Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Reniu chlebek super!

 

Reniu.

Przekrój chleba bardzo ładny. W jakim celu dodaje się olej?

 

Dziękuję :) , chlebek wyrastał w keksówce 7 godzin - pieczony był wieczorem, rozkrojony rano.

Olej dodaje smaku i sprawia, że chleb jest wilgotny i delikatny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/11/#findComment-819444
Udostępnij na innych stronach

Jaki olej , jesli dodaje smaku?

Nie daje zadnego tluszczu do swojego chleba i nigdy nie jest suchy .

Chleb wyglada apetycznie , musze teraz koniecznie skladac zeby porownac z moimi wylewkami ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/11/#findComment-819446
Udostępnij na innych stronach

Jaki olej , jesli dodaje smaku?

 

Elektro, miałam na myśli poprawę smaku samego chleba  :)

 

Wcześniej również wylewałam ciasto :facepalm: .

Tym razem skorzystałam z ostatnich wskazówek, którymi dzieliła się ANNAM i widzę różnicę  :D

DZIĘKUJĘ  Aniu  :thumbsup:

 

.ta keksowka chyba wieksza jakas.moze podac wymiary.chlebek piekny,

 

Dziękuję  :)

Tak, ten chleb piekłam w dłuższej foremce: 35cm x 11cm. 

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/11/#findComment-819450
Udostępnij na innych stronach

  • ReniaS przypiął/eła ten temat
  • 1 miesiąc temu...

CHLEB Z ZIARNEM NA ZAKWASIE:

 

1000 g mąki pszennej 

300 g zakwasu żytniego (dokarmionego 6 godzin wcześniej)

700 ml letniej wody (może być z kranu)

20 g soli

Dodatkowo: siemię lniane, pestki dyni

 

Przygotowanie ciasta:

 

Do miski wsypuję mąkę (użyłam mąki pszenne mieszane: 20%  typu 650, 80% typu 00), dodaję zakwas, ziarna i sól. Wlewam wodę i mieszam drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji - masa  gęsta i klejąca.  Przy użyciu łyżki i silikonowej szpatułki składam ciasto co 20 min. przez 2 godziny. Przekładam ciasto do foremek. Ciasto wygładzam najpierw łyżką, a potem dłonią zamoczoną w wodzie. Tak przygotowane foremki przykrywam ściereczką i odstawiam na 10-12 godzin do wyrośnięcia.

Wyrośnięty chleb powinien wypełniać foremkę zostawiając ok. 1 cm od góry. Ciasto spryskuję wodą i posypuję ziarnami (opcjonalnie). Piekę przez 45 minut w   w piekarniku nagrzanym do 190°C z termoobiegiem i jeszcze 15 minut bez termoobiegu.

 

Podczas pieczenia tego chlebka inspirowałam się przepisem kol. waldek55 😊

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-żytni-na-zakwasie/#elControls_818735_menu

 

Wyszedł naprawdę smaczny chlebek 🙂

20230901_065146.jpg

 

 

20230831_075823.jpg

20230831_075852.jpg

20230824_133749.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/11/#findComment-858114
Udostępnij na innych stronach

W dniu 4.09.2023 o 18:32, Muski napisał(a):

😍Brawo

 

 Dziękuję :)

Tym bardziej, że ostatnio nie zawsze (miałam problem z zakwasem;))  byłam zadowolona z moich wypieków.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/11/#findComment-858704
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
3 godziny temu, @halusia@ napisał(a):

obdarowała mnie swoim chlebkiem.

 

Dziękuję Siostrzyczko:hug:

smakował, bo pewnie obłożyłaś czymś pysznym swojej produkcji :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/11/#findComment-861824
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
1 godzinę temu, ReniaS napisał(a):

Jeszcze za ciepły na krojenie...:)

Gdyby to było ciut bliżej już bym była u Ciebie na kolacji .🙈

Chlebek cudnej urody.😋

A tak w ogóle kiedy TY to wszystko robisz Siostro 🤗

  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/11/#findComment-906359
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, ReniaS napisał(a):

Chlebek z przepisu  kolegi BazylWidzew.

Jeszcze za ciepły na krojenie...:)

 

Chlebek bardzo ładny, wertuję forum i nie mogę się doszukać tego przepisu wiem że Bazyl gdzieś wstawił, mimo to jakby nie było problemu to bardzo bym prosił o wstawienie z góry dziękuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/11/#findComment-906386
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, szrekPL napisał(a):

Chlebek bardzo ładny

 

Bardzo dziękuję :)

Tu jest przepis na chleb w naczyniu żaroodpornym. 

Ja piekę z 500 g mąki, gdyż cała porcja "uciekała" z naczynia.

 

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/11/#findComment-906390
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Niedobra jesteś 

Taki cudny chlebek. Piękności 

 

 Dziękuję Dorotko 😘, chlebek rozkrojony ledwo przestygł, połowa już zjedzona😄

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/11/#findComment-906395
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

 

 piękny, sam tak ładnego jeszcze nie zrobiłem:thumbsup:

 

Pieczesz równie ładne:).

Dziękuję, że mogę korzystać z Twojego przepisu 🤩

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/11/#findComment-906626
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Taka piękna pamiątka z Grzybozlotu!! 😃

i

CHLEB

 

500 g mąki Basia chlebowa pszenna typ 680

500 ml wody

1 łyżka soli

1 łyżeczka cukru

50 g drożdży

3 łyżki oleju

3 łyżki pestek dyni

3 łyżki słonecznika 

3 łyżki siemienia

Wyrobiłam ciasto drewnianą łyżką (dość rzadkie) i odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut, kilkakrotnie przemieszałam i  odstawiłam  na  kolejne 30 minut. Przełożyłam  ciasto do keksówki.

Piekłam w 210 st.C z termoobiegiem przez 1 godzinę.

 

20240922_110246.jpg

Edytowane przez ReniaS
  • Upvote 3
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/11/#findComment-955984
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.