Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bresaola (ligawa) nr 2 - kątnica wołowa. 2.25 kg

 

post-41817-0-95270300-1577541278_thumb.jpg

 

Coppa w pęcherzu wp. 1,11 kg.

 

post-41817-0-16250000-1577541295_thumb.jpgpost-41817-0-11352300-1577541296_thumb.jpg

 

Coppa w folii kolagenowej jadalnej. 1.117 kg.

 

post-41817-0-60756800-1577541314_thumb.jpgpost-41817-0-86047200-1577541315_thumb.jpg

 

Karkówkę rozciąłem na dwie części, żeby zobaczyć jak będzie karkówka zachowywać się w tych osłonkach.

W Poniedziałek wypada wieszanie w dojrzewalni pancetty nr. 2.

 

Na razie w witrynie jest tak:

 

post-40398-0-64016200-1577552388_thumb.jpg

 

Za chwil kilka pekluje mięska na kiełbasy zimno dymione, które będą dojrzewały w witrynie :D

Edytowane przez chudziak

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-651875
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 435
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

zrobię drugie (pierwsze trochę nie wyszło) podejście do kiełbas zimno dymionych
co znaczy - "troche nie wyszlo"?

 

Za chwil kilka pekluje mięska na kiełbasy zimno dymione, które będą dojrzewały w witrynie
miesa? proces? i jakie zmiany aby "troche lepiej wyszly " ?
[Dodano: 28 gru 2019 - 12:26]

 

 

Coppa w folii kolagenowej jadalnej. 1.117 kg.
Ile warstw tej "folii" ?

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-651932
Udostępnij na innych stronach

Aha, wiązanie coppy odbyło się sposobem "na wałek". Tak jak na filmiku kilka postów wcześniej :cool:

 

 

co znaczy - "troche nie wyszlo"?

Nie wyszły w osłonkach kolagenowych. Miescami dziura w środku. Wyszły w kątnicach baranich.

 

 

miesa? proces? i jakie zmiany aby "troche lepiej wyszly " ?

Napiszę wsio jak już zadymię. Na razie tylko peklosól. Przyprawy mam napisane jakie, ale jeszcze może się coś zmieni do Poniedziałku.

 

 

Ile warstw tej "folii" ?

Tak jak kiedyś mi pisałeś, trzy, cztery warstwy. Dałem cztery.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-651936
Udostępnij na innych stronach

"Serniczek wieprzowy" :D

post-41817-0-86659300-1577616810_thumb.jpg

 

Zamarynowałem dziś 4 kawałki słoniny podlaskiej.

Dwa kawałki sól niejodowana i przyprawa do sało kupiona na allegro.

Dwa kolejne kawałki sól niejodowana i czosnek granulowany.

 

Z przyprawą do sało.

 

post-41817-0-20977100-1577616963_thumb.jpgpost-41817-0-65520300-1577616964_thumb.jpg

 

Z czosnkiem granulowanym.

 

post-41817-0-22813700-1577617009_thumb.jpgpost-41817-0-65326800-1577617010_thumb.jpg

 

Żeby nie było, że fotomontaż :cool:

post-41817-0-64306500-1577617045_thumb.jpg

 

I do zobaczenia za 6 miesięcy :facepalm:

post-41817-0-44316700-1577617106_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652061
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będziesz

Będę, jutro.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652098
Udostępnij na innych stronach

Zaszczepiłem dziś bresaolę i dwie mała coppy, na 100 ml wody destylowanej miałem dać 0.15 g pleśni, ale zważyło mi się 0.19 g. :angel:

Nie mogłem odjąć z wagi bo ważyłem w kieliszeczku, w którym była już odrobina wody do rozpuszczenia, chyba nie będzie za silny roztwór, żeby coś się spaprało?? :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652236
Udostępnij na innych stronach

 

 

chyba nie będzie za silny roztwór, żeby coś się spaprało??

Absolutnie nie !!! :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652247
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup::D już mi lżej.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652249
Udostępnij na innych stronach

Pancetta nr 2 w kątnicy wołowej, 1.744 kg. Nie bawiłem się w zakrywanie osłonką tylko części mięsnych i cały boczek poszedł do kątnicy.

