ANNAM Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 11 Września 2021 Reniu,im krzywiej tym smaczniej.Ja przepadam za beza.Polecam zrobic w tych malych bezach male dolki na srodku. Lepiej sie krem z owocami trzyma Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-721902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 11 Września 2021 Słodko i malinowo. Pięknie i kolorowo Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-721910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 11 Września 2021 (edytowane) beziki coś nie wyszłyReniu moja słodka szefowa mówi, że nie wiesz jak wyglądają te co rzeczywiście nie wyjdą Twoje są picuś glancuś Edytowane 11 Września 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-721912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 11 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 11 Września 2021 (edytowane) Reniu,Polecam zrobic w malych bezach male dolki na srodku.ANNAM, dziękuję za podpowiedź, następnym razem tak zrobię .W większej bezie udała się - i w dołku mnóstwo śmietanki , małe wyszły takie płaskie krążki ,a owoce (ani bezy) na szczęście długo się nie utrzymały..... [Dodano: 11 wrz 2021 - 23:33] Słodko i malinowo.Pięknie i kolorowo Deser ze świeżymi owocami jest jak dla mnie najlepszy! [Dodano: 11 wrz 2021 - 23:45]Reniu moja słodka szefowa mówi, że ..... Twoje są picuś glancuśDziękuję bardzo Nooo, Aga to cukierniczy autorytet . "moja słodka szefowa" -w piękny sposób wyrażony szacunek i uznanie . Edytowane 12 Września 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-722015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 20 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 20 Listopada 2021 (edytowane) Takie ciasto ze starego przepisu, który gdzieś się zapodział.....Próbowałam odtworzyć: Szarlotka królewska Biszkopt:3 jajka (w temp. pokojowej)40 g cukier puder80 g mąka tortowej30 g mąka ziemniaczana½ łyżeczki proszek do pieczenia Na upieczone ciasto2 litrowe słoiki mus jabłkowy (miałam własnej roboty) 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 2 szkl. wody (łaczymy, gdy galaretka już leciutko tężeje) Krem500 ml śmietanka 30% - ubijamy i małymi porcjami dodajemy wystudzoną 1 galaretkę cytrynową (lub ananasowa) rozpuszczoną w ½ szkl. wody Do dekoracji 50 g wiórki kokosowe Edytowane 20 Listopada 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 20 Listopada 2021 Szarlotka królewska Nazwa zobowiązuje, a po zdjęciach widać że dałaś radę. Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być królewska słodkość :clap: Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 20 Listopada 2021 Takie ciasto Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 20 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 20 Listopada 2021 (edytowane) Szarlotka królewskaNazwa zobowiązuje,.... widać że dałaś radę. Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być królewska słodkość Dziękuję Wróbelku, dałam radę , a to znaczy, że jeszcze nie mam PESELozy .[Dodano: 20 lis 2021 - 22:30] Takie ciasto Jak dla mnie trochę za mało słodkie, dietetyczne ,za to wyszła fajna konsystencja - leciutkie, ale zwarte i dobrze się kroi. Edytowane 20 Listopada 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 20 Listopada 2021 Znam rzeczy jeszcze mniej słodkie i napewno mało dietetyczne . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 21 Listopada 2021 Doskonale Cię rozumiem, ale ten przepis Halinka dostała z informacją, że jest bardzo stary i przechodzi z pokolenia na pokolenie- więc zamieściłam go w oryginale i nic już w nim nie zmieniałam Przepis jest powszechnie znany pod nazwą Piernik staropolski. Moja mama piekła go od zawsze. Skąd pochodzi przepis to nie wiem, ale przypuszczam, że był w książce Kuchnia polska z 1959 - gdyż ona była kuchenną biblią mamy. Moja LP ma ten przepis spisany na wyblakłej kartce. U nas ten wypiek jest głównie w postaci pierniczków - jest tradycją, że wigilijni goście dostają po puszce pierniczków, a mama czasami częstowała na nimi nawet w lipcu. Co do ilości przyprawy - w internecie są ilości w łyżkach lub np. 2-3 torebki. U nas po różnych eksperymentach są to wyłącznie 2 op. przyprawy firmy Kotany + kakako i cynamon na oko.Ta przyprawa bywa trudno dostępna, jak dopadnę to kupuję zapas nawet na 2-3 lata. A pieczemy w grudniu tego sporo, raz zdarzyło się nawet trzy razy po 2 kg mąki. Nieprawdą jest, że ciasto musi dojrzewać w lodówce. U nas leży zawinięte w folię na północnym parapecie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 21 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 21 Listopada 2021 (edytowane) Przepis jest powszechnie znany pod nazwą Piernik staropolski. Moja mama piekła go od zawsze. Skąd pochodzi przepis to nie wiem, ale przypuszczam, że był w książce Kuchnia polska z 1959 - gdyż ona była kuchenną biblią mamy.Moja LP ma ten przepis spisany na wyblakłej kartce. U nas ten wypiek jest głównie w postaci pierniczków - jest tradycją, że wigilijni goście dostają po puszce pierniczków, a mama czasami częstowała na nimi nawet w lipcu. Co do ilości przyprawy - w internecie są ilości w łyżkach lub np. 2-3 torebki. U nas po różnych eksperymentach są to wyłącznie 2 op. przyprawy firmy Kotany + kakako i cynamon na oko. A pieczemy w grudniu tego sporo, raz zdarzyło się nawet trzy razy po 2 kg mąki. Nieprawdą jest, że ciasto musi dojrzewać w lodówce. U nas leży zawinięte w folię na północnym parapecie. Mikami,bardzo się cieszę, że przypomniałeś piernik o aromatycznym, korzennym zapachu i intensywnym smaku to tradycyjny przysmak,bez którego trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie.Był kiedyś symbolem dobrobytu-ze względu na egzotyczne przyprawy, w XVII lekarstwem sprzedawanym w aptekach. Małe, czy też większe ciasteczka o różnych kształtach – ozdobione misternie glazurą,które wyglądają jak dzieła sztuki - takie cuda robi moja siostra Halusia . I już niedługo trzeba będzie zaczynić . Edytowane 21 Listopada 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 21 Listopada 2021 (edytowane) Z racji ze w Szwecji pieniki do glögg / grzaniec ( bardzo cienkie sa tradycja swiat ) to przyprawa piernikowa ktora zazwyczaj stosuje to 2 lyzki* mielonego cynamonu1 lyzka* mielonego imbiru1 lyzka* mielonego kardamonu2 lyzeczki** mielonych gozdzikow ***tak na ostrzu noza mielonego ziela angielskiegoSkladniki wymieszac i przesypac . przechowywac w sloiku , oczywicie mozna ilisci pomnozyc 2 czy 3krotnie w zaleznosci od potrzeb Polecam Zadnego kakao nie dodaje , ciasto najlepiej odstawic na pare dni i samo sciemnieje od przypraw. * 15 ml** 5 ml*** 1 ml Edytowane 21 Listopada 2021 przez electra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 21 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 21 Listopada 2021 Znam rzeczy jeszcze mniej słodkie i napewno mało dietetyczne . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-różne/?p=733381 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 23 Listopada 2021 Małe, czy też większe ciasteczka o różnych kształtach – ozdobione misternie glazurą, które wyglądają jak dzieła sztuki - takie cuda robi moja siostra Halusia :yes: Aga u nas też podobne wypieka na święta jak widać tradycja nie może zaginąć.Miałem okazję ostatnio podziwiać choinki Halusi może sama je zaprezentuje są przecudne jeśli chodzi o przyprawę korzenną do pierników to mogę polecić przyprawę Ras el Hanout która ma w składzie 30 różnych przypraw. Docelowo miałem używać tej przyprawy do mięs itp. ale z Agą zdecydowaliśmy się zaryzykować i dodać ją do ciast, pierników i