Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis masz nad zdjęciami, nie widzisz ?

 

Ojjj, widzę Mariuszu, widzę, sorry, zakręcony jakiś dziś od rana jestem, pogoda taka że śnieg pada, zaraz topnieje, i nagle 5 stopni ciepła się zrobiło, uff :facepalm:. Dzięki serdeczne Reniu :flowers:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812787
Udostępnij na innych stronach

:facepalm: MariuszB.....  :D wcześniej nie było....   :angel:

Myślałem że był cały czas :cry:

 

 

 

Przepis masz nad zdjęciami, nie widzisz ?

 

Ojjj, widzę Mariuszu, widzę, sorry, zakręcony jakiś dziś od rana jestem, pogoda taka że śnieg pada, zaraz topnieje, i nagle 5 stopni ciepła się zrobiło, uff :facepalm:. Dzięki serdeczne Reniu :flowers:.

 

Sorry, okazuje się że jak oglądałeś wpis to nie było jeszcze przepisu :blush:  a jak ja czytałem to Renia już dodała przepis  :rolleyes: 

Opisałeś pogodę i jakbym nie patrzył to identyczna jest u mnie :D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812825
Udostępnij na innych stronach

Nooo, bułeczki przepiękne Reniu, buzia się do nich śmieje

 

Dziękuję bardzo :)

 

O jaki piękne bułeczki Siostro, aż u mnie zapachniało.

 

Dziękuję  :kiss:

 

 Pachną i u mnie  

 

:D

Zielona herbata, świeżutka bułka i pasztet z żurawiną ---> wyjątkowo dobrze smakuje jak można bez pośpiech zjeść śniadanie w  ferie   :laugh:

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-812840
Udostępnij na innych stronach

Tak na próbę  :facepalm:

CHLEB Z MORELĄ

 

500g mąki pszennej typ 650

500 ml  ciepłej wody

40 g drożdży

1/2 szklanka otrąb

100 g łuskanego słonecznika

50 g orzechów

10 suszonych moreli

10 g cukru

10 g soli

2 łyżki oleju

 

Wykonanie:

W wodzie rozpuścić drożdże, cukier + olej. Do miski wsypać przesianą mąkę, sól, otręby, orzechy i drobno pokrojone morele, wlać wodę z drożdżami i wszystko wymieszać. Foremkę keksówkę natłuścić i wysypać mąką. Wyłożyć ciasto i wstawić do zimnego piekarnika na 65 minut w 175 stopni.

Po upieczeniu wyjąć chleb na kratkę by odparował.

post-98636-0-22864000-1675754460_thumb.jpg

post-98636-0-75037700-1675754492_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-813596
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajny chlebek :thumbsup:

A jak smakowo?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-813614
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję :)

....smaczny jeśli ktoś lubi chleb z dodatkami, ale w porównaniu z chlebkiem na zakwasie:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/?p=752553

wypada wg mnie gorzej - lekko wyczuwalne drożdże - trochę mi przeszkadzają jednak.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-813619
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Halinko  :kiss:  :kiss:

i tak Ciebie nie doganiam  :laugh:  

 

 

Dziś chałka -jakoś po ostatnio odświeżonym  temacie nabrałam ochoty aby upiec.

Skorzystałam z przepisu Zbója Madeja, ale zamiast jednej dużej uplotłam dwie mniejsze chałki.

Przepis bardzo prosty, wypiek smaczny  :)

 

Zaplatanie na 6 o wiele łatwiejsze (dla mnie....), gdy przekładasz bez zastanawiania i nie myślisz, która ręka teraz..... :facepalm:

post-98636-0-33952100-1676039218_thumb.jpg

post-98636-0-83125600-1676039244_thumb.jpg

post-98636-0-06417000-1676039263_thumb.jpg

post-98636-0-69993400-1676039292_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-814306
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

CHLEB NA ZAKWASIE :

550 g mąki pszennej typ 650

350-400 g wody w temperaturze pokojowej

110 g zakwasu żytniego

10 g soli

1 łyżka oleju

2 łyżki płatków owsianych

 

Do miski z odmierzoną ilością wody dodaję zakwas, mieszam. Wsypuję połowę mąki i dokładnie mieszam łyżką aż cała mąka dokładnie zaabsorbuje wodę. Dodaję sól, płatki, pozostałą część mąki i dokładnie wymieszam.  Miskę z ciastem zakrywam i  odstawiam na godzinę
w temperaturze pokojowej.

