Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Reniu,im krzywiej tym smaczniej.

Ja przepadam za beza.

Polecam zrobic w tych malych bezach male dolki na srodku. Lepiej sie krem z owocami trzyma

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-721902
Udostępnij na innych stronach

beziki coś nie wyszły

Reniu moja słodka szefowa mówi, że nie wiesz jak wyglądają te co rzeczywiście nie wyjdą Twoje są picuś glancuś :thumbsup::tongue:

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-721912
Udostępnij na innych stronach

Reniu,

Polecam zrobic w malych bezach male dolki na srodku.

ANNAM, dziękuję za podpowiedź, następnym razem tak zrobię :thumbsup:.

W większej bezie udała się - i w dołku mnóstwo śmietanki :tongue: ,

małe wyszły takie płaskie krążki :facepalm: ,

a owoce (ani bezy) na szczęście długo się nie utrzymały..... :facepalm:

 

[Dodano: 11 wrz 2021 - 23:33]

 

Słodko i malinowo.

Pięknie i kolorowo :thumbsup:

Deser ze świeżymi owocami jest jak dla mnie najlepszy!

:D:D

 

[Dodano: 11 wrz 2021 - 23:45]

Reniu moja słodka szefowa mówi, że ..... Twoje są picuś glancuś

Dziękuję bardzo :)

Nooo, Aga to cukierniczy autorytet :thumbsup:.

 

"moja słodka szefowa" -w piękny sposób wyrażony szacunek i uznanie :clap: .

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-722015
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Takie ciasto ze starego przepisu, który gdzieś się zapodział.....

Próbowałam odtworzyć:

 

Szarlotka królewska

 

Biszkopt:
3 jajka (w temp. pokojowej)
40 g cukier puder
80 g mąka tortowej
30 g mąka ziemniaczana
½  łyżeczki proszek do pieczenia

 

Na upieczone ciasto

2 litrowe słoiki mus jabłkowy (miałam własnej roboty) 
2 galaretki agrestowe rozpuszczone w  2 szkl. wody (łaczymy, gdy galaretka już leciutko tężeje)

 

Krem
500 ml śmietanka 30% - ubijamy i małymi porcjami dodajemy wystudzoną 
1 galaretkę cytrynową (lub ananasowa) rozpuszczoną w ½ szkl. wody
 

Do dekoracji 

50 g wiórki kokosowe

post-98636-0-57114500-1637434802_thumb.jpg

post-98636-0-59324800-1637434821_thumb.jpg

post-98636-0-90610100-1637442264_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733244
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szarlotka królewska

Nazwa zobowiązuje, a po zdjęciach widać że dałaś radę. :clap:  Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być królewska słodkość :thumbsup::clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733249
Udostępnij na innych stronach

 

Szarlotka królewska

Nazwa zobowiązuje,.... widać że dałaś radę. :clap:  Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być królewska słodkość :thumbsup:   :clap:

 

Dziękuję Wróbelku, dałam radę  :D, a to znaczy, że jeszcze nie mam PESELozy  :facepalm:.

[Dodano: 20 lis 2021 - 22:30]

 

Takie ciasto
:wub:  

 

  :D  :D

Jak dla mnie trochę za mało słodkie, dietetyczne :facepalm: ,

za to wyszła fajna konsystencja - leciutkie, ale zwarte i dobrze się kroi.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733268
Udostępnij na innych stronach

Doskonale Cię rozumiem, ale ten przepis Halinka dostała z informacją, że jest bardzo stary i przechodzi z pokolenia na pokolenie- więc zamieściłam go w oryginale i nic już w nim nie zmieniałam

 

Przepis jest powszechnie znany pod nazwą Piernik staropolski. Moja mama piekła go od zawsze. Skąd pochodzi przepis to nie wiem, ale przypuszczam, że był w książce Kuchnia polska z 1959 - gdyż ona była kuchenną biblią mamy.

 

Moja LP ma ten przepis spisany na wyblakłej kartce. U nas ten wypiek jest głównie w postaci pierniczków - jest tradycją, że wigilijni goście dostają po puszce pierniczków, a mama czasami częstowała na nimi nawet w lipcu.

