Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 233
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zajrzyj moze tutaj najpierw zanim zaczniesz wyciagac dalsze wnioski - i innym tez moze sie przydac (wielokrotnosc pryskania nie ma nic do rzeczy) -plesnie i moulds nie metabolizuja w zasadzie cukrow. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/

Dodanie szczypty dextrozy/glukozu do bakteryjnych kultur startowych jest bardzo wskazane, natomiast dodanie do P. nalgiovence nie wspomoze i nie zaszkodzi. IMO.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646399
Udostępnij na innych stronach

 

 

plesnie i moulds nie metabolizuja w zasadzie cukrow.

 

????????

 

Nie jestem naukowcem w tej dziedzinie,  ale nie ma sporów że pleśnie Penicillium (w tym P. Nalgiovense) metabolizują  cukry. Tak właśnie powstaje penicylina. Jest produktem fermentacji pleśni Pennicilium za pomocą cukru. Zgadzam się, że nie obowiazuje dodatek cukru do zawieszonego startera pleśni, ponieważ będzie on metabolizował prawie każdą materię organiczną, ale również łatwo odżywia się cukrem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646404
Udostępnij na innych stronach

Chce uniknac nieporozumien i dalszej dyskusji a szczegolnie juz takiego rozumienia i przedstawic powod moich wpisow - najwazniejsze co cytuje -

 

Do tej rozpuszczonej pleśni dodaj szczyptę dekstrozy.

 

 

a ta szczypta too ile? bo jeden doda ciut a inny pol lyzeczki i wowczas zamiast plesni moze miec oslizla wedline np.

 



No ja dwa razy niby ale bez tej dekstrozy. Skoro ona jest startową pożywką dla grzybni to może wystartować później. Zobaczymy.

 



 

bez tej dekstrozy. Skoro ona jest startową pożywką dla grzybni

Nie jest.

 

 



Tak zrozumiałem pezedwczorajszy post kol. redzed.

Glukoza/dextroza nie jest pozywka dla plesni szczegolnie w produkcji wedlin dojrzewajacych.. plesnie do wyjscia ze stanu "uspienia w zamrazalniku" potrzebuja tylko wilgoci i temperatury. Do rozwoju potzrebuja materii organicznej. NIe maja najmniejszych szans z bacteriami w walce o cukier. Dosypanie porzadnej "szczypty" glukozy moze przyniesc odwrotny efekt niz plesn na oslonkach. I tutaj mamy pelna zgodnosc.

Zgadzam się, że nie obowiazuje dodatek cukru do zawieszonego startera pleśni, ponieważ będzie on metabolizował prawie każdą materię organiczną,

1. Glukoza/dextroza nie jest taka konieczna (dobrze miec ale bez niej tez nic sie nie stanie). Powod - ponad 90 % saszetki to wlasnie glukoza ktora jest "nosnikiem dla bacterii (ilosc bacterii lub zarodnikow plesni to dziesietne czesci grama w tej saszetce) stad jest jej wystarczajaca ilosc do ilosci bacterii czy plesni.

 

Aby jednak nie byc goloslownym to w przypadku penicillum jest male ale -

Tak właśnie powstaje penicylina. Jest produktem fermentacji pleśni Pennicilium za pomocą cukru.

 

cytat [...] - The available carbon sources are also important: glucose inhibits penicillin production, whereas lactose does not. The pH and the levels of nitrogen, lysine, phosphate, and oxygen of the batches must also be carefully controlled. 

Warunki fermentacji penicillum w laboratoriach to zupelnie inna bajka.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646445
Udostępnij na innych stronach

cytat [...] - The available carbon sources

 

Pochodzi z książki  (strona 343): 

Handbook of Research on Medicinal Chemistry: Innovations and Methodologies

pod redakcją Debarshi Kar Mahapatra, Sanjay

 

Opis produkcji penicyliny znajdziemy TUTAJ.

  • Aby wyprodukować penicylinę używa się Panicylium chrysogenum lub Penicylium notatum.
  • Źródło węgla: mieszanka glukozy i laktozy.
  • Źródło azotu:  azotan amonu oraz namok kukurydziany.
  • Metoda:  wgłębna.
  • Produkcja odbywa się w bioreaktorach z mieszaniem i napowietrzaniem ze możliwością dozowania pożywek i kontroli pH.