Poszyłem i posznurowałem sobie za wszystkie czasy :thumbsup:

Z każdym ręczny wiązaniem idzie coraz lepiej :D

Wiązanie "na wałek" sprawdza się idealnie.

 

post-41817-0-56027200-1577712968_thumb.jpgpost-41817-0-48388700-1577712969_thumb.jpgpost-41817-0-31867100-1577712970_thumb.jpgpost-41817-0-13014900-1577712971_thumb.jpgpost-41817-0-96175100-1577712971_thumb.jpgpost-41817-0-73918800-1577712972_thumb.jpgpost-41817-0-52186700-1577712973_thumb.jpgpost-41817-0-33011100-1577712974_thumb.jpg

 

Obrzynki idą do dzisiaj mielonego mięsa na kiełbasy zimno wędzone docelowo wiszące w dojrzewalni :cool:

 

post-41817-0-14106900-1577713100_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652266
Udostępnij na innych stronach

Pancetta nr 2 w kątnicy wołowej

 

Bardzo starannie wykonana, fajnie to wygląda.

 

na kiełbasy zimno wędzone docelowo wiszące w dojrzewalni

 

Co to za kiełbasy będziesz robił?

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652276
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo starannie wykonana, fajnie to wygląda.

Dzięki :D

 

 

Co to za kiełbasy będziesz robił?

Dwa rodzaje farszu, zimny dym i dojrzewalnia.

Już raz robiłem, ale z połowicznym sukcesem.

Jak zrobię to więcej napiszę :D

Za chwil kilka mielenie, mieszanie, nadziewanie i dymek :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652285
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasy zimno dymione, dojrzewające.

 

Karkówka – 1.47 kg

Boczek – 084 kg

Woł. I – 0.74 kg

Obrzynki peklowane z pancetty – 0.38 kg

 

Mięsa peklowane w ilości p-soli 25g/kg,  podzielone na dwie części, do jednej części dodałem czosnek gran. 4g/kg i pieprz ziołowy 2.5g/kg, do drugiej części  pieprz cz. 1.5g/kg, czosnek gran. 5g/kg, papryka cz. słodka 3g/kg, pieprz cayenne 1g/kg.

Farsz z paprykami miał iść w dwie kątnice baranie, niestety jedna pękła, więc jest jedna kątnica i osłonka fibrus, farsz z pieprzem zioł. w osłonki fibrus.

Dymienie zimne, noc w spiżarni, rano zimne dymienie i do witryny na dwa/trzy tyg. może dłużej i kolejne podwędzenie zimne i znowu dojrzewalnia do utraty wagi 35% od momentu nadziania w osłonki..

Już raz podobnie robiłem, w kątnicach baranich było oki, ale w osłonka białkowych już była lipa, znaczy miejscami w środku były dziury i farsz zrobił się szary, tam gdzie farsz był ładnie zbity było smacznie. Mam nadzieję, że w osłonkach fibrus będzie oki.

W siatkach z dużymi oczkami kiełbasa z papryką, a z małymi oczkami z pieprzem ziołowym.

Towar w Borniaku będzie się zadymiał do 23.00 :cool:

 

post-41817-0-26358000-1577729106_thumb.jpgpost-41817-0-39334900-1577729107_thumb.jpgpost-41817-0-16031600-1577729108_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652324
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy uda sie pogodzic kielbase z dojrzewalnia. Wiec zacytuje naszego "super-klasyka" - mam pochwalic czy napisac prawde?

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652381
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem czy uda sie pogodzic kielbase z dojrzewalnia

Czemu miałoby się nie udać?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652394
Udostępnij na innych stronach

Chociazby dlatego ze wedzenie (nawet zimne) to zarazem podsuszanie/suszenie zewnetrznej warstwy. Drugi aspect to "tluszcz" - -inaczej mowiac eventualne rozmazanie tluszczu, Trzeci aspect to brak cukrow do dzialania bacterii. Czwarty aspect - to prosilo sie o proces i recepture znana od setek lat w naszych ponocno- europejskich technologii - moze nastepnym razem ..... 

