@halusia@ Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 20 Lutego 2022 I tak regularnie co 8-10 dni piekę chlebek na zakwasie, Ten chlebek jest mega pyszny, szczególnie w wykonaniu Reni Awatarek.... no no bardzo trafiony. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-752736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Bardzo ladny chlebek! Dziękuję za miłe słowa [Dodano: 20 lut 2022 - 20:35] I tak regularnie co 8-10 dni piekę chlebek na zakwasie, Ten chlebek jest mega pyszny, szczególnie w wykonaniu Reni Awatarek.... no no bardzo trafiony. Halinko, dziękuję Przepis od Ciebie, a chlebek w porównaniu z tymi pieczonymi przed trzema laty zupełnie inny .To 2 lata temu musiałam jechać do Zakopanego,aby dowiedzieć się, że pieczesz go z termoobiegiem . Awatar ......już mam do niego sentyment . Edytowane 20 Lutego 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-752794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 20 Lutego 2022 Awatar ......już mam do niego sentyment Stylizowane, z lekka cierpiące serce artystki; tak mi się kojarzy . Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-752819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Awatar ......już mam do niego sentyment Stylizowane, z lekka cierpiące serce artystki; tak mi się kojarzy . Aniu, to trójwymiarowy wykres, mam z tym trochę inne skojarzenia ..... A naukowo:https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_motyla https://www.medianauka.pl/efekt-motyla Edytowane 21 Lutego 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-752823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 20 Lutego 2022 serce artystki; tak mi się kojarzy Też, a mnie jeszcze ze teorią i wzorem Lorenza , to skomplikowane . Najważniejsze, że już nie duszek Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-752825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 22 Lutego 2022 ReniaS, czy mogę Cię poprosić o przepis na chleb z postu 122 , w przepisie , który znalazłem w Twoim wątku , ilość maki pszennej oraz żytniej podana jest w procentach, pozostałe składniki w jako jednostki masy ,stąd moja prośba .Dziekuję. Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-753142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 23 Lutego 2022 (edytowane) Przepis jest bardzo prosty . CHLEB PSZENNO - ŻYTNI - 900g mąka pszenna typ 550 lub 650-100g mąka żytnia lub razowa- 2 łyżki oleju- 3 łyżeczki soli- 1 szkl otręb żytnich / czasami pomijam otręby/- 1/2 szkl siemię lniane- 1/2 szkl pestki słonecznika lub dyni- 100 g orzechy ziemneWykonanie:Do wyrabiania ciasta używam drewnianej łyżki.Wszystkie składniki sypkie wsypuję do miski. Dodaję siemię, słonecznik i orzechy. Mieszam na sucho. Dokładam część zaczynu, litr ciepłej wody i 2 łyżki oleju.Po wymieszaniu na jednolitą masę zostawiam na 1 godzinę (co jakiś czas mieszając).Przygotowuję dwie foremki keksówki (natłuszczam i posypuję np. bułką tartą lub otrębami), Wyłożone ciasto pozostawiam na 10- 12 godz. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut z termoobiegiem i 20 minut bez termoobiegu. Uwaga: Pozostałą część zakwasu dokarmiam i pozostawiam w ciepłym miejscu przez okres wyrastania chleba, potem do lodówki.Smacznego! Edytowane 23 Lutego 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-753443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 23 Lutego 2022 Już czyhałem , Dziękuję . Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-753444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 23 Lutego 2022 Muszę powiedzieć, że chlebek wychodzi zawsze,ale im dłużej go piekę tym lepszy . Jeśli odpowiada słodkawy smak w pieczywie można wzbogacić skład dodając żurawinę lub suszone morele. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-753448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 23 Lutego 2022 Piekę chleb pszenno -żytni z innego przepisu i kilku mąk ( pszenna 650+ pszenna 1850 + żytnia 720 + zakwas z 2000 ) , wychodzi mi zawsze , ale chciałbym czasem zmienć smak i uzyskać w przekroju takie dziurki jak w Twoim wypieku .W moim tez są ale mniejsze i bardziej regularne , nie mogę wstawiać zdjęć, ale w weekend popracuję nad tym , wtedy wstawię przekrój mojego wypieku. Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-753458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 24 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 24 Lutego 2022 Również piekę chleb raz na tydzień, niemniej przestałem dodawać siemię lniane, gdyż w postaci ziarna nie jest trawione przez organizm tylko wydalane w całości, podobnie jak to jest z pestkami pomidora. Jak chleb jest pyszny to nikt nie pogryzie takich małych ziaren, pełnią one funkcję ozdobną. Nie umiem tego wytłumaczyć naukowo jak to robi nasza Moderatorka. Ja w młynku do kawy mielę na bieżąco potrzebną ilość ziaren i dodaję proszek... szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-753706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 24 Lutego 2022 (edytowane) Ja w młynku do kawy mielę na bieżąco potrzebną ilość ziaren i dodaję proszek... Robię podobnie z siemieniem od lat, tyle że 3-4 czubate łyżeczki świeżo, dosyć grubo zmielonego siemienia, zalewam minimalną ilością wrzątku. Następnie po kilku minutach uzupełniam kubek z siemieniem świeżo zagotowanym mlekiem. Dokładnie wszystko razem mieszam i rano, zamiast porannej kawy, wypijam taki "kubas", pysznego, gęstego kleiku z siemienia lnianego na mleku. Oprócz tego że uważam to za