Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam podobne ustrojstwo żeliwne do peki [[z Chorwacji]tylko bardziej płaskie.Jak skoszę trawnik to wypróbuje. :) ,tylko jak zgrac te warzywa z mięsem w czasie?

Rozumiem,ze żar jest wokoło tego naczynia [nie pod nim]?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-705925
Udostępnij na innych stronach

Jak skoszę trawnik 

Trawnik to nie to samo co trawa łąkowa koszona w czerwcu.Tak samo jak potraw.

 

tylko jak zgrac te warzywa z mięsem w czasie?

Rozumiem,ze żar jest wokoło tego naczynia [nie pod nim]?

Najlepszą opcją jest użycie brykietu(dobrej jakości mój dzisiaj to porażka dlatego paliłem drewnem)bo można regulować temperature zakładając że wiesz jaka  panuje wewnątrz garnka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-705928
Udostępnij na innych stronach

Hmmm , bilu gdzie Ty w tej małopolsce mieszkasz   - trzeba by wpaść do Ciebie na te smakołyki bo przecież nasze województwa sąsiadują z sobą  :cool::laugh:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-705941
Udostępnij na innych stronach

 

Jak skoszę trawnik 

Trawnik to nie to samo co trawa łąkowa koszona w czerwcu.Tak samo jak potraw.

 

tylko jak zgrac te warzywa z mięsem w czasie?

Rozumiem,ze żar jest wokoło tego naczynia [nie pod nim]?

Najlepszą opcją jest użycie brykietu(dobrej jakości mój dzisiaj to porażka dlatego paliłem drewnem)bo można regulować temperature zakładając że wiesz jaka  panuje wewnątrz garnka.

 

Ja do  tej głębokiej patelni  [tak ją nazwę] wkładam kawałki ziemniaków i warzyw ,na nich układam kawałki mięsa i przykrywam nagrzaną nad paleniskiem grila pokrywą Układam na niej kawałki żaru i i wokoło "patelni". Piekę niestety na" czuja " niekiedy z niezbyt konsumpcyjnym efektem....

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-705980
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 bilu gdzie Ty w tej małopolsce mieszkasz   

W podkrakowskiej wiosce kilkanaście kilometrów od zagłębia kiełbasy Lisieckiej.

[Dodano: 14 maj 2021 - 12:52]

Czas rozgrzać garnek do kolejnej wariacji

post-63315-0-33996900-1620989435_thumb.jpg

bo karkówka czekapost-63315-0-19935700-1620989539_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-707728
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hmmmm, mam garnek i mam karkówkę

To do pełni szczęścia brakuje Ci Bila za sąsiada :laugh:

 

Bilu, nie wiem jak u Ciebie ciasno wchodzą te kołki od oscypiorki ale ja troszkę papierem ściernym je potarłem, bo jak zacisnąłem to ciężko schodziły (zwłaszcza jak ręce mokre)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-707732
Udostępnij na innych stronach

 

Bilu, nie wiem jak u Ciebie ciasno wchodzą te kołki od oscypiorki ale ja troszkę papierem ściernym je potarłem, bo jak zacisnąłem to ciężko schodziły (zwłaszcza jak ręce mokre)

 

Moje lekko wchodzą.

 

 

 mam garnek i mam karkówkę

Ja swoją już upiekłem.

post-63315-0-65215500-1620999382_thumb.jpgpost-63315-0-21132500-1620999403_thumb.jpgpost-63315-0-77769900-1620999417_thumb.jpgpost-63315-0-17058500-1620999432_thumb.jpgpost-63315-0-29129000-1620999447_thumb.jpgpost-63315-0-89669500-1620999461_thumb.jpgpost-63315-0-39263800-1620999477_thumb.jpgpost-63315-0-03340700-1620999494_thumb.jpgpost-63315-0-58161600-1620999510_thumb.jpgpost-63315-0-70509500-1620999525_thumb.jpgpost-63315-0-01923800-1620999541_thumb.jpgpost-63315-0-85092000-1620999558_thumb.jpgpost-63315-0-89214700-1620999709_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-707738
Udostępnij na innych stronach

To do pełni szczęścia brakuje Ci Bila za sąsiada :laugh:

:)  :thumbsup:

W podkrakowskiej wiosce kilkanaście kilometrów od zagłębia kiełbasy Lisieckiej.

 

To jakieś 460 km :D  :facepalm:

 

Pomysłowo wykombinowałeś ruszt do mięsa  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-707745
Udostępnij na innych stronach

Pomysłowo wykombinowałeś ruszt do mięsa 

 

Garnek jest stożkowy więc nie musiałem dorabiać nóżek,a idąc na łatwizne posznurowałem bo można było zrobić gęstszą przeplotke bez użycia sznurka.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-707805
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Smakowita prażonka :tongue:  Z podobnie robionymi prażonkami spotkałem się na terenie Siedleckim. Zawsze na górę garnka była kładziona darń zamiast pokrywki, która izolowana była od potrawy skórą wp.    

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-710974
Udostępnij na innych stronach

No nic Bilu czy mógłby być Twoim kolega.?

Jakoś dojadę a widzę że warto.

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-710994
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zamarynowałem ,,cukierasa'' z boczku ze skórą b/z i schabu b/k oraz kilku dodatków w postaci pieprzu czrnego oraz kolorowego,kopru,natki pietruszki,bąków cebuli i ostrej pasty paprykowej.