  Co najważniejsze: źródła węgla muszą być w precyzyjnej równowadze. Glukoza hamuje rozwój pleśni, laktoza wręcz przeciwnie.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646456
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam że się wtrącam ale chyba coś się zaczyna tu dziać. Czy to jest to o co chodzi czy na razie to tylko ja widzę bo bardzo bym chciał żeby się udało?

post-99181-0-33159900-1574182466_thumb.jpg

post-99181-0-69808600-1574182487_thumb.jpg

post-99181-0-68927900-1574182509_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646459
Udostępnij na innych stronach

 

 

coś się zaczyna tu dziać

Tak. Pojawiają się kropelki pleśni. :clap: 

Widać ponadto pewne zmatowienie osłonek.  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646463
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie.Moim zdaniem idzie ku dobremu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646464
Udostępnij na innych stronach

Zaczyna się .... :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646469
Udostępnij na innych stronach

Z okazji pierwszej pleśni, mus polać po jednym :rolleyes::D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646500
Udostępnij na innych stronach

Stefan ja takze chce unikac nieporuzumien. Bez problemu akceptuje prawie wszystko co okresliles w tym temacie. Ale zdanie ze plesnie nie metabolizuja cukry jest bledne. I tylko o to mi chodzilo.

 

 

 

Sent from my SM-J250M using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646506
Udostępnij na innych stronach

Chris - faktycznie uzylem blednego okreslenia. Niemniej musze sie takze przyznac ze zostalo to zrobione ze swoista premedytacja i zamiarem uzycia tego okreslenia..

Ale mimo wszystko to plesn @gollum-a rozwija sie mimo braku glukozy

Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646516
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z okazji pierwszej pleśni, mus polać po jednym :rolleyes::D :D

 

 

Wojtek ,  ja mogę tylko prosić żebyście zezwolili mnie  Wam polać . :blush::)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646517
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtek , ja mogę tylko prosić żebyście zezwolili mnie Wam polać

Pozwolenie moje masz :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646529
Udostępnij na innych stronach

Z tematu zbójomadejowego już wiem że w przypadku schabu mam uzyskać około 33-35% utraty masy. A poradźcie ile powinno być w przypadku ligawy?

 

Jak często ważyć towar? To pierwszy raz i nie wiem w jakim tempie ten proces przebiega.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646539
Udostępnij na innych stronach

 

 

35% utraty masy

To jest % zalecany przez kolegów co to dłużej się w to bawią. Perszing pisał też, żeby nie kroić tylko na 3-4 tyg. do próżni całą sztukę zapakować i ja tak zrobię z polędwicą, zostało mi jeszcze 3.8%.

 

 

ile powinno być w przypadku ligawy?

Czytałem, że 33%, ale jak widać u Sivona 37% też nie jest za dużo.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646543
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ligawy wiszą dwie a schaby czter

No to git, masz na czym sprawdzić kilka wariantów, który lepiej Tobie podchodzi smakowo :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646546
Udostępnij na innych stronach

Jedni lubią bardziej przesuszone inni mniej Sami musicie metodą prób i błędów dojść do własnego smaku.To co my podajemy to są wartosci w których możecie się zmieścić ,ale obowiązku nie ma.Ja oprócz utraty wagi sprawdzam twardość szczególnie salami ręką.Milej zabawy i eksperymentujcie bo w tej zabawie teoria jest ważna ,ale praktyka moim zdaniem jest równie ważna Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646566
Udostępnij na innych stronach

Ale szybko ta pleśń rośnie. Szok, minęła doba a różnica jest ogromna. W przyrodzie drzemie ogromna siła przecież tego proszku odmierzyłem 0,1 grama a i tak większość roztworu poszła do kibla...

 

post-40040-0-59051300-1574274964_thumb.jpg  post-40040-0-41809600-1574274975_thumb.jpg  post-40040-0-82812100-1574274988_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646600
Udostępnij na innych stronach

Aniu, widzę że obróciłaś moje zdjęcia i bardzo dziękuję. Powiedz mi proszę czy ja coś źle robię że mi się wstawiają "na leżąco" czy po prostu tak działa forum i z poziomu użytkownika inaczej się po prostu nie da i musi być interwencja moderatora żeby to wyglądało jak należy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646636
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy ja coś źle robię że mi się wstawiają "na leżąco"

Wstawiasz po prostu "leżące" zdjęcia, takie są w Twoim komputerze.

Nie widzisz tego na swoim monitorze bo komputer automatycznie je pionuje.

Najlepiej wcześniej trochę obrobić zdjęcie w programie graficznym, czyli po otwarciu np je poobracać i zapisać jako nowe. 

Jeszcze jedna sprawa.

Każde załączone do posta zdjęcie możesz wstawić w miejscu kursora w tekście.

Po prawej stronie miniaturki dołączonego zdjęcia masz komendę: "dodaj do wpisu/usuń".

Naciśnięcie "dodaj do wpisu" przenosi zdjęcie w miejsce kursora.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646675
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.