Skocz do zawartości

Z domowej dojrzewalni ... i nie tylko


Rekomendowane odpowiedzi

Salami wygląda ładnie ale ja bym nie robił takiego ślimaka bo w miejscach styku będzie gorzej  pozbywał się wody.Taki baton powiesiłbym za dwa końce.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/9/#findComment-702564
Udostępnij na innych stronach

W założeniu miala być "spirala" ....ale brakło :facepalm: miejsca w komorze .......

Robione w jelitach wiankowych, więc ladnie sie formowało w czasie nabijania.

Miałem nasunąc na drążek i tak mialo wisiec w komorze, ale z uwagi na "tlok" musiałem zmniejszyć rozmiar , stąd decyzja o plaskiej spirali.

Na szczęście równomiernie straciło wode.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/9/#findComment-702570
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

 

 

w zasadzie taka "soute"- tylko pieprz i odrobinka czosnku.

I tak dominuje zapach "dojrzewalniczy".

Piękna Coppa,  apetycznie wygląda.

Napisz, ile straciła na wadze.

Teraz zapakujesz ją zapewne próżniowo; wyrówna się wilgotność i dodatkowo skruszeje.

Czy masz możliwość zmierzenia obecnego pH?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/9/#findComment-751949
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Ponieważ dawno nic nie robiłem, a dojrzewalnia chwilowo  pusta........to zapełnię serami :-).

Na początek 2xCamblue i Camembert- już dojrzewają.

post-46412-0-02678700-1663660485_thumb.jpg

W kolejce Stilton i Gorgonzola.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/9/#findComment-788121
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Od dawna korciło mnie na zrobienie szynki z kością w calości, noga zakupiona (11 kg), a dodam, że nigdy nie robiłem.

post-46412-0-64584200-1671470518_thumb.jpg

 

Troche zgłębiłem temat, oceniłem możliwości - no  i nie zdecydowałem się na przeróbkę w całości, nogę obrobiłem, wyszła ładna "dyszka" 4 kg, + 2 mniejsze szyneczki, oczywiście też golonka , skóra i ścinki.

Peklowanie 8 dniowe, dziś podymione.

 

post-46412-0-20934200-1671470540_thumb.jpg

post-46412-0-83877100-1671470553_thumb.jpg

 

Na święta jestem prawie gotowy, tylko nie wiem czy watroba też .......

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/9/#findComment-804144
Udostępnij na innych stronach

Wygląda to wszystko bardzo smacznie

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/9/#findComment-804159
Udostępnij na innych stronach

Dzięki @Sivon :-)

 

Mam nadzieję ,że bedzie dobrze (jeszcze nie próbowałem)......kolejna nóżka powędruje do komory- nie wiem jeszcze jak ale pewno coś a'la Culatello , Fiocco, ....

Ale to już po NR.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/9/#findComment-804167
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od dawna korciło mnie na zrobienie szynki z kością w calości, noga zakupiona (11 kg)

Na stronie głównej jest przepis @Pedra (tort dla Gabi), szynki w całości robił @Wosiu - bardzo dobre. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/9/#findComment-804363
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Dziś z wędzarni a nie z dojrzewalni.......

O lewej (góra) - Krotoszyńska, baleron"zaginiony smak" w pęcherzu,  baleron bez osłonki, no i 3 szyneczki.

Jutro jeszcze biała i mozna swiętowac :-)

post-46412-0-53628200-1680691235_thumb.jpg

post-46412-0-20222200-1680691248_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/9/#findComment-825814
Udostępnij na innych stronach

Ładnie pomalowane :thumbsup::clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/9/#findComment-825821
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.