sverige2 Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 3 Lutego 2023 Nooo, bułeczki przepiękne Reniu, buzia się do nich śmieje, a przepis ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 3 Lutego 2023 Przepis masz nad zdjęciami, nie widzisz? Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 3 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 3 Lutego 2023 (edytowane) MariuszB..... wcześniej nie było.... Edytowane 3 Lutego 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 3 Lutego 2023 O jaki piękne bułeczki Siostro, aż u mnie zapachniało. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 3 Lutego 2023 (edytowane) Przepis masz nad zdjęciami, nie widzisz ? Ojjj, widzę Mariuszu, widzę, sorry, zakręcony jakiś dziś od rana jestem, pogoda taka że śnieg pada, zaraz topnieje, i nagle 5 stopni ciepła się zrobiło, uff . Dzięki serdeczne Reniu . Edytowane 3 Lutego 2023 przez sverige2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 3 Lutego 2023 Bułki z bardzo chrupiącą skórką Pachną i u mnie Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 3 Lutego 2023 MariuszB..... wcześniej nie było.... Myślałem że był cały czas Przepis masz nad zdjęciami, nie widzisz ? Ojjj, widzę Mariuszu, widzę, sorry, zakręcony jakiś dziś od rana jestem, pogoda taka że śnieg pada, zaraz topnieje, i nagle 5 stopni ciepła się zrobiło, uff . Dzięki serdeczne Reniu . Sorry, okazuje się że jak oglądałeś wpis to nie było jeszcze przepisu a jak ja czytałem to Renia już dodała przepis Opisałeś pogodę i jakbym nie patrzył to identyczna jest u mnie Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 3 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 3 Lutego 2023 (edytowane) Nooo, bułeczki przepiękne Reniu, buzia się do nich śmieje Dziękuję bardzo O jaki piękne bułeczki Siostro, aż u mnie zapachniało. Dziękuję Pachną i u mnie Zielona herbata, świeżutka bułka i pasztet z żurawiną ---> wyjątkowo dobrze smakuje jak można bez pośpiech zjeść śniadanie w ferie Edytowane 3 Lutego 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 7 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) Tak na próbę CHLEB Z MORELĄ 500g mąki pszennej typ 650500 ml ciepłej wody40 g drożdży1/2 szklanka otrąb100 g łuskanego słonecznika50 g orzechów10 suszonych moreli10 g cukru10 g soli2 łyżki oleju Wykonanie:W wodzie rozpuścić drożdże, cukier + olej. Do miski wsypać przesianą mąkę, sól, otręby, orzechy i drobno pokrojone morele, wlać wodę z drożdżami i wszystko wymieszać. Foremkę keksówkę natłuścić i wysypać mąką. Wyłożyć ciasto i wstawić do zimnego piekarnika na 65 minut w 175 stopni.Po upieczeniu wyjąć chleb na kratkę by odparował. Edytowane 7 Lutego 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-813596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 7 Lutego 2023 Bardzo fajny chlebek A jak smakowo? Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-813614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 7 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) Dziękuję ....smaczny jeśli ktoś lubi chleb z dodatkami, ale w porównaniu z chlebkiem na zakwasie:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/?p=752553 wypada wg mnie gorzej - lekko wyczuwalne drożdże - trochę mi przeszkadzają jednak. Edytowane 7 Lutego 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-813619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 7 Lutego 2023 Chlebuś cudnej urody Reniu.Ja już za Tobą nie nadążam Kochana. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-813635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 10 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 10 Lutego 2023 (edytowane) Dziękuję Halinko i tak Ciebie nie doganiam Dziś chałka -jakoś po ostatnio odświeżonym temacie nabrałam ochoty aby upiec.Skorzystałam z przepisu Zbója Madeja, ale zamiast jednej dużej uplotłam dwie mniejsze chałki.Przepis bardzo prosty, wypiek smaczny Zaplatanie na 6 o wiele łatwiejsze (dla mnie....), gdy przekładasz bez zastanawiania i nie myślisz, która ręka teraz..... Edytowane 11 Lutego 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-814306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 10 Lutego 2023 Ślicznie wyglądają i pewnie też smaczne. Gratulacje wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-814308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 10 Lutego 2023 Zaplatanie na 6 rewelacja Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-814319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 11 Lutego 2023 Ślicznie wyglądają i pewnie też smaczne. Gratulacje Zaplatanie na 6 rewelacja Dziękuję za miłe słowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-814395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 6 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) CHLEB NA ZAKWASIE :550 g mąki pszennej typ 650350-400 g wody w temperaturze pokojowej110 g zakwasu żytniego10 g soli1 łyżka oleju2 łyżki płatków owsianych Do miski z odmierzoną ilością wody dodaję zakwas, mieszam. Wsypuję połowę mąki i dokładnie mieszam łyżką aż cała mąka dokładnie zaabsorbuje wodę. Dodaję sól, płatki, pozostałą część mąki i dokładnie wymieszam. Miskę z ciastem zakrywam i odstawiam na godzinęw temperaturze pokojowej. Wykładam ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Wykonuję pierwsze „przeciąganie” ciasta (trudno to nazwać składaniem, nie bardzo to mi wychodzi bardzo się lepi). Przed składaniem dłonie moczyłam wodą – to zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do rąk. Składać należy do momentu aż ciasto przestanie być bardzo rozciągliwe, a zacznie być sprężyste. Piekę w temperaturze 195 0C przez 25 minut z termoobiegiem i 30 minut w 190 0C bez termoobiegu. Moje spostrzeżenia: Zakwas musi być max. aktywny - powinien zwiększyć swoją objętość 2-3 razy. Zakwas jest kapryśny - nie lubi przeciągów, mój wyrasta tylko w pobliżu kaloryferów. Edytowane 6 Marca 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-819378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 6 Marca 2023 Dzięki bardzo Reniu, spróbujemy . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-819391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 6 Marca 2023 Reniu chlebek super! W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-819407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 6 Marca 2023 Reniu.Przekrój chleba bardzo ładny. W jakim celu dodaje się olej? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-819440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 6 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 6 Marca 2023 Reniu chlebek super! Reniu.Przekrój chleba bardzo ładny. W jakim celu dodaje się olej? Dziękuję , chlebek wyrastał w keksówce 7 godzin - pieczony był wieczorem, rozkrojony rano.Olej dodaje smaku i sprawia, że chleb jest wilgotny i delikatny. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-819444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 6 Marca 2023 Jaki olej , jesli dodaje smaku?Nie daje zadnego tluszczu do swojego chleba i nigdy nie jest suchy . Chleb wyglada apetycznie , musze teraz koniecznie skladac zeby porownac z moimi wylewkami ;-) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-819446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 6 Marca 2023 witam.ta keksowka chyba wieksza jakas.moze podac wymiary.chlebek piekny, Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-819447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 6 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) Jaki olej , jesli dodaje smaku? Elektro, miałam na myśli poprawę smaku samego chleba Wcześniej również wylewałam ciasto .Tym razem skorzystałam z ostatnich wskazówek, którymi dzieliła się ANNAM i widzę różnicę DZIĘKUJĘ Aniu .ta keksowka chyba wieksza jakas.moze podac wymiary.chlebek piekny, Dziękuję Tak, ten chleb piekłam w dłuższej foremce: 35cm x 11cm. Edytowane 6 Marca 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-819450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 3 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 3 Września 2023 (edytowane) CHLEB Z ZIARNEM NA ZAKWASIE: 1000 g mąki pszennej 300 g zakwasu żytniego (dokarmionego 6 godzin wcześniej) 700 ml letniej wody (może być z kranu) 20 g soli Dodatkowo: siemię lniane, pestki dyni Przygotowanie ciasta: Do miski wsypuję mąkę (użyłam mąki pszenne mieszane: 20% typu 650, 80% typu 00), dodaję zakwas, ziarna i sól. Wlewam wodę i mieszam drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji - masa gęsta i klejąca. Przy użyciu łyżki i silikonowej szpatułki składam ciasto co 20 min. przez 2 godziny. Przekładam ciasto do foremek. Ciasto wygładzam najpierw łyżką, a potem dłonią zamoczoną w wodzie. Tak przygotowane foremki przykrywam ściereczką i odstawiam na 10-12 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb powinien wypełniać foremkę zostawiając ok. 1 cm od góry. Ciasto spryskuję wodą i posypuję ziarnami (opcjonalnie). Piekę przez 45 minut w w piekarniku nagrzanym do 190°C z termoobiegiem i jeszcze 15 minut bez termoobiegu. Podczas pieczenia tego chlebka inspirowałam się przepisem kol. waldek55 😊 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-żytni-na-zakwasie/#elControls_818735_menu Wyszedł naprawdę smaczny chlebek 🙂 Edytowane 3 Września 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-858114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi