Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wyglada wszystko przepysznie :clap:  :clap:  , ja zrobilam  kielbase z Twojego przepisu z dodatkiem pieprzu cytrynowego i moge Ci tylko podziekowac bo wyszla pyszna :D  :tongue:  , najlepsza jaka do tej pory zrobilam :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-655981
Udostępnij na innych stronach

zrobilam  kielbase z Twojego przepisu z dodatkiem pieprzu cytrynowego i moge Ci tylko podziekowac bo wyszla pyszna     , najlepsza jaka do tej pory zrobilam

Jestem bardzo zadowolony że aż tak się przydałem cieszę się że kiełbaska wyszła i smakowała  :thumbsup:  

[Dodano: 05 lut 2020 - 15:55]

Mielonka a"la tyrolska

 

Przepis:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16353-mielonka-ala-tyrolska/

 

post-72431-0-96800600-1580914541_thumb.jpg

Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-656071
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-656172
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
emka24, dnia 24 Marz 2021 - 14:16, napisał: Proszę skierować do przepisu.    Przepis jest nad zdjęciami w linku 

 

 

Chodzi mi  o tę kiełbasę z pieprzem cytrynowym.

[Dodano: 24 mar 2021 - 16:42]

 

 

emka24, dnia 24 Marz 2021 - 14:16, napisał: Proszę skierować do przepisu.    Przepis jest nad zdjęciami w linku 

 

 

Chodzi mi  o tę kiełbasę z pieprzem cytrynowym.

Edytowane przez emka24
emka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-701263
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodzi mi  o tę kiełbasę z pieprzem cytrynowym.

Nie wiem która to mam kilka które są z dodatkiem pieprzu cytrynowego wysłałem na pv. link. przejrzyj  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-701265
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Mielonka ,,Luncheon meat'' w osłonce w/g JackaW

 

Przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18272-mielonka-luncheon-meat-w-os%C5%82once-wg-jackaw/

 

post-72431-0-83270800-1618145084_thumb.jpgpost-72431-0-12545000-1618145093_thumb.jpgpost-72431-0-79227900-1618145099_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-703527
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Pasztet z indyka

post-72431-0-75011800-1652794888_thumb.jpgpost-72431-0-59519800-1652794895_thumb.jpgpost-72431-0-58045000-1652794903_thumb.jpgpost-72431-0-69695600-1652794909_thumb.jpgpost-72431-0-79891600-1652794915_thumb.jpgpost-72431-0-43790900-1652794921_thumb.jpgpost-72431-0-66808400-1652794925.jpg

Przepis autorski;

-1,2 kg ścinki tzw. (mięso gulaszowe ) z indyka 

-0,3 kg wątróbki z indyka 

-18g/kg sól ważona nie jodowana 

-4g/kg przyprawa do pasztetu

-6g/kg świeży czosnek

-3g/kg jamaican jerk (przyprawa do drobiu)

-jedna większa marchew

-jedna cebula

-dwie małe bułeczki 

-dwa jajka 

WYKONANIE

Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec był całkowicie przykryty. Wodę podgrzewamy do 80 stopni i wrzucamy marchew, cebulę i mięso,  parzymy, aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będą surowe w środku. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. W osobnym garnku parzymy wątróbkę  w temp 80-85 stopni czas około 15 min. Po parzeniu wyjmujemy warzywa , mięso, wątróbkę i studzimy. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku 2,5-3 mm dwa razy. Bułki moczymy w rosole i dajemy do mielenia. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Dodajemy jajka. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna. Napełniamy formy i pieczemy w 180 stopniach 60 min.

 

 Ps. Z podanej ilości surowca wyszło mi dwa słoiki 300 g pasztetu i jedna forma 12 na 23 cm do pieczenia . Polecam ten przepis pasztet jest bardzo smaczny i wyrazisty w smaku za sprawą dodanych przypraw.
Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-768838
Udostępnij na innych stronach

 

 

4g/kg przyprawa do pasztetu
 

 

 Jacek, co jest w tej przyprawie. U nas takiej nie widzialam.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-768873
Udostępnij na innych stronach

4g/kg przyprawa do pasztetu

Polecam przyprawy są z mojego miasteczka i chwale je sobie tam znajdziesz tą do pasztetu a szczególnie polecam pieprz ziołowy białowieski jest znakomita  już kilka osób z forum zaraziłem ta przyprawą   ;)

https://runobio.pl/

Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769018
Udostępnij na innych stronach

@jacekw21, czy w tym pieprzu smak majeranku jest wyrazny czy bardziej gorczycy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769144
Udostępnij na innych stronach

Ani jedno, ani drugie Electro, smak jest w tym "Pieprzu ziołowym Białowieskim" doskonale zbalansowany, tak że nic w tej przyprawie nie dominuje, świetnie skomponowana przyprawa ogólnego stosowania, tak jak podaje producent, raczej jako dodatek do mięs i potraw, a nie jako zamiennik pieprzu :D . https://sklep.runobio.pl/pieprz-ziolowy-bialowieski-250g-p-225.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769159
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, pytalam glownie dlatego ze jakos za majerankiem nie przepadam . sklad widzialam bo widzialam na stronie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769166
Udostępnij na innych stronach

No więc dlatego Ci odpowiedziałem Electro, myślę że dość dokładnie. Ten "Pieprz Ziołowy" to taka przyprawa ogólnego stosowania, bardzo dobrze zbalansowana w której nie dominuje żaden z zawartych w niej składników :D  :thumbsup: . Można w nim wyczuć raczej nutkę jałowca, niż majeranku :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769169
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy w tym pieprzu smak majeranku jest wyrazny czy bardziej gorczycy?

Powiem Ci szczerze nie wiem nie umiem się określić w tym temacie , tam też przebijają się inne przyprawy ogólnie co mogę powiedzieć o niej to jest bardzo aromatyczna i pasuje do wszystkiego.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769189
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Rolada z boczku -Sous Vide

SUROWIEC

 
-mój płat boczku po zdjęciu skóry i wyrównaniu krawędzi waga to 2,1 kg
-mięso mielone z łopatki 0,5-0,6 kg
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
 
-peklosól 18g/kg
-chili płatek 1g/kg
-pieprz czarny 3g/kg
-przyprawa huzarska 3g/kg
-przyprawa grill ziołowy 3/kg
Dodatkowo do mięsa mielonego:
-gorczyca czarna i biała po 2g/kg
-papryka kolorowa suszona ilośc według uznania 
-sznurek wędzarniczy
-siatka wędzarnicza do wędlin
-folia celulozowa
-worki próżniowe
 
WYKONANIE
Z boczku zdejmujemy skórę wyrównujemy krawędzie, płat boczku rozcinamy w połowie lecz nie docinając do końca, robimy coś w kształcie książki. Taką książkę dobrze jest jeszcze potraktować tłuczkiem do schabowych aby zwiększyć kleistość mięsa. Dalej to już tylko dobieramy jakiś zestaw przypraw do samego boczku i mięsa mielonego które będzie w środku. Następna czynność to zwijamy wiążemy sznurkiem ,dobrze jest też zawinąć w folię celulozową następnie siatką wędzarniczą na koniec w próżnie i tak 3-5 dni w lodówce . Taką roladę można uwędzić ,upiec lub zrobić parzoną. Polecam taki wyrób jest smaczny i pięknie się prezentuje.Tu natomiast brak jednego zdjęcia z mięsem mielonym zapomniałem zrobić ale to już raczej można sobie wyobrazić jak wygląda rozłożone mięso na płacie boczku .
 
OBRÓBKA TERMICZNA
 
Sous Vide-15 godzin w temperaturze 65 stopni.

IMG_5574.jpeg

IMG_5611.jpeg

IMG_5612.jpeg

IMG_5585.jpeg

IMG_5613.jpeg

IMG_5569.jpeg

IMG_5528.jpeg

IMG_5526.jpeg

IMG_5524.jpeg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-979163
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.