innych słodkości, przyprawa kryje w smaku pewną niespodziankę o której możecie się sami przekonać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 23 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 23 Listopada 2021 (edytowane) Piękne te piernikowe cudeńka....... A to wypieki mojej Halusi ( myślę, że się nie pogniewa )- fotki nie oddają - to dzieła sztuki![Dodano: 23 lis 2021 - 21:46]Nigdy nie używałam w/w przyprawy, nie znam jej, ale skoro polecasz chętnie wypróbuję Edytowane 23 Listopada 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 23 Listopada 2021 A to wypieki mojej Halusi - fotki nie oddają - to dzieła sztuki! :clap: Nigdy nie używałam w/w przyprawy, nie znam jej, ale skoro polecasz chętnie wypróbuję Na początek proponuję zakupić małe opakowanie jak nie będzie odpowiadać to nie dużo ryzykujesz, ponadto to przyprawa o bardzo różnym składzie w zależności od kraju pochodzenia. Jest to mieszanka przypraw pochodząca z Maroka, ponieważ można ją kupić w wielu krajach to występują różnice w smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 23 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 23 Listopada 2021 (edytowane) Nigdy nie używałam w/w przyprawy, nie znam jej, ale skoro polecasz chętnie wypróbuję Na początek proponuję zakupić małe opakowanie jak nie będzie odpowiadać to nie dużo ryzykujesz, ponadto to przyprawa o bardzo różnym składzie w zależności od kraju pochodzenia. Jest to mieszanka przypraw pochodząca z Maroka, ponieważ można ją kupić w wielu krajach to występują różnice w smaku. Gdzie ją kupujesz? Zapewne nie do nabycia w zwykłym markecie w mojej malutkiej miejscowości... Edytowane 23 Listopada 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 23 Listopada 2021 A to wypieki mojej Halusi Brak mi słów podziwu Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 24 Listopada 2021 Gdzie ją kupujesz? Poszukaj w necie, ja skorzystałem z uprzejmości koleżanki która przywiozła mi ją z Indii.Zamieszczam przykładowy link do przyprawy :https://www.arabskie.pl/pl/p/Ras-el-Hannout-Ras-el-Hanout%2C-przyprawa-marokanska-50-g/387Zwróć uwagę na skład jest on moim zdaniem ubogi w stosunku do oryginalnych mieszanek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 24 Listopada 2021 Dobrze, dziękuję bardzo Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 24 Listopada 2021 Szarlotka królewska Uwielbiam, w zasadzie ja też zapomniałam o tym przepisie. W Twoim wykonaniu Reniu, wyszedł wykwintny. [Dodano: 24 lis 2021 - 17:58] A to wypieki mojej Halusi ( myślę, że się nie pogniewa )- no co mam zrobić Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 24 Listopada 2021 (edytowane) Szarlotka królewska W Twoim wykonaniu Reniu, wyszedł wykwintny. A to wypieki mojej Halusi ( myślę, że się nie pogniewa )- no co mam zrobić Dziękuję Wiedziałam Edytowane 24 Listopada 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-733882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 12 Grudnia 2021 (edytowane) https://www.kwestiasmaku.com/przepis/buleczki-cynamonowe-cinnamon-rolls Najlepsze jeszcze ciepłe...... Edytowane 12 Grudnia 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-737260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Renia jesteś okrutna Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-737261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Bulki cynamonowe to sa najlepsze pod sloncem , Twoje u nas nazywa sie z blachy ,robie dosc czesto bo to szwedzka tradycyjna bulka najczesciej wlasneie slimaki bo najszybciej , ja co prawda pieke je od ponad 35 lat z przepisu z torby na make i takie sa najlepsze , a probowalam juz wielu recept https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/8/#findComment-737441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi