jacekw21 Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lutego 2020 Wyroby Pieczone Wątek : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Lutego 2020 Wyglada wszystko przepysznie , ja zrobilam kielbase z Twojego przepisu z dodatkiem pieprzu cytrynowego i moge Ci tylko podziekowac bo wyszla pyszna , najlepsza jaka do tej pory zrobilam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-655981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Lutego 2020 (edytowane) zrobilam kielbase z Twojego przepisu z dodatkiem pieprzu cytrynowego i moge Ci tylko podziekowac bo wyszla pyszna , najlepsza jaka do tej pory zrobilamJestem bardzo zadowolony że aż tak się przydałem cieszę się że kiełbaska wyszła i smakowała [Dodano: 05 lut 2020 - 15:55]Mielonka a"la tyrolska Przepis:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16353-mielonka-ala-tyrolska/ Edytowane 5 Lutego 2020 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-656071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Lutego 2020 Mielonka z kolorowymi płatkami papryki słodkiej Przepis:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16354-mielonka-z-kolorowymi-p%C5%82atkami-papryki-s%C5%82odkiej/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-656172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Lutego 2020 Rolada z boczku i podgardla Przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15940-rolada-z-boczku-i-podgardla/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-657125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 17 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lutego 2020 Rolada lazdijajska w/g JackaW Przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15942-rolada-lazdijajska-wg-jackaw/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-657257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Lutego 2020 Rolada z indyka Przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15943-rolada-z-indyka/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-657383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Marca 2021 Konserwa Tyrolska w osłonce w/g JackaWPrzepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18231-konserwa-tyrolska-w-os%C5%82once-wg-jackaw/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-701234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Marca 2021 ja zrobilam kielbase z Twojego przepisu z dodatkiem pieprzu cytrynowego i moge Ci tylko podziekowac bo wyszla pyszna Proszę skierować do przepisu. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-701235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Marca 2021 Proszę skierować do przepisu. Przepis jest nad zdjęciami w linku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-701239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) emka24, dnia 24 Marz 2021 - 14:16, napisał: Proszę skierować do przepisu. Przepis jest nad zdjęciami w linku Chodzi mi o tę kiełbasę z pieprzem cytrynowym.[Dodano: 24 mar 2021 - 16:42] emka24, dnia 24 Marz 2021 - 14:16, napisał: Proszę skierować do przepisu. Przepis jest nad zdjęciami w linku Chodzi mi o tę kiełbasę z pieprzem cytrynowym. Edytowane 24 Marca 2021 przez emka24 Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-701263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Marca 2021 Chodzi mi o tę kiełbasę z pieprzem cytrynowym. Nie wiem która to mam kilka które są z dodatkiem pieprzu cytrynowego wysłałem na pv. link. przejrzyj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-701265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Mielonka ,,Luncheon meat'' w osłonce w/g JackaW Przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18272-mielonka-luncheon-meat-w-os%C5%82once-wg-jackaw/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-703527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Co tu można by więcej dodać, !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-703539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 17 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Maja 2022 (edytowane) Pasztet z indykaPrzepis autorski;-1,2 kg ścinki tzw. (mięso gulaszowe ) z indyka -0,3 kg wątróbki z indyka -18g/kg sól ważona nie jodowana -4g/kg przyprawa do pasztetu-6g/kg świeży czosnek-3g/kg jamaican jerk (przyprawa do drobiu)-jedna większa marchew-jedna cebula-dwie małe bułeczki -dwa jajka WYKONANIEDo garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec był całkowicie przykryty. Wodę podgrzewamy do 80 stopni i wrzucamy marchew, cebulę i mięso, parzymy, aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będą surowe w środku. