Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Takie coś znalazłem to zapytam :D

 

https://www.drybagsteak.com/recipe-homemade-salame-finocchiona.php

 

Na polskie warunki może być? czy do poprawki?

 

Salami Finocchiona

 

wołowina kl. I - 900 g

wieprzowina kl. I - 900 g

tłuszcz twardy - 450 g

 

Przyprawy na 2.25 kg

 

p-sól - 55g

dekstroza - 5 g

cukier 5 g 1 łyżeczka.

czarny pieprz - 8 g

biały pieprz - 5 g

koper włoski - 7 g

czosnek - 5 g

czerwone wino - 50 ml

kultura SBL 48 - 0.5g ( w oryginale jest Bactoferm T-SPX kultura startowa 0,5 g 1/2 łyżeczki)

 

Jakie rozdrobnienie poszczególnych klas mięsa? W jakie osłonki nadziewać? Przy jakim Ph do dojrzewalni i do jakiej utraty wagi w dojrzewalni?

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653446
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 435
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Poniewaz przedstawiles "recipe in english" to masz tutaj opis z procesem - https://www.meatsandsausages.com/sausage-recipes/salami-finocchiona

a tutaj masz "kilka przepisow" do przejrzenia i wyboru - https://www.meatsandsausages.com/sausage-recipes

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653460
Udostępnij na innych stronach

Tłumaczyłem translatorem. Angielskiego nie znam, ale dzięki

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653461
Udostępnij na innych stronach

- Zbujaszku - jest to mniej wiecej(niemal dokladnie) to samo co w Twoim cytowanym przepisie.

Miesa i tluszcz mielone sa na sitku 5 mm. Oslonki wolowe 50-60 mm lub fibrusowe specialnie do salami.

Fermentowanie ok 72 godzin (przy kilturze T-SPX w temp. 20*C i wilgotnosci ok 90%. W przypadku zastosowania innej kultury - musisz postapic zgodnie z jej instrukcja. Przy ilosci 4 g / kg farszu cukrow (2 g glukoza i 2 g cukier) pH zejdzie Ci do ok 5.1- 5.0.

Utrata wagi to ok 35%. 

ps. o ile mnie pamiec nie myli to czy Redzed czy Sebarod - robili juz chyba ta wedline - moze w ich kacikach jest .

Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653464
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653472
Udostępnij na innych stronach

Ze strony głównej:

salami_finocchiona


[Dodano: 07 sty 2020 - 16:13]

Wg Jondka:

FINOCCHIONA

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653475
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653477
Udostępnij na innych stronach

o ile mnie pamiec nie myli

 

 

StefanS ma dobrą pamięć ,robili... 

 

               post-45209-0-96510700-1578431783_thumb.jpg

 

Mam jeszcze jedno nierozkrojone z kwietnia 18r.

 

               post-45209-0-08836500-1578431798_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653543
Udostępnij na innych stronach

Kolejne Lonzino :D

W dojrzewalni od 14-12-2019, czyli 26 dni.

Utrata wagi 37%, dość szybko poszło :rolleyes:

Na ile mogłem na tyle obmyłem solanką 10%, trochę pleśni było.

Wygląd zewn. dla mnie bardzo oki, na przekrój cóż :rolleyes: poczekamy :D

 

post-41817-0-01454800-1578590194_thumb.jpgpost-41817-0-02556600-1578590195_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653754
Udostępnij na innych stronach

 

 

W dojrzewalni od 14-12-2019, czyli 26 dni. Utrata wagi 37%, dość szybko poszło

Bardzo mnie ciekawi (i nie tylko mnie) tak szybkie wysychanie wyrobów.

Czy mógłbyś proszę podać konkretne wartości:

  • wagę wyrobu w dniu włożenia do komory
  • wagę po 26 dniach
  • temperaturę w komorze
  • wilgotność
  • sposób wentylowania.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653812
Udostępnij na innych stronach

1320g

828g

11-13st.C

75-86% wg wskazań ESCO

wiatrak wbudowany w witrynie

Witryna wietrzona dwa razy dziennie po 10-15 min.

Czy szybsza utrata wagi może być spowodowana tym, że to był kawałek polędwicy od strony karku cięty? tam delikatniejsze mięso.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653814
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Mam anyż gwiazdki i potrzebuję jego zmielić, ale nie wiem czy mam mielić całe gwiazdki czy tylko ziarenka ze środka?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655135
Udostępnij na innych stronach

Kolejne, czwarte już Lonzino z mięsa niemrożonego i z warkoczem :D

16 dni peklowania, p-sól 30gkg, pieprz świeżo kręcony i czosnek granulowany, kątnica woł.

Jestem ciekaw w jakim tempie ta sztuka będzie tracić wilgotność :rolleyes:

 

post-41817-0-78558300-1580039154_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655151
Udostępnij na innych stronach

Wedlog mnie zmielic same ziarna anyzu, cale gwiazdki przewaznie dodaje sie cale do potraw.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655152
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wedlog mnie zmielic same ziarna anyzu

Dzięki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655154
Udostępnij na innych stronach

Cale gwiazdki rozcieram w mozdzierzu.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655158
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cale gwiazdki rozcieram w mozdzierzu.

Roztarte w moździerzu nie będą za grube do salami? Czy rozcierasz je na drobny pyłek?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655164
Udostępnij na innych stronach

 

 

Roztarte w moździerzu nie będą za grube do salami? Czy rozcierasz je na drobny pyłek?
 

trudno okreslic jak bardzo drobno - poprostu rozcieram DOBRZE... ale nie na drobny pylek...

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655172
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655174
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś posiada przepis na salami sopressata?

Czy do tego salami dodaję się wino białe lub czerwone?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655435
Udostępnij na innych stronach

Tego typu kiełbasy już robiłem, ale była częściowa wtopa w osłonkach białkowych karmel.

W osłonkach nat. znaczy kątnica barania było bardzo oki., a w białkowych w środku towar sino-szary i wielkie dziury

Teraz lepiej wyszło, ale...

 

Kiełbasy zimno dymione, „dojrzewające” wg Zbója

Karkówka – 1.47 kg
Boczek – 084 kg
Woł. I – 0.74 kg
Obrzynki peklowane z pancetty – 0.38 kg

Mięsa peklowane w ilości p-soli 25g/kg,  podzielone na dwie części, do jednej części dodałem czosnek gran. 4g/kg i pieprz ziołowy 2.5g/kg, do drugiej części  pieprz cz. 1.5g/kg, czosnek gran. 5g/kg, papryka cz. słodka 3g/kg, pieprz cayenne 1g/kg.
Farsz z paprykami miał iść w dwie kątnice baranie, niestety jedna pękła, więc jest jedna kątnica i osłonka fibrus, farsz z pieprzem zioł. w osłonki fibrus.
Dymienie zimne, noc w spiżarni, rano zimne dymienie i do witryny na dwa/trzy tyg. może dłużej i kolejne podwędzenie zimne i znowu dojrzewalnia do utraty wagi 35% od momentu nadziania w osłonki..
Już raz podobnie robiłem, w kątnicach baranich było oki, ale w osłonka białkowych już była lipa, znaczy miejscami w środku były dziury i farsz zrobił się szary, tam gdzie farsz był ładnie zbity było smacznie. Mam nadzieję, że w osłonkach fibrus będzie oki.

Pierwsza fotka podana waga przed zadymianiem, druga fotka po wyjęciu z komory.

 

post-41817-0-29414400-1580383824_thumb.jpgpost-41817-0-70183500-1580383893_thumb.jpgpost-41817-0-62511100-1580383894_thumb.jpgpost-41817-0-44952600-1580383895_thumb.jpgpost-41817-0-40513900-1580383896_thumb.jpg

 

... to jest to małe ale.

Po lewej stronie na fotce te same dwie kiełbasy ziołowe, znaczy się ten sam farsz, te same przyprawy, te same osłonki fibrusowe, w wędzarni i w komorze wisiały obok siebie, nadziane były tak samo dobrze i zwarcie, włożyłem do siatek o tym samym rozmiarze.

Co mogło pójść nie halo, że jedna sino-szara, a druga oki??

StefanS, jakiś czas temu pisałeś czemu fotek nie wstawiłem z poprzednimi kiełbasami, tamte nieudane wyglądały tak samo, a nawet większe dziury wtedy miały.

 

post-41817-0-59954900-1580384212_thumb.jpg

 

Ogólnie to polecam robienie tego typu kiełbas, ale w osłonkach naturalnych, no i wiszących w odpowiednich warunkach.

Kiełbaski cieniuchno krojone mi bardzo smakują :D

Jestem smacznie zaskoczony smakiem kiełbasy na pieprzu ziołowym :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655485
Udostępnij na innych stronach

Podobnie było u mnie- może nie az tak.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page-2?do=findComment&comment=646743

 

Odpowiedź StefanS:

 

cyt:

Tego rodzaju pekniecia powstaja w wyniku niewlasciwej pracy bacterii zwlaszcza LAB.  Zamiast tylko kwasu mlekowego jest produkowany rowniez CO2 (rozerwanie struktury) i H2O2 (woda utleniona - odbarwienia wokol "kraterow"). - to teoretycznie.

Praktycznie - niewlasciwe temperatury w czasie fermentacji lub poczatkowych dni w dojrzewalni. Zbyt duzy przeplyw powietrza, zbyt szybkie straty wody (zmiarzdzenie w gardzieli maszynki moze miec troche wplywu). Mozliwe ze zbyt duza dawka cukrow. Moze byc tez cos z kultura startowa.... IMO - tak z grubsza.

 

W pozostałych postach też zawarte sugestie .

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655521
Udostępnij na innych stronach

 

 

niewlasciwe temperatury w czasie fermentacji

Te kiełbasy nie były fermentowane tylko zadymione na zimno i do dojrzewalni poszły.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655524
Udostępnij na innych stronach

Mimo wszystko, wydaje mi sie (być może jestem w błędzie), że fermentacja wewnatrz zachodziła.....

Przy zimnym wedzeniu -a więc temp. w okolicach 15-20 st (nie wiem jak długo wedziłeś)- warunki do fermentacji były.......przynajmniej temperaturowe.

Zapewne drobnoustroje  i jakieś cukry tez sie znalazly, no i poszło.......

Poźniej, w dojrzewalni- mimo,że temp. w okolicach 11-14- to fermentacja jeszcze dobrych kilka godzin trwa..... i to moze wystarczyło.

 

To tylko takie moje odczucia- z b.skromnego doświadczenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655528
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie w jakich parametrach i dojrzewasz?  Jaka wilgotnosc w czasie wiedzenia?  I bez kultur?

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655529
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.