Jak pogoda pozwoli to będzie pieczony lub smażony na patelni na ognisku, ewentualnie w piekarniku.post-63315-0-76645000-1624443816_thumb.jpgpost-63315-0-35848100-1624443843_thumb.jpgpost-63315-0-74378500-1624443858_thumb.jpgpost-63315-0-89416000-1624443875_thumb.jpgpost-63315-0-25161100-1624443897_thumb.jpgpost-63315-0-79739500-1624443915_thumb.jpgpost-63315-0-92167500-1624443936_thumb.jpg

Jestem ciekawy czy będzie możliwe osiągnięci temperatury 65-67 st.C w schabie b/k z równoczasną temperaturą boczku 85-87 st.C

post-63315-0-53638700-1624443958_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712028
Udostępnij na innych stronach

Jak pogoda pozwoli to będzie pieczony lub smażony na patelni na ognisku, ewentualnie w piekarniku

 

Ciekawie się zapowiada :thumbsup: , na patelni bym nie smażył, w piekarniku jak najbardziej ale jeśli o mnie chodzi to wrzuciłbym go na korbę :)

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712032
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jestem ciekawy czy będzie możliwe osiągnięci temperatury 65-67 st.C w schabie b/k z równoczasną temperaturą boczku 85-87 st.C

Masz jakąś koncepcję, jak to zrobić? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712033
Udostępnij na innych stronach

Możliwe to jest.Wrzuć najpierw boczek a póżniej resztę.Niestety czasy co kiedy dołożyć do parzenia musisz dobrać doświadczalnie.Najpierw sprawdź z termometrem, ile czasu parzysz boczek.Później sprawdź z termometrem ile czasu parzysz polędwicę do zadanej temperatury (czemu tak wysokiej ?) i na drugi raz będziesz wiedział kiedy masz dorzucić polędwicę.Warunek jest jeden.Boczki i polędwice muszą być takie same tak za pierwszym jak i za drugim razem.Temperatura wody i mięsa też.Oczywiście cały proces będzie lekko orientacyjny.O dokladności co do stopnia raczej zapomnij.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712038
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Wrzuć najpierw

Odpowiedź nie na temat  :facepalm: 

Wyrób jest roladą boczkową z polędwicą w środku. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712039
Udostępnij na innych stronach

Nie zwróciłem na to uwagi,ale za główkę od razu nie trzeba się chwytać.

Moim zdaniem tego nie da się zrobić w przypadku rolady.Taką roladę parzę w temp 58-60C przez 36 h metodą souse-vide w worku próżniowo.Gdzieś u mnie w kaciku jest coś takiego.Boczek jest miękki a polędwica w miarę nie przesuszona.Skóra bedzie niestety niezbyt miękka.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712042
Udostępnij na innych stronach

Tu robiłem bez souse vide. Do 65 C w środku. Pamiętaj ,że w czasie parzenia powierzchnia jest cieplejsza niż środek. Temp. wody 80 C

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8739-wędzonki-arkadiusza/?p=586041

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712049
Udostępnij na innych stronach

 

wrzuciłbym go na korbę :)

 

Też tak myślę zrobić chodz to czasochłonne.

 

 

Jestem ciekawy czy będzie możliwe osiągnięci temperatury 65-67 st.C w schabie b/k z równoczasną temperaturą boczku 85-87 st.C

Masz jakąś koncepcję, jak to zrobić? 

 

Nie,ale jeżeli ma to być boczek pieczony to sous vide nie wchodzi w grę jak sugeruje @arkadiusz chodz też mi to przez myśl przeszło.Chyba obrobię zewnętrznie (upiekę)boczek a potem dopiekę w małej temperaturze w garnku żeliwnym,jedyny problem to utrzymywanie temperatury za pomocą drewna.

 

  do zadanej temperatury (czemu tak wysokiej ?) 

Wg.Meatera i USDA to są temperatury dobrze wysmażonego boczku i polędwicy.

Jutro pieczenie ,,cukierasa'' a teraz się gotuje ,,dziki garnek pod dorniem''

post-63315-0-61829200-1624471115_thumb.jpg

post-63315-0-02898500-1624471189_thumb.jpg

post-63315-0-59599300-1624471246_thumb.jpg

post-63315-0-47833400-1624471275_thumb.jpg

post-63315-0-46653400-1624471291_thumb.jpg

post-63315-0-73550200-1624471308_thumb.jpg

post-63315-0-77482300-1624471330_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712086
Udostępnij na innych stronach

,,Dziki garnek''gotowy.

Bardzo apetycznie :clap::tongue:  Czemu nazwałeś garnek dziki, czyżby wsad mięsny był z mięsa dzika lub innej dziczyzny?

W przypadku Twojej rolady boczkowej tylko zasugerowałem korbę ponieważ jest to dobre rozwiązanie. Piekąc na rożnie powierzchnia zewnętrzna ma wyższą temp. od wewnętrznej w przypadku Twojej rolady o to chodzi. Wiadomo jest, że boczek to twardziel i potrzebuje więcej czasu żeby go zmiękczyć :) , natomiast polędwica już nie. Następnym razem poeksperymentuj i wrzuć na korbę tylko zamiast sznurowania zastosuj drut nierdzewny 0,4mm, który ma atest do kontaktu z żywności np. (drut do ramek pszczelich sam takiego używam), ewentualnie klamry z nierdzewki. Podpowiem jeszcze, że warto jest naciąć lekko skórkę w szachownicę, którą pod końcem pieczenia przypiekasz smarując kilkakrotnie aromatyczną glazurką :tongue:.   

post-84535-0-83835800-1624514434_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712129
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.