madlinka Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 10 Listopada 2011 no właśnie tak wygląda ta przystawka w moim Zelmerze, jeszcze nie wypróbowana, ale na pewno będzie lżej niż tą starą na korbkę Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-184288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 10 Listopada 2011 Przystawka jest super u mnie w sezonie przerabiamy około 200kg. pomidorów. jeśli ktoś lubi posiłki z trawą to podam ciekawy przepis: SURÓWKA Z KAPUSTY 4 kg kapusty2 duże marchwie – starte na tarce o grubych oczkach2 cebule – pokrojone w kostkę ZALEWA:½ kg cukru1 szkl. octu1,5 szkl. oleju2 łyżki soli Do zalewy wrzucić cebulę, gotować 3 minuty. Gorącym wywarem zalać kapustę i wymieszać. Gdy wystygnie, włożyć do słoików. Przechowywać w lodówce do ok. 4 tygodni. Smacznego. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-184292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 10 Listopada 2011 Co do malin i ich zaprawiania. U mnie w domu zawsze robimy, albo soki z sokownika, albo najzwyczajniej w świecie zasypujemy maliny świeże cukrem, w zależności od "kwsakowatości" i upodobań smakowych. Tak zasypane maliny, zostawiamy na ok 12 h lub dłużej, aż puszczą bardzo mocno sok.... Wtedy takie malinki przekładamy,a właściwie przelewamy do małych słoiczków i pasteryzujemy ... po ok. 2 h wyciągamy słoiczki z garnka i odwracamy do góry dnem. Jak wystygną przenosimy do chłodnej spiżarki... na zimowe wieczory do herbatki rarytas, a i dzieciakom do kaszy manny na gęsto nie ma lepszego dodatku Ps. do herbatki z malinkami można delikatnie dodatkowo 25gram wzmacniacza dodać, zasiąść w salonie, rozpalić w kominku i "rozgrzać się" przy dobrej książce, lub w gronie znajomych porozprawiać na tematy różne... kwadratowe i podłużne, warunkiem długich rozmów jest odpowiedni zapas i wzmacniacza i malinek w sosie własnym Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-184293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zrobiłem kiedyś dżemy z truskawek , słoików nie pasteryzowałem , bo w przepisie było napisane , że wkładamy do słoików gotujące się truskawki , zakręcamy ( nie ma potrzeby pasteryzacji ) . Niestety widzę , ze zaczyna to pleśnieć w środku , co teraz mogę zrobić ????Robiłem to na dżem fixie . Pierwsze co przyszło mi do głowy , to poodkręcać słoiki i zebrać miejsca " zapalne " Teraz nie wiem co dalej , żeby było dobrze. Słoiki trzymałem w szafce w kuchni a tutaj jest raczej zbyt ciepło , zapomniałem wynieść do piwnicy Jeden słoik napoczęty stoi w lodówce i nic się nie pojawia . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-225222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 28 Czerwca 2012 zaczyna to pleśnieć w środkuzebrać miejsca " zapalne Nie rób tego, szkoda zdrowia http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/zdrowie-rodziny/plesn-w-domu-i-jedzeniu-jest-niebezpieczna-dla-zdrowia_33660.html Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-225225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 28 Czerwca 2012 . Niestety widzę , ze zaczyna to pleśnieć w środku , co teraz mogę zrobić ????Bodziu wyrzuć to :shock: , tak jak napisała anerka . Jakiekolwiek ślady pleśni... nie koniecznie w produkcie bo może to być tylko na rancie od słoika, mogą doprowadzić do problemów trawiennych i nie tylko. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-225234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 28 Czerwca 2012 słoików nie pasteryzowałemW przepisie zapomniano dodać "wkładamy do wyjałowionych słoików" Może uznano to za oczywistą oczywistość :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-225238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 28 Czerwca 2012 wyjałowionych i gorących ! Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-225248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 28 Czerwca 2012 boggi, teraz to tylko wybrać ze słoików , odrzucić pleśnie dosypać cukru dolać wody... drożdży i może uda się troszkę uzyskać jakiegoś dobra :lol: wyjałowionych i gorących !nie przeginaj, bo zaraz jeszcze do warunków próżni kosmicznej dojdziesz jeśli chodzi o atmosferę w kuchni :tongue: słoiki wystarczy mieć dobrze umyte - nie ma konieczności ich sterylizacji.... jednak należy zachować pewne "procedury".... po pierwsze owoce nie mogą być za duże - nie pomoże żadna sterylizacja jesli owoc bedzie wprowadzony z "surowizną" w środku... po drugie robimy małymi porcjami tak aby nalewać do słoików "bulgoczącą masę" po trzecie zakręcamy słoiki natychmiast po napełnieniu.... tylko raz zepsuły mi się słoiki - wtedy gdy nie dopełniłem pierwszego punktu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-225263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zrobiłem kiedyś dżemy z truskawek , słoików nie pasteryzowałem , bo w przepisie było napisane , że wkładamy do słoików gotujące się truskawki , zakręcamy ( nie ma