Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zamarynowałem ,,cukierasa'' z boczku ze skórą b/z i schabu b/k oraz kilku dodatków w postaci pieprzu czrnego oraz kolorowego,kopru,natki pietruszki,bąków cebuli i ostrej pasty paprykowej.

Jak pogoda pozwoli to będzie pieczony lub smażony na patelni na ognisku, ewentualnie w piekarniku.

Wygląda jak włoska Porchetta, którą częstuje mnie znajomy Włoch. Robiona jest w piecu i nacierana przyprawami z oliwą. Skórka jest chrupiąca, ale nie przesuszona Jestem u niego w pizzerii co tydzień i zapominam zapytać on przepis :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/17/#findComment-712228
Udostępnij na innych stronach

 

 

,,Dziki garnek''gotowy.

Czemu nazwałeś garnek dziki, czyżby wsad mięsny był z mięsa dzika lub innej dziczyzny?

 

Nie ma w nim dziczyzny,a nazwałem dlatego bo nic się w nim nie komponuje,co miałem pod ręką to wsadziłem do gara i ugotowałem.

 

,,Cukierasa'' wsadziłem na korbe ale czy napęd wytrzyma tego nie jestem pewien,w najgorszym razie skończę piczenie na kratce lub w piekarniku.

post-63315-0-68154100-1624804212_thumb.jpgpost-63315-0-65552500-1624804259_thumb.jpgpost-63315-0-99637200-1624804290_thumb.jpgpost-63315-0-67099100-1624804406_thumb.jpgpost-63315-0-33056800-1624804449_thumb.jpg

[Dodano: 27 cze 2021 - 16:55]

Cięzko będzie synchronizować temp.końcowe

post-63315-0-34684200-1624805697_thumb.jpg

post-63315-0-37316300-1624805958_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/17/#findComment-712534
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie ma w nim dziczyzny,a nazwałem dlatego bo nic się w nim nie komponuje,co miałem pod ręką to wsadziłem do gara i ugotowałem.

I to jest to :thumbsup:

Nie ma znaczenia czy się komponuje, tak powstają unikatowe smaki :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/17/#findComment-712537
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napęd nie wytrzymał,ale nie jest źle.
 

 

Nie ważne jak się zaczyna, ważne jak się kończy  :facepalm:

Ten zestaw z przyjemnością bym przygarnęła , nie wspomnę o talerzu drewnianym  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/17/#findComment-712599
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie jest źle.

A jak oceniasz miękkość i soczystość dwóch podstawowych składników rolady?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/17/#findComment-712600
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napęd nie wytrzymał,ale nie jest źle.

Napęd wiedział kiedy zakończyć pieczenie :) , wygląda bardzo ładnie, skórka upieczona na chrupko :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/17/#findComment-712635
Udostępnij na innych stronach

 

nie jest źle.

A jak oceniasz miękkość i soczystość dwóch podstawowych składników rolady?

 

Polędwica nieco sucha a boczek wymaga kilku stopni więcej aby był mięki.

Gdyby napęd pracował do końca to może  bym  osiągnął założenia bo w pewnym momencie doszedłem prawie do synchronizacji czasów. post-63315-0-83936800-1624912911_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/17/#findComment-712725
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polędwica nieco sucha a boczek wymaga kilku stopni więcej aby był mięki.

Zastanawiam się, czy odpowiedni nastrzyk polędwicy nie stworzyłby dodatkowych możliwości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/17/#findComment-712731
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polędwica nieco sucha a boczek wymaga kilku stopni więcej aby był miękKi.

Jak wiadomo pieczenie wysusza. Moim zdaniem to nie jest dobry produkt do pieczenia .Jeśli będziesz dłużej piekł żeby boczek był miękki to polędwica będzie jeszcze bardziej sucha. Moim zdaniem sam nastrzyk niewiele pomoże. Jeśli nastrzyk to trzeba by jeszcze dodać do solanki dodatki funkcjonalne zatrzymujące wodę (np. białko) i tym nastrzyknąć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/17/#findComment-712768
Udostępnij na innych stronach

Jak wiadomo pieczenie wysusza. Moim zdaniem to nie jest dobry produkt do pieczenia .Jeśli będziesz dłużej piekł żeby boczek był miękki to polędwica będzie jeszcze bardziej

Swojego czasu na grillu wykonałem roladę z polędwicy, żeby ją zabezpieczyć przed nadmiernym wysuszeniem owinąłem ją plastrami boczku dodatkowo od wewnątrz przed rolowanie ułożyłem cienkie plasterki słoniny z Mangalicy oraz naciąłem kieszenie w które włożyłem słupki słoniny.

 

 

 

Moim zdaniem sam nastrzyk niewiele pomoże. Jeśli nastrzyk to trzeba by jeszcze dodać do solanki dodatki funkcjonalne zatrzymujące wodę (np. białko) i tym nastrzyknąć.

Mamy podobne zdanie w temacie nastrzyku, natomiast w tym przypadku zastosowanie dodatków uważam za niepotrzebne. Kiedy w swojej roladzie zastosowałem tłuszcz pomogło to na tyle, że rolada nie była przesuszona, tego bym się trzymał :thumbsup:.  W przypadku rolady Bila polędwica miała już osłonę zewnętrzną z boczku jedynie co można było dodatkowo zrobić to wyciąć kieszenie w polędwicy i włożyć słupki słoniny. 

post-84535-0-53226200-1624964042_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/17/#findComment-712777
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Gdzie taka deskę można kupić?

 

Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka

Na Olx

https://www.olx.pl/d/oferta/drewniane-korytko-taca-duzy-lisc-talerz-gratis-CID628-IDlAAsg.html

Sprzedawca wiarygodny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/17/#findComment-715134
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sam miód :tongue: gulaszowa mi umknęła z tego co Bóg dał, dobrze widzę policzki w obecność wołowinki?

 

Dzisiaj na kolacje

 

Kolacyjka  Cymes :thumbsup:

 

Jacek jak byś kiedyś robił żebra i pieczonkę to spróbuj na próbę włożyć żeberka do kotła na górę oddadzą wtedy swój aromat do pieczonki, pod koniec pieczenia wyjmujesz i kładziesz na bardzo gorącą płytę lub na ruszt po minucie z każdej strony i masz na chrupko. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/17/#findComment-718098
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.