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. W osobnym garnku parzymy wątróbkę w temp 80-85 stopni czas około 15 min. Po parzeniu wyjmujemy warzywa , mięso, wątróbkę i studzimy. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku 2,5-3 mm dwa razy. Bułki moczymy w rosole i dajemy do mielenia. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Dodajemy jajka. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna. Napełniamy formy i pieczemy w 180 stopniach 60 min. Ps. Z podanej ilości surowca wyszło mi dwa słoiki 300 g pasztetu i jedna forma 12 na 23 cm do pieczenia . Polecam ten przepis pasztet jest bardzo smaczny i wyrazisty w smaku za sprawą dodanych przypraw. Edytowane 17 Maja 2022 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-768838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Maja 2022 4g/kg przyprawa do pasztetu Jacek, co jest w tej przyprawie. U nas takiej nie widzialam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-768873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 18 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Maja 2022 (edytowane) 4g/kg przyprawa do pasztetuPolecam przyprawy są z mojego miasteczka i chwale je sobie tam znajdziesz tą do pasztetu a szczególnie polecam pieprz ziołowy białowieski jest znakomita już kilka osób z forum zaraziłem ta przyprawą https://runobio.pl/ Edytowane 18 Maja 2022 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Maja 2022 Tak, przyznaję, ten "Pieprz ziołowy Białowieski" Jacka, jest znakomity . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 18 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Maja 2022 Tak, przyznaję, ten "Pieprz ziołowy Białowieski" Jacka, jest znakomity Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Maja 2022 @jacekw21, czy w tym pieprzu smak majeranku jest wyrazny czy bardziej gorczycy? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Maja 2022 Ani jedno, ani drugie Electro, smak jest w tym "Pieprzu ziołowym Białowieskim" doskonale zbalansowany, tak że nic w tej przyprawie nie dominuje, świetnie skomponowana przyprawa ogólnego stosowania, tak jak podaje producent, raczej jako dodatek do mięs i potraw, a nie jako zamiennik pieprzu . https://sklep.runobio.pl/pieprz-ziolowy-bialowieski-250g-p-225.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Maja 2022 @sverige2, pytalam glownie dlatego ze jakos za majerankiem nie przepadam . sklad widzialam bo widzialam na stronie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Maja 2022 (edytowane) No więc dlatego Ci odpowiedziałem Electro, myślę że dość dokładnie. Ten "Pieprz Ziołowy" to taka przyprawa ogólnego stosowania, bardzo dobrze zbalansowana w której nie dominuje żaden z zawartych w niej składników . Można w nim wyczuć raczej nutkę jałowca, niż majeranku . Edytowane 19 Maja 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Maja 2022 czy w tym pieprzu smak majeranku jest wyrazny czy bardziej gorczycy? Powiem Ci szczerze nie wiem nie umiem się określić w tym temacie , tam też przebijają się inne przyprawy ogólnie co mogę powiedzieć o niej to jest bardzo aromatyczna i pasuje do wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Rolada z boczku -Sous Vide SUROWIEC -mój płat boczku po zdjęciu skóry i wyrównaniu krawędzi waga to 2,1 kg -mięso mielone z łopatki 0,5-0,6 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18g/kg -chili płatek 1g/kg -pieprz czarny 3g/kg -przyprawa huzarska 3g/kg -przyprawa grill ziołowy 3/kg Dodatkowo do mięsa mielonego: -gorczyca czarna i biała po 2g/kg -papryka kolorowa suszona ilośc według uznania -sznurek wędzarniczy -siatka wędzarnicza do wędlin -folia celulozowa -worki próżniowe WYKONANIE Z boczku zdejmujemy skórę wyrównujemy krawędzie, płat boczku rozcinamy w połowie lecz nie docinając do końca, robimy coś w kształcie książki. Taką książkę dobrze jest jeszcze potraktować tłuczkiem do schabowych aby zwiększyć kleistość mięsa. Dalej to już tylko dobieramy jakiś zestaw przypraw do samego boczku i mięsa mielonego które będzie w środku. Następna czynność to zwijamy wiążemy sznurkiem ,dobrze jest też zawinąć w folię celulozową następnie siatką wędzarniczą na koniec w próżnie i tak 3-5 dni w lodówce . Taką roladę można uwędzić ,upiec lub zrobić parzoną. Polecam taki wyrób jest smaczny i pięknie się prezentuje.Tu natomiast brak jednego zdjęcia z mięsem mielonym zapomniałem zrobić ale to już raczej można sobie wyobrazić jak wygląda rozłożone mięso na płacie boczku . OBRÓBKA TERMICZNA Sous Vide-15 godzin w temperaturze 65 stopni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-979163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.