sverige2 Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 25 Maja 2022 Tak Anno, masz rację, czas dojrzewania to podstawa w tego typu pieczywie . Ogólny czas przygotowania takiego chlebusia sitkowego na zakwasie to ok. 24 godziny . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 25 Maja 2022 Tak Anno, masz rację, czas dojrzewania to podstawa w tego typu pieczywie Ja mialam na mysli, ze czas dojrzewania ciasta wolywa na jego kwasowosc. NA wyrob chl;eba ma wplyw czas, temperatura otoczenia i wilgotnosc( powietrza i produktow). Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 26 Maja 2022 Ja miałam na myśli, że czas dojrzewania ciasta wpływa na jego kwasowość. Na wyrób chleba ma wpływ czas, temperatura otoczenia, i wilgotność (powietrza i produktów). Absolutnie i zdecydowanie tak Anno, to rzecz zasadnicza podczas wypiekania chleba nie tylko sitkowego . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 26 Maja 2022 http://zapachchleba....i-w-zimnie.htmlhttps://pl.pinterest...61612122990383/ Renia takiego chleba jeszcze nie robiłem. Może trzeba spróbować. Tylko nie wiem czy w chlebie będzie smak piwa? Jak nie bedzie to szkoda piwa TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 26 Maja 2022 A oto dzisiejsze chlebusie "Sitkowe" 50/50 na zakwasie żytnim, pyszne, pachnące, z chrupiącą skórką . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 26 Maja 2022 (edytowane) Sverige2 , spróbuję wykonac Twój chlebek , robię żytni tylko na zakwasie , niestety nie udaje mi się uzyskać takiego porowatego przekroju , ale jest długo świeży ,załączam zdjęcie po wypieku .Niestety nie ma przekroju . Chlebek rósł okolo 14 godzin w foremkach po przygotowaniu ciasta . Edytowane 26 Maja 2022 przez Pacan Wojciech Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 27 Maja 2022 (edytowane) Wojtku, jeżeli chce się uzyskać takie "dziury", bez dodatkowego wspomagania drożdżami, to należy zastosować metodę przedwojennych piekarzy, czyli trzy etapowy sposób dojrzewania i wyrastania zaczynu (ciasta) chlebowego, wtedy na pewno się uda . http://adampiekarz.blogspot.com/2013/09/chleb-zytni-sitkowy.html Edytowane 27 Maja 2022 przez sverige2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 28 Maja 2022 Dzięki sprawdzę . Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnus Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Moja pierwsza w życiu bułka i kolejny chleb, tym razem na zakwasie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Pogratulować wypieków, bardzo ładniusie, bułeczka rumiana, a i "dziury" w chlebku jak trzeba !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 16 Czerwca 2022 (edytowane) "Moja pierwsza w życiu bułka ".A może więcej konkretów? Jeszcze bułki nie upiekłem. Edytowane 16 Czerwca 2022 przez quadro555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 17 Czerwca 2022 "Moja pierwsza w życiu bułka ".A może więcej konkretów? Jeszcze bułki nie upiekłem. Ojjj, i coś mi się tak widzi że prędko to tych bułeczek chyba piekł nie będziesz ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnus Opublikowano 17 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 17 Czerwca 2022 quadro555 - bułki na zakwasie pszennym, bez drożdży, wg własnej receptury. Dokładniej będę mógł więcej napisać, jak zrobię choćby jeszcze raz - chyba w ten weekend. sverige2 skąd u Ciebie taki sceptycyzm? Dopiero wróciłem z pracy i zaraz odpisuję.Dziękuję za miłe słowa o chlebie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 17 Czerwca 2022 sverige2 skąd u Ciebie taki sceptycyzm? Dopiero wróciłem z pracy i zaraz odpisuję.Dziękuję za miłe słowa o chlebie. Już odszczekuję me zwątpienie Alnusie, hau, hau, hau , i czekamy na recepturę bułeczek . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 17 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Ja też czekam na przepis bułek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 (edytowane) Chętnie upiekę i też oczekuję przepisu na bułki . Edytowane 8 Sierpnia 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) Rogaliki śniadaniowe po 3 - z makiem, sezamem i bez niczego .Bez posypki najlepsze.https://margarytka.blogspot.com/2014/02/rogaliki-sniadaniowe-mleczno-maslane.html Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Piękniusie !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Wow Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) Zapachniały mi bardzo.Reniu, poproszę jednego jutro na śniadanko. Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez @halusia@ Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Reniu,wzorcowe wykonanie: widok przełamania wszystko mówi Hm... wszyscy się do Ciebie przymilają Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Oj, RENIU,słowo SUPER to za mało MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Rogaliki śniadaniowe Piękny wypiek :clap: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) Piękniusie !!![Dodano: 09 sie 2022 - 21:53]Wow [Dodano: 09 sie 2022 - 21:53]Oj, RENIU,słowo SUPER to za mało [Dodano: 09 sie 2022 - 21:53] Rogaliki śniadaniowePiękny wypiek [Dodano: 09 sie 2022 - 21:58]Zapachniały mi bardzo.Reniu, poproszę jednego jutro na śniadanko. Dziękuję za miłe słowa .Odważałam, każda kulka ciasta na rogaliki po ok. 95 g.Pewnie będziemy konsumowały z Halinką podczas jutrzejszego wędzenia,a to już nie będzie ocena z fotki . Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Ponieważ będziemy konsumowały z Halinką podczas jutrzejszego wędzenia, a to już nie będzie ocena z fotki Reniu poprosimy kilka fotek z jutrzejszej zespołowej pracy . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi