Maxell Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Lutego 2020 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Lutego 2020 Bardzo interesująca i przydatna publikacja. Gdzie mogę uzyskać kopię? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Lutego 2020 Krzysztofie, na razie skanuję druga część. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Lutego 2020 Nie łatwo czytać książkę w tej postaci na forum. Po prostu męka. Dla mnie coś takiego jest mało pożyteczne. Chciałbym mieć coś w ręce, podkreślać i robić notatki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Lutego 2020 Jak wrzucę całość, postaram się zrobić i podesłać Ci pdf . Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Lutego 2020 Dziękuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Lutego 2020 Jak wrzucę całość, postaram się zrobić i podesłać Ci pdf . Maxell to moze zrob tez CC do mnie z tym pdf please. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Lutego 2020 (edytowane) To może tego pdf- a wrzucić na stronę , żeby wszyscy zainteresowani uczestnicy tego forum mieli możliwość pobrania.Ciekawy artykuł szczególnie jeśli chodzi o mokre peklowanie szynek dojrzewających (str.14). Edytowane 9 Lutego 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Lutego 2020 Maxell to moze zrob tez CC do mnie z tym pdf please. Masz załatwione. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Lutego 2020 Na potrzeby portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Lutego 2020 Ciekawy artykuł szczególnie jeśli chodzi o mokre peklowanie szynek dojrzewających (str.14). Nie dawalo mi spokoju to powyzsze zdanie - dlczego ta strona 14 jest taka szczegolnie interesujaca dla "self-banned" super-speca. I chyba juz wiem - tam jest wzmianka nie tylko o peklowaniu mokrym ale takze - cytuje "W produkcji szynek z koscia jedna z metod przyspieszenia dyfuzji soli do wnetrza miesnia jest zastosowanie prozni (Chiralt i in. 2001) " [--]. A tak naprawde to napisalem to powyzsze troche zartujac. IMO - nie ma nic w tej stronie az tak waznego. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Lutego 2020 (edytowane) dlczego ta strona 14 jest taka szczegolnie interesujaca dla "self-banned" super-speca. I chyba juz wiem Uderz w stół a tępe nożyce zza oceanu się odezwą.Domagałeś się opracowań naukowych w tej kwestii to i masz.Nie ma znaczenia czy w próżni czy nie.Ważne że jest to peklowanie na mokro i mięso chłonie solankę a w tym wodę w przeciwieństwie do peklowania suchego gdzie wodę oddaje. Trzeba czytać ze zrozumieniem . .Jak widać dalej nic nie wiesz. Edytowane 11 Lutego 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Lutego 2020 Ważne że jest to peklowanie na mokro i mięso chłonie solankę a w tym wodę w przeciwieństwie do peklowania suchego gdzie wodę oddaje. Arku,uważnie i kilkakrotnie przeczytałam rozdział o peklowaniu.Zauważam jednak sprzeczność celów w tym typie peklowania (na mokro).Zauważam też kilka innych usterek ale nie należy to w tej chwili do tematu.Jednym z głównych celów w procesie dojrzewania wędlin jest pozbycie się wody z mięsa, zaś szybkość, a raczej powolność zasalania jest "solą w oku" wszelkim komercyjnym producentom.Czas to pieniądz, kapitał zamrożony w surowcu to pozycja kosztowa w rachunku zysków i strat.Dlatego autorzy szybciutko sugerują lek na ten ból, czyli zastosowanie próżni. Nie ma znaczenia czy w próżni czy nie. Ma i to duże. Właśnie w połączeniu z ew. peklowaniem zanurzeniowym. To jest odpowiedź na zapotrzebowanie przemysłu.Tak przy okazji zastanawiam się, gdzie w Europie Północnej produkuje się markowe wędliny dojrzewające . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Lutego 2020 Hihihih i mam zabawe... wiec po kolei... Uderz w stół a tępe nożyce zza oceanu się odezwą - "przygania garnek kociolkowi" albo " swoj swojego to i w piekle pozna" - p. ostro-logiczna mozgownico!!! Domagałeś się opracowań naukowych w tej kwestii to i masz. - tu jestem w kropce bo nie wiem o co chodzi poprostu. Nie ma znaczenia czy w próżni czy nie.Ważne że jest to peklowanie na mokro i mięso chłonie solankę a w tym wodę w przeciwieństwie do peklowania suchego gdzie wodę oddaje czesciowej odpowiedzi udzielila juz EAnna. Trzeba czytać ze zrozumieniem . oj trzeba, trzeba Jak widać dalej nic nie wiesz. przyznaje sie ze naprawde nic nie wiem - z motta @Rogera - madrosc przychodzi z wiekiem, szkoda tylko ze jest to wieko od trumny, lub - czlowiek uczy sie cale zycie a i tak glupi umiera..... A bez zartow i nawet chyba merytoryxcznie - praca powyzsza jest poswiecona miesu zwierzyny lownej a nie peklowaniu. Kilku zdaniowa zmianka nie czyni z niej zrodla wiedzy w temacie peklowania. Autorka zreszta w tych zdaniach powoluje sie na badania innych naukowcow ( Barat ( 2004 i 2006) i Chiralt (2001)) i prace te sa dostepne. Proponuje najpierw zapoznac sie z nimi i dopiero " szarogesic sie" Pozdrawiam.... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Lutego 2020 Kilku zdaniowa zmianka nie czyni z niej zrodla wiedzy w temacie peklowania. A kilku zdaniowa wzmianka o peklowaniu w woreczkach to już czyni źródło wiedzy.Mentalność kalego.Wbiłeś sobie do głowy ,że jak peklować dojrzewajace to tylko na sucho a to jest g. prawda.Można i tak i tak ,ale trzeba mieć umysł jak otwarty spadochron a nie klapy na czach i bronić czegoś co obronić się nie da. czesciowej odpowiedzi udzielila juz EAnna. Całe szczęście że napisałeś częściowej.A to peklowanie w próżni to na sucho czy na mokro mądralo.?Przeczytaj z dziesięć razy akapit od słów "Techniki solenia typowe dla szynek.............. a może zrozumiesz ,że próżnia dotyczy szynek z kością.Inną metodą jest peklowanie zanurzeniowo z nastrzykiem .Potwierdza to ,tylko to co prezentuje na swoich szkoleniach nasz Główny Technolog, ale Ty pewnie jesteś od niego mądrzejszy.EOT Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Lutego 2020 Kilku zdaniowa zmianka nie czyni z niej zrodla wiedzy w temacie peklowania. A kilku zdaniowa wzmianka o peklowaniu w woreczkach to już czyni źródło wiedzy.Mentalność kalego.Wbiłeś sobie do głowy ,że jak peklować dojrzewajace to tylko na sucho a to jest g. prawda.Można i tak i tak ,ale trzeba mieć umysł jak otwarty spadochron a nie klapy na czach i bronić czegoś co obronić się nie da. czesciowej odpowiedzi udzielila juz EAnna.Całe szczęście że napisałeś częściowej.A to peklowanie w próżni to na sucho czy na mokro mądralo.?Przeczytaj z dziesięć razy akapit od słów "Techniki solenia typowe dla szynek.............. a może zrozumiesz ,że próżnia dotyczy szynek z kością.Inną metodą jest peklowanie zanurzeniowo z nastrzykiem .Potwierdza to ,tylko to co prezentuje na swoich szkoleniach nasz Główny Technolog, ale Ty pewnie jesteś od niego mądrzejszy.EOT Wiec jeszcze raz - powyzsza praca naukowa praca dotyczy miesa zwierzat lownych a nie metod peklowania .... i kilku zdaniowa wzmianka nie jest podstawa do prowadzenia dyskusji w dziedzinie peklowania ( prosze zapoznac sie z pracami cytowanymi w tym akapicie).... .EOT - nareszcie cos sensownego bo juz myslalem ze "super spec" wrocil z samobanicji i wlasnie celuje juz sobie w stope a kol. Glownemu Technologowi WB w kolano - Potwierdza to ,tylko to co prezentuje na swoich szkoleniach nasz Główny Technolog, Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaa123 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Dobry wieczór, Koledzy i Koleżanki czy można gdzieś zakupić ww ksiązkę ?? Strasznie niewygodnie czyta się te skany na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-687825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Koledzy i Koleżanki czy można gdzieś zakupić ww ksiązkę ? Zakupiłem w ZUT w Szczecinie. https://wydawnictwo.zut.edu.pl/index.php?id=16376 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-687879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.