Grzewlod Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 1 Maja 2021 To jest to, potrawa z kotła Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-705922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 1 Maja 2021 Mam podobne ustrojstwo żeliwne do peki [[z Chorwacji]tylko bardziej płaskie.Jak skoszę trawnik to wypróbuje. ,tylko jak zgrac te warzywa z mięsem w czasie?Rozumiem,ze żar jest wokoło tego naczynia [nie pod nim]? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-705925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 1 Maja 2021 Jak skoszę trawnik Trawnik to nie to samo co trawa łąkowa koszona w czerwcu.Tak samo jak potraw. tylko jak zgrac te warzywa z mięsem w czasie?Rozumiem,ze żar jest wokoło tego naczynia [nie pod nim]?Najlepszą opcją jest użycie brykietu(dobrej jakości mój dzisiaj to porażka dlatego paliłem drewnem)bo można regulować temperature zakładając że wiesz jaka panuje wewnątrz garnka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-705928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 1 Maja 2021 Hmmm , bilu gdzie Ty w tej małopolsce mieszkasz - trzeba by wpaść do Ciebie na te smakołyki bo przecież nasze województwa sąsiadują z sobą Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-705941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 2 Maja 2021 Jak skoszę trawnik Trawnik to nie to samo co trawa łąkowa koszona w czerwcu.Tak samo jak potraw. tylko jak zgrac te warzywa z mięsem w czasie?Rozumiem,ze żar jest wokoło tego naczynia [nie pod nim]?Najlepszą opcją jest użycie brykietu(dobrej jakości mój dzisiaj to porażka dlatego paliłem drewnem)bo można regulować temperature zakładając że wiesz jaka panuje wewnątrz garnka. Ja do tej głębokiej patelni [tak ją nazwę] wkładam kawałki ziemniaków i warzyw ,na nich układam kawałki mięsa i przykrywam nagrzaną nad paleniskiem grila pokrywą Układam na niej kawałki żaru i i wokoło "patelni". Piekę niestety na" czuja " niekiedy z niezbyt konsumpcyjnym efektem.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-705980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 5 Maja 2021 Pierwsze moje serki typu,,oscypek'' Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-706495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 14 Maja 2021 bilu gdzie Ty w tej małopolsce mieszkasz W podkrakowskiej wiosce kilkanaście kilometrów od zagłębia kiełbasy Lisieckiej.[Dodano: 14 maj 2021 - 12:52]Czas rozgrzać garnek do kolejnej wariacjibo karkówka czeka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-707728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 14 Maja 2021 Hmmmm, mam garnek i mam karkówkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-707730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 14 Maja 2021 Hmmmm, mam garnek i mam karkówkę To do pełni szczęścia brakuje Ci Bila za sąsiada Bilu, nie wiem jak u Ciebie ciasno wchodzą te kołki od oscypiorki ale ja troszkę papierem ściernym je potarłem, bo jak zacisnąłem to ciężko schodziły (zwłaszcza jak ręce mokre) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-707732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 14 Maja 2021 Bilu, nie wiem jak u Ciebie ciasno wchodzą te kołki od oscypiorki ale ja troszkę papierem ściernym je potarłem, bo jak zacisnąłem to ciężko schodziły (zwłaszcza jak ręce mokre) Moje lekko wchodzą. mam garnek i mam karkówkęJa swoją już upiekłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-707738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 14 Maja 2021 To do pełni szczęścia brakuje Ci Bila za sąsiada W podkrakowskiej wiosce kilkanaście kilometrów od zagłębia kiełbasy Lisieckiej. To jakieś 460 km Pomysłowo wykombinowałeś ruszt do mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-707745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 15 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 15 Maja 2021 (edytowane) Pomysłowo wykombinowałeś ruszt do mięsa Garnek jest stożkowy więc nie musiałem dorabiać nóżek,a idąc na łatwizne posznurowałem bo można było zrobić gęstszą przeplotke bez użycia sznurka. Edytowane 15 Maja 2021 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-707805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Dzisiaj na kolacje były ziemniaki po cabańsku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-710908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Smakowita prażonka Z podobnie robionymi prażonkami spotkałem się na terenie Siedleckim. Zawsze na górę garnka była kładziona darń zamiast pokrywki, która izolowana była od potrawy skórą wp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-710974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 14 Czerwca 2021 No nic Bilu czy mógłby być Twoim kolega.?Jakoś dojadę a widzę że warto. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-710994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zamarynowałem ,,cukierasa'' z boczku ze skórą b/z i schabu b/k oraz kilku dodatków w postaci pieprzu czrnego oraz kolorowego,kopru,natki pietruszki,bąków cebuli i ostrej pasty paprykowej.Jak pogoda pozwoli to będzie pieczony lub smażony na patelni na ognisku, ewentualnie w piekarniku.Jestem ciekawy czy będzie możliwe osiągnięci temperatury 65-67 st.C w schabie b/k z równoczasną temperaturą boczku 85-87 st.C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 23 Czerwca 2021 (edytowane) Jak pogoda pozwoli to będzie pieczony lub smażony na patelni na ognisku, ewentualnie w piekarniku Ciekawie się zapowiada , na patelni bym nie smażył, w piekarniku jak najbardziej ale jeśli o mnie chodzi to wrzuciłbym go na korbę Edytowane 23 Czerwca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Jestem ciekawy czy będzie możliwe osiągnięci temperatury 65-67 st.C w schabie b/k z równoczasną temperaturą boczku 85-87 st.C Masz jakąś koncepcję, jak to zrobić? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Możliwe to jest.Wrzuć najpierw boczek a póżniej resztę.Niestety czasy co kiedy dołożyć do parzenia musisz dobrać doświadczalnie.Najpierw sprawdź z termometrem, ile czasu parzysz boczek.Później sprawdź z termometrem ile czasu parzysz polędwicę do zadanej temperatury (czemu tak wysokiej ?) i na drugi raz będziesz wiedział kiedy masz dorzucić polędwicę.Warunek jest jeden.Boczki i polędwice muszą być takie same tak za pierwszym jak i za drugim razem.Temperatura wody i mięsa też.Oczywiście cały proces będzie lekko orientacyjny.O dokladności co do stopnia raczej zapomnij. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 23 Czerwca 2021 .Wrzuć najpierw Odpowiedź nie na temat Wyrób jest roladą boczkową z polędwicą w środku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 23 Czerwca 2021 (edytowane) Nie zwróciłem na to uwagi,ale za główkę od razu nie trzeba się chwytać.Moim zdaniem tego nie da się zrobić w przypadku rolady.Taką roladę parzę w temp 58-60C przez 36 h metodą souse-vide w worku próżniowo.Gdzieś u mnie w kaciku jest coś takiego.Boczek jest miękki a polędwica w miarę nie przesuszona.Skóra bedzie niestety niezbyt miękka. Edytowane 23 Czerwca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 23 Czerwca 2021 (edytowane) Tu robiłem bez souse vide. Do 65 C w środku. Pamiętaj ,że w czasie parzenia powierzchnia jest cieplejsza niż środek. Temp. wody 80 Chttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8739-wędzonki-arkadiusza/?p=586041 Edytowane 23 Czerwca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 23 Czerwca 2021 wrzuciłbym go na korbę Też tak myślę zrobić chodz to czasochłonne. Jestem ciekawy czy będzie możliwe osiągnięci temperatury 65-67 st.C w schabie b/k z równoczasną temperaturą boczku 85-87 st.CMasz jakąś koncepcję, jak to zrobić? Nie,ale jeżeli ma to być boczek pieczony to sous vide nie wchodzi w grę jak sugeruje @arkadiusz chodz też mi to przez myśl przeszło.Chyba obrobię zewnętrznie (upiekę)boczek a potem dopiekę w małej temperaturze w garnku żeliwnym,jedyny problem to utrzymywanie temperatury za pomocą drewna. do zadanej temperatury (czemu tak wysokiej ?) Wg.Meatera i USDA to są temperatury dobrze wysmażonego boczku i polędwicy.Jutro pieczenie ,,cukierasa'' a teraz się gotuje ,,dziki garnek pod dorniem'' Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 23 Czerwca 2021 ,,Dziki garnek''gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 24 Czerwca 2021 (edytowane) ,,Dziki garnek''gotowy.Bardzo apetycznie Czemu nazwałeś garnek dziki, czyżby wsad mięsny był z mięsa dzika lub innej dziczyzny?W przypadku Twojej rolady boczkowej tylko zasugerowałem korbę ponieważ jest to dobre rozwiązanie. Piekąc na rożnie powierzchnia zewnętrzna ma wyższą temp. od wewnętrznej w przypadku Twojej rolady o to chodzi. Wiadomo jest, że boczek to twardziel i potrzebuje więcej czasu żeby go zmiękczyć , natomiast polędwica już nie. Następnym razem poeksperymentuj i wrzuć na korbę tylko zamiast sznurowania zastosuj drut nierdzewny 0,4mm, który ma atest do kontaktu z żywności np. (drut do ramek pszczelich sam takiego używam), ewentualnie klamry z nierdzewki. Podpowiem jeszcze, że warto jest naciąć lekko skórkę w szachownicę, którą pod końcem pieczenia przypiekasz smarując kilkakrotnie aromatyczną glazurką . Edytowane 24 Czerwca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/16/#findComment-712129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.