gollum Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 18 Listopada 2019 Tak zrozumiałem pezedwczorajszy post kol. redzed. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zajrzyj moze tutaj najpierw zanim zaczniesz wyciagac dalsze wnioski - i innym tez moze sie przydac (wielokrotnosc pryskania nie ma nic do rzeczy) -plesnie i moulds nie metabolizuja w zasadzie cukrow. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/Dodanie szczypty dextrozy/glukozu do bakteryjnych kultur startowych jest bardzo wskazane, natomiast dodanie do P. nalgiovence nie wspomoze i nie zaszkodzi. IMO. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 19 Listopada 2019 plesnie i moulds nie metabolizuja w zasadzie cukrow. ???????? Nie jestem naukowcem w tej dziedzinie, ale nie ma sporów że pleśnie Penicillium (w tym P. Nalgiovense) metabolizują cukry. Tak właśnie powstaje penicylina. Jest produktem fermentacji pleśni Pennicilium za pomocą cukru. Zgadzam się, że nie obowiazuje dodatek cukru do zawieszonego startera pleśni, ponieważ będzie on metabolizował prawie każdą materię organiczną, ale również łatwo odżywia się cukrem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 19 Listopada 2019 Chce uniknac nieporozumien i dalszej dyskusji a szczegolnie juz takiego rozumienia i przedstawic powod moich wpisow - najwazniejsze co cytuje - Do tej rozpuszczonej pleśni dodaj szczyptę dekstrozy. a ta szczypta too ile? bo jeden doda ciut a inny pol lyzeczki i wowczas zamiast plesni moze miec oslizla wedline np. No ja dwa razy niby ale bez tej dekstrozy. Skoro ona jest startową pożywką dla grzybni to może wystartować później. Zobaczymy. bez tej dekstrozy. Skoro ona jest startową pożywką dla grzybniNie jest. Tak zrozumiałem pezedwczorajszy post kol. redzed.Glukoza/dextroza nie jest pozywka dla plesni szczegolnie w produkcji wedlin dojrzewajacych.. plesnie do wyjscia ze stanu "uspienia w zamrazalniku" potrzebuja tylko wilgoci i temperatury. Do rozwoju potzrebuja materii organicznej. NIe maja najmniejszych szans z bacteriami w walce o cukier. Dosypanie porzadnej "szczypty" glukozy moze przyniesc odwrotny efekt niz plesn na oslonkach. I tutaj mamy pelna zgodnosc.Zgadzam się, że nie obowiazuje dodatek cukru do zawieszonego startera pleśni, ponieważ będzie on metabolizował prawie każdą materię organiczną,1. Glukoza/dextroza nie jest taka konieczna (dobrze miec ale bez niej tez nic sie nie stanie). Powod - ponad 90 % saszetki to wlasnie glukoza ktora jest "nosnikiem dla bacterii (ilosc bacterii lub zarodnikow plesni to dziesietne czesci grama w tej saszetce) stad jest jej wystarczajaca ilosc do ilosci bacterii czy plesni. Aby jednak nie byc goloslownym to w przypadku penicillum jest male ale -Tak właśnie powstaje penicylina. Jest produktem fermentacji pleśni Pennicilium za pomocą cukru. cytat [...] - The available carbon sources are also important: glucose inhibits penicillin production, whereas lactose does not. The pH and the levels of nitrogen, lysine, phosphate, and oxygen of the batches must also be carefully controlled. Warunki fermentacji penicillum w laboratoriach to zupelnie inna bajka. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) cytat [...] - The available carbon sources Pochodzi z książki (strona 343): Handbook of Research on Medicinal Chemistry: Innovations and Methodologiespod redakcją Debarshi Kar Mahapatra, Sanjay Opis produkcji penicyliny znajdziemy TUTAJ.Aby wyprodukować penicylinę używa się Panicylium chrysogenum lub Penicylium notatum.Źródło węgla: mieszanka glukozy i laktozy.Źródło azotu: azotan amonu oraz namok kukurydziany.Metoda: wgłębna.Produkcja odbywa się w bioreaktorach z mieszaniem i napowietrzaniem ze możliwością dozowania pożywek i kontroli pH. Co najważniejsze: źródła węgla muszą być w precyzyjnej równowadze. Glukoza hamuje rozwój pleśni, laktoza wręcz przeciwnie. Edytowane 19 Listopada 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 19 Listopada 2019 Przepraszam że się wtrącam ale chyba coś się zaczyna tu dziać. Czy to jest to o co chodzi czy na razie to tylko ja widzę bo bardzo bym chciał żeby się udało? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 19 Listopada 2019 coś się zaczyna tu dziać Tak. Pojawiają się kropelki pleśni. Widać ponadto pewne zmatowienie osłonek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) Spokojnie.Moim zdaniem idzie ku dobremu. Edytowane 19 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 19 Listopada 2019 Jes jes jes!