 

Co do ilości przyprawy - w internecie są ilości w łyżkach lub np. 2-3 torebki. U nas po różnych eksperymentach są to wyłącznie 2 op. przyprawy firmy Kotany + kakako i cynamon na oko.

Ta przyprawa bywa trudno dostępna, jak dopadnę to kupuję zapas nawet na 2-3 lata. ;)

A pieczemy w grudniu tego sporo, raz zdarzyło się nawet trzy razy po 2 kg mąki.

 

Nieprawdą jest, że ciasto musi dojrzewać w lodówce. U nas leży zawinięte w folię na północnym parapecie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733308
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest powszechnie znany pod nazwą Piernik staropolski. Moja mama piekła go od zawsze. Skąd pochodzi przepis to nie wiem, ale przypuszczam, że był w książce Kuchnia polska z 1959 - gdyż ona była kuchenną biblią mamy.

Moja LP ma ten przepis spisany na wyblakłej kartce. U nas ten wypiek jest głównie w postaci pierniczków - jest tradycją, że wigilijni goście dostają po puszce pierniczków, a mama czasami częstowała na nimi nawet w lipcu. Co do ilości przyprawy - w internecie są ilości w łyżkach lub np. 2-3 torebki. U nas po różnych eksperymentach są to wyłącznie 2 op. przyprawy firmy Kotany + kakako i cynamon na oko. A pieczemy w grudniu tego sporo, raz zdarzyło się nawet trzy razy po 2 kg mąki. Nieprawdą jest, że ciasto musi dojrzewać w lodówce. U nas leży zawinięte w folię na północnym parapecie.

 

Mikami,

bardzo się cieszę, że przypomniałeś  :)  :thumbsup: 

piernik o aromatycznym, korzennym zapachu i intensywnym smaku to tradycyjny przysmak,

bez którego trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie.

Był kiedyś symbolem dobrobytu-ze względu na egzotyczne przyprawy,  w XVII lekarstwem sprzedawanym w aptekach.

 

Małe, czy też większe ciasteczka o różnych kształtach – ozdobione misternie glazurą,

które wyglądają jak dzieła sztuki - takie cuda robi moja siostra Halusia  :clap:     :yes:  :yes: .

 

I już niedługo trzeba będzie zaczynić  :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733327
Udostępnij na innych stronach

Z racji ze w Szwecji pieniki do glögg / grzaniec ( bardzo cienkie sa tradycja swiat ) to przyprawa piernikowa ktora  zazwyczaj stosuje  to 

2 lyzki* mielonego cynamonu
1 lyzka* mielonego imbiru
1 lyzka* mielonego kardamonu
2 lyzeczki** mielonych gozdzikow
 ***tak na ostrzu noza mielonego ziela angielskiego
Skladniki wymieszac i przesypac . przechowywac w sloiku , oczywicie mozna ilisci pomnozyc 2 czy 3krotnie  w zaleznosci od potrzeb 
Polecam :)
Zadnego kakao nie dodaje , ciasto najlepiej odstawic na pare dni i samo sciemnieje  od przypraw.
 
 
*  15 ml
**  5 ml
*** 1 ml
Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733337
Udostępnij na innych stronach

Małe, czy też większe ciasteczka o różnych kształtach – ozdobione misternie glazurą, które wyglądają jak dzieła sztuki - takie cuda robi moja siostra Halusia :clap::yes: :yes:

 

Aga u nas też podobne wypieka na święta jak widać tradycja nie może zaginąć.

post-84535-0-76183600-1637697191_thumb.jpg

Miałem okazję ostatnio podziwiać choinki Halusi może sama je zaprezentuje są przecudne :clap: jeśli chodzi o przyprawę korzenną do pierników to mogę polecić przyprawę Ras el Hanout która ma w składzie 30 różnych przypraw. Docelowo miałem używać tej przyprawy do mięs itp. ale z Agą zdecydowaliśmy się zaryzykować i dodać ją do ciast, pierników i innych słodkości, przyprawa kryje w smaku pewną niespodziankę o której możecie się sami przekonać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733745
Udostępnij na innych stronach

Piękne te piernikowe cudeńka....... :thumbsup:  :clap:

 

A to wypieki mojej Halusi   :yes:  :heart: ( myślę, że się nie pogniewa :facepalm: )- fotki nie oddają - to dzieła sztuki!


[Dodano: 23 lis 2021 - 21:46]

Nigdy nie używałam w/w przyprawy, nie znam jej, ale skoro polecasz chętnie wypróbuję  :thumbsup:

post-98636-0-01139300-1637700066_thumb.jpeg

post-98636-0-66045700-1637700081_thumb.jpeg

post-98636-0-06619800-1637700103_thumb.jpeg

post-98636-0-97178200-1637700119_thumb.jpeg

post-98636-0-05920700-1637700158_thumb.jpeg

post-98636-0-87808100-1637701126_thumb.jpeg

post-98636-0-84370400-1637701151_thumb.jpeg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733747
Udostępnij na innych stronach

A to wypieki mojej Halusi :yes::heart:- fotki nie oddają - to dzieła sztuki!

 

:clap: :clap: :clap:

 

Nigdy nie używałam w/w przyprawy, nie znam jej, ale skoro polecasz chętnie wypróbuję :thumbsup:

 

Na początek proponuję zakupić małe opakowanie jak nie będzie odpowiadać to nie dużo ryzykujesz, ponadto to przyprawa o bardzo różnym składzie w zależności od kraju pochodzenia. Jest to mieszanka przypraw pochodząca z Maroka, ponieważ można ją kupić w wielu krajach to występują różnice w smaku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733750
Udostępnij na innych stronach

 

Nigdy nie używałam w/w przyprawy, nie znam jej, ale skoro polecasz chętnie wypróbuję :thumbsup:

 

Na początek proponuję zakupić małe opakowanie jak nie będzie odpowiadać to nie dużo ryzykujesz, ponadto to przyprawa o bardzo różnym składzie w zależności od kraju pochodzenia. Jest to mieszanka przypraw pochodząca z Maroka, ponieważ można ją kupić w wielu krajach to występują różnice w smaku.

 

Gdzie ją kupujesz? 

Zapewne nie do nabycia w zwykłym markecie w mojej malutkiej miejscowości... ;)

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733751
Udostępnij na innych stronach

 

 

A to wypieki mojej Halusi

Brak mi słów podziwu  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733757
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gdzie ją kupujesz?

Poszukaj w necie, ja skorzystałem z uprzejmości koleżanki która przywiozła mi ją z Indii.

Zamieszczam przykładowy link do przyprawy :

https://www.arabskie.pl/pl/p/Ras-el-Hannout-Ras-el-Hanout%2C-przyprawa-marokanska-50-g/387

Zwróć uwagę na skład jest on moim zdaniem ubogi w stosunku do oryginalnych mieszanek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733781
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szarlotka królewska
 

 

Uwielbiam, w zasadzie ja też zapomniałam o tym przepisie. 

W Twoim wykonaniu Reniu, wyszedł wykwintny.  :clap:  :yes:  :hug:


[Dodano: 24 lis 2021 - 17:58]

 

 

A to wypieki mojej Halusi      ( myślę, że się nie pogniewa  )-
 

 

:facepalm: no co mam zrobić  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733872
Udostępnij na innych stronach

 

Szarlotka królewska
 W Twoim wykonaniu Reniu, wyszedł wykwintny.  :clap:  :yes:  :hug:
A to wypieki mojej Halusi      ( myślę, że się nie pogniewa  )-
  :facepalm: no co mam zrobić  :D

 

Dziękuję  :kiss:  :hug:

 

 

 

Wiedziałam  :thumbsup:  :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733882
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Renia jesteś okrutna :w00t: 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-737261
Udostępnij na innych stronach

Bulki cynamonowe to sa najlepsze pod sloncem ,  Twoje u nas nazywa sie z blachy ,robie dosc czesto bo to szwedzka tradycyjna bulka najczesciej wlasneie slimaki bo najszybciej , ja co prawda pieke je od ponad 35 lat z przepisu z torby na make i takie sa najlepsze , a probowalam juz wielu recept :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-737441
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.