bardzo smaczne, to jak twierdzi medycyna, jest ponoć również bardzo zdrowe nie tylko dla żołądka i przewodu pokarmowego. Chlebki zaś piekę z innymi ziarnami i dodatkami . https://surojadek.com/siemie-lniane-wlasciwosci/ Edytowane 24 Lutego 2022 przez sverige2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-753738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 26 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 26 Lutego 2022 (edytowane) Jak chleb jest pyszny to nikt nie pogryzie takich małych ziaren, pełnią one funkcję ozdobną. Ja w młynku do kawy mielę na bieżąco potrzebną ilość ziaren i dodaję proszek... Dziękuję, to cenne uwagi .Ale czy po 10- 12 godzinach wyrastania ciasta, siemię nie pochłonie cząstki jego wilgoci?Zaobserwowałam, że ziarenka są popękanę - wtedy chyba też łatwiej strawne? [Dodano: 26 lut 2022 - 08:36] 3-4 czubate łyżeczki świeżo, dosyć grubo zmielonego siemienia, ....https://surojadek.com/siemie-lniane-wlasciwosci/ O tak, to samo zdrowie .Szakira, Sverige2 słusznie zaznaczyliście - na świeżo tuż przed spożyciem aby tłuszcz zawarty w ziarenkach nie utlenił się,a siemię nie traciło swoich właściwości. Edytowane 26 Lutego 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-753957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 26 Lutego 2022 @ReniaS, Podziwiam ze wy to mozecie przelknac ,,,moj tata tez kiedys pil , pamietam jako nastolatka powiedzialam ze za zadne pieniadze nawet tego nie dotkne ...do dzis nie jem ostryg ..wszystko co sie ciagnie jest nie do przelkniecia ...ahhh te fobie Siemie lniane dodaje do chleba , ostatecznie zjem z zsiaadlym mlekiem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-753980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 26 Lutego 2022 (edytowane) Rzecz w tym Electro że siemię przygotowane tak jak opisałem powyżej, w ogóle się nie "ciągnie", a jeżeli ktoś lubi, to po dodaniu szczypty soli i odrobiny cukru, jest naprawdę doskonałe w smaku, ale jak sama kiedyś pisałaś, o gustach się nie dyskutuje , jednak zdrowe jest, a nawet bardzo zdrowe, szczególnie dla kobiet . Ma bardzo skuteczne działanie antynowotworowe . https://surojadek.com/siemie-lniane-wlasciwosci/ Edytowane 26 Lutego 2022 przez sverige2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-753984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 27 Lutego 2022 to nie sa gusta , dla mnie sie to juz ciagnie , wiem jak to wyglada bo moj tata pil swego czasu a ja nawet za 10000 sek tego nie wypije https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-754175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 27 Lutego 2022 Electro , zgadzam się z Tobą , Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-754242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 27 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 27 Lutego 2022 (edytowane) to nie sa gusta , dla mnie sie to juz ciagnie , wiem jak to wyglada bo moj tata pil swego czasu a ja nawet za 10000 sek tego nie wypije [Dodano: 27 lut 2022 - 20:57]Electro , zgadzam się z Tobą , Edytowane 27 Lutego 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-754246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 28 Lutego 2022 @ReniaS, Ja jestem bardzo wrazliwa na strukture tego co jem , nie chodzi nawet o smak , bo moze mi cos nawet smakowac a nie zjem ze wzgledu na konsystencje nie jadam jajek na miekko , sadzone jajko musi byc smazone na dwie strony zebym zjadla , nie wypije mleka jak zrobi sie kozuch , nawet jak zrobi sie taka mgielka na kawie od mleka to tez juz nie wypije , nie przelkne kaszy mannej na mleku , osrygi takze nie zjem tylko z sokiem z cytryny a lubie ,tylko nie mozec taka zelowata,smak to juz zupelnie co innego jestem bardzo otwarta i nie przeszkadzaja mi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-754348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 28 Lutego 2022 Renia S , nie napisałem odpowiedz na post Elektry by się z nia solidaryzować , tylko dlatego , ze mam podobne opory w przypadku picia siemienia lnianego , a resztę ładnie juz opisała Elctra w następnym poście .Pozdrawiam . Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-754406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 28 Lutego 2022 Za duży dobrobyt, oj za duży Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-754416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 1 Marca 2022 @MariuszB, a ja ma jeszcze inne fobie ... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-754546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 1 Marca 2022 a ja ma jeszcze inne fobie ... Może Cię jakoś wyleczymy wspólnie tylko nie wiemy z czego Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-754556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 1 Marca 2022 @Muski, najgorsza ...to wszelakie ptactwo latajace i drob wszelaki ...nie blizej niz 2 m odemnie , Kiedys jak kanarek tesciowej sobie wylecial z klatki to malo sie pod stolem nie znalazlam https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-754567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 1 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 1 Marca 2022 (edytowane) najgorsza ...to wszelakie ptactwo latajace i drob wszelaki ...nie blizej niz 2 m odemnie , Elektro, na szczęście naszego Wróbelka to nie dotyczy Edytowane 1 Marca 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/6/#findComment-754586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi