bartek16 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Cześć wedzillem ostatnio na zimno w sumie pierwszy raz temp. różna była OK 15-20 stopni łącznie wędziłem jakieś 3 dni po jakieś 5 godzin w ogóle wędliny nie zmieniły koloru dym naprawdę był dość intensywnie podawany a mimo to kolor praktycznie się nie zmienił może mi ktoś powiedzieć co zrobiłem źle?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Na jakim rożnie? Pokaż na zdjęciu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-654910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek16 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Stycznia 2020 zdjec niesety nie zrobilem bede mial moze w weekend a czego konkretnie zrobic zdjecia?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-654913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Tego, na czym wędziłeś. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-654916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Jak stosowanie znaków interpunkcyjnych wpływa na rozumienie tekstu... Cześć, wędziłem ostatnio na zimno, w sumie pierwszy raz. Temp. różna - była około 15-20 stopni, łącznie wędziłem jakieś 3 dni po jakieś 5 godzin. W ogóle wędliny nie zmieniły koloru. Dym naprawdę był dość intensywnie podawany, a mimo to kolor praktycznie się nie zmienił. Może mi ktoś powiedzieć co zrobiłem źle?? Wnioskuję, że tak powinno brzmieć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-654928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Temp. różna - była Wnioskuję, że tak powinno brzmieć temperatura, była różna tak chyba najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-654930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Pewnie miało być że temperatura się zmieniała 15-20 stopni .A wracając do meritum - Bartek - zrębki suche, czy wpadłeś na pomysł żeby je np. zamoczyć?Może ten "dym intensywnie podawany" to bardziej para wodna? Ile kg. zrębek zużyłeś w ciągu tych 5h wędzenia?--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-654946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Nie wiem czy cos zrobiles zle ?......... bo nie napisales co wedziles , temperatura byla OK. Jednak powiem tyle ze niektore wedliny "wedzonki " (wedzone na zimno ) lubia zmineniac kolor i smak dopiero po paru dniach po wdzeniu.Nic nie napisales o intensywnosci zapachu wedzonek dymem. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-654967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Nie wiem czy cos zrobiles zle ? ......... bo nie napisales co wedziles , temperatura byla OK. Jednak powiem tyle ze niektore wedliny "wedzonki " (wedzone na zimno ) lubia zmineniac kolor i smak dopiero po paru dniach po wdzeniu. potwierdzam. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-654973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek16 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Witam wędziłem rożnym materiałem dedykowanymi zrębkami na bank suche bo stoją cały czas w cieplej kotłowni ale tez wędziłem kawałkami olchy które pociąłem tak aby weszły do dymogeneratora również wrzucałem zrębki które sam próbowałem uzyskać poprzez rębak ogrodowy(wydawały się suche).Własnie dzisiaj wrzuciłem wędzenie na zimno i na wędzonkach była jak by rosa taka nie mam pojęcia skąd to sie wzięło gdyż wcześniej wędziłem na ciepło i wędzarnia była wygrzana Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek16 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Witam wędziłem rożnym materiałem dedykowanymi zrębkami na bank suche bo stoją cały czas w cieplej kotłowni ale tez wędziłem kawałkami olchy które pociąłem tak aby weszły do dymogeneratora również wrzucałem zrębki które sam próbowałem uzyskać poprzez rębak ogrodowy(wydawały się suche).Własnie dzisiaj wrzuciłem wędzenie na zimno i na wędzonkach była jak by rosa taka nie mam pojęcia skąd to sie wzięło gdyż wcześniej wędziłem na ciepło i wędzarnia była wygrzana https://zapodaj.net/4f1ff94ed235f.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 24 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Jaką temperaturę miało mięso przed włożeniem do wędzarni?--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek16 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Stycznia 2020 ciężko jest mi powiedzieć .. było kilka minut na dworze przed wędzeniem a chyba było na minusie ale wczoraj rano wyjąłem mięso i zostawiłem w piwnicy na 24h zęby sobie obeschło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 24 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Ja bym mięso doprowadził do temperatury pokojowej - przez 2-3h w cieplejszym miejscu.Według mnie zimne mięso potraktowałeś dymem o temperaturze 20-30 stopni i się zaczęło pocić.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 24 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Stycznia 2020 wcześniej wędziłem na ciepło i wędzarnia była wygrzana do tego zimne mięso i na wędzonkach była jak by rosa za mała temperatura osuszania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek16 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Stycznia 2020 ale przy zimnym wędzeniu tez musi być takie osuszanie jak przy wędzeniu na ciepło? miałem dzisiaj ok 30 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 24 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Temperatura musi być wyrównana nie można dać do wędzarni gdzie jest temperatura 30 stopni mięsa, które ma np.4 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek16 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Stycznia 2020 a czy może byc niższa temp.wedzenia na zimno jak 30 stopni?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Stycznia 2020 a czy może byc niższa temp.wedzenia na zimno jak 30 stopni?? Oczywiście. Max temp."na zimno" to 25 st.C.Wędzę w temp. 10-25 St.C. Wszystko zależy od układu dymowego i temp. na zewnątrz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Ja (po przeczytaniu wskazówek andyandy) łososia wędzę w najniższej możliwej temp. np. 5 stopni. Jest najlepszy. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek16 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Stycznia 2020 A zwykłe mięso np schab baleron jak długo wedzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Stycznia 2020 2 razy po 10-12 h. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Cześć wedzillem ostatnio na zimno w sumie pierwszy raz temp. różna była OK 15-20 stopn Byla OK Jaką temperaturę miało mięso przed włożeniem do wędzarni? -- ciężko jest mi powiedzieć .. było kilka minut na dworze przed wędzeniem a chyba było na minusie ....zasadniczo zawsze jest lepiej dawac mieso "cieple "do zimnego jak zimne do cieplego ,by uniknac "wypocin,pocenia " sie miesa, wedlin. Do zimnego wedzenia wedzarnia nie musi byc wygrzana,bo temp. wedzenia to ok 1°C do max 22°CPrzy wedzeniu na zimno intensywnosc "gestosc " dymu i temperatura nie gra zasadniczej roli, jak czas wedzenia Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek16 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Stycznia 2020 a widzisz a myślałem ze musi bardzo gęsty i ma być go bardzo dużo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek16 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Stycznia 2020 po 12 godzinach wędzenia tak wygląda ale tez jest tak jakby delikatna rosa na mięsie https://zapodaj.net/2ee73e77fe9ca.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/#findComment-655122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.