Scaut.00 Posted November 9, 2019 Report Share #1 Posted November 9, 2019 Witam.Zbudowalem swój kibelek na wzór wedzarni Andyandy. Wedzilem w nim na razie dwukrotnie starajac sie utrzymywac 45-60 stopni. Wędliny wychodzą ok, ale ciągle muszę siedzieć przy wedzarni i pilnować temp.Najpierw robię żar potem dokładam duze szczepy by się dymily. Jak odejdę na 20 min od wedzarni to albo żar się wyzarzy i temp mi spada albo jak dołożę małych kawałków do podniesienia temp- rozpala mi się i skacze ponad 60 stopni.Cały czas muszę się bawić w otwieranie, przymykanie drzwiczek paleniska zeby przydusic ogien ktory sie pojawi lub podniesc temp dodajac powietrza...Najgorsze jest dla mnie to ze non stop musze siedziec - bo jak pisalem jak odejde na 20-30 minut to albo mi temp spada ale za duzo wzrasta jak doloze malutki kawle kdrewna na zar zeby podniesc z 40tu stopni do 55Ktoś kiedy napisał że temp powinno się regulować otworami dymowymi komory wedzarniczej.1.Jak to robic?2. Czy jak przymkne otwory dymowe to temp będzie mi spadać bo będzie mniejszy cug czy wzrastać bo dym/ciepłe powietrze nie będzie miało gdzie uciekać?3. Jesli regulowac otworami dymowymi temp to nie będę miał wpływu za bardzo na swobodny przepływ dymu i jego ilosc - a chce pilnować żeby dymu było odpowiednio (ktoś gdzieś napisał że dymu powinno być tyle żeby po otwarciu drzwi było widać wedzonki przy tylnej ścianie ).Poradzcie.... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/ Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 9, 2019 Report Share #2 Posted November 9, 2019 Wędzarnia ,która posiadasz niestety wymaga ciągłego nadzoru.Jak chcesz spać a w wędzarni się wędzi to powinieneś przejść na wędzarnię elektryczną z dymogeratorem.Ja taką obecnie używam i sobie chwalę.W nocy śpię a tam się wędzi.Rano wstaję i uwędzone. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645534 Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 9, 2019 Report Share #3 Posted November 9, 2019 I to jest Arku luksus.???????? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645537 Share on other sites More sharing options...
Scaut.00 Posted November 9, 2019 Author Report Share #4 Posted November 9, 2019 wszyscy tak chwalili tu kibelki - teraz ze elektryczna lepsza Tak z ciekawosci - jaki jest koszt jakiejs nieduzej elektrycznej? i druga sprawa - odpowie ktos na moje pytania? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645540 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 9, 2019 Report Share #5 Posted November 9, 2019 (edited) Elektryczna to też kibelek.Wystarczy zamontować grzałki,kupić sterownik,i dymogenerator i zamontować w tej komorze co masz Edited November 9, 2019 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645542 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 9, 2019 Report Share #6 Posted November 9, 2019 Cały czas muszę się bawić w otwieranie, przymykanie drzwiczek paleniska zeby przydusic ogien ktory sie pojawi lub podniesc temp dodajac powietrza... Najgorsze jest dla mnie to ze non stop musze siedziec - bo jak pisalem jak odejde na 20-30 minut to albo mi temp spada ale za duzo wzrasta jak doloze malutki kawle kdrewna na zar zeby podniesc z 40tu stopni do 55 Musisz po pierwsze wyczuć swój "kibelek", ale to prawda że trzeba pilnować (z czasem coraz rzadziej). Inna bajka że właśnie o to w tym chodzi. Przynajmniej ja polubiłem swoją wędzarnię jak skończyły się zajęcia w stylu "muszę zrobić". Dłubię sobie coś na luzie i podglądam temperaturę na termometrze bezprzewodowym (a właśnie -taki termometr jest bardzo pomocny). To ma być (powtarzam, przynajmniej dla mnie) forma relaksu i odbicie od dnia codziennego. Elektrykę nie wykluczam że też sobie wstawię, tylko na razie nie widzę potrzeby.Żaru sobie narobię jak ogrzewam komorę i osuszam wędliny a następnie kładę większe kawałki (różnie, po jednym/dwie szt.)i i w miarę trzyma temperaturę (oczywiście jak nie wieje itd) Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645547 Share on other sites More sharing options...
