Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A co te malpki zawieraja?

Jak pisałem przegląd zamrażarki. Trochę mizdry i warkoczy z obróbki schabu, trochę skórek i tzw. mięso gulaszowe. Zebrało się tego około 3 kg więc zrobiłem. Lubię takie mięsiwo więc co będę latał do sklepu. Z przypraw dodałem po 2gr/kg pieprzu czarnego, gorczycy białej mielonej i czosnku granulowanego. Zapomniałem dodać cukru, tmiał być ilości 1gr/kg. Zapeklowane mięso upchałem w słoiki i zalałem do pełna wodą. Do każdego słoiczka mała płaska łyżeczka żelatyny. Pasteryzowałem tak jak w tym przepisie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10686-konserwa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/

Czas inny niż 60/40/30. Mięso wyszło mięciutkie, galaretka sztywna i trochę smalczyku też się wytworzyło.Skórki z boczku i podgardla pokrojone w drobne kawałki nie obgotowane przed pasteryzacją. niewyczuwalne , mięciutkie.Myślę że to dobry sposób na zagospodarowanie mięsa zalegającego u mnie na półce z napisem "do bigosu".  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-666731
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z szynki 90% jedynki i 10% trójki. Uplastycznione w mikserze planetarnym, klej na 2mm. Pewnie mało kleju. Błąd drugi za długie batony porobiłem a po wędzeniu nie weszły do garnka. Parzyłem w piekarniku na blaszce podlanej wodą.

Przy kiełbasie czosnkowej poniosło mnie z wodą. Farsz dobrze chłonął więc dolałem za dużo

Zdjęcia dodałem żeby nie było że zawsze wszystko fajnie wychodzi. Jedyny plus to to że nowa wędzarnia się sprawdziła.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-666959
Udostępnij na innych stronach

 

 

żeby nie było że zawsze wszystko fajnie wychodzi
:thumbsup: Niestety sie zdarza ,ale uczymy sie całe życie. Nie jest żle jak wiesz gdzie szukać :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-666964
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

Baranki i gruby baran.   
 

 

Zabrakło Ci jelita czy już nie miałaś cierpliwości nadziewać ?  :D  :facepalm:

Niemniej jednak wyroby bardzo ładne  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-669352
Udostępnij na innych stronach

Jelita nawet zostały na następny raz. Ten gruby "kabanos " to końcówka farszu z lejka i kolanka nadziewarki  :D .

Po prostu przejadły mi się kotlety z farszu który zawsze zostawał. Ręcznie napycham resztki w osłonkę białkową i mam coś na kanapki.

Co do cierpliwości to trzeba było mnie widzieć jak robiłem kiełbaski grillowe w baranim jelicie i nadziewałem je maszynką ręczną nr 8  :)

Jak tylko złapię końcówkę jelita to już nakładanie na lejek i nadziewanie idzie szybko.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-669355
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Krakowska Kostka po tygodniowym podsuszaniu w lodówce i resztka kiełbasek uwędzonych przy okazji sobotniego grilla. Krakowska w osłonce fi 45 przez pomyłkę. Z drugiej strony podpiekanie poszło szybciej. :w00t:

post-95709-0-59853400-1594042047_thumb.jpg

post-95709-0-61250000-1594042070_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-670750
Udostępnij na innych stronach

Temperatury wędzenia około 50 stopni czas dla koloru. Tam były zrębki buk olcha. Wędzarnia to była beczka z grzałką i dymbox

Obecnie skleciłem drewnianą skrzynię. Mniejsze straty temperatury.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-671311
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-673930
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sobotnie wędzenie

= ładne wędzenie  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-673933
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz uwędzilem udziec z indyka. Lepszy niż pierś. Wchodzi do repertuaru. Teraz będzie łosoś na prawie zimno. Mam zamiar płaty kilogramowe wędzić bez grzałki tylko te temperatury. 8 godzin w temperaturze 30 C wystarczy?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-673964
Udostępnij na innych stronach

 

 

8 godzin w temperaturze 30 C wystarczy?

 

Jak na zimne wędzenie łososia to trochę z wysoka temperatura.Oprócz 30 C to jeszcze dym nieco podbije tą temperaturę w komorze.Najlepszy moim zdaniem wychodzi przy temp. 15-17 C.Może spróbuj wędzić w nocy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-673969
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak na zimne wędzenie łososia to trochę z wysoka temperatura.

To jest akurat udziec z indyka.

Wędzenie tzw. "ciepłym dymem" ok. 30-35 st.c wydaje się być problematycznym.

Taki zakres temperatur sprzyja rozwojowi wielu bakterii patogennych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-673983
Udostępnij na innych stronach

@EAnna

Udziec był w sobotę. Teraz pora na łososia

I tu jest pytanie, czy temperatura taka jak obecnie nie będzie za wysoka

Wiem że to nie zimne wędzenie ale wędziłem w 50C i łosoś był dobry. Więc teraz taki pomysł aby wędzić samym dg bez używania grzałki.

@Arkadiusz

W nocy nie mam czasu????.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-673986
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.