Zbojaszku - zastosowanie zimnego wedzenia ( w Borniaku ktorego nie znam) od chwili nabicia oslonek to zrazem stworzenie prawdopodobnie tzw. dry ring. NIemniej zycze powodzenia.....


[Dodano: 30 gru 2019 - 17:11]

 

 

StefanS, dnia 28 Gru 2019 - 12:26, napisał: miesa? proces? i jakie zmiany aby "troche lepiej wyszly " ? Napiszę wsio jak już zadymię. Na razie tylko peklosól. Przyprawy mam napisane jakie, ale jeszcze może się coś zmieni do Poniedziałku.    
szkoda ze nie napisales co planujesz

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652402
Udostępnij na innych stronach

Czemu miałoby się nie udać?

 

Poza wszystkim z prozaicznego powodu.

Zimne wędzenie  nie likwiduje drobnoustrojów wewnątrz batonu z rozdrobnionym mięsem. 

Ich rozmnażaniu zapobiega obniżenie pH (wzrost kwasowości), -

  • którego u Ciebie brakuje.

Zapobiega do czasu obsuszenia w całej objętości, które jest u Ciebie

  • utrudnione ze względu na wędzenie i utworzenie suchego pierścienia.

Rozmnożone, beztlenowe patogeny wewnątrz batonów mogą wywołać różne skutki, począwszy od gazowania (dziury w środku) a skończywszy na przymusowym posiedzeniu "na tronie".

Namnażaniu nieproszonych gości będzie sprzyjała temperatura dojrzewalni.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652403
Udostępnij na innych stronach

Następnego razu spróbuj jelita wołowego +/-4cm max, będzie ci łatwiej wyczuć czy w środku nie ma bąbla powietrza po suszeniu ( dojrzewaniu)

Po wędzeniu zimnym bym nie za długo czekał z dojrzewaniem.

Powodzenia ????????????

 

Dodam że karkówka , wołowina i w połowie boczek się skurczą i powstanie pustość, ja bym dodał grubo zmielonego twardego tłuszczu pół na pół z mięsem przy takiej średnicy.

Ale to tylko moje 5 groszy.

Edytowane przez Mesch
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652428
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wam za porady :D

 

 

 

szkoda ze nie napisales co planujesz

Ja czasami tak mam :cool:

 

 

spróbuj jelita wołowego

Mam wołowe proste, trzymam do przyszłych salami.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652440
Udostępnij na innych stronach

Na pięterku wszystkie miejsca już zajęte :thumbsup::cool:

 

post-41817-0-62894400-1577792158_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652498
Udostępnij na innych stronach

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652739
Udostępnij na innych stronach

Pomijając Twoje błędy, czy nie, bo na dojrzewaniu się nie znam to i tak trochę zazdroszczę możliwości próbowania. Wiadomo że nie wszystkie próby będą udanie, ale na tym też polega to coś. Już dość długo przeglądam to forum i zazdrościłem własnej wędzarni, to marzenie się w końcu spełniło. Posiadanie dojrzewalni to już inna bajka jak się mieszka w bloku z racji braku miejsca( może kiedyś :) ). Piękne wyroby robisz i życzę szczerze jak najmniej wpadek :).

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652747
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piękne wyroby robisz i życzę szczerze jak najmniej wpadek :).

Dzięki bardzo :D

Na błędach człowiek się uczy... szczególnie ja, ale ja tak mam :angel::cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652750
Udostępnij na innych stronach

Zasoliłem dziś po Gonzowemu mały kawałek "złota podlaskiego" :cool:

Jak sól stanie się mokra to wymieniam na suchą tyle razy do momentu, aż sól przestanie łapać wilgoć. Gonzo pisał, że w zasadzie to wymiana soli raz wystarczy. Słoninę trzeba zasypać całą solą i się nie przejmować

Do soli można dodać przyprawy typu pieprz, zioło angielskie, pokruszony listek bobkowy, jakie kto lubi.

 

post-41817-0-38818800-1578209945_thumb.jpgpost-41817-0-84919300-1578209946_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-653174
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.