sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 21 Lutego 2021 (edytowane) A ja uważam , że masło zapewnia lepsze walory smakowo zapachowe w bułeczce niż olej Właśnie głównie chodzi o to aby nie uzyskiwać tego charakteru "bułki maślanej", którego w bułkach śniadaniowych do serów, wędlin, czy tylko masła, nie lubię, a tylko typowy dla bułek jak np. bagietka. Stąd i oleju też tylko śladowo, podstawą są tylko mąka, woda drożdże i sól, taka typowa bułka konsumpcyjna, a nie "bułka maślana", które też czasami lubię,acz w innej konfiguracji, nie koniecznie śniadaniowej Olgo .Coś takiego właśnie wykonuję i lubię najbardziej : https://www.slodkieokruszki.pl/domowe-bulki-z-przedzialkiem-najlatwiejszy-przepis/Choć w tym przepisie jest śladowa ilość cukru, ale to ze względu na uaktywnienie się drożdży. W Szwecji natomiast mamy specjalne drożdże "chlebowe" do wypieków bez cukrowych, więc i cukier jest zbędny, a bułki pyszne i chrupiące, takie no raczej typu "bagietkowego" . Edytowane 21 Lutego 2021 przez sverige2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 21 Lutego 2021 Moje 20200506_091622.jpg Piękne bułeczki + krakowska? = smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 21 Lutego 2021 Te są podobne lecz nie w mim guście i moich preferencjach smakowych . https://m.smaker.pl/przepisy-sniadania/przepis-bulki-pszenne-maslane,123427,torcikowo.html Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 21 Lutego 2021 (edytowane) A ja uważam , że masło zapewnia lepsze walory smakowo zapachowe w bułeczce niż olej masła, nie lubię ......może bardziej nie toleruję .....,dlatego w miarę możliwości szukam alternatywy - czasami jest to trochę uciązliwe ,ale próbuję różnych przepisów- im mniej wyczuwalne masło tym lepiej. Edytowane 21 Lutego 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 21 Lutego 2021 Są przecież różne rodzaje bułek. Bułki maślane, i bułki zwykłe jak np. bagietka, bez tłuszczów, mleka i cukrów, takie właśnie najbardziej lubię do wędlin i serów ja i moi bliscy. Bułki słodkie z masłem i cukrem, też lubimy, ale raczej na tzw."deser" np. z pysznym dżemikiem i mleczną kawusią . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 21 Lutego 2021 Takie też lubię, tylko zamiast maku, posypuję takim grubym cukrem "kryształem", rafinadą do wypieków, i tu mleko cukier oraz masło jak najbardziej tak . https://kurkanielotka.pl/przepis/buleczki-maslane-mleczne-slodkie-buleczki-z-makiem/ https://ldrive.lublin.pl/cukry-inne/29-cukier-krolewski-cukier-gruba-rafinada-1-kg-5902136817680.html Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 21 Lutego 2021 (edytowane) Dziękuję - to będą kolejne bułeczki ,na pewno przepis wypróbuję Edytowane 21 Lutego 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 21 Lutego 2021 @sverige2, nie mow ze TY tylko " småfranska" lubisz dla mnie tez maslo do bulek ale i do tych wytrawnych rowniez ,Natomiast oliwa do ciabbatty .niektore pieczywo wymaga masla np rogal .O dziwo najlepsze rogale jadlam nie w PL a tu w Swecji z malej piekarni , dzis juz nie istniejacej ,Byly uzalezniajace poprostu .Slad jednak i po rogalach i po piekarni jak i kawiarni gdzie je jadlam juz zaginal tylko smak pozostal. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 21 Lutego 2021 (edytowane) Właśnie to piszę, że tego tupu ciasta jak w "rogalikach", ale w bułce do wędliny czy serów nie lubię Electro, dokładnie to ujęłaś. Jak chce mi się pieczywa z cukrem i masłem zamiast wodą i solą, to go też robię . Wszystko w zależności od okoliczności, ale te najbardziej typowe, śniadaniowe bułki pszenne z przedziałkiem, tylko i wyłącznie bez dodatku masła i cukru, zaś dodatek oleju, hmm, nie robi z bułki "rogalika" . "Dzięki dodaniu tłuszczu do wypieku otrzymamy drobniejszą strukturę miękiszu oraz przedłużymy świeżość wypieku. Można użyć tłuszczu roślinnego, np. oliwy, oleju rzepakowego.Jednak gdy dodamy masło, poprawimy smak i aromat, uzyskamy produkt rozpływający się w ustach, o smaku ‘maślanym’, tak uwielbianym przez dzieci i dorosłych." Edytowane 21 Lutego 2021 przez sverige2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 21 Lutego 2021 @sverige2, a ja do sera zoltego jak najbardziej ..ser to ja najbardziej lubie ze skogaholmslimpa https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgoda Elecetro, do zóltego serka też lubię słodkawe pieczywko, nawet dżemem, zgodnie ze szwedzka tradycją serek żółty dodatkowo smaruję , tyle że tam zamiast cukru dajemy syrop lub miód, ale masła już niestety nie, a właśnie olej . Det är härligt med en riktig klassiker. Vår underbara Skogaholmslimpa är bakad på vete, siktat rågmjöl och sirap. Det ger en riktigt mjuk och saftig limpa som smakar som en limpa skall smaka. "Mjöl (vete, siktad råg), vatten, sirap, jäst, rapsolja, skållat fullkornsrågmjöl, surdeg av vete, salt, vetegluten, malt av korn" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 21 Lutego 2021 masło zapewnia lepsze walory smakowo zapachowe w bułeczce niż olej Szczególnie, gdy w składzie jest mleko Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 4 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 4 Września 2021 (edytowane) Dziś wersja pszenna -bułki mleczne z tangzhong w formie chlebka- mięciutkie i puszyste nawet na drugi, trzeci dzień . Bułki mleczneTangzhong:20g mąki chlebowej100g wodyMieszamy mąkę z wodą na patelni na średnim gazie aż mieszanina zgęstnieje do postaci pasty.Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce 6h.....(myślę, że nie ma potrzeby tak długo - trzymam zwykle 3 h max ).Doprowadzamy do temperatury pokojowej 1 godzinę przed użyciem. Ciasto właściwe:290g mąki chlebowej30g cukru3g soli5g suchych drożdży (lub 10 g świeżych - wtedy rozpuszczamy w mleku)5g mleka w proszku (można pominąć)130g mleka1 jajkotangzhong25g masła w temperaturze pokojowej Mąkę, cukier, sól, suche drożdże i mleko w proszku delikatnie mieszamy za pomocą haczyka do ciasta.Dodajemy mleko , jajko i tangzhong i przy niskiej prędkości mieszamy aby mąka nie była widoczna.Dodajemy masło i powoli zwiększamy prędkość aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy, odstawiamy na 40min do godziny.Dzielimy ciasto na 4 części, formujemy kulki i zostawiamy na 15 min.Kulki wałkujemy i zwijamy w rulon i układamy do keksówki, odstawiamy na 30min.Pieczemy 25-30min w 180°C.Smacznego! Edytowane 5 Września 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-721018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 4 Września 2021 Wyglądają bardzo apetycznie Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-721050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 4 Września 2021 bułki mleczne z tangzhong w formie chlebka Mniam Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-721070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 4 Września 2021 Reniu bułka ma ładny puszyty wygląd, pewnie jest bardzo smaczna. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-721076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 4 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 4 Września 2021 (edytowane) Wyglądają bardzo apetycznie Dziękuję Mariusz za miłe słowa [Dodano: 04 wrz 2021 - 21:46] bułki mleczne z tangzhong w formie chlebka Mniam Może pasztet nie pasuje do lekko słodkiego smaku bułki,ale mi pasztet pasuje do wszystkiego..... [Dodano: 04 wrz 2021 - 21:53]Reniu bułka ma ładny puszyty wygląd, pewnie jest bardzo smaczna. Dziękuję , powiem tak -przypomina smaki dzieciństwa.I jest naprawdę proste, przepis wymaga kilku podstawowych składników.Jedynie o czym należy pamiętać to odrobina cierpliwości,ponieważ te bułki podobnie jak wiele innych ciast drożdżowychpotrzebują czasu, aby wyrosnąć i to jest cała tajemnica puszystości . Edytowane 5 Września 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-721080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 5 Września 2021 Sliczne.Zapach czuć w Poznaniu. W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-721094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 5 Września 2021 mi pasztet pasuje do wszystkiego... Mnie też Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-721185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 5 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 5 Września 2021 Mi najlepiej pasuje bez niczego :-) Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-721188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 5 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 5 Września 2021 Sliczne.Zapach czuć w Poznaniu. Dziękuję [Dodano: 05 wrz 2021 - 18:58] mi pasztet pasuje do wszystkiego... Mnie też [Dodano: 05 wrz 2021 - 18:59]Mi najlepiej pasuje bez niczego :-) Nooo, też nie odmawiam . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-721194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 19 Lutego 2022 (edytowane) I tak regularnie co 8-10 dni piekę chlebek na zakwasie,z tego samego przepisu (bo taki lubimy ) ....... . Edytowane 20 Lutego 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-752553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 19 Lutego 2022 Reniu jaki piękny awatarek brawo Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-752561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 19 Lutego 2022 (edytowane) Dziękuję , "Efekt motyla" ,ale z obecnymi zjawiskami meteorolgicznymi naprawdę nie mam nic wspólnego Edytowane 20 Lutego 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-752562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 20 Lutego 2022 Bardzo ladny chlebek! W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-752566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi