jacekw21 Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Lipca 2019 Wyrobów pieczonych za często nie robię, ale jeżeli już to najczęściej boczek lub karkówkę bo najszybciej znikają z lodówki.Wyroby pieczone lubię na zimno i takie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Mięso solę solą nie jodowaną najczęściej grubą, dodaje zawszę czosnek bo go uwielbiam no i oczywiście ulubione przyprawy, chodź i bez przypraw też robiłem na samej soli i też jest ok, ale pieczone wole jednak z przyprawami. Z przyprawami jest tak że często eksperymentuje i daje różne,nawet takie które na chłopski rozum nie pasują do siebie.Ale jednak po wyjęciu z piekarnika nigdy nie byłem zmartwiony,że coś z smakiem jest nie tak. Po posoleniu i przyprawieniu przeważnie takie mięso nakłuwam aby szybciej i lepiej przeszło solą i przyprawami. Następnie pakuje próżniowo lub daje w jakiś pojemnik. Tak posolone i przyprawione mięso przechowuje w lodówce w temp 4-6 st .od 2 do 5 dni zależy od wielkości wyrobu. Odnośnie pieczenia to piekę w dużym naczyniu żaroodpornym i zawsze z termometrem z sondą wbitym w mięso. Piekę w różnych temp. w większych i mniejszych. Często podczas trwania pieczenia przechodzę na wyższe lub niższe temperatury. Też z naczyniem nie jest zawsze jednakowo ,robię tak że naczynie mam cały czas zamknięte podczas pieczenia jest tak ,że naczynie mam cały czas otwarte albo naczynie żaroodporne otwieram dopiero przed końcem pieczenia. Z piekarnika i jego funkcji to też często eksperymentuje od jednej spirali skończywszy na pieczeniu z termo obiegiem . Więc przyjąć to co napisałem wyżej to nie mam jednej ulubionej metody pieczenia i ulubionego zestawu przypraw. Wyroby pieczone najczęściej robię zimą, jest to dla mnie taka odskocznia od wyrobów wędzonych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Lipca 2019 Qrcze .... ledwo co obiadek zjadłem a robię się głodny na widok Twoich fotek :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Lipca 2019 Aż ślinka leci i oczy się śmieją do tych specjałów . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 21 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lipca 2019 Qrcze .... ledwo co obiadek zjadłem a robię się głodny na widok Twoich fotek Następnym razem przed śniadaniem coś zapodam, bo tak po obiedzie znowu coś jeść to już będzie za dużo. Dzięki [Dodano: 21 lip 2019 - 16:59] Aż ślinka leci i oczy się śmieją do tych specjałów Dzięki za miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lipca 2019 Uwielbiam wyroby mięsne z piekarnika, dobrze pachnące majerankiem i czosnkiem. Twoje wyroby wyglądają bardzo apetycznie. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lipca 2019 Mięso solę solą nie jodowaną najczęściej grubą, dodaje zawszę czosnek bo go uwielbiam no i oczywiście ulubione przyprawy, chodź i bez przypraw też robiłem na samej soli i też jest ok, ale pieczone wole jednak z przyprawami. Korzystam tutaj z przypomnienia - przy okazji prezentacji przez Ciebie wspaniałych pieczeni - że rola przypraw nie ogranicza się tylko do dodania walorów smakowych.Bodajże najważniejszą ich funkcją jest poprawianie trawienia i regulacja pracy jelit.Po dobrze przyprawionych posiłkach, nawet tych wysokobiałkowych i tłustych, czujemy się dobrze i lekko.Mnie się zdarza po posiłkach poza domem, że czuję coś w rodzaju ucisku pod żebrami. Pół łyżeczki zmielonego kminku lub łyżka nalewki z szałwi w szklance wody załatwiają problem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 21 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lipca 2019 Twoje wyroby wyglądają bardzo apetycznie. Dzięki [Dodano: 21 lip 2019 - 23:08] łyżka nalewki z szałwi w szklance wody załatwiają problem. To prawda i jestem za dobra jest jeszcze nalewka na takie dolegliwości z bukwicy - Miodownik Melisowaty w szczególności na żołądek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Lipca 2019 Mnie się zdarza po posiłkach poza domem, Aniu swojego zawsze się mniej zjada za darmochę zje się więcej i żołądeczek się obciąża . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Lipca 2019 Same smakolyki u Ciebie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Lipca 2019 za darmochę zje się więcej i żołądeczek się obciąża Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Lipca 2019 za darmochę zje się więcej i żołądeczek się obciąża . Ale mnie rozszyfrowałeś Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lipca 2019 Piękne pieczenie, ja też nie wyobrażam sobie nie upiec jakiegoś mięsa (najczęściej jak Ty boczek i karkówka). Najczęściej używam czosnku, majeranku, tymianku i cząbru. Do tego czasem papryka słodka i ostra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lipca 2019 My natomiast bardzo duzo pieczemy wolowiny Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lipca 2019 Jak ja rzucę te swoje betony jak stanę i zacznę robić te speciały... No bo kiedy ... Kradne po troszku czas by coś tam poszaleć w kuchni ;( Ale jeszcze przyjdzie czas że czasu będzie więcej jak ja pójdę to mamo ratatuj ;0 ;) Ale żeby takie cóś mości Panie Jacku robić to ja musze najpierwej zrobić sobie kuchnię koło pracowni ;0 Taka jaka ja chcem i chcę. A T woje i nie tylko Twoje na forum wyroby, daja kopa do akcji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 25 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Lipca 2019 duzo pieczemy wolowiny Kurcze a ja jeszcze nigdy nie robiłem. Będę miał na uwadze trzeba będzie zrobić. Jaką część wołowiny polecasz na pierwszy raz? I jak ją piec w jakiej temp. najlepiej ?[Dodano: 25 lip 2019 - 19:50] daja kopa do akcji Ja też mam już głóg aby coś ulepić ale puki co jestem na zwolnieniu 6 tyg. i oby tylko tyle oby się nie przedłużyło nic nie mogę zrobić połamany obojczyk więc na razie jestem na ławce rezerwowej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Lipca 2019 Ja najczesciej pieke rostbiff , obsmazam i pieke w temp w zaleznosci ile mam czasu jak duzo to 125 st ale nigdy nie wiecej jak 170st temp miesa w srodku 60-65 st wtedy jest lekko rozowy.Ogolnie jemy wiecej wolowiny niz wiepszowiny moze dlatego ze jest latweij dostepna i zazwyczaj tansza od wiepszowiny Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 25 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Lipca 2019 Ja najczesciej pieke rostbiff , obsmazam i pieke w temp w zaleznosci ile mam czasu jak duzo to 125 st ale nigdy nie wiecej jak 170st temp miesa w srodku 60-65 st wtedy jest lekko rozowy. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Lipca 2019 Electro, daj proszę przepis na twoją wołową pieczeń. Muszę sprobować. U nas wolowina droższa odwieprzowiny kilkukrotnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Lipca 2019 U nas wołowina niestety droższa od wieprzowiny w dodatku zupełnie inna od tej co było mi dane zajadać się w Korei i Japonii . Zastanawiam się czemu u nas nie ma tak dobrej, rozpływającej się w ustach, wołowiny .Teraz moje dzieci próbują z dojrzewaniem w warunkach domowych 9,5 kg kawałka wołowiny ribeye . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 26 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Lipca 2019 próbują z dojrzewaniem w warunkach domowych 9,5 kg kawałka wołowiny ribeye . Wygląda zacnie powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Lipca 2019 (edytowane) @chudziak, U nas tego typu wolowina tez jest droga.Ja staram sie kupowac szwedzka badz taka jak sprzedaja w sklepach muzulmani a ze takich jest u nas wiele to i wolowiny jest duzo .Stwierdzilam jednak ze u nas nawet ta z innych krajow jest lepsza niz ta co kupilam w Pl , chociaz jednorazowy zakup ciezko cos oceniac.@Maxell, jak tylko sie troche ogarne to wstawie przepisy Na razie zarobiona jestem przetworami:-)znalazlam szwedzki przepis na marynowane wisnie pochodzacy z ksiazki kucharskiej z 1911 roku oczywiscie zamierzam sie nim z wami podzielic Jeden z moich przepisow na wolowine jest juz https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garmażerka/?p=541600 Edytowane 26 Lipca 2019 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-635957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Lipca 2019 @Maxell, tutaj zamiescilam przepis na pieczen ktora bardzo czesto robie na niedzielny obiad https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garmażerka/?p=636077 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-636079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Lipca 2019 https://youtu.be/ZmwsKjkdw8Y Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-636083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Lipca 2019 Teraz moje dzieci próbują z dojrzewaniem w warunkach domowych 9,5 kg kawałka wołowiny ribeye . jesli robia to w domowej lodowce ktora jest otwierana/zamykana i sa inne produkty to nie sadze aby im wyszlo dobrze. Jesli natomiast uzywaja specialna lodowke i maja dobre ustawienia to jak najbardziej moze sie udac. Powodzenia. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-636086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Lipca 2019 Uwielbiam wszelkie pieczyste, ale najbardziej do obiadu na ciepło, najlepiej z sosikiem co się zrobił podczas pieczenia. I ostatnio coraz częściej przyrządzam pieczyste z wolnowara. Wolnowar - bajeczka rozpływa się w ustach a mięso bardzo soczyste. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/#findComment-636174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.