Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, quadro555 napisał(a):

nie propaguje przecież używania samej soli do wędzonek

Bardzo ładnie pokazuje różnicę i to jest dobry przekaz :thumbsup:

  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/48/#findComment-953447
Udostępnij na innych stronach

Trudno jest kogoś przekonać jak on myśli ,że chodzi tylko o kolor wędzonki. Ja swojej córce dość długo tłumaczyłem ,że kolor to jest rzecz drugorzędna a głównie chodzi o zabezpieczenie bakteriologiczne i się udało .Już nie "rozcięcza peklosoli" solą.

  • Like 1
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/48/#findComment-953606
Udostępnij na innych stronach

W dniu 13.09.2024 o 09:19, arkadiusz napisał(a):

Trudno jest kogoś przekonać jak on myśli ,że chodzi tylko o kolor wędzonki. Ja swojej córce dość długo tłumaczyłem ,że kolor to jest rzecz drugorzędna a głównie chodzi o zabezpieczenie bakteriologiczne i się udało .Już nie "rozcięcza peklosoli" solą.

Panie Arkadiuszu czyli 100 % peklosoli i nie dodajemy soli, przyznam się że zawsze starałem się troszkę ograniczać peklosól i dawałem mieszankę 60% pekli i 40% soli. Pozdrawiam miło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/48/#findComment-956481
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, miko36 napisał(a):

Panie Arkadiuszu czyli 100 % peklosoli i nie dodajemy soli, przyznam się że zawsze starałem się troszkę ograniczać peklosól i dawałem mieszankę 60% pekli i 40% soli. Pozdrawiam miło

Nie Ty jedyny i na bank nie Ty ostatni...a teraz z nową wiedzą pora brać się za robienie wędlin...☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/48/#findComment-956484
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, szrekPL napisał(a):

Nie Ty jedyny i na bank nie Ty ostatni...a teraz z nową wiedzą pora brać się za robienie wędlin...☺️

szrekPL ja cały czas robię dla siebie, ale czasem warto zapytać, kto pyta nie błądzi jak to mówią. To forum to przecież skarbnica wiedzy 😀

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/48/#findComment-956488
Udostępnij na innych stronach

59 minut temu, miko36 napisał(a):

czasem warto zapytać, kto pyta nie błądzi jak to mówią. To forum to przecież skarbnica wiedzy 😀

Dokładnie tak... Czytaj, pytaj rób... (dla siebie czy dla kogoś zawsze ten sam poziom) :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/48/#findComment-956504
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, miko36 napisał(a):

Panie Arkadiuszu czyli 100 % peklosoli i nie dodajemy soli

👍

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/48/#findComment-956587
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

,,Doktor Karolina Kowalczyk radzi koneserom wędlin, by wybierali produkty wędzone przy użyciu metod przemysłowych i zrębków drewnianych. Te wyroby są traktowane dymem, który przechodzi przez specjalny kanał wędzarniczy. Dzięki niemu można ograniczyć ilości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych dostających się do mięsa. "

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/48/#findComment-968816
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, szrekPL napisał(a):

Tak tylko ze specjalnym kanałem wędzarniczym  🤣😂

Pani Dr. się nie pomyliła, czasem warto zgłębić wiedzę :thumbsup:proponuję zapoznać się na czym polegają systemy kanałów np. z komorą odsadczą lub z systemem cyklonu oraz  skurberów. To tylko część stosowanych obecnie technologii które pomagają oczyścić dym.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/48/#findComment-968867
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Pani Dr. się nie pomyliła, czasem warto zgłębić wiedzę :thumbsup:proponuję zapoznać się na czym polegają systemy kanałów np. z komorą odsadczą lub z systemem cyklonu oraz  skurberów. To tylko część stosowanych obecnie technologii które pomagają oczyścić dym.

Skrubery znam z autopsji (posiadam w pracy 6 szt dość pokaźnych rozmiarów z 3 rzędami dysz natryskowych)  😉 a moja odpowiedź była żartobliwa jako dodatek do quadro555 😉😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/48/#findComment-968872
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy od tego jak długo "łykałeś" tablicę Mendelejewa, i jak długo jesz swoje wyroby 🙂 

 

Musisz jeszcze przyjąć jakiś współczynnik który pokaże że nadal "łykasz" Mendelejewa 😉 😁

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/48/#findComment-968909
Udostępnij na innych stronach

Do tych niezdrowych dymów, mieszanek tyrolskich itd to jeszcze należałoby dodać C2H5OH, to dopiero jest trucizna a jak ochoczo spożywana przez niektórych (zaliczam się także do tego grona) a z jaką częstotliwością i w jakich ilościach...na dodatek marnie oczyszczona w przydomowych laboratoriach.... 😉😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/48/#findComment-968912
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.