Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Smakowicie wygląda to danie... :thumbsup:  :clap:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/7/#findComment-671892
Udostępnij na innych stronach

Szpykaczka (powinna być pieczona w garnku rzymskim)jest  podobna do ziemniaków po Cabańsku, smalec (chodz ja dodałem odrobinę )został zastapiony wodą w ilosci około 400 ml  czego nie widać na zdjeciach.Natomiast zielone papryczki dodały potrawie pikantnego smaku.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/7/#findComment-671943
Udostępnij na innych stronach

Ząb czsu.
Słonina w soli czas prztrzymywania 4 miesiące-temperatura prztrzymywania 10-12 st.C
post-63315-0-76580500-1595582507_thumb.jpgpost-63315-0-08692800-1595582527_thumb.jpg
Pstrąg wędzony czas przetrzymywania 3 miesiące-temeratura przetrzymywania 10-20 st.C
post-63315-0-44517300-1595582628_thumb.jpgpost-63315-0-63385000-1595582718_thumb.jpgpost-63315-0-14290900-1595582741_thumb.jpg
Boczek i kiełbasa wędzona czs prztrzymywania min-3 lata dokładnie nie pamiętam temperatura 5-30 st.C
post-63315-0-98229000-1595582922_thumb.jpgpost-63315-0-20671800-1595582944_thumb.jpgpost-63315-0-27614900-1595582964_thumb.jpg
Na żadnym produkcie nie ma oznak pleśni ani niemiłego zapachu.Boczek barszo słony,rybka niczym słony chips,natomiast boczku wędzonego i kiełbasy nie próbowałem. :no:

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/7/#findComment-672411
Udostępnij na innych stronach

Finalnie wygląda to tak.

post-63315-0-42419600-1595610153_thumb.jpgpost-63315-0-32085600-1595610206_thumb.jpgpost-63315-0-26974100-1595610228_thumb.jpgpost-63315-0-80575500-1595610264_thumb.jpgpost-63315-0-83384600-1595610279_thumb.jpgpost-63315-0-04753300-1595610298_thumb.jpgpost-63315-0-14441900-1595610315_thumb.jpg

Nie będę chwalił ani ganił niemniej jednak zabrakło jeszcze min.1 godz pieczenia.3 godz.to za mało .Ale ogólnie nie jest źle jeżeli nie zależy komuś na chrupiącej skórce.

Bedę miał przynajmniej jakiś odnośnik do kolejnej wariacji :D

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/7/#findComment-672444
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem bardzo ładne zwłaszcza, że nie masz wglądu w sam proces pieczenia. Na upartego można dopiec w piekarniku lub na grillu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/7/#findComment-672445
Udostępnij na innych stronach

 nie masz wglądu w sam proces pieczenia. 

Może kiedyś się pokuszę dla eksperymentu upiec kawałek mięsa w glinie z użyciem termometru Meater.Zobaczę jakie zmiany temperaturowe zachodzą w mięsię oraz wokół niego.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/7/#findComment-672458
Udostępnij na innych stronach

Mój tata jak żył to mi opowiadał ,że jak szli z kolegami nad wodę to w ten sposób robili kurczaka tylko bez warzyw. Niestety nie pamiętam szczegółów. Opowieść słyszałem zanim znalazłem nasze forum. :mellow:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/7/#findComment-672461
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap:

Już zapisane :thumbsup:

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/7/#findComment-672463
Udostępnij na innych stronach

Autentyczne :D

Mój brat też tak na rożnie u swojej obecnej żony piekł kuraka, który przed chwilą jeszcze dziobał trawkę. Obtoczył go gliną ale... zapomniał go wypatroszyć :facepalm:

Oj działo się!!!

Edytowane przez Papcio

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/7/#findComment-672475
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wypatroszoonego kurczaka piecze się w glinie z pierzami,które odpadają po upieczeniu.

To jest tylko jeden ze sposobów. Ja np. wolę piec obranego i czystego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/7/#findComment-672497
Udostępnij na innych stronach

W wieku 15 lat ukradlismylismy (niestety)Z kolegami kuraka i pieklismy go w ognisku i glinie tak jak go zdobyliśmy ,w piórach i z podrobami iii... pierwsza kulinarna porażka , nie było Internetu tylko zasłyszane było że tak się robi. Potem kolejne przywlaszczenie mienia i kuraka już wypatroszonego ale z piórami ponownie w ogień i glinie efekt ,dało się zjeść. Koleja próba(wszystko na przestrzeni kilku dni bo wakacje byly) była już z kuraka pozyskanego legalnie i wyczyszczony został z piór i wnęczności potem glina i ogień jak poprzednie , smak rewelacja do tej pory nie wiem jak to się udało bo prymityw wielki ,A smak nie do odtworzenia od tamtej pory.

Jedyne czego żałuję z tamtych pierwszych kulinarnych wojaży to tych dwóch ptaków które z kolegami podprowadzilismy sąsiadowi choć to pewnie one obudziły we mnie ciąg do kotła .

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/7/#findComment-672501
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

na kamieniu.

Jakiś specjalny ten kamień? Jeśli już o tym pisałeś to podrzuć proszę link. Jeśli nie, to przybliż temat.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/7/#findComment-674754
Udostępnij na innych stronach

 

na kamieniu.

 

Jakiś specjalny ten kamień? Jeśli już o tym pisałeś to podrzuć proszę link. Jeśli nie, to przybliż temat.

To jest zwykły kawałek łupka kupiony za całe 4 złocisze na składzie z kamieniem dekoracyjnym. Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/7/#findComment-674757
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.