi się że, ilość bakterii jest znikoma, więcej ich jest w farszu.Oczywiście jak zalecają Mistrzowie i zdrowy rozum a także "dobra praktyka morska , bezwzględnie należy przestrzegać zasad higieny w czasie wykonywania wędlin. Pozdrawiam z Curacao. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 21 Lipca 2019 Jelita są solone, potem je płuczemy i zachowując higienę nie widzę większego zagrożenia bakteriologicznego, tym bardziej, że kiełbasy da w lodówce.Co innego jak wisiały by poza lodówką. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 21 Lipca 2019 @Miro Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 22 Lipca 2019 A jak Twoim zdaniem z zagrożeniem bakteriami jeśli batony wiszą przez nocU mnie nigdy nie wiszą przez noc poza lodówką. Często wstaję wcześnie rano aby je rozwiesić na odpowiednią ilość czasu podanego w recepturach, potem wyjeżdzam na działkę. Czas to od 15-30 minut przy parówkach, serdelkach i kabanosach do 2,5- 3 godzin przy kiełbasach grubych. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Lipca 2019 @paweljack Dziękuję, wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 22 Lipca 2019 Jeśli nabijanie farszu w jelita dużo wcześniej przed wędzeniem, bybyło w jakimś stopniu szkodliwe, to produkcja białej kiełbasy i to na samej soli też nie miała by racji bytu.Przecież nie zjadamy całej od razu.Zapewne cześć mrożimy, a reszta parę dni jest w lodówce i nic złego się z nią nie dzieje. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 22 Lipca 2019 Miro, biała surowa to zupełnie inna bajka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Lipca 2019 Dzięki SiBaski....Osadziłem się właśnie nad/przed kąputerę żeby napisać...Zawiaduję czasem domową produkcją kiełbasy(???) w tęgich osłonkach....Pozwolę sobie zaryzykować następującą definicję...dotyczącą powyższych czynności... "Osadzanie", czas od umieszczenia farszu w osłonce/opuszczeniu nadziewarki, do obróbki termicznej- parzenia lub pieczenia.Czas jest tak długi jak wymaga tego sytuacja, ciąg prac, ilość kiełby, czynności rusznikarskie (kontakt z lufą), oboczności (...z zimną lufą )- im dłuższy (np noc) tym temp niższa. Nawet wędzenie można podciągnąć pod "osadzanie".... tylko, że pośród dymu. Natomiast odwrotnie nie. Wędzenia bez dymu nie ma, natomiast osadzanie w wyższej temp (w wędzarynce) to nadal strikte "osadzanie"... Osobiście mięcho na kiełbę pekluję min kilkadziesiąt godzin, na peklosoli, więc słoność jest równomierna...Rozprowadzenie przypraw...tu kluczowe są moment dodania, kolejność i jakość mieszania farszu...Ujednolicenie smaku... to mit i wcale nie wiem czy zaleta...O wyciekach wody nawet nie wspomnę bo mi nie przystoi... "Próbek", parzenia kawałków przed nabiciem całości nie praktykuję...bo nie widzę konieczności...Idąc tym tropem kiełbasy surowe, dojrzewające są w pewnym sensie "długoosadzane/długoosadzające"..Sprawa, jest dyskusyjna...za przemawia to, że ogólnie wiadomo o co chodzi...wdzięczniej, moim zdaniem można to definiować "obwis grawitacyjny", "zwis fasonujący", "dynd/dyndanie nasycający/e", etc....Nomenklatura tu obowiązująca dotyczy zakładów przemysłowych i wywodzi się z kilkudziesięciu lat wstecz....Zakłady przemysłowe od zawsze były nastawione na maksymalizację zysków... niestety metody stają się coraz perfidniejsze (zastanawiające jest to dlaczego/w imię czego, jest to dozwolone)...Powyższe rojenia dotyczą domowego wyrobu kiełb grubych...i tak to rozumiem choć pojąć trudno... :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 22 Lipca 2019 Należy pamiętać jeszcze o tym, iż do naszych kiełbas dodajemy wodę, a dojrzewających nie. Reakcja np. czosnku, czy innych przypraw z elementami nawodnionego farszu może być także niewiadomą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 22 Lipca 2019 Miro, biała surowa to zupełnie inna bajka.Na samej soli, parę dni w lodówce...o wiele gorszą sytuacja, a mimo to jest robiona. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 22 Lipca 2019 Miro, nie prównuj białej surowej do kiełbasy, która będzie dalej poddawana dalej kilku procesom technologicznym. Biała surowa, od razu po napełnieniu jelit, może być przechowywana w pojemnikach w temp. ok. 4 st.C najwyżej przez 2 doby, lub zamrożona. Następnie musisz poddać ją obróbce cieplnej (parzenie lub pieczenie). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 22 Lipca 2019 My tu gadu gadu a kiełbaska zrobiona. Jednak się poświęciłem i wstałem rano w niedzielę aby nabić kiełbasę i powiesić w temp. pokojowej na te dwie godziny (trochę mniej ). Taka burza się zerwała po moim pytaniu, że aż strach zadać kolejne pytanie. Po wnikliwym przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw postanowiłem szykować kiełbasę w osłonkach białkowych w sobotę, a w jelitach naturalnych w niedzielę rano. Dziękuję wszystkim którzy wzięli udział w dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Lipca 2019 Taka burza się zerwała po moim pytaniu, że aż strach zadać kolejne pytanie. Spokojnie. Czasem bywa taka wymiana zdań, ale to tylko dla dobra sprawy. Zawsze pytaj i się nie przejmuj. Ważne, że się udała i całkiem ładnie wygląda. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Lipca 2019 Taka burza się zerwała po moim pytaniu, że aż strach zadać kolejne pytanie. No co Ty - nie widziałeś jeszcze burzy - to wymiana doświadczeń i kolejne wskazówki DZIADKA jakże cenne zwykle Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/3/#findComment-635674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.