Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 435
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jakie zadanie spełnia sos pomidorowy w wyrobach dojrzewających?

 

https://youtu.be/5ZnXq5Lky7E?t=268

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646189
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem jako marynata nadająca smak wyrobowi tak jak inne przyprawy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646203
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646204
Udostępnij na innych stronach

Jakie zadanie spełnia sos pomidorowy w wyrobach dojrzewających?

 To jest domowy sos z ostrej papryki. Prawdopodobnie papryka fermentowania.

Na pewno spełnia rolę przyprawową chociaż sądzę, że również wpisuje się w regionalną biologię procesu dojrzewania.

Te łopatki (bardziej mi pasują na karkówki) zgrabnie wchodzą do kątnic (chyba wołowych? A może wielbłądzich  :laugh: )

Co ciekawe, osłonki były moczone w wodzie z plastrami cytryn.

Bardzo fajny filmik z niesamowitymi, włoskimi klimatami.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646209
Udostępnij na innych stronach

 

 

osłonki były moczone w wodzie z plastrami cytryn.

W celu pozbycia się zapachu kątnic, czy w celu nadania dodatkowego aromatu w wyrobie końcowym, czy jedno i drugie? A może inny powód?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646224
Udostępnij na innych stronach

W tym filmiku nie mowy o sosie pomidorowym - jest tylko ze pikantny sos bez zadnych szczegolow.

Cytryny glownie dla zapachu, eventualnie leciutko kwasne srodowisko katnicy moze wspomagac lepszy wzrost plesni w poczatkowym okresie. IMO.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646231
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646236
Udostępnij na innych stronach

Widzę często porady aby moczyć kątnice w occie lub soku cytrynowym aby obniżyć niezbyt nieprzyjemny zapach kątnic.  Jest to nie tylko nie potrzebne ale kompromituje dojrzewanie.  Ten zapach zginie po krótkim czasie, ale ważniejsze ze w tradycyjnych wyrobach główne źródło bakterii Staphyllococcus Xylosus to jelita zwierzęce.  Są mało odporne na kwaśność.    

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646324
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646375
Udostępnij na innych stronach

Lonzino - przy jakim ubytku wagi kroić?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646496
Udostępnij na innych stronach

Lonzino - przy jakim ubytku wagi kroić?

 

Utrata wagi na dziś to 31.2%.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646508
Udostępnij na innych stronach

 

 

ze swiezego

Ze świeżego.

 

 

Z warkoczem i tluszczem czy bez?

Bez. Mizdrę tez zdjąłem.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646511
Udostępnij na innych stronach

Ja bym poczekał do 33-35% ,ale to jest tylko moje prywatne zdanie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646513
Udostępnij na innych stronach

Oki.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646514
Udostępnij na innych stronach

 

ze swiezego

Ze świeżego.

 

 

Z warkoczem i tluszczem czy bez?

Bez. Mizdrę tez zdjąłem.

 

Ja bym poczekał do 35-40%.  Gdy byś robił z mrożonego to już byś zaczynał z 5-8% utraty wagi. Tłusty kawałek tez mnie wagi straci.  Czekam na recenzje degustacji w bliższym czasie. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646520
Udostępnij na innych stronach

Bresaola.

90% zadowolenia :cool:

Wyszło podobnie jak z pierwszą lonzino, tak też pewnie będzie w pierwszą coppą.

"Letko" zawalona sprawa z wilgotnością. Takie początki jak się jeszcze nie wyczuło dojrzewalni.

Środek jak masło. Cienkie plasterki i jest oki, plasterki 2mm, mogłem grubość ustawić na 1.5mm.

W dojrzewalni także coppa nr. 2 i lonzino nr.2 i takie tam inne pierdoły doświadczalne. Patrząc na powierzchnię i ubytek wagi idzie git, nawet bardziej niż git, ALE nie ma co się cieszyć za bardzo, towar dopiero w 1/3 drogi dojrzewania, jakoś tak :D

Dziś składam do Wrocka zamówienie na kolejną ligawę, taką do 3 kg :D

 

post-41817-0-79121800-1574236411_thumb.jpg

 

Edytowane przez EAnna

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646532
Udostępnij na innych stronach

Wygląda bardzo dobrze, a jak Ci smakuje? Takie plasterki to już chyba ZbójoKrajalnicą kroiłeś czy się mylę :)

 

Dziś składam do Wrocka zamówienie na kolejną ligawę, taką do 3 kg

 

Dobry czas bo jest akurat promocja na ligawę w selgros, wczoraj byłem, lecz niestety były tylko małe kawałki 1,5-1,8kg więc nabyłem tylko jeden. Może na dniach dokupię jeszcze jeden. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646535
Udostępnij na innych stronach

a jak Ci smakuje?

 

Smak bardzo oki, fajnie wyczuwalny smak kminku, może tak ciut mało czosnku.

 

ZbójoKrajalnicą kroiłeś

 

No, dziś pierwsza próba generalna krojenia.

Miałem kupić Yato, gotówka była na nią odłożona. Jak już prawie zacząłem ją zmawiać to doszedłem do wniosku, że za te pieniądze będę miał tylko krajalnice i nic poza tym, a wiadomym jest, że wyroby dojrzewające to nie tylko towar cało mięśniowy. Więc zacząłem szukać używanej i kupiłem używkę, a za resztę zaoszczędzonego grosza zakupiłem sprzęt do innej produkcji dojrzewalniczej i jeszcze mi zostało grosza na inne pierdoły :cool: (na jeden sprzęt czekam w kolejce jeszcze).

Nie jestem zwolennikiem, ale też nie jestem przeciwnikiem rzeczy używanych. Podszedłem to tego praktycznie, znaczy takie 3 w 1 i dlatego jest emerytowana krajalnica Ma-Ga :D

 

post-41817-0-96506400-1574240784_thumb.jpg

[Dodano: 20 lis 2019 - 10:11]

 

 

Było w kątnicach czy w tych sztucznych osłonkach?

W kątnicy.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646541
Udostępnij na innych stronach

Piszesz że sprawa zawalona z wilgotnością. Masz na myśli przesuszone brzegi (tak to na zdjęciu wygląda choć nie mam pewności czy to nie jakieś cienie)? Ostatnio jako przyczynę wskazano nienaturalną osłonkę. Co tym razem było problemem? Masz zbyt niską wilgotność w witrynie?

 

Pytam bo ja się też z wilgotnością borykam ale w drugą stronę, wciąż jest zbyt wysoka choć minęło już 9 dni wciąż muszę ją dwa razy dziennie obniżać otwierając drzwi chłodni ale i tak po zamknięciu szybko wzrasta ponad normę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646547
Udostępnij na innych stronach

Masz na myśli przesuszone brzegi

 

To cień, kawałki wystające poza talerzyk. 

Ps. Zbóju ci z Alp już jadą do Ciebie  :D :D

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646548
Udostępnij na innych stronach

Masz na myśli przesuszone brzegi (tak to na zdjęciu wygląda

Jest minimalny pierścień, który trochę spowodował niebardzo równe obsuszanie, ale to pikuś dla mnie. Te bardziej ciemniejsze miejsca to tak jak Sivon pisał.

 

 

Masz zbyt niską wilgotność w witrynie?

Miałem na samym początku, teraz już chyba jest oki.

 

 

wa razy dziennie obniżać otwierając drzwi chłodni

Ja mam wilgotność oki, ale też otwieram 2 razy dziennie, dla samego przewietrzenia dojrzewalni, jak kiedyś EAnia pisała.

 

 

Ps. Zbóju ci z Alp już jadą do Ciebie :D

Niech przybywają... oczywiście na drinka czy cuś :laugh: :laugh: :laugh:

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646552
Udostępnij na innych stronach

 

 

gollum, dnia 20 List 2019 - 10:29, napisał: wa razy dziennie obniżać otwierając drzwi chłodni Ja mam wilgotność oki, ale też otwieram 2 razy dziennie, dla samego przewietrzenia dojrzewalni, jak kiedyś EAnia pisała.

 

Masz cały czas OK czy po wrzuceniu nowego towaru pik w górę w niebo? Jeśli tak to ile trwają te zawirowania do czasu kiedy wilgotność spadnie na tyle że trzeba używać nawilżacza?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/6/#findComment-646559
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.