quadro555 Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 15 Maja 2020 A co te malpki zawieraja? Jak pisałem przegląd zamrażarki. Trochę mizdry i warkoczy z obróbki schabu, trochę skórek i tzw. mięso gulaszowe. Zebrało się tego około 3 kg więc zrobiłem. Lubię takie mięsiwo więc co będę latał do sklepu. Z przypraw dodałem po 2gr/kg pieprzu czarnego, gorczycy białej mielonej i czosnku granulowanego. Zapomniałem dodać cukru, tmiał być ilości 1gr/kg. Zapeklowane mięso upchałem w słoiki i zalałem do pełna wodą. Do każdego słoiczka mała płaska łyżeczka żelatyny. Pasteryzowałem tak jak w tym przepisie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10686-konserwa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/Czas inny niż 60/40/30. Mięso wyszło mięciutkie, galaretka sztywna i trochę smalczyku też się wytworzyło.Skórki z boczku i podgardla pokrojone w drobne kawałki nie obgotowane przed pasteryzacją. niewyczuwalne , mięciutkie.Myślę że to dobry sposób na zagospodarowanie mięsa zalegającego u mnie na półce z napisem "do bigosu". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-666731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 16 Maja 2020 quadro555, dzieki za szczegoly. I za inspiracje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-666808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Maja 2020 Wczorajsza porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-666933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Maja 2020 Ja bym tego porażka nie nazwał, nie do końca udane. Ważne żeby wyciągnąć wnioski..Fakt "nie trzyma się kupy", ale jak w smaku. Kolor bez zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-666953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Maja 2020 Kiełbasa z szynki 90% jedynki i 10% trójki. Uplastycznione w mikserze planetarnym, klej na 2mm. Pewnie mało kleju. Błąd drugi za długie batony porobiłem a po wędzeniu nie weszły do garnka. Parzyłem w piekarniku na blaszce podlanej wodą. Przy kiełbasie czosnkowej poniosło mnie z wodą. Farsz dobrze chłonął więc dolałem za dużo Zdjęcia dodałem żeby nie było że zawsze wszystko fajnie wychodzi. Jedyny plus to to że nowa wędzarnia się sprawdziła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-666959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Maja 2020 żeby nie było że zawsze wszystko fajnie wychodzi Niestety sie zdarza ,ale uczymy sie całe życie. Nie jest żle jak wiesz gdzie szukać Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-666964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Baranki i gruby baran. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-669036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Baranki i gruby baran. Zabrakło Ci jelita czy już nie miałaś cierpliwości nadziewać ? Niemniej jednak wyroby bardzo ładne Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-669352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Jelita nawet zostały na następny raz. Ten gruby "kabanos " to końcówka farszu z lejka i kolanka nadziewarki .Po prostu przejadły mi się kotlety z farszu który zawsze zostawał. Ręcznie napycham resztki w osłonkę białkową i mam coś na kanapki.Co do cierpliwości to trzeba było mnie widzieć jak robiłem kiełbaski grillowe w baranim jelicie i nadziewałem je maszynką ręczną nr 8 Jak tylko złapię końcówkę jelita to już nakładanie na lejek i nadziewanie idzie szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-669355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 6 Lipca 2020 Krakowska Kostka po tygodniowym podsuszaniu w lodówce i resztka kiełbasek uwędzonych przy okazji sobotniego grilla. Krakowska w osłonce fi 45 przez pomyłkę. Z drugiej strony podpiekanie poszło szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-670750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 7 Lipca 2020 Piękne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-670805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 7 Lipca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-670806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Lipca 2020 Wam się podoba, znajomym i rodzinie smakuje, jednym słowem przyjemne z pożytecznym.Rok już minął na wędzeniu i jakoś mnie to nie nudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-670844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieśman Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 12 Lipca 2020 @ Quadro555 W temacie wędzonek z pierwszego postu, opowiedz trochę, jakim drewnem, temperatury, czas itp. Cytuj pzdr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-671310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 12 Lipca 2020 Temperatury wędzenia około 50 stopni czas dla koloru. Tam były zrębki buk olcha. Wędzarnia to była beczka z grzałką i dymboxObecnie skleciłem drewnianą skrzynię. Mniejsze straty temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-671311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Sobotnie wędzeniePo parzeniu a po wędzeniu wygladały tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-673854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-673930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Sobotnie wędzenie = ładne wędzenie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-673933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Pierwszy raz uwędzilem udziec z indyka. Lepszy niż pierś. Wchodzi do repertuaru. Teraz będzie łosoś na prawie zimno. Mam zamiar płaty kilogramowe wędzić bez grzałki tylko te temperatury. 8 godzin w temperaturze 30 C wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-673964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Oczywiście wystarczy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-673967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 8 godzin w temperaturze 30 C wystarczy? Jak na zimne wędzenie łososia to trochę z wysoka temperatura.Oprócz 30 C to jeszcze dym nieco podbije tą temperaturę w komorze.Najlepszy moim zdaniem wychodzi przy temp. 15-17 C.Może spróbuj wędzić w nocy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-673969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Może spróbuj wędzić w nocy. To najlepszy pomysł Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-673970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Jak na zimne wędzenie łososia to trochę z wysoka temperatura. To jest akurat udziec z indyka.Wędzenie tzw. "ciepłym dymem" ok. 30-35 st.c wydaje się być problematycznym.Taki zakres temperatur sprzyja rozwojowi wielu bakterii patogennych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-673983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 @EAnnaUdziec był w sobotę. Teraz pora na łososia I tu jest pytanie, czy temperatura taka jak obecnie nie będzie za wysoka Wiem że to nie zimne wędzenie ale wędziłem w 50C i łosoś był dobry. Więc teraz taki pomysł aby wędzić samym dg bez używania grzałki. @Arkadiusz W nocy nie mam czasu????. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-673986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 4 Września 2020 Polędwiczki, kiełbasa z piersi indyka i elementy kurcząt wędzone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/3/#findComment-676086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.