 

Wykładam ciasto na oprószoną mąką stolnicę.  Wykonuję pierwsze „przeciąganie” ciasta (trudno to nazwać składaniem, nie bardzo to mi wychodzi :facepalm:  bardzo się lepi). Przed składaniem  dłonie moczyłam wodą – to zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do rąk.  Składać należy do momentu aż ciasto przestanie być bardzo rozciągliwe, a zacznie być sprężyste. Piekę w temperaturze 195 0C przez 25 minut z termoobiegiem i 30 minut w 190 0C bez termoobiegu.

 

Moje spostrzeżenia:
 Zakwas musi być max. aktywny - powinien zwiększyć swoją objętość 2-3 razy.

 Zakwas jest kapryśny ;)  - nie lubi przeciągów, mój wyrasta tylko w pobliżu kaloryferów.

post-98636-0-10701900-1678115231_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-819378
Udostępnij na innych stronach

Reniu chlebek super!

 

Reniu.

Przekrój chleba bardzo ładny. W jakim celu dodaje się olej?

 

Dziękuję :) , chlebek wyrastał w keksówce 7 godzin - pieczony był wieczorem, rozkrojony rano.

Olej dodaje smaku i sprawia, że chleb jest wilgotny i delikatny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-819444
Udostępnij na innych stronach

Jaki olej , jesli dodaje smaku?

Nie daje zadnego tluszczu do swojego chleba i nigdy nie jest suchy .

Chleb wyglada apetycznie , musze teraz koniecznie skladac zeby porownac z moimi wylewkami ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-819446
Udostępnij na innych stronach

Jaki olej , jesli dodaje smaku?

 

Elektro, miałam na myśli poprawę smaku samego chleba  :)

 

Wcześniej również wylewałam ciasto :facepalm: .

Tym razem skorzystałam z ostatnich wskazówek, którymi dzieliła się ANNAM i widzę różnicę  :D

DZIĘKUJĘ  Aniu  :thumbsup:

 

.ta keksowka chyba wieksza jakas.moze podac wymiary.chlebek piekny,

 

Dziękuję  :)

Tak, ten chleb piekłam w dłuższej foremce: 35cm x 11cm. 

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-819450
Udostępnij na innych stronach

  • ReniaS przypiął/eła ten temat
  • 1 miesiąc temu...

CHLEB Z ZIARNEM NA ZAKWASIE:

 

1000 g mąki pszennej 

300 g zakwasu żytniego (dokarmionego 6 godzin wcześniej)

700 ml letniej wody (może być z kranu)

20 g soli

Dodatkowo: siemię lniane, pestki dyni

 

Przygotowanie ciasta:

 

Do miski wsypuję mąkę (użyłam mąki pszenne mieszane: 20%  typu 650, 80% typu 00), dodaję zakwas, ziarna i sól. Wlewam wodę i mieszam drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji - masa  gęsta i klejąca.  Przy użyciu łyżki i silikonowej szpatułki składam ciasto co 20 min. przez 2 godziny. Przekładam ciasto do foremek. Ciasto wygładzam najpierw łyżką, a potem dłonią zamoczoną w wodzie. Tak przygotowane foremki przykrywam ściereczką i odstawiam na 10-12 godzin do wyrośnięcia.

Wyrośnięty chleb powinien wypełniać foremkę zostawiając ok. 1 cm od góry. Ciasto spryskuję wodą i posypuję ziarnami (opcjonalnie). Piekę przez 45 minut w   w piekarniku nagrzanym do 190°C z termoobiegiem i jeszcze 15 minut bez termoobiegu.

 

Podczas pieczenia tego chlebka inspirowałam się przepisem kol. waldek55 😊

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-żytni-na-zakwasie/#elControls_818735_menu

 

Wyszedł naprawdę smaczny chlebek 🙂

20230901_065146.jpg

 

 

20230831_075823.jpg

20230831_075852.jpg

20230824_133749.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/10/#findComment-858114
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.