Maxell Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 18 Lutego 2020 (edytowane) Jak już pisałem, finalizujemy najważniejszy chyba dla nas projekt, który odpowiednio nagłośniony, powinien zmienić to nastawienie ludzi. Już niebawem ruszamy...Projekt ten, razem z naszym forum, Szkołą Domowego Masarstwa oraz Giełdą, stanowił będzie komplet niezbędny dla każdego, rozpoczynającego przygodę z mięsem, ale także dla ludzi posiadających już praktykę w tym zakresie. Edytowane 18 Lutego 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 18 Lutego 2020 Popieram. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 18 Lutego 2020 Pomysł arcyciekawy i bardzo dobry. Jednym słowem powrót do zaniechanych w latach 90-tych Norm Państwowych i związanym z tym prawem.Trzymam kciuki, jednak lobby producentów dodatków funkcyjnych i różnego rodzaju podobnych specyfików stosowanych nie tylko w masarstwie jest bardzo mocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Lutego 2020 Czyli:1. Polexit - inicjatywa petycji (nie przeczę, że szlachetna w zamiarze), wiąże się z likwidacją unormowań unijnych dotyczących dodatków funkcjonalnych i wielu innych o technologii nie wspominając.2. Likwidacja pogłowia trzody w RP - jaki procent świń hodowanych obecnie ma mięso o jakości z owych cudownych czasów obowiązywania państwowych "szesnastek".3. Popyt na wyśmiewane przez niektórych z Państwa "szynki z promocji za 9,99 zł" być może wcale nie wynika z głupoty i niedouczenia oraz nieuświadomienia ciemnych mas, tylko z ilości gotówki w portfelu.4. Kolega (koleżanka?) Toshiba w poście #25 wypunktował sporo istotnych rzeczy.5. Dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane.6. Nawet gdyby stał się cud i ruszyły prace legislacyjne idące w postulowanym przez Naxela kierunku , to po drodze stanie mnóstwo rzeczy, które sprawią, że ci, którzy najwięcej mogliby stracić nie stracą, a dodatkowo zyskają ci, których istnienia być może się nie domyślamy.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Lutego 2020 3. Popyt na wyśmiewane przez niektórych z Państwa "szynki z promocji za 9,99 zł" być może wcale nie wynika z głupoty i niedouczenia oraz nieuświadomienia ciemnych mas, tylko z ilości gotówki w portfelu. To jest TAK OCZYWISTE, że nie ma o czym (i nad czym) dyskutować ! Cytuj Z wyrazami szacunku Stanisław Leszczyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Lutego 2020 (edytowane) . Ceny wcale nie muszą być z kosmosu, gdyż od jakiegoś czasu rolnicy mogą i handlują wyrobami wyprodukowanymi w oparciu o mięso z własnych gospodarstw, sprzedając je po niewygórowanych cenach. Można to sprawdzić na bazarach, rynkach i u wiejskich masarzy.No to sprawdźmy żeby nie teoretyzować.Oto kilka przykładów z 2019 roku sprzed podwyżki cen mięsa na targu w Grodzisku Mazowieckim.Na dzisiaj trzeba doliczyć ok.20%Szynka wędzona - 38 zł/kgBaleron- 38 zł/kgKiełbasa wiejska- 27zł/kgPolędwica wędzona- 45 zł/kgBoczek wędzony- 35zł/kgBoczek surowy- 17 zł/kgPolędwiczki- 30zł/kgOgony wp.- 10zł/kgKości schabowe -5 zł/kgPodgardle ze skórą i gruczołami-14 zł/kgSłonina 11zł/kgBułczanka 14 zl/kgKaszanka 15 złO cenach sklepowych gdzie polędwica sopocka jest po 15 zł /kg pisał nie będę bo szkoda czasu.Każdy je zna.Tak wyglądają fakty. Edytowane 19 Lutego 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 19 Lutego 2020 Czym bliżej stolicy, tym ceny wyższe. To normalne. Ale ja nie o tym. Wrócę do sprawy tej przysłowiowej "szynki" za 9,90. Co to jest za twór, skoro tyle prawie kosztuje kilogram półtuszy, nie mówiąc o czystym mięsie szynki bez kości. Gdzie robocizna, energia, woda, dodatki itp.? I druga sprawa. Skąd w ostatnich latach taki wzrost zachorowań na różnego rodzaju nowotwory?Już kilka "ładnych" lat temu pisałem, że w którąś sobotę podjechałem do masarni gdzie zaopatrywałem się