Pepuś Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 4 Września 2020 , kiełbasa z piersi indyka @quadro555 możesz dać przepis ???Wędzonki "jak ta Lala" Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-676090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 4 Września 2020 (edytowane) możesz dać przepis Przepis taki z "czapy" wzięty:peklosól 18gr/kgcukier 1gr/kgczosnek niedźwiedzi suszony 2gr/kgcząber suszony 1gr/kgpieprz czarny mielony 1gr/kggorczyca biała 2gr/kgkolendra 0.5gr/kgMięso klasa1 pierś z indyka 2,2 kgklasa 2 z obróbki szynek dość tłusta 1,3 kgklasa 3 wołowina ścięgnista (wyglądało to jak obrzynki z giczy wołowejj)0.5 kgRozdrabnianie maszynka nr 8Kl 1 szarpakRozdrabnianie maszynka 5 elektrycznaKl 2 fi 6Kl 3 fi 2.7Reszta tradycyjnie, osadzanie w temp. pokojowej około dwóch godzin, potem do wędzarni temp. 40 około pół godziny osuszania i wędzenie w temperaturze 50-55 około 4 godziny. Podpiekanie w piekarniku temp. 90 do uzyskania w środku wyrobu 72 stopni. Do piekarnika pod ruszt włożona blaszka do ciasta z wodą aby szybciej dopiec kiełbaski.Osłonki białkowe fi 45.Się rozpisałem Kiełbasa wymyślona dla żony która nie lubi widocznego tłuszczu w wędlinach. Edytowane 4 Września 2020 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-676093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 5 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 5 Września 2020 Dzięki . Przetestuję ten wyrób , oczywiście na żonie i córce . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-676101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 11 Września 2020 Z mojej "sławojki" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-676750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 12 Września 2020 Elegancko Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-676778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tgt Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 21 Września 2020 fajnie Ci idzie to wędzenie. Możesz podpowiedzieć mi kilka tematów:1. jak dużo dymu masz w wędzarni?2 Jak ustawiasz przepływ powietrza dla dymboxa?3. jakie wymiary masz wędzarni i jakie wloty i wyloty powietrza? pozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-678068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 21 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 21 Września 2020 ad.1 po otwarciu drzwi po chwili widać wędzonki ad.2 praktycznie na maksa, pompka aqua nova, pompka od zestawu po 4 miesiącach padła, nie reklamowałemad.3 700x700x 1100mm. wlot powietrza to fi 50 wyborowane na wtyczkę od grzałki, identyczną dziurę zakrywa dymbox. Dodatkowym wlotem są zapewne trochę niedopasowane drzwi .Wylot to uchylny daszek, podkładam kawałek patyka i dym ucieka. Zrębki to awpol olcha kl 10 duże szybciej się spalają ale rzadziej się zawieszają w dymboxie. Jak popatrzysz na zdjęcie z postu 79 to zobaczysz że moja wędzarnia nie jest strasznie szczelna i to moim zdaniem wystarczy aby regulować przepływ dymu.Pierwsze wędzenia robiłem w kartonie a później w metalowej beczce. Wędzarnia którą widać na zdjęciu powstała wiosną i też się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-678079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tgt Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 21 Września 2020 Dzięki za wyjaśnienie. Ja od razu zbudowałem domek i wyszedł za szczelny . No nic będę trenował dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-678086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 26 Września 2020 Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-678532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 28 Września 2020 Osiem dni temu: uwędzone sparzoneDzisiaj po podsuszeniu konsumpcja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-678828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 25 Października 2020 (edytowane) Dzisiejsze wędzenie. Polędwica, łosoś i drobiowa kiełbasa. Jak by kogoś interesował skład to podam . klasa 1 - pierś z kurczaka 2,7 kgklasa 3 - mięso z uda kurczaka 0,9 kgpeklowanie 18gr/kg,rozdrabnianie:piersi krojone w kostkę jak leci, uda na sicie 4przyprawy:pieprz ziołowy 2gr/kgczosnek niedźwiedzi 1gr/kgkolendra 0,5gr/kgmarynowany pieprz zielony 5gr/kgosłonki białkowe fi55wędzenie w temperaturze 50*C około 4 godzinypieczenie w piekarniku temp 90*C do temperatury 72*C w środku batonu. Pod rusztem podłożona blaszka z wodą. Edytowane 25 Października 2020 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-681965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 26 Października 2020 Drobiowa super,zamierzam ją wykonać. A jak w smaku? (dodał byś lub odjął jakiś przypraw?) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-682004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 26 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 26 Października 2020 Smak mi odpowiada a co najważniejsze mojej lepszej połowie też. Następnym razem piersi przepuszczę na sicie fi 20 nie będzie taka mozaika w przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-682009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 26 Października 2020 Udka z kurczaka tak ładnie skleją?Mozaika bardzo ładna - przynajmniej widać, że z mięsa zrobione.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-682016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 26 Października 2020 Udka z kurczaka tak ładnie skleją?Skleją ,ale lepiej sklei udziec z indykaNastępnym razem piersi przepuszczę na sicie fi 20 nie będzie taka mozaika w przekroju.Jak chcesz mieć jednokolorowy przekrój to trzeba wszystko zmielić na 2 - 3 mm .To jest indyk, ale i kurczaka trzeba tak zrobić dla jednokolorowego przekroju. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-682029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 26 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 26 Października 2020 Udka z kurczaka tak ładnie skleją? Jak widać na załączonym obrazku . Mięsień pracujący jest zawsze bardziej kleisty. To tak per analogiam jak golonka ze świnki, ładnie klei.[Dodano: 26 paź 2020 - 18:59]@ArkadiuszCyba zrobię coś takiego, mam osłonki fi100, może wyjdzie coś jak mortadela ale raczej dodam tłuszczu. LP jak nie widzi tłuszczu to zje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-682033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 26 Października 2020 (edytowane) Super kiełbaska, spiszę sobie przepis. Edytowane 26 Października 2020 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-682036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 26 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 26 Października 2020 Super kiełbaska, spiszę sobie przepis. Miło mi będzie jak ją wykonasz i powiesz jak smakowało. Zrobiłem ją bo łatwa do zrobienia i tylko jedno sito do mycia. Miałem uda mielić na najmniejszym sicie, ale zlitowałem się nad żoną. Nie musiała klnąć czyszcząc sito 4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-682040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 26 Października 2020 zlitowałem się nad żoną. Nie musiała klnąć czyszcząc sito 4 Sam myłeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-682047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 26 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 26 Października 2020 Miałem uda mielić na najmniejszym sicie, ale zlitowałem się nad żoną. Przy tym klnęła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-682048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 26 Października 2020 Cyba zrobię coś takiego, mam osłonki fi100, może wyjdzie coś jak mortadela ale raczej dodam tłuszczu. Żadnego dodatkowego tłuszczu i bez skór !!.To ma być wyrób dietetyczne taki co to kobitki lubią najlepiej.Tylko mięso z uda indyka peklowane 23g/kg, zmielone na 2 - 3 mm ,15% wody i 3% mąki ziemniaczanej dodanej po wchłonięciu wody przez mięso i ponownie wymieszane, zapakowane w w osłonkę termokurczliwą i parzone w 75º C do uzyskania w środku 68º C.Z przypraw dodaję tylko pieprz biały w dawce 1,2 g/kg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-682049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 11 Listopada 2020 Koniec wędzenia na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-683660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 11 Listopada 2020 Koniec wędzenia na działce. Piękne kolory w jesiennej szarości.Klimaty takiego wędzenia są dodatkowym bonusem Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-683662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 14 Listopada 2020 Brawo. Działkowe klimaty, jak u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-684009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Stara dobra beczka znowu w akcji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-687084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.