Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No dobrze,

proces osadzania został dogłębnie przeanalizowany, ale co z głównym tematem, czyli 

• Nabijanie kiełbasy 12 godzin przed wędzeniem

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam ponownie tak można nabijać kiełbasę 12godz wcześniej tak jak pisałem w jednym z pierwszych postów pozdrawiam
Lubię te blondynki...:D

Wyciek móglby być przy 100 kg w skrzyni, przy 5 nie ma albo jest minimalny.

Tak też mam gdy robię kiełbasy, są po prostu "spocone" dziękuję jeden problem dla mnie wyjaśniony.

A jak Twoim zdaniem z zagrożeniem bakteriami jeśli batony wiszą przez noc, oczywiście mówimy tu o odpowiednich temperaturach.

Bo z tego co zrozumiałem z postu @Marka z Bielska batony są mocno zagrożone rozwojem bakterii zawartych w osłonkach naturalnych a jeśli gotowy farsz trzymamy przez noc to nie ma takiego zagrożenia.

Osłonki są przechowywane w soli, wydaje mi się że, ilość bakterii jest znikoma, więcej ich jest w farszu.

Oczywiście jak zalecają Mistrzowie i zdrowy rozum a także "dobra praktyka morska  :D , bezwzględnie należy przestrzegać zasad higieny w czasie wykonywania wędlin.

Pozdrawiam z Curacao.

Jelita są solone, potem je płuczemy i zachowując higienę nie widzę większego zagrożenia bakteriologicznego, tym bardziej, że kiełbasy da w lodówce.

Co innego jak wisiały by poza lodówką.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

A jak Twoim zdaniem z zagrożeniem bakteriami jeśli batony wiszą przez noc

U mnie nigdy nie wiszą przez noc poza lodówką. Często wstaję wcześnie rano aby je rozwiesić na odpowiednią ilość czasu podanego w recepturach, potem wyjeżdzam na działkę. Czas to od 15-30 minut przy parówkach, serdelkach i  kabanosach do 2,5- 3 godzin przy kiełbasach grubych.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Jeśli nabijanie farszu w jelita dużo wcześniej przed wędzeniem, bybyło w jakimś stopniu szkodliwe, to produkcja białej kiełbasy i to na samej soli też nie miała by racji bytu.

Przecież nie zjadamy całej od razu.

Zapewne cześć mrożimy, a reszta parę dni jest w lodówce i nic złego się z nią nie dzieje.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Miro, biała surowa to zupełnie inna bajka.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

:) Dzięki SiBaski....

Osadziłem się właśnie nad/przed kąputerę żeby napisać...

Zawiaduję czasem domową produkcją kiełbasy(???) w tęgich osłonkach....

Pozwolę sobie zaryzykować następującą definicję...dotyczącą powyższych czynności...

"Osadzanie", czas od umieszczenia farszu w osłonce/opuszczeniu nadziewarki, do obróbki termicznej- parzenia lub pieczenia.

Czas jest tak długi jak wymaga tego sytuacja, ciąg prac, ilość kiełby, czynności rusznikarskie (kontakt z lufą), oboczności (...z zimną lufą :D )- im dłuższy (np noc) tym temp niższa.

Nawet wędzenie można podciągnąć pod "osadzanie".... tylko, że pośród dymu. Natomiast odwrotnie nie. Wędzenia bez dymu nie ma, natomiast osadzanie w wyższej temp (w wędzarynce) to nadal strikte "osadzanie"... :thumbsup:

Osobiście mięcho na kiełbę pekluję min kilkadziesiąt godzin, na peklosoli, więc słoność jest równomierna...

Rozprowadzenie przypraw...tu kluczowe są moment dodania, kolejność i jakość mieszania farszu...

Ujednolicenie smaku... to mit i wcale nie wiem czy zaleta...

O wyciekach wody nawet nie wspomnę bo mi nie przystoi... :facepalm::D

"Próbek", parzenia kawałków przed nabiciem całości nie praktykuję...bo nie widzę konieczności...

Idąc tym tropem kiełbasy surowe, dojrzewające są w pewnym sensie "długoosadzane/długoosadzające"..

Sprawa, jest dyskusyjna...za przemawia to, że ogólnie wiadomo o co chodzi...wdzięczniej, moim zdaniem można to definiować "obwis grawitacyjny", "zwis fasonujący", "dynd/dyndanie nasycający/e", etc....

Nomenklatura tu obowiązująca dotyczy zakładów przemysłowych i wywodzi się z kilkudziesięciu lat wstecz....

Zakłady przemysłowe od zawsze były  nastawione na maksymalizację zysków... niestety metody stają się coraz perfidniejsze (zastanawiające jest to dlaczego/w imię czego, jest to dozwolone)...

Powyższe rojenia dotyczą domowego wyrobu kiełb grubych...i tak to rozumiem choć pojąć trudno... :thumbsup::laugh: :laugh: :laugh:

Należy pamiętać jeszcze o tym, iż do naszych kiełbas dodajemy wodę, a dojrzewających nie. Reakcja np. czosnku, czy innych przypraw z elementami nawodnionego farszu może być także niewiadomą.  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Miro, biała surowa to zupełnie inna bajka.

Na samej soli, parę dni w lodówce...o wiele gorszą sytuacja, a mimo to jest robiona.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Miro, nie prównuj białej surowej do kiełbasy, która będzie dalej poddawana dalej kilku procesom technologicznym. Biała surowa, od razu po napełnieniu jelit, może być przechowywana w pojemnikach w temp. ok. 4 st.C najwyżej przez 2 doby, lub zamrożona. Następnie musisz poddać ją obróbce cieplnej (parzenie lub pieczenie).

post-95709-0-46893500-1563814796_thumb.jpg

My tu gadu gadu a kiełbaska zrobiona. Jednak się poświęciłem i wstałem rano w niedzielę aby nabić kiełbasę i powiesić w temp. pokojowej na te dwie godziny (trochę mniej  :D ). Taka burza się zerwała po moim pytaniu, że aż strach zadać kolejne pytanie. 

Po wnikliwym przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw postanowiłem szykować kiełbasę w osłonkach białkowych w sobotę, a w jelitach naturalnych w niedzielę rano. Dziękuję wszystkim którzy wzięli udział w dyskusji. 

Taka burza się zerwała po moim pytaniu, że aż strach zadać kolejne pytanie.

:D Spokojnie. Czasem bywa taka wymiana zdań, ale to tylko dla dobra sprawy.  Zawsze pytaj i się nie przejmuj. :D

Ważne, że się udała i całkiem ładnie wygląda.

Taka burza się zerwała po moim pytaniu, że aż strach zadać kolejne pytanie.
No co Ty - nie widziałeś jeszcze burzy - to wymiana doświadczeń i kolejne wskazówki DZIADKA  jakże cenne zwykle :yes:  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