potrzeby pasteryzacji )boogi ja znam ta metode, ale jesli wtawiasz bez pasteryzowania, to sloiki musza byc rozgrzane( robi sie to w bardzo grubych rekawicach aby rak nie poparzyc od goracego szkla).Wtedy nie musisz pasteryzowac i z produktem nic sie nie dzieje. Maad miales racje. Ta metode stosuja mali producenci dzemow" domowej roboty" Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-225274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Pewnie tak zrobię boggi, teraz to tylko wybrać ze słoików , odrzucić pleśnie dosypać cukru dolać wody... drożdży i może uda się troszkę uzyskać jakiegoś dobra :lol: Gąsiorek w piwnicy stoi Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-225278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 29 Czerwca 2012 słoiki wystarczy mieć dobrze umyte - nie ma konieczności ich sterylizacji.... Abratku, spokojnie, tu nikt nie mówi o stosowaniu autoklawów :grin: Włożenie słoików i zakrętek do piekarnika na 15 minut w 100 stopniach nie jest kłopotliwe i im nie zaszkodzi. Dzięki temu mamy słoiczki czyste i gorące (wyciągamy oczywiście po wyłączeniu grzania, jak lekko przestygną). Chyba taki zabieg można nazwać sterylizacją? Ja bardziej wolę, gdy słoik jest gorący, niż gdy garnek z "wsadem" za bardzo bulgocze i się wszystko przypala. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-225289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Włożenie słoików i zakrętek do piekarnika na 15 minut w 100 stopniach nie jest kłopotliwe i im nie zaszkodzi.zaszkodzić ie zaszkodzi, ale ja uważam że nie ma sensu się z tym bawić... takie wyjaławianie będzie miało sens tylko wtedy gdy będziemy nalewać do słojów praktycznie w piekarniku... spytasz dlaczego? ano wyciągnięty słoik gdy zaczyna stygnąć "zasysa" powietrze z otoczenia... czyli powracamy do punktu wyjścia :rolleyes: i cała operacja traci sens... jedynym plusem jest pewność że nie pozostawiliśmy ewentualnych bakterii z wody do płukania.... dla piwowarów były robione badania różnych sposobów wyjaławiania butelek i okazało się że już po kilku minutach było nawet więcej w takiej butelce niż po zwykłym myciu - mam wrażenie że doszły tutaj lepsze warunki inkubacji spowodowane temperaturą. Tak więc, większą uwagę należy zwrócić na np rozdrobnienie niż na wyjaławianie.... temperatura i tak robi swoje Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-225292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Masz rację, ale nie do końca. Gdyby czystość mikrobiologiczna uzyskiwana przez wyparzanie wrzątkiem lub wygrzewanie w piekarniku była nieistotna, to w innych dziedzinach domowego przetwórstwa też by ten problem nie występował. A jednak większość winiarzy siarkuje balony i osprzęt. Prawda? Podobnie jest w produkcji serów i długim peklowaniu w słabych solankach. Po co Eanna używa jednorazowych, sterylnych rękawiczek do przewracania mięsa w czasie peklowania? I jeszcze jedno, bo to chyba nie zostało dobrze zrozumiane - wygrzewanie słoików gwarantuje, że wsad wkładamy do gorącego słoika, który nie odbierze ciepła. Mamy zapewnione utrzymanie dużej temperatury w całej objętości słoika. Kiedyś robiłem smarówkę na bazie smalcu i drobno zmielonego mięsa. Nakładałem do zimnych słoików, bo myślałem, że taka masa mięsno-tłuszczowa jest wystarczająco gorąca i okazało się, że w kilku słoikach przy samym dnie rozpoczął się proces psucia. Pies miał radochę, a mnie było szkoda, bo fajnie to smakowało z majerankiem, czosnkiem i jabłuszkiem :thumbsup: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-225294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Gdyby czystość mikrobiologiczna uzyskiwana przez wyparzanie wrzątkiem lub wygrzewanie w piekarniku była nieistotna, to w innych dziedzinach domowego przetwórstwa też by ten problem nie występował. A jednak większość winiarzy siarkuje balony i osprzęt. Prawda? Podobnie jest w produkcji serów i długim peklowaniu w słabych solankach. Po co Eanna używa jednorazowych, sterylnych rękawiczek do przewracania mięsa w czasie peklowania?oj Marku chyba jeszcze się nie dobudziłeś :tongue: - piszemy o konserwowaniu gorącej masy jakim jest dżem i nijak ma się to do dalszych przykładów czy nalewasz wrzące wino do balona??? natomiast zdecydowanie inne (lepsze) efekty wyjaławiania urządzeń uzyskamy za pomocą środków chemicznych niż gorącej wody i temperatury - a i nie zawsze się da (np balon do wina) ja oczywiście nie twierdzę żeby nie myć czy nie wyparzać naczyń i narzędzi ale nieraz nie jest to po prostu konieczne... a`propos specyfików to bardzo skutecznym i uniwersalnym środkiem, a jednocześnie mało szkodliwym jest preparat o nazwie ClO2 (Dwutlenek chloru) wygrzewanie słoików gwarantuje, że wsad wkładamy do gorącego słoika, który nie odbierze ciepła.to fakt... zalicza się na plus Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-225298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Co do