w mięso i zwróciłem się do jednego z pracowników, aby poprosił kolegę, który zawsze mnie obsługiwał. Ten stwierdził, że Leszek jest zajęty. Więc mówię, że dziś sobota i produkcja nie idzie. Odpowiedział: w sobotę wszyscy pracownicy robią wyroby dla siebie. Nadmieniam, że masarnia cieszyła się wtedy bardzo dobrą opinią i produkowała naprawdę dobre wyroby w oparciu o swoje receptury oraz swoje mieszanki przypraw. Przypomnę - to było jakieś 10-11 lat temu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert4you Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Lutego 2020 (edytowane) Wzrost zachorowań na nowotwory wynika w znacznej mierze z rozwoju diagnostyki medycznej i wydłużeniu życia.Kiedyś ludzie umierali szybciej i często niezdiagnozowani.Oczywiście zanieczyszczenie środowiska i wszechobecna chemia też trochę pomaga, ale nie demonizujmy.Oczywiście świetnie by było jeść wyroby bez chemii, ale moim zdaniem przemysł chemiczny ze swoimi kapitałami i zyskami nigdy już do tego nie dopuści. To jest lobby znacznie silniejsze niż przemysł mięsny. Tam jest dopiero ogromny tort do podziału. Chemia jest obecna na każdym etapie produkcji szynki od zapłodnienia świnki począwszy, a na opakowaniu gotowego produktu skończywszy. Oni nie odpuszczą takiej kasy. Jak będzie trzeba to doprowadzą do powstania odpowiednich przepisów na poziomie europejskim żeby ich towar dobrze się sprzedawał. Dopóki tego typu inicjatywy są małe, lokalne, dotyczące niewielkiej liczby pozytywnie zakręconych to będą trwały. Jeżeli tylko się rozprzestrzenią na tyle że w koncernach chemicznych przestaną się zgadzać tabelki Excela nie będzie litości.Ale przestrzeń jest i działać trzeba. Popieram to co tu się zaczęło. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Lutego 2020 przez robert4you Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 19 Lutego 2020 W styczniu 2020 r. w jednym z wywiadów radiowych min. Ardanowski powiedział, że "należy rozważyć sygnały" o powrocie w produkcji wędlin wg norm przed wejściem naszego kraju do Unii Europejskiej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 19 Lutego 2020 W styczniu 2020 r. w jednym z wywiadów radiowych min. Ardanowski powiedział, że "należy rozważyć sygnały" o powrocie w produkcji wędlin wg norm przed wejściem naszego kraju do Unii Europejskiej. Taki właśnie jest kierunek działań MRiRW, o czym pisałem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 25 Lutego 2020 Popieram... Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 28 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 28 Lutego 2020 Lat temu X było tak że bez względu na to gdzie człowiek pojechał czy to była mała mieścina czy duże miasto to w każdym z tych miejsc wyroby smakowały tak samo bo wszyscy musieli trzymać się jednakowych norm teraz jest wolna amerykanka dlatego ja i nie tylko tęsknimy za starymi dobrymi czasami dlatego inicjatywę Maxella popieram w całej rozciągłości Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 28 Lutego 2020 (edytowane) Petycje można pisać do bólu w tej kwesti co pisze Maxell ,nic to nie da.Minister nie ma nic do tego co jest w zakładzie produkowane o ile będzie napisana norma branżowa na dany produkt i zatwierdzona przez odpowiednie służby. Można natomiast wnioskować o zaprzestanie stosowania chemi do wędlin,ulepszaczy,konserwantów,barwników itp ,bo teraz o ile są w spisie dopuszczonych to się je stosuje zgodnie z prawem. Co do przepisów i składu kiełbas to nikt nic zakładom nie narzuci ,ich wola .To może zweryfikować tylko kupujący i tyle w temacie Edytowane 28 Lutego 2020 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 29 Lutego 2020 To może zweryfikować tylko kupujący Święta prawda...….tak długo jak będzie kupowane......będzie też produkowane. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.