Zbój Madej Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Takie coś znalazłem to zapytam https://www.drybagsteak.com/recipe-homemade-salame-finocchiona.php Na polskie warunki może być? czy do poprawki? Salami Finocchiona wołowina kl. I - 900 gwieprzowina kl. I - 900 gtłuszcz twardy - 450 g Przyprawy na 2.25 kg p-sól - 55gdekstroza - 5 gcukier 5 g 1 łyżeczka.czarny pieprz - 8 gbiały pieprz - 5 gkoper włoski - 7 gczosnek - 5 gczerwone wino - 50 mlkultura SBL 48 - 0.5g ( w oryginale jest Bactoferm T-SPX kultura startowa 0,5 g 1/2 łyżeczki) Jakie rozdrobnienie poszczególnych klas mięsa? W jakie osłonki nadziewać? Przy jakim Ph do dojrzewalni i do jakiej utraty wagi w dojrzewalni? Edytowane 7 Stycznia 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Poniewaz przedstawiles "recipe in english" to masz tutaj opis z procesem - https://www.meatsandsausages.com/sausage-recipes/salami-finocchionaa tutaj masz "kilka przepisow" do przejrzenia i wyboru - https://www.meatsandsausages.com/sausage-recipes Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Tłumaczyłem translatorem. Angielskiego nie znam, ale dzięki Edytowane 7 Stycznia 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) - Zbujaszku - jest to mniej wiecej(niemal dokladnie) to samo co w Twoim cytowanym przepisie.Miesa i tluszcz mielone sa na sitku 5 mm. Oslonki wolowe 50-60 mm lub fibrusowe specialnie do salami.Fermentowanie ok 72 godzin (przy kilturze T-SPX w temp. 20*C i wilgotnosci ok 90%. W przypadku zastosowania innej kultury - musisz postapic zgodnie z jej instrukcja. Przy ilosci 4 g / kg farszu cukrow (2 g glukoza i 2 g cukier) pH zejdzie Ci do ok 5.1- 5.0.Utrata wagi to ok 35%. ps. o ile mnie pamiec nie myli to czy Redzed czy Sebarod - robili juz chyba ta wedline - moze w ich kacikach jest . Edytowane 7 Stycznia 2020 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Dzięki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Ze strony głównej:salami_finocchiona[Dodano: 07 sty 2020 - 16:13]Wg Jondka:FINOCCHIONA Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Dzięki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 7 Stycznia 2020 o ile mnie pamiec nie myli StefanS ma dobrą pamięć ,robili... Mam jeszcze jedno nierozkrojone z kwietnia 18r. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Kolejne Lonzino W dojrzewalni od 14-12-2019, czyli 26 dni.Utrata wagi 37%, dość szybko poszło Na ile mogłem na tyle obmyłem solanką 10%, trochę pleśni było.Wygląd zewn. dla mnie bardzo oki, na przekrój cóż poczekamy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 9 Stycznia 2020 W dojrzewalni od 14-12-2019, czyli 26 dni. Utrata wagi 37%, dość szybko poszło Bardzo mnie ciekawi (i nie tylko mnie) tak szybkie wysychanie wyrobów.Czy mógłbyś proszę podać konkretne wartości:wagę wyrobu w dniu włożenia do komorywagę po 26 dniachtemperaturę w komorzewilgotnośćsposób wentylowania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 10 Stycznia 2020 (edytowane) 1320g828g11-13st.C75-86% wg wskazań ESCOwiatrak wbudowany w witrynieWitryna wietrzona dwa razy dziennie po 10-15 min.Czy szybsza utrata wagi może być spowodowana tym, że to był kawałek polędwicy od strony karku cięty? tam delikatniejsze mięso. Edytowane 10 Stycznia 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-653814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Mam anyż gwiazdki i potrzebuję jego zmielić, ale nie wiem czy mam mielić całe gwiazdki czy tylko ziarenka ze środka? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Kolejne, czwarte już Lonzino z mięsa niemrożonego i z warkoczem 16 dni peklowania, p-sól 30gkg, pieprz świeżo kręcony i czosnek granulowany, kątnica woł.Jestem ciekaw w jakim tempie ta sztuka będzie tracić wilgotność Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Wedlog mnie zmielic same ziarna anyzu, cale gwiazdki przewaznie dodaje sie cale do potraw. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Wedlog mnie zmielic same ziarna anyzu Dzięki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Cale gwiazdki rozcieram w mozdzierzu. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Cale gwiazdki rozcieram w mozdzierzu. Roztarte w moździerzu nie będą za grube do salami? Czy rozcierasz je na drobny pyłek? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Roztarte w moździerzu nie będą za grube do salami? Czy rozcierasz je na drobny pyłek? trudno okreslic jak bardzo drobno - poprostu rozcieram DOBRZE... ale nie na drobny pylek... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Dzięki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Czy ktoś posiada przepis na salami sopressata?Czy do tego salami dodaję się wino białe lub czerwone? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Tego typu kiełbasy już robiłem, ale była częściowa wtopa w osłonkach białkowych karmel.W osłonkach nat. znaczy kątnica barania było bardzo oki., a w białkowych w środku towar sino-szary i wielkie dziuryTeraz lepiej wyszło, ale... Kiełbasy zimno dymione, „dojrzewające” wg ZbójaKarkówka – 1.47 kgBoczek – 084 kgWoł. I – 0.74 kgObrzynki peklowane z pancetty – 0.38 kgMięsa peklowane w ilości p-soli 25g/kg, podzielone na dwie części, do jednej części dodałem czosnek gran. 4g/kg i pieprz ziołowy 2.5g/kg, do drugiej części pieprz cz. 1.5g/kg, czosnek gran. 5g/kg, papryka cz. słodka 3g/kg, pieprz cayenne 1g/kg.Farsz z paprykami miał iść w dwie kątnice baranie, niestety jedna pękła, więc jest jedna kątnica i osłonka fibrus, farsz z pieprzem zioł. w osłonki fibrus.Dymienie zimne, noc w spiżarni, rano zimne dymienie i do witryny na dwa/trzy tyg. może dłużej i kolejne podwędzenie zimne i znowu dojrzewalnia do utraty wagi 35% od momentu nadziania w osłonki..Już raz podobnie robiłem, w kątnicach baranich było oki, ale w osłonka białkowych już była lipa, znaczy miejscami w środku były dziury i farsz zrobił się szary, tam gdzie farsz był ładnie zbity było smacznie. Mam nadzieję, że w osłonkach fibrus będzie oki.Pierwsza fotka podana waga przed zadymianiem, druga fotka po wyjęciu z komory. ... to jest to małe ale.Po lewej stronie na fotce te same dwie kiełbasy ziołowe, znaczy się ten sam farsz, te same przyprawy, te same osłonki fibrusowe, w wędzarni i w komorze wisiały obok siebie, nadziane były tak samo dobrze i zwarcie, włożyłem do siatek o tym samym rozmiarze.Co mogło pójść nie halo, że jedna sino-szara, a druga oki??StefanS, jakiś czas temu pisałeś czemu fotek nie wstawiłem z poprzednimi kiełbasami, tamte nieudane wyglądały tak samo, a nawet większe dziury wtedy miały. Ogólnie to polecam robienie tego typu kiełbas, ale w osłonkach naturalnych, no i wiszących w odpowiednich warunkach.Kiełbaski cieniuchno krojone mi bardzo smakują Jestem smacznie zaskoczony smakiem kiełbasy na pieprzu ziołowym Edytowane 30 Stycznia 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Podobnie było u mnie- może nie az tak. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page-2?do=findComment&comment=646743 Odpowiedź StefanS: cyt:Tego rodzaju pekniecia powstaja w wyniku niewlasciwej pracy bacterii zwlaszcza LAB. Zamiast tylko kwasu mlekowego jest produkowany rowniez CO2 (rozerwanie struktury) i H2O2 (woda utleniona - odbarwienia wokol "kraterow"). - to teoretycznie.Praktycznie - niewlasciwe temperatury w czasie fermentacji lub poczatkowych dni w dojrzewalni. Zbyt duzy przeplyw powietrza, zbyt szybkie straty wody (zmiarzdzenie w gardzieli maszynki moze miec troche wplywu). Mozliwe ze zbyt duza dawka cukrow. Moze byc tez cos z kultura startowa.... IMO - tak z grubsza. W pozostałych postach też zawarte sugestie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 30 Stycznia 2020 niewlasciwe temperatury w czasie fermentacji Te kiełbasy nie były fermentowane tylko zadymione na zimno i do dojrzewalni poszły. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Mimo wszystko, wydaje mi sie (być może jestem w błędzie), że fermentacja wewnatrz zachodziła.....Przy zimnym wedzeniu -a więc temp. w okolicach 15-20 st (nie wiem jak długo wedziłeś)- warunki do fermentacji były.......przynajmniej temperaturowe.Zapewne drobnoustroje i jakieś cukry tez sie znalazly, no i poszło.......Poźniej, w dojrzewalni- mimo,że temp. w okolicach 11-14- to fermentacja jeszcze dobrych kilka godzin trwa..... i to moze wystarczyło. To tylko takie moje odczucia- z b.skromnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Dokładnie w jakich parametrach i dojrzewasz? Jaka wilgotnosc w czasie wiedzenia? I bez kultur? Edytowane 30 Stycznia 2020 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/13/#findComment-655529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.