słoików to muszę powiedzieć ze wraz z pojawieniem się zmywarki problemy z pleśniami itp znikły. Pakuje ile potrzebuje do zmywary nie zaszkodzi ustawić jakiś "lepsiejszy" program prania.Jak się dobrze ma wyczute czasy zmywary to mamy gorące słoiki na kiedy trzeba.Poza tym jeśli program dopiero co się skończył to wyjmujemy tyle ile potrzebujemy a reszta jeszcze w ciepłej zmywarce siedzi. Natomiast zakrętki gotuje w wodzie babcia, mówiła ze lepiej chwytają i się lepiej uszczelniają bo się guma robi miększa.Dżemik robię w garnku alu w porcjach. Nalewam wrzątek zakręcam i odwracam do góry dnem i stawiam na szmacie. Trzeba pamiętać żeby w dobrym momencie odwrócić z powrotem żeby drzem spłynął. Jak któryś nie chwyci to z powrotem do gara. W ten sposób bez aptekarskiej sterylności jednak przy zachowaniu zdrowego rozsądku w dżemach z zeszłego roku (wiśnia morela gruszka śliwka) nie było ani jednego niewypału :grin: I wg mnie ważne jest żeby dobrze przeglądać zakrętki bo one lubią mieć jakieś zaczątki pleśni które mogą zakwitnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-225351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Jakoś nie jestem przekonany do pomysłu z wygrzewaniem słoików przy okazji mycia w zmywarce. Mnie zawsze odrzuca uderzający w nozdrza zapach chemii, gdy po skończonym programie mycia otwieram zmywarkę Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-225371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 29 Czerwca 2012 A moim skromnym zdaniem-sposób prosty i fajny.Nikt nie mówił,że to pełen program z nabłyszczaniem włącznie.Poprostu do tego celu nie włożę "chemi" Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-225389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 16 Lipca 2012 Ogórki na miodzie i konserwowe :grin: . To podobno, nie jest jeszcze koniec ogórków :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-228081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 17 Lipca 2012 Jakoś nie jestem przekonany do pomysłu z wygrzewaniem słoików przy okazji mycia w zmywarce. Mnie zawsze odrzuca uderzający w nozdrza zapach chemii, gdy po skończonym programie mycia otwieram zmywarkęja ostatnio przerzuciłam się na ekologię jako proszek do zmywarki używam 2 łyżki proszku z orzechów piorących zmieszane z 2łyżkami sody. Efekt jest super. Ogólnie polecam zapoznanie się z orzechami piorącymi używam ich wraz z sodą do wszelkich prac domowych i wraz z ekologicznym odplamiaczem do prania. Zadziwiająca jest też możliwość wykorzystania na 500 sposobów sody, o których dowiedziałam się z tej książki w razie czego mam ją w pdf. Co do słoików każdorazowa po umyciu w zmywarce sterylizuje je przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, jest duża różnica przy np ogórkach kiszonych, oja mam nie sterylizuje słoików i jej ogórki mają zawsze taki dziwny posmak, jednak ten proces pozbawia słoik wszelkich zapachów. W tym roku zrobiłam już ogórki kiszone (liczę że wyjdą idealne, bo ogórki miałam sprawdzone od kuzyna ze wsi, sól kamienną z Wieliczki, jeszcze taką brudną, woda przefiltrowana przez britę, chrzan młodziutki też ze wsi i obowiązkowe liście porzeczki, jak mi małosolne nie wychodzą tak kiszone są twarde cały rok, a teraz liczę na jeszcze lepszy efekt ) i sałatkę z ogórków, taką lekko na słodko. Absolutnym hitem tego lata jest wymy http://www.naszedzieciaczki.boo.pl/images/smiles/a143.gif ślona przeze mnie galaretka malinowa, taka lekko kwaskowa, zrobiłam gtylko kilka słoików na próbę i już żałuję ze tak mało. Ale się rozpisałam... Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-228176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 20 Lipca 2012 Efekt dzisiejszego przerobu czarnej porzeczki : po lewej sok po prawej dżem http://img29.imageshack.us/img29/1373/dscn0991z.jpg Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-228764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek12 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 20 Lipca 2012 Olga moge prosić o przepis na dżemik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-228773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 20 Lipca 2012 Dżemik z użyciem Żelfixu 3:1 wg przepisu z opakowania :blush: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-228774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 21 Lipca 2012 a mi zostało na działce dużo rabarbaru ,placki rabarbarowe już nam się przejadły , kompot rabarbarowy też już przesyt, myślę co z nim zrobić? Może dżem rabarbarowy, na wiosnę robiłem na próbę 2 słoiczki dżemiku rabarbarowego i powiem że wyszedł rewelacja...... taki kwaskowy........ :lol: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-228783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 21 Lipca 2012 A może nalewka rabarbarowa? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/7/#findComment-228785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.