Zbój Madej Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Bresaola (ligawa) nr 2 - kątnica wołowa. 2.25 kg Coppa w pęcherzu wp. 1,11 kg. Coppa w folii kolagenowej jadalnej. 1.117 kg. Karkówkę rozciąłem na dwie części, żeby zobaczyć jak będzie karkówka zachowywać się w tych osłonkach.W Poniedziałek wypada wieszanie w dojrzewalni pancetty nr. 2. Na razie w witrynie jest tak: Za chwil kilka pekluje mięska na kiełbasy zimno dymione, które będą dojrzewały w witrynie Edytowane 28 Grudnia 2019 przez chudziak Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-651875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 28 Grudnia 2019 zrobię drugie (pierwsze trochę nie wyszło) podejście do kiełbas zimno dymionych co znaczy - "troche nie wyszlo"? Za chwil kilka pekluje mięska na kiełbasy zimno dymione, które będą dojrzewały w witrynie miesa? proces? i jakie zmiany aby "troche lepiej wyszly " ?[Dodano: 28 gru 2019 - 12:26] Coppa w folii kolagenowej jadalnej. 1.117 kg. Ile warstw tej "folii" ? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-651932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Aha, wiązanie coppy odbyło się sposobem "na wałek". Tak jak na filmiku kilka postów wcześniej co znaczy - "troche nie wyszlo"?Nie wyszły w osłonkach kolagenowych. Miescami dziura w środku. Wyszły w kątnicach baranich. miesa? proces? i jakie zmiany aby "troche lepiej wyszly " ?Napiszę wsio jak już zadymię. Na razie tylko peklosól. Przyprawy mam napisane jakie, ale jeszcze może się coś zmieni do Poniedziałku. Ile warstw tej "folii" ?Tak jak kiedyś mi pisałeś, trzy, cztery warstwy. Dałem cztery. Edytowane 28 Grudnia 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-651936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 29 Grudnia 2019 "Serniczek wieprzowy" Zamarynowałem dziś 4 kawałki słoniny podlaskiej.Dwa kawałki sól niejodowana i przyprawa do sało kupiona na allegro.Dwa kolejne kawałki sól niejodowana i czosnek granulowany. Z przyprawą do sało. Z czosnkiem granulowanym. Żeby nie było, że fotomontaż I do zobaczenia za 6 miesięcy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Będziesz zaszczepiał czy czekał aż się samo zakazi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Będziesz Będę, jutro. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zaszczepiłem dziś bresaolę i dwie mała coppy, na 100 ml wody destylowanej miałem dać 0.15 g pleśni, ale zważyło mi się 0.19 g. Nie mogłem odjąć z wagi bo ważyłem w kieliszeczku, w którym była już odrobina wody do rozpuszczenia, chyba nie będzie za silny roztwór, żeby coś się spaprało?? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 30 Grudnia 2019 chyba nie będzie za silny roztwór, żeby coś się spaprało?? Absolutnie nie !!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 30 Grudnia 2019 już mi lżej. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Pancetta nr 2 w kątnicy wołowej, 1.744 kg. Nie bawiłem się w zakrywanie osłonką tylko części mięsnych i cały boczek poszedł do kątnicy.Poszyłem i posznurowałem sobie za wszystkie czasy Z każdym ręczny wiązaniem idzie coraz lepiej Wiązanie "na wałek" sprawdza się idealnie. Obrzynki idą do dzisiaj mielonego mięsa na kiełbasy zimno wędzone docelowo wiszące w dojrzewalni Edytowane 30 Grudnia 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Pancetta nr 2 w kątnicy wołowej Bardzo starannie wykonana, fajnie to wygląda. na kiełbasy zimno wędzone docelowo wiszące w dojrzewalni Co to za kiełbasy będziesz robił? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Bardzo starannie wykonana, fajnie to wygląda. Dzięki Co to za kiełbasy będziesz robił? Dwa rodzaje farszu, zimny dym i dojrzewalnia.Już raz robiłem, ale z połowicznym sukcesem.Jak zrobię to więcej napiszę Za chwil kilka mielenie, mieszanie, nadziewanie i dymek Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Kiełbasy zimno dymione, dojrzewające. Karkówka – 1.47 kgBoczek – 084 kgWoł. I – 0.74 kgObrzynki peklowane z pancetty – 0.38 kg Mięsa peklowane w ilości p-soli 25g/kg, podzielone na dwie części, do jednej części dodałem czosnek gran. 4g/kg i pieprz ziołowy 2.5g/kg, do drugiej części pieprz cz. 1.5g/kg, czosnek gran. 5g/kg, papryka cz. słodka 3g/kg, pieprz cayenne 1g/kg.Farsz z paprykami miał iść w dwie kątnice baranie, niestety jedna pękła, więc jest jedna kątnica i osłonka fibrus, farsz z pieprzem zioł. w osłonki fibrus.Dymienie zimne, noc w spiżarni, rano zimne dymienie i do witryny na dwa/trzy tyg. może dłużej i kolejne podwędzenie zimne i znowu dojrzewalnia do utraty wagi 35% od momentu nadziania w osłonki..Już raz podobnie robiłem, w kątnicach baranich było oki, ale w osłonka białkowych już była lipa, znaczy miejscami w środku były dziury i farsz zrobił się szary, tam gdzie farsz był ładnie zbity było smacznie. Mam nadzieję, że w osłonkach fibrus będzie oki.W siatkach z dużymi oczkami kiełbasa z papryką, a z małymi oczkami z pieprzem ziołowym.Towar w Borniaku będzie się zadymiał do 23.00 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Nie wiem czy uda sie pogodzic kielbase z dojrzewalnia. Wiec zacytuje naszego "super-klasyka" - mam pochwalic czy napisac prawde? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Pisz pisz bo też kiełbasę zrobiłem i powiesiłem w dojrzewalnię. Tyle że bez dymienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Nie wiem czy uda sie pogodzic kielbase z dojrzewalnia Czemu miałoby się nie udać? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Chociazby dlatego ze wedzenie (nawet zimne) to zarazem podsuszanie/suszenie zewnetrznej warstwy. Drugi aspect to "tluszcz" - -inaczej mowiac eventualne rozmazanie tluszczu, Trzeci aspect to brak cukrow do dzialania bacterii. Czwarty aspect - to prosilo sie o proces i recepture znana od setek lat w naszych ponocno- europejskich technologii - moze nastepnym razem ..... Zbojaszku - zastosowanie zimnego wedzenia ( w Borniaku ktorego nie znam) od chwili nabicia oslonek to zrazem stworzenie prawdopodobnie tzw. dry ring. NIemniej zycze powodzenia.....[Dodano: 30 gru 2019 - 17:11] StefanS, dnia 28 Gru 2019 - 12:26, napisał: miesa? proces? i jakie zmiany aby "troche lepiej wyszly " ? Napiszę wsio jak już zadymię. Na razie tylko peklosól. Przyprawy mam napisane jakie, ale jeszcze może się coś zmieni do Poniedziałku. szkoda ze nie napisales co planujesz Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Czemu miałoby się nie udać? Poza wszystkim z prozaicznego powodu.Zimne wędzenie nie likwiduje drobnoustrojów wewnątrz batonu z rozdrobnionym mięsem. Ich rozmnażaniu zapobiega obniżenie pH (wzrost kwasowości), -którego u Ciebie brakuje.Zapobiega do czasu obsuszenia w całej objętości, które jest u Ciebieutrudnione ze względu na wędzenie i utworzenie suchego pierścienia.Rozmnożone, beztlenowe patogeny wewnątrz batonów mogą wywołać różne skutki, począwszy od gazowania (dziury w środku) a skończywszy na przymusowym posiedzeniu "na tronie".Namnażaniu nieproszonych gości będzie sprzyjała temperatura dojrzewalni. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 31 Grudnia 2019 (edytowane) Następnego razu spróbuj jelita wołowego +/-4cm max, będzie ci łatwiej wyczuć czy w środku nie ma bąbla powietrza po suszeniu ( dojrzewaniu) Po wędzeniu zimnym bym nie za długo czekał z dojrzewaniem.Powodzenia ???????????? Dodam że karkówka , wołowina i w połowie boczek się skurczą i powstanie pustość, ja bym dodał grubo zmielonego twardego tłuszczu pół na pół z mięsem przy takiej średnicy.Ale to tylko moje 5 groszy. Edytowane 31 Grudnia 2019 przez Mesch Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 31 Grudnia 2019 (edytowane) Dzięki wam za porady szkoda ze nie napisales co planujesz Ja czasami tak mam spróbuj jelita wołowego Mam wołowe proste, trzymam do przyszłych salami. Edytowane 31 Grudnia 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Na pięterku wszystkie miejsca już zajęte Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Edytowane 1 Stycznia 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Pomijając Twoje błędy, czy nie, bo na dojrzewaniu się nie znam to i tak trochę zazdroszczę możliwości próbowania. Wiadomo że nie wszystkie próby będą udanie, ale na tym też polega to coś. Już dość długo przeglądam to forum i zazdrościłem własnej wędzarni, to marzenie się w końcu spełniło. Posiadanie dojrzewalni to już inna bajka jak się mieszka w bloku z racji braku miejsca( może kiedyś ). Piękne wyroby robisz i życzę szczerze jak najmniej wpadek . Edytowane 1 Stycznia 2020 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Piękne wyroby robisz i życzę szczerze jak najmniej wpadek . Dzięki bardzo Na błędach człowiek się uczy... szczególnie ja, ale ja tak mam Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-652750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Zasoliłem dziś po Gonzowemu mały kawałek "złota podlaskiego" Jak sól stanie się mokra to wymieniam na suchą tyle razy do momentu, aż sól przestanie łapać wilgoć. Gonzo pisał, że w zasadzie to wymiana soli raz wystarczy. Słoninę trzeba zasypać całą solą i się nie przejmowaćDo soli można dodać przyprawy typu pieprz, zioło angielskie, pokruszony listek bobkowy, jakie kto lubi. Edytowane 5 Stycznia 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/12/#findComment-653174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.