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zaczyna się .... Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 19 Listopada 2019 Gdyby mi ktoś kilka miesięcy temu powiedział że się ucieszę że mi wędlina spleśniała :-P :-P :-P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 19 Listopada 2019 Z okazji pierwszej pleśni, mus polać po jednym :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 19 Listopada 2019 Jak mus to mus, z tradycją dyskutował nie będę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 19 Listopada 2019 Stefan ja takze chce unikac nieporuzumien. Bez problemu akceptuje prawie wszystko co okresliles w tym temacie. Ale zdanie ze plesnie nie metabolizuja cukry jest bledne. I tylko o to mi chodzilo. Sent from my SM-J250M using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) Chris - faktycznie uzylem blednego okreslenia. Niemniej musze sie takze przyznac ze zostalo to zrobione ze swoista premedytacja i zamiarem uzycia tego okreslenia..Ale mimo wszystko to plesn @gollum-a rozwija sie mimo braku glukozy Edytowane 19 Listopada 2019 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 19 Listopada 2019 Z okazji pierwszej pleśni, mus polać po jednym :D Wojtek , ja mogę tylko prosić żebyście zezwolili mnie Wam polać . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 20 Listopada 2019 Wojtek , ja mogę tylko prosić żebyście zezwolili mnie Wam polać Pozwolenie moje masz Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 20 Listopada 2019 Z tematu zbójomadejowego już wiem że w przypadku schabu mam uzyskać około 33-35% utraty masy. A poradźcie ile powinno być w przypadku ligawy? Jak często ważyć towar? To pierwszy raz i nie wiem w jakim tempie ten proces przebiega. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 20 Listopada 2019 35% utraty masy To jest % zalecany przez kolegów co to dłużej się w to bawią. Perszing pisał też, żeby nie kroić tylko na 3-4 tyg. do próżni całą sztukę zapakować i ja tak zrobię z polędwicą, zostało mi jeszcze 3.8%. ile powinno być w przypadku ligawy? Czytałem, że 33%, ale jak widać u Sivona 37% też nie jest za dużo. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 20 Listopada 2019 No dobra. Ligawy wiszą dwie a schaby cztery więc paprobujem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 20 Listopada 2019 Ligawy wiszą dwie a schaby czter No to git, masz na czym sprawdzić kilka wariantów, który lepiej Tobie podchodzi smakowo Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Jedni lubią bardziej przesuszone inni mniej Sami musicie metodą prób i błędów dojść do własnego smaku.To co my podajemy to są wartosci w których możecie się zmieścić ,ale obowiązku nie ma.Ja oprócz utraty wagi sprawdzam twardość szczególnie salami ręką.Milej zabawy i eksperymentujcie bo w tej zabawie teoria jest ważna ,ale praktyka moim zdaniem jest równie ważna Edytowane 20 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Ale szybko ta pleśń rośnie. Szok, minęła doba a różnica jest ogromna. W przyrodzie drzemie ogromna siła przecież tego proszku odmierzyłem 0,1 grama a i tak większość roztworu poszła do kibla... Edytowane 20 Listopada 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 21 Listopada 2019 Aniu, widzę że obróciłaś moje zdjęcia i bardzo dziękuję. Powiedz mi proszę czy ja coś źle robię że mi się wstawiają "na leżąco" czy po prostu tak działa forum i z poziomu użytkownika inaczej się po prostu nie da i musi być interwencja moderatora żeby to wyglądało jak należy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 21 Listopada 2019 czy ja coś źle robię że mi się wstawiają "na leżąco" Wstawiasz po prostu "leżące" zdjęcia, takie są w Twoim komputerze.Nie widzisz tego na swoim monitorze bo komputer automatycznie je pionuje.Najlepiej wcześniej trochę obrobić zdjęcie w programie graficznym, czyli po otwarciu np je poobracać i zapisać jako nowe. Jeszcze jedna sprawa.Każde załączone do posta zdjęcie możesz wstawić w miejscu kursora w tekście.Po prawej stronie miniaturki dołączonego zdjęcia masz komendę: "dodaj do wpisu/usuń".Naciśnięcie "dodaj do wpisu" przenosi zdjęcie w miejsce kursora. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/7/#findComment-646675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.