gollum Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 6 Listopada 2019 No tak, to ma rzeczywiście też sens. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-645313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 17 Listopada 2019 Jakie zadanie spełnia sos pomidorowy w wyrobach dojrzewających? https://youtu.be/5ZnXq5Lky7E?t=268 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 17 Listopada 2019 Moim zdaniem jako marynata nadająca smak wyrobowi tak jak inne przyprawy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 17 Listopada 2019 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) Jakie zadanie spełnia sos pomidorowy w wyrobach dojrzewających? To jest domowy sos z ostrej papryki. Prawdopodobnie papryka fermentowania.Na pewno spełnia rolę przyprawową chociaż sądzę, że również wpisuje się w regionalną biologię procesu dojrzewania.Te łopatki (bardziej mi pasują na karkówki) zgrabnie wchodzą do kątnic (chyba wołowych? A może wielbłądzich )Co ciekawe, osłonki były moczone w wodzie z plastrami cytryn.Bardzo fajny filmik z niesamowitymi, włoskimi klimatami. Edytowane 17 Listopada 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 17 Listopada 2019 osłonki były moczone w wodzie z plastrami cytryn. W celu pozbycia się zapachu kątnic, czy w celu nadania dodatkowego aromatu w wyrobie końcowym, czy jedno i drugie? A może inny powód? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 17 Listopada 2019 W tym filmiku nie mowy o sosie pomidorowym - jest tylko ze pikantny sos bez zadnych szczegolow.Cytryny glownie dla zapachu, eventualnie leciutko kwasne srodowisko katnicy moze wspomagac lepszy wzrost plesni w poczatkowym okresie. IMO. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 17 Listopada 2019 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 18 Listopada 2019 Widzę często porady aby moczyć kątnice w occie lub soku cytrynowym aby obniżyć niezbyt nieprzyjemny zapach kątnic. Jest to nie tylko nie potrzebne ale kompromituje dojrzewanie. Ten zapach zginie po krótkim czasie, ale ważniejsze ze w tradycyjnych wyrobach główne źródło bakterii Staphyllococcus Xylosus to jelita zwierzęce. Są mało odporne na kwaśność. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 18 Listopada 2019 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 19 Listopada 2019 Lonzino - przy jakim ubytku wagi kroić? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 19 Listopada 2019 Lonzino - przy jakim ubytku wagi kroić? Utrata wagi na dziś to 31.2%. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zalezy. Czy z swiezego czy mrozonego mesa? Z warkoczem i tluszczem czy bez? Sent from my SM-J250M using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 19 Listopada 2019 ze swiezego Ze świeżego. Z warkoczem i tluszczem czy bez? Bez. Mizdrę tez zdjąłem. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) Ja bym poczekał do 33-35% ,ale to jest tylko moje prywatne zdanie. Edytowane 19 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 19 Listopada 2019 Oki. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 20 Listopada 2019 ze swiezegoZe świeżego. Z warkoczem i tluszczem czy bez?Bez. Mizdrę tez zdjąłem. Ja bym poczekał do 35-40%. Gdy byś robił z mrożonego to już byś zaczynał z 5-8% utraty wagi. Tłusty kawałek tez mnie wagi straci. Czekam na recenzje degustacji w bliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Bresaola.90% zadowolenia Wyszło podobnie jak z pierwszą lonzino, tak też pewnie będzie w pierwszą coppą."Letko" zawalona sprawa z wilgotnością. Takie początki jak się jeszcze nie wyczuło dojrzewalni.