Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak Anno, masz rację, czas dojrzewania to podstawa w tego typu pieczywie :thumbsup: . Ogólny czas przygotowania takiego chlebusia sitkowego na zakwasie to ok. 24 godziny :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770133
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak Anno, masz rację, czas dojrzewania to podstawa w tego typu pieczywie

 

 Ja mialam na mysli, ze czas dojrzewania ciasta wolywa na jego kwasowosc.

 

 NA wyrob chl;eba ma wplyw czas, temperatura otoczenia i wilgotnosc( powietrza i produktow). 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770191
Udostępnij na innych stronach

 

 Ja miałam na myśli, że czas dojrzewania ciasta wpływa na jego kwasowość.

 

 Na wyrób chleba ma wpływ czas, temperatura otoczenia, i wilgotność (powietrza i produktów). 

 

 

Absolutnie i zdecydowanie tak Anno, to rzecz zasadnicza podczas wypiekania chleba nie tylko sitkowego :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770222
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Renia takiego chleba jeszcze nie robiłem. Może trzeba spróbować. Tylko nie wiem czy w chlebie będzie smak piwa? Jak nie bedzie to szkoda piwa :hmm:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770256
Udostępnij na innych stronach

Sverige2  , spróbuję wykonac Twój chlebek , robię żytni tylko na zakwasie , niestety nie udaje mi się uzyskać takiego porowatego przekroju , ale jest długo świeży ,załączam zdjęcie po wypieku .Niestety nie ma przekroju . Chlebek rósł okolo 14 godzin w foremkach po przygotowaniu ciasta . 

post-41174-0-09102400-1653604181_thumb.jpg

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770341
Udostępnij na innych stronach

Wojtku, jeżeli chce się uzyskać takie "dziury", bez dodatkowego wspomagania drożdżami, to należy zastosować metodę przedwojennych piekarzy, czyli trzy etapowy sposób dojrzewania i wyrastania zaczynu (ciasta) chlebowego, wtedy na pewno się uda :Dhttp://adampiekarz.blogspot.com/2013/09/chleb-zytni-sitkowy.html

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770388
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

"Moja pierwsza w życiu bułka ".

A może więcej konkretów? Jeszcze bułki nie upiekłem.

 

Ojjj, i coś mi się tak widzi że prędko to tych bułeczek chyba piekł nie będziesz :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773489
Udostępnij na innych stronach

quadro555 - bułki na zakwasie pszennym, bez drożdży, wg własnej receptury. Dokładniej będę mógł więcej napisać, jak zrobię choćby jeszcze raz - chyba w ten weekend.

 

sverige2 skąd u Ciebie taki sceptycyzm? Dopiero wróciłem z pracy i zaraz odpisuję.

Dziękuję za miłe słowa o chlebie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773499
Udostępnij na innych stronach

sverige2 skąd u Ciebie taki sceptycyzm? Dopiero wróciłem z pracy i zaraz odpisuję.

Dziękuję za miłe słowa o chlebie.

 

Już odszczekuję me zwątpienie Alnusie, hau, hau, hau :D , i czekamy na recepturę bułeczek  :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773505
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Rogaliki śniadaniowe   :) po 3  - z makiem, sezamem i bez niczego   :D.

Bez posypki najlepsze.

https://margarytka.blogspot.com/2014/02/rogaliki-sniadaniowe-mleczno-maslane.html

post-98636-0-83374600-1660065504_thumb.jpg

post-98636-0-59856400-1660065540_thumb.jpg

post-98636-0-88969500-1660065577_thumb.jpg

post-98636-0-56401600-1660065605_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781692
Udostępnij na innych stronach

Zapachniały mi bardzo.

Reniu, poproszę jednego jutro na śniadanko.

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781711
Udostępnij na innych stronach

Reniu,

wzorcowe wykonanie: widok przełamania wszystko mówi  :clap:

Hm... wszyscy się do Ciebie przymilają  :tongue:  :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781719
Udostępnij na innych stronach

Piękniusie :clap: !!!

[Dodano: 09 sie 2022 - 21:53]

Wow :hug:

[Dodano: 09 sie 2022 - 21:53]

Oj, RENIU,

słowo SUPER to za mało :clap:

[Dodano: 09 sie 2022 - 21:53]

 

Rogaliki śniadaniowe

Piękny wypiek

[Dodano: 09 sie 2022 - 21:58]

Zapachniały mi bardzo.

Reniu, poproszę jednego jutro na śniadanko.

 

Dziękuję za miłe słowa :hug::).

Odważałam, każda kulka ciasta na rogaliki po ok. 95 g.

Pewnie będziemy konsumowały z Halinką podczas jutrzejszego wędzenia,

a to już nie będzie ocena z fotki :facepalm::laugh:.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781726
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ponieważ będziemy konsumowały z Halinką podczas jutrzejszego wędzenia, a to już nie będzie ocena z fotki :facepalm:

Reniu poprosimy kilka fotek z jutrzejszej zespołowej pracy :).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781729
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.