Scaut.00 Posted November 9, 2019 Author Report Share #7 Posted November 9, 2019 A co z tym sterowaniem otworami dymowymi? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645548 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 9, 2019 Report Share #8 Posted November 9, 2019 A co z tym sterowaniem otworami dymowymi? Gdy suszę wędliny to mam uchylony dach (i często już otwarte otwory), po suszeniu zamykam dach i zostawiam tylko otwory + nieszczelności i tak jest do końca wędzenia a następnie zamykam otwory aby sobie ptaki karmnika nie zrobiły (nieszczelności niestety pozostają).Nie reguluję nimi nic (w sumie nigdy nawet nie próbowałem przymykać) Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645550 Share on other sites More sharing options...
Scaut.00 Posted November 10, 2019 Author Report Share #9 Posted November 10, 2019 Ktoś podpowie jeszcze konkretnie? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645600 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 10, 2019 Report Share #10 Posted November 10, 2019 Ktoś podpowie jeszcze konkretnie? Ale co konkretnie?Rozpalam a'la małe ognisko, dokładam drzewa i jak już jest posuszone a drzewo się przepaliło (brak ognia), przymykam dach, otwieram otwory, kładę większy kawałek na żar i leci dym. Jeśli temp. idzie w górę to rozgarniam trochę żar (w sumie bardzo rzadko musiałem to robić), jeśli temp. spada zgarniam żar w kupkę, ew. kładę małe szczapy aby maleńkim ogniem podnieść temp. Jeśli temp. się trzyma, to doglądam tylko czy jest żar. Jak się robi go mało to dokładam małe szczapy aby "produkować" nowy żar (czasem wystarczy obrócić ten większy,tlący się kawałek drzewa żarem do góry - uwaga tylko aby się nie poparzyć). A pisząc większy kawałek mam na myśli tak 1/4-1/5 części pieńka o obwodzie ok.30cm)Jeszcze jedno rozgarniając/zgarniając żar robi się to delikatnie aby ten cały syf nie pofrunął z dymem na wędliny (ogólnie wędzarnia nie lubi pośpiechu ) Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645609 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 10, 2019 Report Share #11 Posted November 10, 2019 Ja taką obecnie używam i sobie chwalę.W nocy śpię a tam się wędzi. Arek śpi a żona kołki przekłada Rano wstaję i uwędzone. I przez myszy zjedzone Arku PRZEPRAAAASZAM! To ten mr. hyde czasem ze mnie wyłazi i nie mogę się powstrzymać aby pierwszej myśli nie napisać. Ale tak się zrymowało Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645618 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 10, 2019 Report Share #12 Posted November 10, 2019 Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645619 Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 11, 2019 Report Share #13 Posted November 11, 2019 (edited) I to jest wada elektrycznej.Nie ma pretekstu żeby piwa się napić.Włożysz mięso, a ta sama wędzi...????????????Mam mini atmos, to dopiero zero roboty. Edited November 11, 2019 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645625 Share on other sites More sharing options...
waldek55 Posted November 11, 2019 Report Share #14 Posted November 11, 2019 Miro to Ty porzebujesz pretekstu , żeby się piwa napić ? Mi wystarcza ochota Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645633 Share on other sites More sharing options...
Scaut.00 Posted November 11, 2019 Author Report Share #15 Posted November 11, 2019 Czy ktoś mi odpowie z doświadczenia na pytanie 2 i 3? Zwracanie uwagę na ilość dymu czy temp.? Co tymi otworami i regulacja nimi? [Dodano: 11 lis 2019 - 16:38] Czy ktoś mi odpowie z doświadczenia na pytanie 2 i 3? Zwracanie uwagę na ilość dymu czy temp.? Co tymi otworami i regulacja nimi? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645676 Share on other sites More sharing options...
Mariusz7 Posted November 11, 2019 Report Share #16 Posted November 11, 2019 To wszystko zależy od wędzarni. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645690 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 11, 2019 Report Share #17 Posted November 11, 2019 Scaut.00 Ja skupiam się na temperaturze. Dymu jest zawsze wystarczająco Aby go tylko nie kisić (niech spokojnie przepływa - dlatego ja tych otworów nie przymykam)Dzisiaj mnie chyba przekląłeś, bo za cholerkę nie mogę ustabilizować temperatury i już jeden palec poparzony [Dodano: 11 lis 2019 - 21:02]Tak wygląda moje palenisko właśnie w tym momencie Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645698 Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted November 13, 2019 Report Share #18 Posted November 13, 2019 zy ktoś mi odpowie z doświadczenia na pytanie 2 i 3? Zwracanie uwagę na ilość dymu czy temp.? Co tymi otworami i regulacja nimi? Napiszę Ci jak ja to robię i w czym. Mam wędzarnię zrobioną ze starej beczki,ustawionej na palenisku z ośmiu warstw cegieł.Palenisko takie jak w popularnych kibelkach,cegły luźno ułożone, obsypane ziemią Na palenisku ułożona blacha z dziurą, na niej stoi beczka.Beczka w trakcie wędzenia przykryta jest kawałkiem płótna,które leży na dwóch listewkach tworzących dystans(otwory dymowe)Z każdej strony dym swobodnie przepływa. Mąż wyspawał mi szufladę którą wsuwam do paleniskai przykrywam kawałkiem blachy z nawierconymi otworami.Otwór paleniska ''zamykam'' kolejnym kawałkiem blachy.Szuflada jest na tyle duża, że swobodnie wejdzie mi do niej kilka dużych szczap drewnai wystarcza na cały czas wędzęnia.Pilnuję na początku, później zaglądam od czasu do czasu.Posiłkuję się termometrem ze zdalnym odczytem.Temperaturę regujuję od dołu,odchylam blachę robiącą za drzwiczki,płótna na beczce nie ruszam. Mam nadzieję że choć troszeczkę Ci pomogęale Ty musisz nauczyć się obsługi, kilka razy i wszystko będzie ok.Jeszcze jedna ważna sprawa...drewno używane do wędzenia musi być dobrze suchedzięki temu nawet przy niewielkim dopływie powietrza do paleniskabędzie dobrze się żarzyć i trzymać stabilną temperaturę Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645870 Share on other sites More sharing options...
wojs40 Posted November 14, 2019 Report Share #19 Posted November 14, 2019 (edited) Obecnie używam beczki z grzałką i dymogeneratorem, ale nie zawsze tak było. Mam również wymurowaną przeze mnie wędzarnię z możliwością tradycyjnego wędzenia. Bywało że temperatura skakała, raczej w dół i wymagała ciągłego dozoru. I tutaj moja inwencja twórcza dała znać o sobie, w komorze wędzarniczej zamontowałem czujnik temperatury połączony z regulatorem /takim jak stosuje się w piecach c.o./ do niego podłączony wentylator również taki jak w c.o. Wentylator zamontowany w drzwiczkach do komory spalania. Kiedy temperatura spadała poniżej zadanej /55C/ uruchamiał się wentylator i powodował większe żarzenie, a nawet pojawienie się małego płomienia w szczapach. Wentylator ustawiony na najniższym biegu, tak aby powodował tylko lekki podmuch. Temp. rośnie do zadanej i regulator wyłącza wentylator. Pewnie znajdą się prześmiewcy, ale to działało. Jeżeli to komuś pomoże i zechce wykorzystać pomysł to się cieszę. Edited November 14, 2019 by wojs40 Quote Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645912 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 14, 2019 Report Share #20 Posted November 14, 2019 Pewnie znajdą się prześmiewcy, ale to działało. Jeżeli to komuś pomoże i zechce wykorzystać pomysł to się cieszę. wojs40 a ja zapytam trochę z innej strony. Nic się nie działo tym gumowym przewodom, nie wyczułeś "gumy" w wędzonkach?Pytam, bo tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16554-ch%C5%82odziarka-z-przeznaczeniem-na-wyroby/page-2?do=findComment&comment=645987Post 32 zadałem pytanie i nikt nie zareagował. A interesowało by mnie podłączenie go tylko jako dodatkowego termometru w wędzarni (chyba że ktoś poradzi gdzie można go by było jeszcze wykorzystać)Często mamy w przepisach cyt.: dopiec wędliny w temp. 70-80'C do 68'C w środku.Mam jeden termometr i zawsze wbijam go w wędlinę a ogień palę na wyczucie. Na pewno dodatkowy termometr by pomógł/się przydał a po co wydawać jak ten regulator leży. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-645990 Share on other sites More sharing options...
wojs40 Posted November 15, 2019 Report Share #21 Posted November 15, 2019 Tak to zrobiłem, że żaden przewód nie miał styczności z wysoką temperaturą. Czujnik /sonda/ jest zamontowana w drzwiach komory za pomocą zaślepionej rurki w taki sam sposób jak montuje się w piecach c.o.Coś w tym rodzaju:https://allegro.pl/oferta/termometr-bimetal-mechaniczny-pieca-kotla-co-1-2-7638436392 W mojej beczce w której obecnie wędzę i podpiekam mam również sondy i nie mam problemu z zapachem gumy mimo że podnoszę temp do 85-90C. Przewody sond włożyłem w rurki silikonowe /tak na wszelki wypadek/, jednak same przewody odporne są na temp. do 105C i nie powinny wydzielać żadnych niepożądanych zapachów do tej temperatury. Quote Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-646011 Share on other sites More sharing options...
Wiesiek52 Posted November 1, 2024 Report Share #22 Posted November 1, 2024 Scaut.OO Odświeżę temat, bo też takiego szukałem, Mój sposób na regulację przepływu dymu i utrzymanie temperatury opisałem w moim pierwszym "występie" W temacie "Moje początki w wędzarnictwie" W skrócie - regulację przeprowadzam przez otwieranie i zamykanie drzwiczek paleniska. Ale tym procesem steruje automat , w którym zastosowałem części od ciśnieniomierza nadgarstkowego. Z kolei tym automatem steruje termostat, który mierzy temperaturę w wędzarni za pomocą sondy. Temperaturę kontroluję za pomocą termometru elektronicznego, którego sonda umieszczona jest obok sondy termostatu. Wyniki mogę oglądać na odbiorniku, który może pracować w oddaleniu do 70m od wędzarni. Kiedy zobaczę, że temperatura spadła i nie rośnie mimo otwarcia drzwiczek znaczy, że trzeba dołożyć do pieca. Dokładność tego systemu to +/- 5 stopni C od zadanej temperatury. Pomysł podsunął mi facet z YU-TUBA . On wykorzystał układ z solenoidem, który wciągał rdzeń do środka cewki, który to rdzeń za pomocą cięgna otwierał i zamykał drzwiczki, a cewką sterował termostat. Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-964647 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted November 1, 2024 Report Share #23 Posted November 1, 2024 28 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): Odświeżę temat Złota łopata za wykopanie tematu, nabijania postów ciąg dalszy Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-964653 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted November 1, 2024 Report Share #24 Posted November 1, 2024 28 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Złota łopata za wykopanie tematu, nabijania postów ciąg dalszy 11 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-964658 Share on other sites More sharing options...
Wiesiek52 Posted November 1, 2024 Report Share #25 Posted November 1, 2024 Z całym szacunkiem - jak Wy zaklepaliście swoje 35 postów? . Ja teraz specjalnie nie mam o co pytać. Szukam tematów, które mogą mnie zainteresować i jeśli mogę w czymś pomóc to źle? Jeśli jest to nabijanie postów, to jak mam inaczej zdobyć to minimum? Przecież teraz z każdym Waszym postem rośnie Wasza ranga na Forum i jakoś nikt Wam tego nie wypomina. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16585-jak-utrzymac-temperature-i-ilosc-dymu/#findComment-964681 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.