Środek jak masło. Cienkie plasterki i jest oki, plasterki 2mm, mogłem grubość ustawić na 1.5mm.W dojrzewalni także coppa nr. 2 i lonzino nr.2 i takie tam inne pierdoły doświadczalne. Patrząc na powierzchnię i ubytek wagi idzie git, nawet bardziej niż git, ALE nie ma co się cieszyć za bardzo, towar dopiero w 1/3 drogi dojrzewania, jakoś tak Dziś składam do Wrocka zamówienie na kolejną ligawę, taką do 3 kg Edytowane 20 Listopada 2019 przez EAnna Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 20 Listopada 2019 Wygląda bardzo dobrze, a jak Ci smakuje? Takie plasterki to już chyba ZbójoKrajalnicą kroiłeś czy się mylę Dziś składam do Wrocka zamówienie na kolejną ligawę, taką do 3 kg Dobry czas bo jest akurat promocja na ligawę w selgros, wczoraj byłem, lecz niestety były tylko małe kawałki 1,5-1,8kg więc nabyłem tylko jeden. Może na dniach dokupię jeszcze jeden. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 20 Listopada 2019 Było w kątnicach czy w tych sztucznych osłonkach? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) a jak Ci smakuje? Smak bardzo oki, fajnie wyczuwalny smak kminku, może tak ciut mało czosnku. ZbójoKrajalnicą kroiłeś No, dziś pierwsza próba generalna krojenia.Miałem kupić Yato, gotówka była na nią odłożona. Jak już prawie zacząłem ją zmawiać to doszedłem do wniosku, że za te pieniądze będę miał tylko krajalnice i nic poza tym, a wiadomym jest, że wyroby dojrzewające to nie tylko towar cało mięśniowy. Więc zacząłem szukać używanej i kupiłem używkę, a za resztę zaoszczędzonego grosza zakupiłem sprzęt do innej produkcji dojrzewalniczej i jeszcze mi zostało grosza na inne pierdoły (na jeden sprzęt czekam w kolejce jeszcze).Nie jestem zwolennikiem, ale też nie jestem przeciwnikiem rzeczy używanych. Podszedłem to tego praktycznie, znaczy takie 3 w 1 i dlatego jest emerytowana krajalnica Ma-Ga [Dodano: 20 lis 2019 - 10:11] Było w kątnicach czy w tych sztucznych osłonkach?W kątnicy. Edytowane 20 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 20 Listopada 2019 Piszesz że sprawa zawalona z wilgotnością. Masz na myśli przesuszone brzegi (tak to na zdjęciu wygląda choć nie mam pewności czy to nie jakieś cienie)? Ostatnio jako przyczynę wskazano nienaturalną osłonkę. Co tym razem było problemem? Masz zbyt niską wilgotność w witrynie? Pytam bo ja się też z wilgotnością borykam ale w drugą stronę, wciąż jest zbyt wysoka choć minęło już 9 dni wciąż muszę ją dwa razy dziennie obniżać otwierając drzwi chłodni ale i tak po zamknięciu szybko wzrasta ponad normę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 20 Listopada 2019 Masz na myśli przesuszone brzegi To cień, kawałki wystające poza talerzyk. Ps. Zbóju ci z Alp już jadą do Ciebie :D Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Masz na myśli przesuszone brzegi (tak to na zdjęciu wyglądaJest minimalny pierścień, który trochę spowodował niebardzo równe obsuszanie, ale to pikuś dla mnie. Te bardziej ciemniejsze miejsca to tak jak Sivon pisał. Masz zbyt niską wilgotność w witrynie?Miałem na samym początku, teraz już chyba jest oki. wa razy dziennie obniżać otwierając drzwi chłodniJa mam wilgotność oki, ale też otwieram 2 razy dziennie, dla samego przewietrzenia dojrzewalni, jak kiedyś EAnia pisała. Ps. Zbóju ci z Alp już jadą do Ciebie Niech przybywają... oczywiście na drinka czy cuś :laugh: Edytowane 20 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 20 Listopada 2019 gollum, dnia 20 List 2019 - 10:29, napisał: wa razy dziennie obniżać otwierając drzwi chłodni Ja mam wilgotność oki, ale też otwieram 2 razy dziennie, dla samego przewietrzenia dojrzewalni, jak kiedyś EAnia pisała. Masz cały czas OK czy po wrzuceniu nowego towaru pik w górę w niebo? Jeśli tak to ile trwają te zawirowania do czasu kiedy wilgotność spadnie na tyle że trzeba używać nawilżacza? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.